پیام سپاهان

آخرين مطالب

توصیه به پزشکیان: «اول ‌ای جان دفع شرّ موش کن»! سیاسی

توصیه به پزشکیان: «اول ‌ای جان دفع شرّ موش کن»!
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
دولت از یک سو باید همبستگی ملی را تقویت کند و از جانب دیگر در دام کسانی نیفتد که می‌خواهند سطح نفوذ را به پیام‌رسان‌ها تقلیل دهند و آنچه دختر سردار شادمانی نوشته به خوبی گویاست که اشخاص مهم‌تر از ابزارها هستند.
 مهرداد خدیر| تقارن 15 تیر با عاشورای حسینی و تبعات جنگ 12 روزه اسرائیل با ایران (‌23 خرداد تا سوم تیرماه) سبب شد عملاً به سال‌گرد انتخابات غیرمنتظره ریاست‌جمهوری در نیمۀ تیر پرداخته نشود. 
حساب صداوسیما جداست که طبعاً علاقه‌ای به این مناسبت ندارد تا برنامه‌هایی تدارک ببیند و مشخصاً رئیس‌جمهور پزشکیان را دعوت کند اگرچه بعید است خود او در فضای کنونی حوصلۀ این یادآوری را داشته باشد. 
با این همه جا دارد به یاد آوریم سال گذشته در دو انتخابات پیاپی 8 و 15 تیر 1403 مسعود پزشکیان نامزد اختصاصی اصلاح‌طلبان - که در نهایت شگفتی و البته با تدبیر مقام رهبری برای تغییر فضای سیاسی کشور از غربال شورای نگهبان عبور کرده بود - پیروز شد و نتیجۀ نیمۀ تیر پارسال به معنی انتخاب قطعی او به ریاست‌جمهوری بود و اکنون یک سال است که او را به عنوان نهمین رئیس‌جمهوری ایران می‌شناسیم؛ هرچند که از 12 مرداد 1403 رسمیت یافت.
در فضای کنونی نمی‌خواهیم سراغ تاریخی برویم که اگرچه نزدیک است ولی انگار از آن دور شده‌ایم چراکه در روزهای جنگ 12 روزۀ اخیر هم اقتدارگرایانِ حامی رقیب پزشکیان (سعید جلیلی) و هم براندازانِ مخالف شرکت در انتخابات طعنه می‌زدند - و هنوز هم ادامه می‌دهند- که مگر نمی‌گفتید که اگر فلانی بیاید جنگ می‌شود و دیگری مانع جنگ خواهد شد؛ پس چرا جنگ درگرفت؟!
واقعیت این است که پزشکیان تمام تلاش خود را به کار بست تا درگیر جنگ نشویم کما اینکه مجموعۀ نظام را قانع کرد به‌رغم مخالفت اولیه با آمریکا ولو به صورت غیر مستقیم مذاکره کنیم.
درست است که در میانۀ مذاکرات و دو روز قبل از دور ششم گفت‌و‌گوهای عباس عراقچی با استیو ویتکاف در عمان، اسرائیل ناگهان به ایران حمله کرد اما تصور کنید این حمله با رد مذاکرات و در فضای نفی کامل انجام شده بود. آیا در داخل و خارج نمی‌گفتند اگر مذاکره می‌شد جنگ درنمی‌گرفت و خودشان دست رد به سینۀ پیشنهاد آمریکا زدند؟
علاوه بر اینها رئیس‌جمهوری، رئیس شورای عالی امنیت ملی است و از این رو هم می‌توان تصور کرد در غیاب پزشکیان و حضور دیگری بر مسند ریاست‌جمهوری و به تبع آن ریاست این شورا چه ترکیبی داشت. یا در این حالت با پیشنهاد آتش‌بس و میانجی‌گری ترامپ که خود نیز به ایران هجوم آورده بود چگونه برخورد می‌شد.
دوران یک‌ساله مسعود پزشکیان از پرآشوب‌ترین ادوار تاریخ معاصر - و نه‌تنها جمهوری اسلامی- بوده است و گزاف نیست اگر گفته شود او در این مدت به جای اصرار بر دیده شدن در اصطلاح فوتبالی‌ها در حال بازی بدون توپ و جاگیری‌های مناسب و موقعیت‌شناسی و کاهش تنش بوده است.
مهم‌ترین اقدام اجتماعی و عمومی رئیس‌جمهور پزشکیان در این یک سال تن ندادن به قانون حجاب و عفاف بوده که می‌توانست جامعۀ ایران را درگیر دور دیگری از تنش و حتی شدید‌تر از 1401 کند و بی‌شک در آن صورت هرگز شاهد انسجام و همبستگی ملی از جنس این 12 روز نمی‌بودیم.
در اینکه روند انتصابات مدیران به کندی صورت پذیرفته و وعده‌های بر زمین‌مانده کم نیست و جدا شدن چهره‌ای چون محمدجواد ظریف از دولت اسف‌بار بود تردیدی نیست ولی حالا که جنگی فراگیر و 12 روزه را پشت سر گذاشته‌ایم روشن‌تر شده که ملاحظات پزشکیان می‌توانسته با توجه به همین احتمال بوده باشد.
با باور ماورایی همان استخارۀ ساعاتی بعد از تحلیف و در آستانۀ تحویل گرفتن دفتر رئیس‌جمهوری نشان داد چه در انتظار اوست کما اینکه همان نیمه‌شب اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس و میهمان ویژه مراسم سوگند ریاست‌جمهوری را در شمال تهران هدف ترور قرار دادند تا پزشکیان بداند موساد چگونه تا عمق دستگاه‌های امنیتی ما نفوذ کرده است.
محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهوری گفته است ما از همان اول یک دولت جنگی را بستیم و در پی آن حوادث لبنان و سوریه نشان داد اوضاع بر وفق مراد نیست اما شاید کمتر کسی باور می‌کرد که اسرائیل و آمریکا مستقیماً به ایران هم حمله خواهند کرد.
در پاسخ به منتقدان باید گفت این سیب همچنان چرخ خواهد خورد و عجالتاً نه آرزوی براندازان، برآورده شده که اسب خود را برای بازگشت شاهزاده زین کرده و او را به فرانسه گسیل داشته بودند و نه میدان به دست رادیکال‌های داخلی افتاده که بعد از قبول آتش‌بس بر عباس عراقچی می‌تاختند که بر اساس کدام اختیار با پیشنهاد آتش‌بس موافقت کرده و با پیام دو روز بعد رهبری دایر بر اعلام پیروزی دهان‌ آنان بسته شد.
در نخستین سال‌گرد انتخاب پزشکیان به ریاست‌جمهوری حضور اکنونِ او را اتفاقاً می‌توان مغتنم‌تر دانست و به یاد آورد که بسیار بعید بود در غیاب او چنین همبستگی‌ای در می‌گرفت اگرچه پیداست پای وطن در میان بود و نمی‌خواهیم به شخص فروکاهیم.
فراموش نکنیم اگر چه در این 12 روز کمتر از او شنیدیم ولی آنکه به این سو و آن سو سفر می‌کند وزیر خارجۀ اوست و دولتی که در 12روز نگذاشت اولیات از مردم مضایقه شود دولت او.
مهم‌ترین کوتاهی رئیس‌جمهوری در این مدت شاید تن دادن به صداوسیما باشد که حالا به خاطر حملۀ اسرائیل خود را در قلعه‌ای دور از انتقاد تصور می‌کنند ولی از همان موضع رئیس شورای عالی امنیت ملی باید بر این رسانه لگام زند و دور را از تندروهایی بگیرد که برنامه‌های دولت را مختل می‌کنند چراکه شباهتی با خواست عمومی جامعه ندارد که بر دو عنصر دفاع از میهن با صلح‌طلبی تأکید دارند و با فضای شعاری میانه‌ای ندارند و دوست دارند از ایران بشنوند.
آری، نیمی از مردم ایران در انتخابات پارسال شرکت نکردند و از نیمِ باقی مانده اما اکثریت به پزشکیان رأی دادند. افزایش شمار واجدان شرایط در فاصلۀ 8 تا 15 تیر 1403 می‌تواند به حساب بیم روی کار آمدن سعید جلیلی باشد ولی با این وصف نیز باید از این حضور قدرشناسی کرد چراکه در غیر این صورت شاید اتفاقات ناگوارتر رخ می‌داد.
این توصیفات به معنی آن نیست که نباید از پزشکیان انتظاری داشت. حداقل انتظار پی‌گیری خواستی است که در نامۀ رئیس خانۀ احزاب ایران به او مطرح شده؛ درخواست عفو برای زندانیان سیاسی و در سطحی دیگر پی‌گیری دیپلماسی چراکه بدون سیاست، نگرانی‌ها باقی است و در کنار تقویت پدافند و دفاع هوایی و شناسایی جاسوسان نیاز به استمرار مذاکره و دیپلماسی همچنان محسوس است. در فضایی عادی می‌شد به وعده‌های عمل‌شده و ناشده دربارۀ فیلترینگ و گزینش‌ها پرداخت اما اکنون مهم‌ترین انتظار دور نگاه داشتن سایۀ جنگ از میهن است تا دوباره شعله‌ور نشود.
دو ماه پیش رو هم به خاطر شمشیر داموکلس مکانیسم ماشه اروپایی ذهن پزشکیان درگیر است و از این مرحله هم باید عبور کند اما در واقع تمام یک سال گذشته را زیر شمشیر داموکلس سپری کرده است. تندروهای داخلی هر چند به ظاهر به پر‌وپای پزشکیان نمی‌پیچند اما هر اتفاقی را بهانه می‌کنند چون نمی‌خواهند رشتۀ کار دست او باشد درحالی‌که در مقام رئیس شورای عالی امنیت ملی نقش بیشتری به نسبت پیش از جنگ 12 روزه ایفا می‌کند و به همین خاطر یک روز بر او خرده می‌گیرند که چگونه آتش‌بس را پذیرفت و لابد انتظار داشتند با شعار «جنگ، جنگ تا نابودی اسرائیل» ادامه می‌دادیم یا چرا نوع مواجهه او با الهام علی‌اف رئیس‌جمهوری آذربایجان در شهر خانکندی گرم بود درحالی‌که یکی از متهمان یاری به اسرائیل است؟ اصرار مستمر رئیس‌جمهور پزشکیان بر وفاق در جنگ 12 روزه نتیجه داد و به‌رغم همه اختلافات و نارضایتی‌ها شاهد همبستگی عمیقی بودیم که اسباب شگفتی شد.
یک سال پیش با افزایش نرخ مشارکت بخشی از شکاف شدید مردم با حاکمیت که از انتخابات زمستان 98 شروع شده و در بهار 1400 به اوج رسیده بود و درپاییز 1401 به شکل اعتراضات خیابانی خود را نشان داد ترمیم شد و در جنگ 12 روزه که ایرانیان رفتاری غافل‌گیرکننده از خود بروز دادند بیش از پیش روشن شد ادامۀ سیاست خالص‌سازی می‌توانست چه تبعات زیان‌باری داشته باشد.
بدیهی است که هیچ‌یک از اینها کافی نیست و از منظر واقع بینانه‌تر جنگ12روزه نشان داد گرچه ایران توانست پیام بازدارنده خود را با ابزار موشکی و پهپادی به بازیگران منطقه و فرامنطقه‌ای منتقل کند، اما در بخش‌هایی همچون پشتیبانی‌های لجستیکی، سیستم‌های اطلاعاتی-سایبری و هماهنگی‌های استراتژیکی به جد به تقویت، یکپارچگی و به‌روزرسانی نیازمندیم.
با این اوصاف دولت از یک سو باید همبستگی ملی را تقویت کند و از جانب دیگر در دام کسانی نیفتد که می‌خواهند سطح نفوذ را به پیام‌رسان‌ها تقلیل دهند و آنچه دختر سردار شادمانی نوشته به خوبی گویاست که اشخاص مهم‌تر از ابزارها هستند.
در یک‌سالگی انتخاب مسعود پزشکیان همین که همچنان شاداب است و در آغاز دهۀ هشتم عمر از این همه مصیبت که بر سر او آوار شده خود را نباخته باید خرسند بود و از یاد نبرد تمرکز خود را بر مقابله با ناترازی‌ها گذاشته بود و حالا با دیو دیگری رو‌به‌رو شده که اگرچه فعلاً مهار شده اما هر آن می‌تواند برخیزد. بعید است این روزها رئیس‌جمهور پزشکیان حال و حوصله تورق دیوان اشعار شاعر مورد علاقۀ خود – شهریار – را داشته باشد اما چون جاسوسانی در لباس دوست تا عمق دستگاه‌های ما نفوذ کرده‌اند بد نیست سراغ مثنوی معنوی برویم و از زبان مولانا به عنوان آنی‌ترین و حیاتی‌ترین کار با او بگوییم:
اول ‌ای جان، دفع شر موش کن
وانگهان در جمع گندم، کوش کن
ما در این انبار گندم می‌کنیم
گندم جمع آمده گم می‌کنیم
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/973132/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حفره نمایشگر آیفون کوچک‌تر می‌شود؟

سرمقاله همشهری/ پای کار بازسازی پس از جنگ

حمله «کیهان» به سردبیر هم‌میهن: از وطن‌فروشی و تحقیر کشور تا لاف سیاست ملی!

پیش‌بینی ناپایداری جوی در ارتفاعات هرمزگان

مقاومت و عزت طلبی؛ میراث عاشورا برای نسل‌های آینده

پس از دو سال رکود مراکز پروتز و ارتز فعال می‌شوند

غیرمنتظره؛ سامسونگ در آستانه رونمایی گوشی‌های جدیدش با اپیک گیمز توافق کرد

سرمقاله هم میهن/ انفجار میز مذاکره

انتقادات «کیهان» از سخنان رئیس جمهور در مصاحبه با مجری مشهور آمریکایی

سرمقاله اعتماد/ اختلاف ریشه‌ای درباره پیشنهاد دکتر مسعود نیلی

هشدار سطح نارنجی هواشناسی برای اصفهان؛ گردوغبار ماندگار است

مناسبت روز/ سه‌شنبه، 17 تیرماه

نشست سرپرست دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد با مدیران خادمیار آستان قدس رضوی برگزار شد

جبهه مقاومت نماد یک هویت انسانی و تمدنی در برابر جنایت و اشغال‌گری/ راه اندازی مرکز ژنتیک ویژه شناسایی شهدا در بهشت زهرا (س) در کمتر از 24 ساعت/بسیج بیش از 50 مرکز درمانی

سرمقاله کیهان/ آقای پزشکیان مشاوران خود را عوض کنید!

ساماندهی 287 متکدی در شهر اصفهان طی 3 ماه نخست سال

هوای 5 شهر اصفهان همچنان آلوده است

رقابت هفت اسکیت‌باز اصفهانی در مرحله حرفه‌ای جام جهانی ایتالیا

برگزاری آزمون‌های ورودی مدارس استعدادهای درخشان و نمونه دولتی در روز 19 و 20 تیرماه

تصاویر واقعی آنر X70 لو رفت؛ همان طراحی همیشگی

سرمقاله دنیای اقتصاد/ توجه به محدودیت‌ها

کدام توافق دائمی با ایران؟

سرمقاله خراسان/ خطرات ساده سازی پزشکیان

صفحه نخست روزنامه‌های اصفهان (هفدهم تیرماه 1404)

شهدای مفقود و اسیران نماد ایستادگی ملت ایران‌اند

رویای تکرار النکسه

آن یکشنبه، سیاه بود

تشدید سرکوب رسانه‌ها در اسرائیل

آیا حملات اسرائیل گسل‌های زلزله را فعال کرد؟

پشت پرده سفر نتانیاهو به واشنگتن

قدم بزرگ برای شیائومی؛ خداحافظی با لایکا و استفاده از دوربین اختصاصی در گوشی‌ها

لایحه بزرگ اما نازیبا

استقلال‌خواهی و استثناگرایی؛ نگاهی به دویست و پنجاه سالگی آمریکا

جایی که مادران با خاطره حرف می‌زنند

زیان محضِ فیلترینگ

موفقیت چشمگیر بازی Phasmophobia؛ ثبت فروش بیش از 25 میلیون نسخه

توصیه به پزشکیان: «اول ‌ای جان دفع شرّ موش کن»!

رویای محال میلیاردر

ستاره جدید حزب دموکرات

هشدار نارنجی هواشناسی در 21 استان کشور

تداوم آلودگی هوا تا پایان هفته

پس از دو سال رکود مراکز پروتز و اروتز فعال می‌شوند

اولین مقتل فارسی در جغرافیای عثمانی

از نسخه کنسولی Once Human رونمایی شد + بازه عرضه

یوبیسافت: بازیکنان پس از اتمام پشتیبانی از یک بازی آنلاین، باید نسخه خود را نابود کنند

کارزار عجیب تندروها علیه رئیس جمهور

پیشنهاد عفو عمومی زندانیان سیاسی

بازشدن آسمان ایران

رسانه بریتانیایی مطرح کرد: 5 پایگاه نظامی زیر ضرب موشک‌های ایرانی

کشف انبار احتکار برنج و روغن در فلاورجان