پیام سپاهان

آخرين مطالب

به دنبال نفوذ؛ بررسی رقابت قدرت‏‌های بزرگ برای افزایش نفوذ در خاورمیانه مقالات

به دنبال نفوذ؛ بررسی رقابت قدرت‏‌های بزرگ برای افزایش نفوذ در خاورمیانه
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
محمدحسین لطف‌الهی| در دهه‏‌های اخیر ایالات متحده هژمونی خود را در سطح جهان از طریق شبکه‌‏ای گسترده از پایگاه‌‏های نظامی، نفوذ فرهنگی فراگیر از طریق رسانه‌‏ها، رهبری در پیشرفت‏‌های تکنولوژیک و نهادهای مالی بین‏‌المللی که دلار آمریکا را به ستون فقرات مالی جهان بدل ساخته، تقویت کرده است. ظهور چین نیز یکی از ویژگی‏‌های شاخص نظام بین‏‌الملل طی دهه‌‏های اخیر بوده است.
ایالات متحده، روسیه و چین رقابت بر سر افزایش نفوذشان در اقصی‌نقاط جهان را تشدید کرده‌اند. بررسی‌های ما آشکار می‌سازد که دخالت‌ها و آثار سیاست‌های این سه قدرت در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در حوزه‌های گوناگونی از جمله اقتصاد، امنیت و دیپلماسی بروز و ظهور پیدا کرده و تلاش‌های هرکدام از آن‌ها با درجات متفاوتی از موفقیت همراه بوده است.
در این پژوهش ما شیوه‌های تعامل دوجانبه این قدرت‌های بزرگ با کشورهای عربی، ایران، ترکیه و اسرائیل را در فاصله سال‌های 2012 تا 2022 بررسی کرده‌ایم. داده‌ها در این تحقیق براساس دو روش متمایز ارائه شده است. در وهله اول کشورها به جز ایران و ترکیه براساس نزدیکی جغرافیایی، تاریخ مشترک، ویژگی‌ها و روندهای مشابه کشورها در قالب گروه‌بندی‌های منطقه‌ای تعریف شده‌اند. 
برای مثال، عراق و اسرائیل به دلیل نزدیکی جغرافیایی، وضعیت آن‌ها به‌عنوان مراکز درگیری‌های پایدار و مرتبط، و همچنین نفوذ قوی آمریکا در آنجا ذیل منطقه شامات مورد بررسی قرار گرفته‌اند. طی این بررسی چهار شاخص یعنی تجارت، سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی (FDI)، صادرات تسلیحات و استقرار نظامیان به‌عنوان شاخص‌های اصلی در سنجش نفوذ منطقه‌ای ایالات متحده، روسیه و چین در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در نظر گرفته شده است.
در وهله دوم، روابط قدرت‌های بزرگ با کشورهای منطقه به صورت دوجانبه بررسی شده و داده‌ها شامل مجموعه‌ای از اطلاعات در زمینه‌های مختلف تعامل، از دیپلماسی تا نظرسنجی‌های عمومی است. این مجموعه‌های داده به راحتی برای هر کشور قابل دسترسی و دانلود هستند. امیدواریم محققان دیگری که در زمینه رقابت قدرت‌های بزرگ در خاورمیانه و شمال آفریقا فعالیت می‌کنند، این داده‌ها را مفید یافته و بتوانند روندهای مشخصی را با توجه به تخصص خاص هر کشور شناسایی کنند.
هرچند ما تمایل داریم پارامترهایی را ارائه دهیم که با نگاه به آن‌ها بلافاصله بتوان مشخص کرد کدام‌یک از قدرت‌های بزرگ در حال حاضر رهبری رقابت در خاورمیانه و شمال آفریقا را بر عهده دارد، اما نگران آن هستیم که هیچ مجموعه داده‌‌ای نتواند به‌طور کامل پیچیدگی‌ها و جزئیات نفوذ کشورها در منطقه‌ای چندوجهی و با پیچیدگی‌های زیاد را به تصویر بکشد.
در دهه‌های اخیر ایالات متحده هژمونی خود را در سطح جهان از طریق شبکه‌ای گسترده از پایگاه‌های نظامی، نفوذ فرهنگی فراگیر از طریق رسانه‌ها، رهبری در پیشرفت‌های تکنولوژیک و نهادهای مالی بین‌المللی که دلار آمریکا را به ستون فقرات مالی جهان بدل ساخته، تقویت کرده است. ظهور چین نیز یکی از ویژگی‌های شاخص نظام بین‌الملل طی دهه‌های اخیر بوده است.
این غول صنعتی و تجاری به یک بازیگر بزرگ در روابط بین‌الملل، سازمان‌های چندجانبه و پیشرفت‌های امنیتی و تکنولوژیک تبدیل شد. روسیه هم که به‌طور سنتی در برخی مناطق خاورمیانه و شمال آفریقا نفوذ داشته، در سال‌های اخیر بازگشتی ژئواستراتژیک داشته است. هرچند تجارت، سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی، صادرات تسلیحات و استقرار نظامی روسیه در منطقه نسبتاً کم بوده اما این کشور در برخی کشورها مانند سوریه، لیبی و امروزه سودان تأثیر ژئوپلیتیکی و سیاسی مهمی داشته و دارد. به دلیل محدودیت در جمع‌آوری برخی داده‌ها، ما به نتیجه‌گیری‌ درباره نفوذ این سه قدرت در خاورمیانه و شمال آفریقا نمی‌پردازیم؛ بلکه فقط به برخی از روندهای کلی تعامل اشاره می‌کنیم.
شامات و اسرائیل
در فاصله سال‌های 2012 تا 2022 کشورهای عربی حوزه شامات به استثنای اردن با چالش‌هایی نظیر تشدید افزایش خشونت، درگیری‌های خونین داخلی، بی‌ثباتی سیاسی و تروریسم مواجه بودند. در سرزمین‌های اشغالی فلسطین نیز آرامش و صلح غایب بزرگ بود و با جنگ جاری در غزه که از اکتبر 2023 آغاز شد، دستیابی به راه‌حل سیاسی در این منطقه بیش از هر زمان دیگری دست‌نیافتنی به نظر می‌رسد.
در طول دهه‌ گذشته (2012 تا 2022) ایالات متحده روابط اقتصادی و نظامی خود را با کشورهای این منطقه از جمله عراق، اردن و لبنان گسترش داد. این اقدام با هدف ادعایی مبارزه با دولت اسلامی عراق و شام (داعش) و در ادامه با هدف جلوگیری از گسترش دوباره تروریسم در منطقه صورت گرفت. روابط آمریکا با اسرائیل هم همواره رابطه‌ای پایدار و روبه‌رشد بوده که احتمالاً با توجه به روندهای موجود با همین وضعیت ادامه خواهد یافت.
چین در طول این مدت روابط اقتصادی خود را با همه کشورهای منطقه شامات تقویت کرد. افزایش حجم تجارت این کشور با عراق که پیش از آن به دلیل مشکلات ناشی از حضور اشغالگران به حداقل رسیده بود، از نکات جالب توجه در این منطقه بود. چین همچنین تلاش کرد تا از درگیر شدن در موضوعات امنیتی منطقه به دلایل استراتژیک خودداری کند.
روسیه شرایط نسبتاً متفاوتی داشت. ارتش روسیه در سال 2015 برای حمایت از سوریه به همراه ایران درگیر جنگ با گروه‌های تروریستی شد و کمک کرد تا نظام سیاسی سوریه پابرجا باقی بماند. این مداخله، روسیه را بار دیگر به صحنه سیاست در خاورمیانه بازگرداند. براساس آمار، در سال 2014 ایالات متحده توانست در زمینه صادرات تسلیحات به منطقه شامات از روسیه پیشی بگیرد.
آمریکا در فاصله سال‌های 2014 تا 2024 موفق شد فاصله خود را در این زمینه بیشتر کند. این امر را می‌توان نتیجه افزایش صادرات تسلیحات به عراق در فاصله سال‌های 2015 تا 2017 و همچنین گسترش همکاری‌های نظامی با اسرائیل در طول یک دهه دانست.
هم روسیه و هم آمریکا در سال 2017 بالاترین رکورد صادرات تسلیحات خود به این منطقه را ثبت کردند و اکنون از آن رکوردها فاصله گرفته‌اند. پکن طی این مدت برخلاف مسکو و واشنگتن ترجیح داد تا راه گسترش‌ همکاری‌های اقتصادی را به منظور گسترش نفوذ و حضور خود در منطقه در پیش بگیرد. چین در سال 2014 جایگاه آمریکا به‌عنوان شریک تجاری اول کشورهای حوزه شامات را تصاحب کرد و تا سال 2022 نیز کوشید این جایگاه را برای خود تثبیت کند.
در زمینه سرمایه‌گذاری خارجی، ایالات متحده پیشتاز است و بیشترین سرمایه‌گذاری‌های این کشور نیز در اسرائیل صورت می‌گیرد. طی این مدت چین نیز سرمایه‌گذاری خود را در منطقه افزایش داده اما هنوز فاصله بسیار زیادی با آمریکا دارد.
یکی دیگر از موفقیت‌های چین تقویت جایگاه خود نزد افکار عمومی منطقه بوده است. براساس نظرسنجی Arab Barometer، چین در میان سه کشور آمریکا، روسیه و چین محبوب‌ترین بازیگر منطقه در کشورهای اردن، لبنان، عراق و فلسطین اشغالی به حساب می‌آید.
شمال آفریقا
کشورهای شمال آفریقا (الجزایر، مصر، لیبی، موریتانی، مراکش و تونس) در طول دهه 2012 تا 2022 با تهدیدات امنیتی فزاینده، خطرات ناشی از بی‌ثباتی و ضعف در حکمرانی مواجه بودند. پس از قیام‌های مردمی در سال 2011، سرنوشت کشورهای مختلف به شکل‌های گوناگونی رقم خورد؛ از فروپاشی دولت در لیبی گرفته تا باز شدن فرصت‌های کوتاه‌مدت سیاسی در تونس و مصر، از بی‌ثباتی سیاسی در الجزایر تا تقویت سیستم پادشاهی به منظور جلوگیری از اعتراضات مردمی در مراکش. سیاست‌های اقتصادی و امنیتی ایالات متحده نسبت به کشورهای شمال آفریقا در این دوره نوسان داشت.
در اوایل دهه 2012 تا 2022، این کشور درصدد گسترش روابط تجاری و افزایش سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی (FDI) بود، اما در نیمه دوم این دهه، شاهد کاهش این روند و همچنین کاهش صادرات تسلیحات بودیم. در مقابل، چین به‌طور پیوسته روابط اقتصادی و دیپلماتیک خود را با شمال آفریقا گسترش داد، بدون اینکه فروش تسلیحات یا روابط نظامی قابل توجهی را افزایش دهد.
روابط اقتصادی روسیه با شمال آفریقا، به‌ویژه با مصر و الجزایر، تقریباً ثابت و بدون تغییر باقی ماند، اما روابط امنیتی این کشور دو مرحله را تجربه کرد: مرحله اول در فاصله سال‌های 2012 تا 2020 که روسیه تلاش کرد تا با تأمین تسلیحات و ارسال مزدور وضعیت خود را در شمال آفریقا بهبود بخشد و مرحله دوم زمانی که روسیه می‌کوشید خود را برای جنگ اوکراین آماده کند و دیگر یک تأمین‌کننده قابل اعتماد تسلیحات نبود.
چین، روسیه و ایالات متحده حضور نامتوازنی در منطقه دارند و روندها نشان می‌دهد که رقابت میان این سه قدرت در منطقه شمال آفریقا بین سال‌های 2012 تا 2022 افزایش یافته است. روسیه در طول سال‌های 2012 تا 2022 در زمینه صادرات تسلیحات پیشتاز بود اما به مرور آمریکا و چین را رقیب خود در این زمینه دید و در نهایت در سال 2022 بسیاری از بازارهای خود را در آفریقا از دست داد. از نظر همکاری‌های اقتصادی با قدرت‌های بزرگ، مصر مهم‌ترین کشور منطقه شمال آفریقا است.
صادرات مصر به هر سه کشور مورد اشاره افزایش یافته و واردات مصر از چین نیز تقریباً در این مدت دو برابر شده است. سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی (FDI) آمریکا در مصر، لیبی و تونس به‌طور قابل توجهی بیشتر از سرمایه‌گذاری چین یا روسیه در این کشورها در بازه زمانی 2012 تا 2022 بود. طبق نظرسنجی‌های عرب بارومتر، محبوبیت چین در این زیرمنطقه بین سال‌های 2012 تا 2022 کمی بالاتر از محبوبیت روسیه یا ایالات متحده بود. به‌ویژه در مراکش، محبوبیت ایالات متحده بین سال‌های 2020 و 2021 افزایش یافت که احتمالاً به تصمیم دولت آمریکا برای به رسمیت شناختن حاکمیت مراکش بر منطقه صحرای غربی مربوط می‌شود.
کشورهای عربی شرق آفریقا و اقیانوس هند
این کشورها (کومور، جیبوتی، سومالی و سودان) در بازه زمانی 2012 تا 2022 شاهد رشد اقتصادی و امنیتی بیشتری در ارتباط با چین نسبت به سایر مناطق مورد بررسی بودند. همچنین روابط تجاری و سرمایه‌گذاری‌های مستقیم خارجی چین در این کشورها از مجموع تجارت و سرمایه‌گذاری‌های ایالات متحده و روسیه پیشی گرفته بود. 
به‌رغم حضور نظامی آمریکا در این کشورها، چین با ایجاد یک پایگاه دریایی در جیبوتی توجه‌های زیادی را به خود جلب کرده و توانسته است به تعمیق همکاری‌های نظامی خود با کشورهای منطقه بپردازد. روسیه از نظر اقتصادی همکاری‌های بسیار اندکی با کشورهای این منطقه داشته و دارد. صادرات تسلیحات از روسیه به این کشورها نیز هرچند در سال‌های ابتدایی در مقایسه با چین و آمریکا قابل توجه بوده اما به مرور زمان به صفر رسیده است. تا سال 2022، ایالات متحده بیشترین تعداد نیرو را در منطقه مستقر ساخته اما چین نیز با ایجاد پایگاه دریایی توانسته جای پایی برای خود باز کند. پکن در این منطقه بیش از روسیه و ایالات متحده سرمایه‌گذاری مستقیم داشته است.
شبه‌جزیره عربستان
در فاصله سال‌های 2012 تا 2022 شبه‌جزیره عربستان بیش از هر بخش دیگری از خاورمیانه و شمال آفریقا ثبات و آرامش را تجربه کرده است. به‌رغم خیزش‌ها در بحرین (2011 تا 2012) و جنگ داخلی در یمن (2014) که بعدتر به تجاوز نظامی عربستان به این کشور منجر شد، بیشتر کشورهای جنوب خلیج فارس و خود عربستان در این مدت توانستند همکاری‌های سیاسی، اقتصادی و نظامی خود را با کشورهای بزرگ به‌طور قابل توجهی تقویت کنند.
از نظر تجارت، چین توانست در سال 2022 به بزرگترین شریک تجاری کشورهای منطقه تبدیل شود اما از نظر سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در این شبه‌جزیره، ایالات متحده رتبه نخست را در میان قدرت‌های بزرگ دارد.
برای کشورهای شبه‌جزیره عربستان، ایالات متحده همچنان مهم‌ترین و قابل اعتمادترین شریک امنیتی و نظامی است و با فاصله قابل توجهی در مقایسه با چین و روسیه از نظر استقرار نیرو و صادرات تسلیحات در جایگاه نخست ایستاده است. تحلیل آمارهای موجود از تجارت میان کشورها نشان می‌دهد مقصد صادراتی اصلی کشورهای شبه‌جزیره عربستان، چین بوده اما آمریکا نیز همچنان یکی از مقاصد صادراتی پرطرفدار در این منطقه به حساب می‌آید. هرچند همکاری‌های امنیتی و نظامی چین و روسیه با برخی کشورهای منطقه قابل توجه است اما در مقایسه با آمریکا بسیار اندک محسوب می‌شود.
ایران
به‌عنوان یک کشور غیرعرب در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا که در تاریخ خود درگیری‌های متعددی با همسایگان عرب داشته است، ایران همواره اولویت خود را بر توسعه روابط اقتصادی و امنیتی قوی با بازیگران دورتر قرار داده است. ایران در سال‌های 2012 تا 2022، توسعه روابط اقتصادی و امنیتی خود با روسیه و چین را با رویکردی برای تقویت و حمایت از متحدان مسلح غیردولتی خود در سراسر منطقه - به‌ویژه در عراق، سوریه، لبنان و یمن - ترکیب کرد.
سیاست‌های ایران در خاورمیانه همچنین توسط تقابل مداوم با ایالات متحده و اسرائیل هدایت شده است. نتیجه این سیاست‌ها، روابط اقتصادی و امنیتی قوی اما نوسانی با روسیه و چین و روابط تجاری حداقلی با ایالات متحده بوده است. در فاصله سال‌های 2012 تا 2022 روسیه در زمینه صادرات سلاح به ایران پیشتاز بود و از نظر سیاسی هم مقام‌های روسی با 81 سفر به ایران و 161 بار میزبانی از مقام‌های ایرانی در جایگاه نخست قرار داشتند.
چین مهمترین شریک تجاری ایران در میان قدرت‌های بزرگ است اما صادرات ایران به چین از سال 2017 تا 2022 در پی تشدید تحریم‌ها و فشار آمریکا با کاهش زیادی مواجه شد. ایالات متحده هرچند روابط سیاسی و تجاری تنش‌آلودی با ایران دارد اما همچنان دانشجویان ایرانی ترجیح می‌دادند برای تحصیل از میان چین، روسیه و آمریکا، آمریکا را انتخاب کنند.
ترکیه
ترکیه از زمان پیوستن به ناتو در سال 1952 همواره متحد ایالات متحده به شمار می‌رفت. با این حال، بین سال‌های 2012 تا 2022، روابط اقتصادی و امنیتی ترکیه با سه قدرت بزرگ (ایالات متحده، چین و روسیه) تنوع بیشتری نسبت به هر کشور دیگری در خاورمیانه و شمال آفریقا پیدا کرد. همچنین روابط تجاری و سرمایه‌گذاری‌های مستقیم خارجی (FDI) ایالات متحده، چین و روسیه با ترکیه در مجموع بین سال‌های 2012 تا 2022 گسترش یافت.
استقرار نیروهای نظامی خارجی در ترکیه نیز به‌طور انحصاری در دست ایالات متحده باقی ماند، اما خرید تسلیحات، به‌ویژه پس از تنش‌های بین آنکارا و واشنگتن، از منابع متعددی از جمله روسیه صورت گرفت. اگرچه ایالات متحده بین سال‌های 2012 تا 2022 بیشترین سهم از فروش تسلیحات به ترکیه را داشت، اما در همین دوره شاهد افزایش چشمگیر فروش تسلیحات روسیه به ترکیه بودیم؛ به‌ویژه پس از سال 2019. این گسترش روابط متنوع اقتصادی و امنیتی ترکیه با سه قدرت بزرگ، نشانه‌ای از نقش ژئوپلیتیکی مهم این کشور در منطقه و جهان است.



لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/891535/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

محدودیت دامنه نوسان، با توجه به شرایط سیاسی، یک اقدام احتیاطی چند روزه است/ در صورت عادی شدن شرایط، به وضع قبلی بازمی‌گردیم/ برنامه‌ای برای سمت‌وسو دادن به منابع بودجه با ظرفیت‌های بازار سرمایه تدوین می‌شود

اطلاعیه رسمی سازمان بورس برای دارندگان سهام عدالت | سود سهام عدالت 2 دوره یکجا واریز می شود!

استقلال در شهرقدس میزبان ذوب آهن شد

محدودیت دامنه نوسان، با توجه به شرایط سیاسی، یک اقدام احتیاطی چند روزه است/ در صورت عادی شدن شرایط، به وضع قبلی بازمی‌گردیم/ برنامه‌ای برای سمت و سو دادن به منابع بودجه با ظرفیت‌های بازار سرمایه تدوین می‌شود

نماز جمعه نصر سبب دلگرمی مستضعفان جهان و وحدت بیشتر بین امت اسلامی شد

70 موذن در کاشان تجلیل شدند

قالیشویان ریشه در تشیع ،مقاومت و ولایت مداری دارد

طرز تهیه کوکو ماهی بندری جنوب خوشمزه و مجلسی

دختران سپاهان قهرمان مسابقات فوتبال نوجوانان کشور شدند

پیراهن مجلسی سایز بزرگ: انتخابی مناسب برای خانم‌های شیک‌پوش

20 هکتار باغ پسته در مهاباد ایجاد شد

سهام‌دار اولیه OpenAI: با وجود تغییرات سازمانی، این استارتاپ همچنان تیمی قدرتمند دارد

نرم‌افزار دانشجویان هاروارد با عینک هوشمند متا اطلاعات هویتی افراد را برملا می‌کند

تست مقاومت اپل واچ اولترا 2 تیتانیوم بلک

کارنگی: اسرائیل، ایران را به بمب اتمی سوق می دهد

سیمای لاریجانی 2

میل اسرائیل به جنگ

3 گزینه احتمالی تبعات ماجراجویی اسرائیل علیه ایران

کنشگران سیاسی تصمیم‌گیری برای مسئولان را سخت نکنند

ایران در مسیر بازدارندگی نهایی؟

سایه احتمالی جنگ منطقه‌ای یا جهانی

حمله رژیم اسرائیل به تاسیسات اتمی ایران؛ از تئوری تا واقعیت!

حقوق‌های زیر ٢4 میلیون تومان معاف از مالیات می‌شوند؟

لزوم فعالیت تخصصی دبیرخانه دائمی و مراکز فرهنگی در حوزه جشنواره فیلم‎ کودک

ضرورت پیشگیری از تردد کامیون‌ها در آزادراه شیراز- اصفهان

نمایشگاه صنعت ساختمان دریچه‌ای به تحولات نوین و دستاوردهای جدید

جدول لیگ برتر در پایان هفته هفتم +نتایج

فیلم| توضیحات سرمربیان سپاهان و گیتی‌پسند در آستانه شروع لیگ برتر هندبال

ظرفیت تولید تخم ماهی قزل‌آلا در لرستان به 200 میلیون قطعه افزایش می‌یابد

برگزاری جشنواره «بر بال کودکی» در پارک بزرگ کوثر خوراسگان

جام قهرمانی بر دستان دختران فوتبالیست نوجوان سپاهان

برگزاری 350 برنامه متنوع در مناطق پانزده‌گانه شهرداری اصفهان

محدودیت دامنه نوسان، با توجه به شرایط سیاسی، یک اقدام احتیاطی چند روزه است

دومین شکست تراکتور 10 نفره در خانه/ گل‌محمدی با فولاد اسکوچیچ را مات کرد

آغاز طرح سراسری ترخیص خودرو‌های توقیفی در اصفهان

زمان بازی سپاهان و نساجی تغییر کرد

نیاز به گروههای خونی A مثبت و O منفی

حریم رودخانه لتحر کاشان طبق قانون آزاد سازی شود

نکوداشتی برای احمد شعبانی

فرزندان شما به حقیقت فرزندان شما نیستند

شعرخوانی زیبا از باران نیکراه

شعرخوانی دلنشین با صدای هوشنگ ابتهاج

صحبت های شنیدنی از دکتر انوشه درباره خوشبختی

تاریخ رونمایی سری نوا 13 هواوی فاش شد

فرایند 2 نانومتری TSMC ظاهراً دوبرابر گران‌تر از قبل است؛ بیش از 30 هزار دلار به‌ازای هر ویفر تراشه

یک شایعه ارزش سهام یوبیسافت را 33 درصد افزایش داد

در اسنپ چه خبر است که این همه شاکی دارد؟

اپل اینتلیجنس همراه با iOS 18.1 احتمالاً در تاریخ 7 آبان از راه می‌رسد

دولت عربستان سعودی ظاهراً به تصاحب بخش بیشتری از سهام نینتندو فکر می‌کند

فرصت طلایی