با 1.5 میلیون هکتار کانون فرسایش بادی
اصفهان از مناطق بحرانی بیابانی زایی در کشور
اجتماعی
بزرگنمايي:
پیام سپاهان - استان اصفهان با 1.5 میلیون هکتار کانون بحران فرسایش بادی از مناطق بحرانی کشور در حوزه بیابانزایی است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز اصفهان؛ رئیس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان گفت: در شعاع 50 کیلومتری شهر اصفهان به ویژه از سمت نواحی شرق و شمال شرق آن، 130 هزار هکتار کانون بحران فرسایش بادی گسترده شده که از این میزان، تاکنون تنها 20 هزار هکتار جنگل دستکاشت راه اندازی شده، اما وجود این کانونهای عظیم در شعاع اصفهان تأثیرات مخربی بر محیطزیست، صنایع و سلامت عمومی دارند.
مهدی سلطانی افزود: این کانونها به دلیل فرسایش بادی و عوامل انسانی و محیطی، چالشهای جدی ایجاد شده است.
رئیس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان، مجموع مساحت مناطق تحت تأثیر فرسایش بادی را در استان اصفهان 2.8 میلیون هکتار واقع در14 شهرستان بیان کرد و ادامه داد: در سالهای گذشته، مناطق غربی استان از جمله شهرستان گلپایگان، نیز به این سامانه بیابانی اضافه شدهاست.
وی، شهرستان نائین را با دارا بودن 68 هزار هکتار کانون بحران درجه یک، بحرانیترین منطقه استان برشمرد وگفت: از 1.5 میلیون هکتار کانون بحران گردوغبار استان، 105 هزار هکتار در مناطق چهارگانه محیطزیست، 116 هزار هکتار در اراضی کشاورزی بایر، سه هزار و 300 هکتار در سیلگیرهای پشت رودخانهها و 24 هزار و 500 هکتار در مناطق معدنی قرار دارند.
رئیس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان ادامه داد: این نهاد در سالهای گذشته اقداماتی شامل راه اندازی 310 هزار هکتار جنگل دستکاشت، احداث 106 کیلومتر تله رسوبگیر، هزار و 207 کیلومتر بادشکن، 38 هزار هکتار مالچپاشی و مدیریت روانآب در 13 هزار هکتار را اجرا کرده است.
سلطانی افزود: این اقدامات تنها بخشی از نیازهای استان را پوشش داده و برای کنترل کامل کانونها، لازم است حداقل نیمی از 1.5 میلیون هکتار کانون بحران با جنگلهای دستکاشت تثبیت شود.
وی با بیان اینکه درختچه تاغ بهعنوان یک گونه استراتژیک در بیابانزدایی، نقش مهمی در تثبیت خاک دارد، ادامه داد: سال گذشته، اداره بیابان استان با بودجهای بیش از 21.5 میلیارد تومان فعالیت کرد که در برابر وسعت 3.2 میلیون هکتاری مناطق بیابانی، ناچیز است.
رئیس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی وآبخیزداری استان اصفهان گفت: بر اساس برنامه هفتم توسعه لازم است20 درصد از کانونهای بحران فرسایش بادی در کشور کاهش یابد که سهم استان اصفهان 230 هزار هکتار است.
سلطانی ادامه داد: برای تحقق این هدف، برنامهریزی شده تا سالیانه چهار هزار هکتار نهالکاری و 2 هزار هکتار بادشکن مناطق بیابانی در دستور کا ر قرار گیرد، با این حال، برآورد هزینه موردنیاز برای سال 1403 حدود 450 میلیارد تومان بوده در حالی که بودجه تخصیصیافته تنها 21.5 میلیارد تومان است.
رئیس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی وآبخیزداری استان اصفهان ادامه داد: برای امسال نیز برآورد هزینه 650 میلیارد تومان بوده، اما حدود 22 میلیارد تومان بودجه اختصاص داده شده که این موضوع نشاندهنده شکاف عمیق بین نیازها و منابع مالی موجود است.
لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/974165/