پیام سپاهان

آخرين مطالب

ایران سیاست «ابهام هسته‌ای» را آغاز می‌کند؟ سیاسی

ایران سیاست «ابهام هسته‌ای» را آغاز می‌کند؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
یکی از سناریوها، مربوط به مواد هسته‌ای است. ایران سه سطح اورانیوم 3.67، 20 و 60 درصد در اختیار دارد فاصله آخرین سطح آن با اورانیوم غنی‌شده نظامی، تنها چند اقدام فنی و تغییر چینش سانتریفیوژهاست. با گذشت هشت روز از حمله آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران، هیچ داده‌ای از سوی ایران درباره مواد هسته‌ای به خصوص اورانیوم 60 درصد منتشر نشده و فقط تهران از سرنوشت قطعی این مواد باخبر است.
ابهام هسته‌ای یکی از مفاهیم زیرمجموعه سیاست ابهام استراتژیک یا strategic ambiguity است که پس از وقایع جنگ 12 روزه ایران و اسرائیل، بیشتر شنیده می‌شود. در حال حاضر پرسش این است که آیا ایران از این سیاست استفاده می‌کند یا نه.
 ابهام هسته‌ای در اصل به حوزه تسلیحات اتمی برمی‌گردد. کشوری که این سیاست را به طور کامل در پیش بگیرد، در اختیار داشتن سلاح هسته‌ای را تائید یا تکذیب نمی‌کند؛ در عین این که گزارش‌های زیادی از مسلح بودن آن به این نوع از جنگ‌افزار وجود دارد. این سیاست می‌تواند به صورت موردی و جزئی نیز اعمال شود.
سناریوهای ایران
سناریوهای پیش روی ایران برای در پیش گرفتن سیاست ابهام هسته‌ای، می‌تواند چندگانه باشد. فرض اصلی نیز اجرای قانون تعلیق همکاری با آژانس است.
مواد هسته‌ای
یکی از سناریوها، مربوط به مواد هسته‌ای است. ایران سه سطح اورانیوم 3.67، 20 و 60 درصد در اختیار دارد فاصله آخرین سطح آن با اورانیوم غنی‌شده نظامی، تنها چند اقدام فنی و تغییر چینش سانتریفیوژهاست. با گذشت هشت روز از حمله آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران، هیچ داده‌ای از سوی ایران درباره مواد هسته‌ای به خصوص اورانیوم 60 درصد منتشر نشده و فقط تهران از سرنوشت قطعی این مواد باخبر است. این مواد منتقل یا در سایت غنی‌سازی فردو مدفون شده است و نشانه‌ای وجود ندارد که ایران فعلاً می‌خواهد اطلاعاتی درباره این مواد در اختیار آژانس بگذارد.
راه‌اندازی مجدد فردو و نطنز
سناریوی بعدی، استفاده از سایت‌های هسته‌ای مورد حمله قرار گرفته است. این سایت‌ها اگر چه تحت نظارت آژانس هستند اما در حال حاضر همکاری‌های تهران و وین در حوزه هسته‌ای تعلیق شده‌اند. چند سانتریفیوژ آسیب دیده و چند ماشین می‌تواند به سرعت فعال شود؟ غنی‌سازی تا چند درصد و در چه حجمی از سر گرفته می‌شود؟ آژانس فعلاً قرار نیست از آنچه در سایت‌های غنی‌سازی ایران می‌گذرد، مطلع شود.
 امروز اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه در نشست هفتگی خود درباره صحبت‌های گروسی مبنی بر لزوم دسترسی به سایت‌ها و اطلاع از سرنوشت مواد هسته‌ای گفت:‌ «اصرار مدیرکل در این مقطع زمانی برای ما قابل درک نیست، زیرا هنوز چند روز از اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی و ایالات متحده علیه تأسیسات صلح‌آمیز هسته‌ای ایران نگذشته است. در چنین شرایطی، انتظار ادامه همکاری‌های ایران و آژانس به‌صورت عادی و طبیعی، انتظاری کاملاً غیرمنطقی است. یکی از ابعاد این موضوع نیز این است که چگونه می‌توان امنیت و ایمنی بازرسان آژانس را تضمین کرد، در حالی که هنوز ارزیابی دقیقی از شدت خسارات وارده و آسیب‌های ایجادشده در دست نیست. سازمان انرژی اتمی ایران در حال بررسی این موضوع است.»
سایت ناشناس شماره 3
گزینه دیگر، نیز تاسیسات سوم غنی‌سازی است که هیچ گونه اطلاعاتی از محل و مشخصات آن اعلام نشده است. پس از صدور قطعنامه شورای حکام، ایران در واکنش به این اقدام آژانس اعلام کرد که ماشین‌های نسل 1 در فردو با ماشین‌های نسل 6 تعویض می‌شود. دستور ایجاد مرکز جدید غنی‌سازی در مکانی امن نیز از طرف رئیس سازمان انرژی اتمی صادر شده است. این دقیقاً چند ساعت قبل از آغاز جنگ ایران و اسرائیل بود.
ایران و آژانس یک اختلاف قدیمی روی موضوع کد 1/3 پادمان دارند که اینجا ممکن است جدی‌تر خود را نشان دهد. بر اساس کد اصلی مصوب 1976، 180 روز قبل از ورود مواد شکاف‌پذیر به تاسیسات غنی‌سازی باید آژانس از طراحی و محل این مرکز اطلاع پیدا کند. پس از کشف برنامه هسته‌ای پنهانی عراق در ابتدای دهه 1990 این کد اصلاح و مقرر شد که به محض تصمیم‌‌گیری برای ایجاد تاسیسات جدید، اطلاعات و طراحی آن را در اختیار آژانس قرار دهند. این اصلاح باعث می‌شد که آژانس زمان بیشتری برای نظارت و تصمیم‌گیری داشته باشد.
ایران تا قبل از به دست آمدن توافق هسته‌ای، این کد اصلاحی را نمی‌پذیرفت. اما در جریان برجام، قبول کرد که کد 1/3 اصلاحی را اجرا کند. با توجه به مرگ برجام و کنار گذاشتن گام به گام تعهدات از سوی ایران، این موضوع به حالت پیشین برگشت. بنابراین، احتمال کمی وجود دارد که آژانس از محل تاسیسات سوم حداقل از طریق ایران مطلع شده باشد و با توجه به قانون تعلیق، احتمالاً قرار هم نیست فعلاً در جریان روند راه‌اندازی این سایت قرار بگیرد.
ابهام تسلیحاتی
آخرین مورد، ابهام در مورد ساخت یا عدم ساخت تسلیحات است. با توجه به حساسیت‌های گسترده روی ایران، ابهام بر سر تسلیحات آخرین کارت و احتمالاً مرحله بعد از خروج ایران از NPT باشد. در این حالت، با توجه به تعلیق روابط ایران و آژانس، برنامه هسته‌ای در ابعاد مختلف خود در ابهام پیش می‌رود و مشخص نیست که ایران ساخت سلاح هسته‌ای را آغاز کرده است یا نه. وجود آن تائید یا تکذیب نمی‌شود و پرونده هسته‌ای را وارد یک مرحله جدید‌تر می‌کند.
نمونه‌های جهانی
تنها نمونه کامل سیاست ابهام هسته‌ای در حال حاضر، اسرائیل است. گزارش‌ها تخمین می‌زنند که اسرائیل حداقل 90 کلاهک هسته‌ای در اختیار دارد. تمام دولتمردان این رژیم طی سال‌های گذشته درباره این موضوع سکوت محض کرده‌اند. گزارش‌ها حاکی از آن است که اسرائیل احتمالاً از اواخر دهه 1960 میلادی سلاح هسته‌ای را به صورت عملیاتی در اختیار دارد. سال 1986 زمانی که مردخای وانونو تکنسین پیشین مرکز هسته‌ای نقب (دیمونا) وجود این برنامه را فاش کرد و مدعی شد که اسرائیل بین 100 تا 200 کلاهک هسته‌ای دارد. او که به انگلستان گریخته بود و از طریق رسانه‌های این کشور، برنامه هسته‌ای اسرائیل را افشا کرد، طی عملیات موساد با فریب به ایتالیا کشیده و سپس به اسرائیل منتقل شد. او 18 سال زندانی بود و سال 2004 آزاد شد. اسرائیل اظهارات وانونو را هم تائید یا تکذیب نکرده است.
هند تا قبل از سال 1998 که آزمایش هسته‌ای نظامی خود را انجام داد، 24 سال سیاست ابهام را دنبال می‌کرد. پاکستان نیز چنین وضعیتی داشت و پس از آزمایش هند در همین سال، سلاح خود را تست کرد. در حالی که این برنامه به خاطر رقابت با هند، از سال‌ها قبل زیر نظر عبدالقادرخان کلید خورده و در ابهام نگه داشته شده بود. هند و پاکستان هم عضو NPT نیستند. کره شمالی نیز در سال 2006 نخستین سلاح خود را آزمایش کرد و هرچند کمتر از هند و پاکستان، اما این برنامه که از دوران جنگ سرد آغاز شده بود را تا حدی در ابهام نگه می‌داشت که پرداخت کامل به آن، باعث طولانی‌ شدن این گزارش می‌شود.
پنج کشور و اعضای دائم شورای امنیت که طبق NPT مجاز به در اختیار داشتن سلاح هسته‌ای هستند و برنامه اتمی‌شان شفاف است هم به طور موردی از سیاست ابهام در حوزه تسلیحات خود استفاده می‌کنند. سیاستی که برای هر کدام از آن‌ها متفاوت است. مثلاً چین هیچ وقت درباره تعداد کلاهک‌های خود به صورت رسمی اظهارنظر و گزارشی نداشته است. عدد 500 تا 600 کلاهک هسته‌ای، تخمینی است که منابع خارجی درباره زرادخانه اتمی این کشور می‌زنند. ابهام هسته‌ای انگلستان، به توانایی وارد کردن ضربه دوم پس از آغاز جنگ هسته‌ای و با تمرکز بر توانایی موشک‌های بالستیک زیردریایی برمی‌گردد. آمریکا نیز توانایی زیردریایی خود را در ابهام نگه داشته است. فرانسه ابهام را در وضعیت عملیاتی و همچنین تعداد کلاهک‌های خود قرار داده است. روسیه نیز در خصوص استراتژی هسته‌ای خود مواردی را در ابهام می‌گذارد. هیچ کدام از این نمونه‌ها با سیاست ابهام هسته‌ای اسرائیل قابل مقایسه نیستند اما بر اساس ایجاد بازدارندگی در قبال حمله اتمی، در دستور کار این پنج کشور هم قرار گرفتند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/972536/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دیدار استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران با خانواده دانشمند هسته ای شهید دکتر باکویی در ساری

دیدار استاندار و مدیر کل بنیاد مازندران با خانواده دانشمند هسته ای شهید دکتر باکویی در ساری

آیین بزرگداشت شهدای اقتدار و امنیت در کیش برگزار شد

عدالت می‌تواند هم پای توسعه حرکت کند/ در شرایط کنونی موظفیم با جدیت مضاعف به امور مردم بپردازیم

به رسم قدرشناسی؛ محمد کبیری از همراهان پویش همدلی کیش تقدیر کرد

کابوس ترامپ؛ جوان شیعه‌ای که در آستانه فتح نیویورک است

خدمت به خانواده های معزز شهدا و ایثارگران یک موهبت الهی است

گوشی ارزان 2025 سامسونگ؛ ظرفیت باتری گلکسی A17 لو رفت

ویندوز حدود 400 میلیون کاربرش را از دست داده است

چرا بعضی بازی ها باید کند روایت شوند؟

هیدئو کوجیما: تمام حضورهای افتخاری‌ام در Death Stranding 2 را خودم اضافه کردم

همزمان با سی‌امین سالگرد بازی Ace Combat، کارگردان این سری از ساخت دنباله‌ای جدید خبر می‌دهد

تشیع، مبنای مقاومت ایران

آقارشید، فرماندهِ فرماندهان‌

ایران سیاست «ابهام هسته‌ای» را آغاز می‌کند؟

نگران زندانیان؛ بررسی وضعیت زندان اوین

عملیات نجات بورس

اندیشکده کارنگی مطرح کرد: نفوذ خطرناک نتانیاهو بر ترامپ

عصر ایران: آیا باید سلاح هسته ای بسازیم؟

ستاره نیویورکی دموکرات‌ها

توقف یا تاکتیک؛ آتش‌بس شکننده میان ایران و اسرائیل

بازتعریف وحدت ملی و پذیرش نقد، کلید پایداری و موفقیت آینده ایران است

سنگربان ملی‌پوش در ذوب‌آهن ماندنی شد

شهدای حمله تروریستی؛ نماد اخلاص و سخاوتمندی هستند

تامین خودرو ویژه جانبازان در اولویت تخصیص ارز قرار دارد

دیدار مشاوران ایثارگران دستگاه‌های اجرایی با معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران/ امیدآفرینی و باور به آینده در امتداد فرهنگ ایثار و شهادت است

جمهوری اسلامی ایران پرچم حق را در جهان بر افراشته است/ اگر عاشورا نبود باطل بر حق غلبه پیدا می‌کرد

سپاهان برای جذب مهاجم بوسنیایی دست به کار شد

آزادی 235 زندانی جرایم غیر عمد در اصفهان

اجرای عملیات اصلاح 2500 هکتار از باغ‌های استان

شناسایی 14 کانون بحرانی فرسایش بادی در استان

پیش بینی کاهش میدان دید و کیفیت هوا در استان

سوگواره دانش‌آموزی احلی من العسل فردا در سراسر استان

داستان یک شهربازی که به قلب مدرسه آمد

لوگو موقتی جدید گوگل معرفی شد؛ «جست‌و‌جو به شیوه‌ای بی‌سابقه»

کنسول نینتندو سوییچ گران‌تر می‌شود

انتقاد تند خالق Fallout از مدیران صنعت بازی‌های ویدیویی

تاریخ انجام تعدیل نیروی گسترده Xbox مشخص شد

تاریخ رونمایی از بازی جدید Halo اعلام شد

سانسور بازی Ready or Not باعث خشم کاربران شد

سرمقاله صبح نو/ چین و هندسه جنگ 12 روزه

سرمقاله سازندگی/ تقویت دیپلماسی عمومی

راز بقای ترامپ در سیاست آمریکا

آزادی 235 زندانی جرائم غیرعمد در اصفهان

جولان گرما و گردوخاک در اصفهان

مسئولیت‌پذیری کاشانی‌ها در برابر بحران آب

مراسم بزرگداشت سپهبد شهید حسین سلامی در گلپایگان

عطر شهدای اقتدار وطن در شرق پیچید

صائب تبریزی؛ پیشاهنگ سبک هندی

سرعت گرفتن توسعه شبکه فیبر نوری و FTTH در برخوار