پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ جنگ، اسطوره، واقعیت اسطوره مقالات

سرمقاله شرق/ جنگ، اسطوره، واقعیت اسطوره
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - شرق / «جنگ، اسطوره، واقعیت اسطوره» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم کامبیز نوروزی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
جنگ، جهان قهرمان‌ها و اسطوره‌هاست. جهان اسطوره پا از مرزهای واقعیت و قانون طبیعت و قانون بشر فراتر می‌گذارد. قانون طبیعت می‌گوید اینجا میدان مین است، پا در آن نگذار.
اما قهرمان می‌رود. اسطوره‌وار گام برمی‌دارد. قانون بشر کشتن را ممنوع می‌کند. در جنگ اما کشتن وظیفه‌ای است بر‌ عهده رزم‌آوران. بکش تا می‌توانی. جنگ قانون دارد، اما قانون نمی‌شناسد. جنگ تابع زور است. تابع قدرت است. قانون زنجیر به دست‌و‌پای قدرت می‌بندد. اسطوره این زنجیر را پاره می‌کند. رزم‌آور هرچه بیشتر از قانون طبیعت و قانون بشر سبقت بگیرد، بیشتر به جهان اسطوره نزدیک می‌شود. به‌ویژه وقتی که سرزمین به ناحق و نامشروع مورد تجاوز قرار گرفته، انگیزه و زمینه برای تولد اسطوره بیشتر است. مادر وطن را نمی‌توان به دست متجاوز سپرد.
بازار
تجربه هشت سال دفاع در برابر تجاوز عراق به ایران چه اسطوره‌ها که نیافرید. بعضی را می‌شناسیم و بعضی را نه. کسانی که اگر در جنگ به قانون طبیعت و قانون بشر عمل کرده بودند، چه‌بسا امروز ایرانی کوچک‌شده داشتیم. قدرت این اسطوره‌ها چنان شد که پس از جنگ هم جهان اسطوره باقی ماند. زندگی ما در جهان اسطوره ادامه یافت، نه واقعیت.
آن کس که پا در جهان اسطوره گذاشت، در هاله‌ای شبه‌قدسی قرار می‌گیرد که دیگر چون‌و‌چرایی با او نمی‌توان کرد. نمی‌توان او را مؤاخذه کرد یا از کاستی‌هایش گفت که اصلا اسطوره کاستی ندارد. اسطوره همان است که «هرچه آن خسرو کند، شیرین بود».
کسی که به جهان اسطوره خو کرد، مهم‌ترین قاعده این جهان در وجود او ملکه می‌شود. اسطوره قانون نمی‌شناسد. با شکستن مرزهای قانون طبیعت و قانون بشر به آنچه لازم می‌بیند، می‌اندیشد و پیش می‌رود. اما جهان اسطوره، فقط در جنگ معنا می‌یابد. در جنگ اگر کشتن و کشته‌شدن فضیلت است، بیرون از جنگ، کشتن و کشته‌شدن، رذیلتی است که نباید رخ دهد و شایسته کیفر است. در جنگ خیلی از چیزها حساب و کتاب مالی ندارد، در بیرون از جنگ اما اگر حساب و کتاب‌ها بر هم بخورد، می‌شود حیف‌ومیل اموال و این‌جور چیزها. در جنگ برای حمله یا دفاع به ضرورت باید آماده مرگ خیلی از هم‌رزمان بود، در صلح اما جان آدم‌ها را نمی‌توان با دست‌و‌دلبازی به بازی گرفت. زبان جنگ و طبعا زبان اسطوره زبان گلوله است و تیغ و خنجر و خون. از جنگ که بیرون آمدیم، این زبان را دیگر کسی نمی‌فهمد و چنین زبانی دیگر به کار نمی‌آید.
وقتی جنگ است، باید با توسعه فرهنگ رزم و تحسین و تمجید اسطوره‌ها نیروی دفاع را بارور کرد و قدرت بخشید. آنها عناصر معنابخشی می‌شوند که تاریخ ملتی را سرشار از غرور و افتخار می‌کنند. اما منطق اسطوره وقتی به جهان واقعیت منتقل می‌شود، با آن ناسازگار است و نمی‌تواند نیرویی خلق کند. جهان واقعیت را نمی‌توان با بیرون‌رفتن از دایره قانون طبیعت و قانون بشر شناخت، تحلیل کرد و سامان داد. اسطوره منبع الهام است اما واقعیت را نمی‌تواند ببیند و بفهمد. اسطوره رؤیا می‌سازد، اما واقعیت نه. در جهان واقعی بیرون از جنگ زبان اسطوره اصلا فهم نمی‌شود. مواجهه با جهان واقعیت با منطق اسطوره هم واقعیت را ویران می‌کند، هم اسطوره را از اسطورگی ساقط می‌سازد و چه‌بسا آن را اصلا به ضد قهرمان بدل کند. زندگی به نام اسطوره گاه می‌تواند برای کسانی مایه آب و نان هم باشد. آنها می‌خواهند اسطوره را در جهان واقعیت همچنان نگاه دارند تا به نام او بتوانند هر قانونی را منکر شوند و کار خود را پیش ببرند.
اسطوره، حتی بی‌آنکه خود بخواهد، به ابزار کسب‌وکار در جهان واقعیت بدل می‌شود. در چنین شرایطی چه‌بسا که اسطوره و واقعیت با هم به نزاع برخیزند. واقعیت زبان اسطوره را نمی‌شناسد و اسطوره زبان واقعیت را. تلاش برای فهماندن زبان یکدیگر، به ستیز اسطوره و واقعیت می‌انجامد. ایران ما میرات‌دار فرهنگی غنی و آکنده از انواع اسطوره‌هاست که از عصر باستان آغاز می‌شود، در دوره اسلامی فربه می‌شود و تا ادوار اخیر مانند دفاع در برابر دشمن متجاوز ادامه می‌یابد. اما اسطوره نباید ما را از آنچه واقعیت است، دور کند.
نیروی اسطوره‌های قدیم و جدید در جای خود کار خود را کرده‌اند. اما اینک ما پای بر زمین سفت واقعیت داریم. در منطق واقعیت از نیروی اسطوره خبری نیست. جانشین آن نیروی ملت است. ملتی که بی‌تبعیض بتواند اراده خود را به نمایش بگذارد. در امنیت و آزادی حرفش را بزند. ملتی که نگهبان خود باشد.
در جهان واقعیت جز ملت نیروی نجات‌بخشی نیست. در این روزهای دشوار و پس از آن بگذاریم ملت، ملت باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/973342/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زمان عرضه آیفون 17e لو رفت

طرح شهید عجمیان، فرصتی برای پرورش مسئولیت‌پذیری و میهن‌دوستی دانش‌آموزان است

طراحی آیفون 17 ایر با رنگی جذاب به نمایش درآمد

فارن پالیسی: ترامپ در حال انقلاب در آمریکاست؟

مادر و فرزند 3 ماهه در کاشان از آتش نجات یافتند

قطع وابستگی صنایع بزرگ استان به رودخانه زاینده رود

شایعه دقیقه‌نودی؛ گوشی گران‌قیمت جدید سامسونگ از قلم لمسی پشتیبانی نمی‌کند

احتمال بارش پراکنده در مناطقی از اصفهان؛ گرما و گردوغبار ادامه دارد

دانشگاه صنعتی اصفهان در جمع پنج دانشگاه برتر ایران

لزوم استفاده از فناوری های نوین برای آموزش نسل آلفا

کد لورفته iOS 18، نام تراشه‌های جدید اپل را فاش کرد

سرمقاله فرهیختگان/ ضرورت گفت‌وگوی فراگیر و بازشناخت منافع ملی

سرمقاله وطن امروز/ در جنگل کاخ سفید

تشکیل ستاد همدلی و مشارکت در اردستان

تخصیص 10 قطعه زمین به خانواده‌های مشمول طرح جوانی جمعیت

پای درس ایثار | روایت معلم اصفهانی که با صبوری فرشته نجات الینا شد

سرمقاله جوان/ جهان به سمت آنارشی هابزی می‌لغزد!

لحظه رسیدن آب دریای عمان به اصفهان

تجدید بیعت بانوان کاشانی با آرمان های انقلاب اسلامی

ساخت 519 واحد مسکونی با پیشرفت 60 تا 90 درصد در اردستان

دست‌های گرم محرم پناه دل‌های کوچک شدند

جنگ 12 روزه با رژیم صهیونستی تکرار ایثار و مقاومت ایران و تداعی‌بخش دوران دفاع مقدس بود

ترویج فرهنگ ایثار و شهادت؛ مهم‌‌ترین مأموریت بنیاد شهید و امور ایثارگران است

این 2 گوشی ارزان‌قیمت سامسونگ منسوخ شدند و دیگر آپدیت نمی‌شوند

سرمقاله آرمان ملی/ مسئولیت دولت در قبال افراطیون

سرمقاله شرق/ جنگ، اسطوره، واقعیت اسطوره

دیدار مدیران کل اطلاعات و بنیاد شهید استان قم با خانواده شهید علی علیرضائی

مردم کردستان همچنان پای نظام ایستاده‌‌اند

ترویج فرهنگ ایثار و شهادت؛ مهم‌ ترین مأموریت بنیاد شهید و امور ایثارگران است

جنگ 12 روزه رژیم صهیونیستی تکرار ایثار و مقاومت ایران و تداعی‌بخش دوران دفاع مقدس بود

شیائومی 16 در آستانه رونمایی است

سرمقاله همشهری/ هنر‌ گفتن از جمهوری اسلامی را تمرین کنیم

واکنش «وطن امروز» به یک بیانیه: نوبت عبرت شماست

برگزاری 15 کارگاه آموزشی با محوریت سند تحول بنیادین ویژه مدیران مدارس متوسطه اصفهان در تابستان

سرمقاله کیهان/ این‌گونه اسرائیل را لِه کردیم

رسانه هندی: جنگ 12 روزه، رونمایی از ابرقدرت موشکی ایران بود

تداوم ناپایداری های جوی در هرمزگان

اتحاد، اتحاد، اتحاد: دستاورد بزرگ جنگ 12 روزه

🎬 اجرای مرحله نخست طرح انتقال آب دریای عمان به اصفهان

🎙️ صحبت‌های استاندار در برنامه سلام اصفهان

ورزش همگانی نیازمند فرهنگ‌سازی و سیاست‌گذاری صحیح است

رشد نسبت مصارف به منابع استان به بیش از 80 درصد

پرونده جنجالی اپل واچ بدون نقش‌آفرینی مدیر ایرانی به دادگاه برمی‌گردد

سرمقاله اعتماد/ قانونی سرشار از نقض حاکمیت قانون

حمایت مشکوک از جاسوسان اسرائیل و آمریکا در آژانس

“استان خانواده‌محور” اولویت چهارم توسعه اصفهان

رفع مشکلات بیش از 4700 بنگاه اقتصادی در ستاد تسهیل استان اصفهان

اصفهان به قطب هوش مصنوعی در کشاورزی تبدیل می‌شود

تاکید بر اهمیت راهبردی هوش مصنوعی در حوزه‌های دفاعی، امنیتی و اقتصادی استان

تأکید استاندار اصفهان بر توسعه ورزش همگانی برای مقابله با آسیب‌های اجتماعی