پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ چهار سناریو پس از آتش‌بس سیاسی

سرمقاله دنیای اقتصاد/ چهار سناریو پس از آتش‌بس
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - دنیای اقتصاد / «چهار سناریو پس از آتش‌بس» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم علیرضا سلطانی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
جنگ 12روزه و به‌طور خاص وضعیت ایجادشده پس از جنگ تحت هر عنوانی، اقتصاد ایران را در یکی از سخت‌ترین و مبهم‌ترین دوران تاریخی خود در نیم‌قرن اخیر قرار داده است. این شرایط هرچند هنوز آثار و نشانه‌های خود را در شاخص‌های اصلی اقتصاد به جز بازار سرمایه نشان نداده، اما این به معنای آرامش اقتصاد و به عبارت برخی از فعالان سیاسی واکسینه شدن اقتصاد ایران به چالش‌های سیاسی و ژئوپلیتیک نیست، بلکه باید از شرایط و آرامش ظاهری به‌عنوان آرامش قبل از توفان یاد کرد.
از منظر اقتصاد رفتاری، اقتصاد، بازار‌های اقتصادی و فعالان اقتصادی عموما، موجوداتی هوشمند، آینده‌نگر و عاقلی هستند و رفتار خود را به تناسب شرایط، عاقلانه و دوراندیشانه تنظیم می‌کنند. این واکنش با توجه به سطح توسعه‌ای جامعه و با لحاظ چارچوب‌ها، قواعد و رشد ساختاری اقتصاد و چشم‌انداز سیاسی، متفاوت است. در جوامعی که ساختارهای سیاسی و اقتصادی قانونمند، شفاف، پاسخ‌گو و مسوولانه است، به‌طور طبیعی رفتارهای هیجانی، سودجویانه و زیان‌آور برای اقتصاد ملی کمتر است و بالعکس. 
بازار
اقتصاد، بازار، فعالان و بنگاه‌های اقتصادی ایران در شرایط کنونی بعد از جنگ دچار هنگی، ایستایی فکر و بی‌تصمیمی شده‌اند. علت خاص این رفتار نیز چیزی جز بالابودن شدت ابهام در شرایط حال و آینده کشور به‌دلیل شرایط آتش‌بس و بی‌اطمینانی نسبت به آغاز دوباره جنگ در هر لحظه و پایداری آتش‌بس است. آتش‌بس میان ایران و اسرائیل از منظر ژئوپلیتیک به‌دلیل عدم توافق بر سر بازه زمانی آن و نبود زمینه‌ای برای مذاکره و رسیدن به توافق بر سر ترک مخاصمه، آتش‌بسی بسیار شکننده و سست ارزیابی می‌شود. سابقه شدت تخاصم میان دوطرف و عزم طرفین به نابودی طرف مقابل که نشان شدت تخاصم دارد و حضور ضعیف و غیرقابل اعتماد کشورهای واسط و میانجی به‌خصوص آمریکا که خود یکی از طرفین جنگ محسوب می‌شود و سابقه‌ای نامطمئن برای طرف مقابل آن هم در وضعیت منتهی به آغاز جنگ در قالب انجام مذاکره دارد، عملا وضعیت آتش‌بس را در ابهامی بزرگ قرار داده است. درعین حال وضعیت مذاکره میان طرفین نیز در ابهامی بزرگ قرار دارد.
از یک‌سو طرف اصلی حمله و جنگ یعنی اسرائیل به‌دلیل عدم به رسمیت شناخته شدن از طرف ایران، اصولا طرف مذاکره نخواهد بود و از سوی دیگر طرف مذاکره یعنی آمریکا، چه در قالب برجام و چه در زمان مذاکره قبل از جنگ اخیر، سابقه قابل‌اعتماد و مطمئنی را برای ایران ایجاد نکرده و اصولا با رفتاری‌های خود اساس و اصالت دیپلماسی و مذاکره را زیر سوال برده است. با وجود این هرچند به نظر می‌رسد امر مذاکره بین ایران و آمریکا در آینده بیش از هر امر دیگری به‌خصوص جنگ، دوباره پیگیری خواهد شد، اما این به معنای تضمین برای همراهی اسرائیل با مذاکره و توافق احتمالی نیست. این شرایط به‌طور کلی برای اقتصاد و بازار ایران ناشناخته و پراز ابهام است تا بتواند تصمیم هیجانی و آنی بگیرد. لذا به نظر می‌رسد با گذشت زمان در بازه کوتاه‌مدت و کاهش گردوغبار سیاسی و ایجاد یک شفافیت ژئوپلیتیک، بازار از هنگی و بی‌تصمیمی خارج شود. 
به‌طور مشخص با توجه به مجموع شرایط و عناصر آشکار و پنهان سیاسی و اقتصادی، برای اقتصاد ایران می‌توان 4سناریو در بازه زمانی میان‌مدت و به‌طور خاص پایان سال در نظر گرفت. این سناریوها به بدترین، بدتر، بد و خوب قابل تقسیم است: 
سناریوی بدترین مستلزم آغاز دوباره جنگی بی‌پایان و تبدیل شدن آن به وضعیتی فرسایشی و گسترش آن به سطح منطقه‌ای و فراهم شدن حضور فعال کشورهای دیگر به‌خصوص آمریکا و متحدان ناتویی آن و حتی کشورهای متحد آمریکا در منطقه است. در این سناریو با توجه به امکان هدف قرار گرفتن زیرساخت‌های اقتصادی ایران به‌خصوص تاسیسات انرژی، ارتباطی و همچنین حوزه‌های مدنی و خدماتی، بدون تردید اقتصاد ایران در بدترین شرایط قرار خواهد گرفت و زمین‌گیر خواهد شد. 
سناریوی بدتر، ادامه شرایط کنونی یعنی آتش‌بس نانوشته و نامطمئن با درجه‌ای پایین از نقض آتش‌بس از سوی طرفین و تداوم بی‌اعتمادی امنیتی در سطح جامعه است. آثار این سناریو اگرچه از سناریوی جنگ تمام‌عیار کمتر است، اما هزینه‌های اقتصادی بالایی به همراه خواهد داشت. در این سناریو اگرچه جنگی نظامی نیست یا بسیار کمرنگ است، اما جنگ اقتصادی تمام‌عیاری میان ایران و آمریکا و اروپا در میدان تحریم‌های اقتصادی با فعال شدن مکانیسم ماشه و بازگشت تحریم‌های شورای امنیت از یک طرف و جنگ اقتصادی داخلی از طرف دیگر میان دولت، مردم و فعالان اقتصادی در جریان خواهد بود. گسترش تحریم‌ها از یک‌سو و تشدید چالش‌های اقتصادی داخلی از سوی دیگر، شرایط اقتصادی کشور را با بحران مواجه خواهد کرد. علاوه بر کاهش درآمدهای خارجی دولت در نتیجه تورم، کسری بودجه دولت در سال جاری در نتیجه افزایش هزینه‌های مربوط به تقویت بنیه آفندی و پدافندی کشور با درس‌های گرفته‌شده از جنگ 12روزه اخیر، هزینه‌های مربوط به بازسازی مرمت ساختمان‌ها و اماکن غیرنظامی و مسکونی و هزینه‌های مرتبط با مدیریت بازار به‌خصوص بازار کالاهای اساسی و نیازهای روزمره مردم، به‌شدت افزایش خواهد یافت و به دو برابر خواهد رسید. در این بین دولت علاوه بر جابه‌جایی هزینه‌ها به‌خصوص از اولویت خارج ساختن طرح‌های عمرانی، ناچار به خلق پول برای عبور از شرایط اضطراری و مدیریت وضعیت جنگی خواهد شد و این شرایط زمینه‌ساز رشد شدید نقدینگی و در نتیجه افزایش تورم خواهد شد. ارائه لایحه اصلاح بودجه با رویکرد شرایط جنگی نیز دور از انتظار نخواهد بود. 
سناریوی بد نیز بازگشت شرایط سیاسی و اقتصادی به دوران قبل از جنگ 12روزه است. تحقق این سناریو نیز وابسته به آغاز مذاکره ایران و آمریکا و رسیدن به یک توافق صرفا هسته‌ای است. بدی این سناریو نیز با لحاظ شرایط سخت 2سناریوی قبل و بد بودن واقعی شرایط اقتصادی ایران در طول یک دهه گذشته در نتیجه اعمال تحریم‌های اقتصادی است. مذاکره ایران و آمریکا و رسیدن به یک توافق هسته‌ای برای یک بازه زمانی 2 تا 3ساله با درجه‌ای از کاهش تحریم‌ها و نه رفع کامل تحریم‌ها، اقتصاد ایران را در وضعیت نه جنگ و نه صلح و به صورت ناپایدار قرار می‌دهد. تداوم این شرایط به فرض تاب‌آوری اقتصاد داخلی به رفتار طرفین در موضوع هسته‌ای و حوزه نظامی وابسته است.
سناریوی خوب نیز منوط به رفع چالش‌های سیاسی میان ایران و آمریکا در قالب مذاکرات اساسی و بنیادین و رسیدن به یک توافق صلح پایدار است. این سناریو که در میان‌مدت با توجه به شرایط سیاسی داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی غیرمحتمل نیست، می‌تواند با رفع کلی تحریم‌های اقتصادی، اقتصاد ایران را در مسیر رونق و پایداری اقتصادی قرار دهد. عقلانیت سیاسی حکم می‌کند نظام حکمرانی علاوه بر تدابیر لازم برای تقویت توان آفندی و پدافندی کشور، عبور از جنگ اقتصادی و رفع کامل تحریم‌های اقتصادی را در دستور کار قرار دهد. ضمن اینکه تقویت توان آفندی و پدافندی کشور نیز در گرو تقویت قدرت اقتصادی است. بدون قدرت اقتصادی نظام آفندی و پدافندی به لحاظ زیرساخت‌های اجتماعی، اقتصادی، نظامی و امنیتی تقویت نخواهد شد. 
در ارزیابی نهایی، به نظر می‌رسد از بین چهار سناریوی بیان‌شده، سناریوی دوم با لحاظ همه شواهد و قرائن کنونی، امکان ظهور و بروز بیشتری دارد؛ هرچند بروز سه سناریوی دیگر نیز احتمال دارد.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/974605/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله وطن امروز/ نشست محرمانه بیلدربرگ 2025؛ جنگ مدرن، کاهش جمعیت و نقشه‌های ژئوپلیتیک

این بازی در روزهای اخیر بسیار پرفروش شده است

سرمقاله فرهیختگان/ سوریه و بیداری دوباره

گنبد تاج‌الملک مسجد جامع اصفهان مرمت می‌شود

آتش‌سوزی در کارگاه فرآورده‌های نفتی در اصفهان

تزریق 1000میلیارد تومان اعتبار به شهرداری‌های استان با مشارکت امورمالیاتی

"نیروگاه خورشیدی آفتاب شرق" بیستمین نیروگاه بزرگ جهان است

پیگیری سهم استان در توزیع برق یک مطالبه جدی است

اصفهان رکورددار نصب پنل خورشیدی با سهم 14.4 درصدی از کل کشور است

تأکید استاندار بر پیگیری پروژه‌های متوقف شده خورشیدی در اصفهان

یکی از هیجان‌انگیزترین بازی‌های سال به‌زودی معرفی می‌شود

سرمقاله شرق/ فهم وضعیت اکنون

سرمقاله جوان/ شکستن انسجام و اتحاد ملی به‌مثابه اقدامی مجرمانه در زمان جنگ

🎙️صحبت‌های استاندار در برنامه سلام اصفهان

سرمقاله آرمان ملی/ اسرائیل و طرح خاورمیانه بزرگ

استاد مطالعات اسرائیل: جنگ‌‏ها محبوبیت نتانیاهو را در اسرائیل افزایش می‌دهند

دیجیتال فاندری: نینتندو سوییچ 2 با گذر زمان عملکرد ضعیف‌تری خواهد داشت

سرمقاله کیهان/ کاربست تجربه گران‌سنگ 12 روز استقامت و هجوم ایران

منافع جنگ برای نتانیاهو

دیدار استاندار اصفهان با اعضای تیم فوتسال گیتی‌پسند

سالیوان: برجام در مهار برنامه هسته‌ای ایران قوی‌تر از بمباران عمل کرد‌

سرمقاله اعتماد/ امتناع جوانگرایی

آغاز مذاکرات ایران و اروپا

از شور موسیقی تا شیدایی محرم؛ برنامه‌های هنری کیش در فصل جدید رونمایی شد

آغاز به‌کار پنجمین عکسواره محرم کیش

کاهش چشم‌گیر تعداد بازیکنان همزمان Marvel Rivals در فصل سوم

سرمقاله هم میهن/ ریشه ناترازی‌ها

اگر حملات ایران ادامه پیدا می‌کرد، چیزی از اسرائیل باقی نمی‌ماند

25 هنرستان جوار صنعت در اصفهان راه‌اندازی می‌شود / نخستین هنرستان هوانوردی استان اصفهان از مهرماه وارد چرخه آموزش می‌شود

سرمقاله سازندگی/ در ستایش ترمیم روان جمعی

مسلمانی پیشکش، آدم هم نیستند!

ادامه وزش باد، ناپایداری جوی و هشدار نسبت به تردد دریایی در هرمزگان

جلسه فوری برای بررسی تعهدات مدرسه سازی پتروپالایش اصفهان به ریاست استاندار اصفهان تشکیل می‌شود

گوشی‌های جدید سامسونگ، کارشان را با رکوردشکنی شروع کردند

سرمقاله دنیای اقتصاد/ چهار سناریو پس از آتش‌بس

مناسبت روز/ دوشنبه، 30 تیر ماه

سرمقاله خراسان/ کریدور زنگزور؛ بازی بزرگ در قفقاز

هوش مصنوعی بایددرخدمت آموزش، پیشگیری ازآسیب ها ومشارکت خانواده ها باشد

توسعه آموزش های دیجیتال یک ضرورت راهبردی برای آینده آموزش و پرورش است/

قطار توسعه برریل تحقق وعده‌های استاندار/فلاورجان،اولین شهرستان خورشیدی کشور

خالق بازی Rematch از طرفداران بازی Sifu عذرخواهی کرد

شاخص هوای اصفهان در 2 منطقه بر مدار قرمز و نارنجی است

افتتاح گام‌های بلند عمرانی در خدمت مردم/سفر امید به فلاورجان رسید

زیدآبادی: تندروها بزرگترین مانع اصلاح، تحول و تغییر هستند

جنون آتش‌افروزی نتانیاهو، تیم ترامپ را نیز کلافه کرد

هی! تو اخراجی

بغض خبرنگار در پخش زنده شکست: مردم غزه از گرسنگی در خیابان‌ها بر زمین می‌افتند

تقریباً 20 درصد از بازی‌های جدید Steam در سال 2025 از هوش مصنوعی مولد استفاده می‌کنند

مادر سرباز شهید 24 ساله: تو ما را سربلند کردی

سوریه؛ جدال حاکم وابسته با اشغالگر مداخله‌‏گر