پیام سپاهان

آخرين مطالب

یکی از طراحان لایحه حجاب: آیا قتل الهه مصداق خشونت علیه زنان است؟ اقتصادی

یکی از طراحان لایحه حجاب: آیا قتل الهه مصداق خشونت علیه زنان است؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - وطن امروز /متن پیش رو در وطن امروز منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ابوالفضل اقبالی| موج دوم فمینیسم در غرب رونق خود را مدیون سمپاتیِ ستم جنسیتی در میان زنان بود. فمینیست‌های رادیکال معتقد بودند زنان گرفتار سازوکارهای پیچیده‌ای از نظام سلطه «مرد/ پدرسالار» هستند که آنها را به اشکال مختلف تحت ستم جنسی قرار داده که یکی از آنها خشونت علیه زنان است، لذا مساله ما با تاریخ و جامعه مردسالار نه فقط نابرابری و تبعیض در حقوق و فرصت‌ها، بلکه ظلم و ستم جنسی است و مواجهه با این تاریخ مردسالار قابل تقلیل به آموزش و حمایت و... نیست. چاره اصلی در ستیز با مسببان نظم موجود است. 
این گفتار ظرفیت بالایی در ایجاد همدردی (Sympathy) در میان زنان داشت. به نحوی که پهنه وسیعی از جغرافیای جهان را تحت تاثیر خود قرار داد و امروز نیز ایدئولوژی حاکم بر نهادهای بین‌المللی و ساختارهای حکمرانی در بسیاری از کشورهاست. تاریخ البته به وجود اشکال مختلف ستم علیه زنان گواهی می‌دهد و انواع خشونت‌های جسمی و روانی نسبت به زن از واقعیات غیرقابل انکار جوامع انسانی بوده و هست اما مساله نحوه صورت‌بندی و تبیین این ظلم‌ها و خشونت‌ها و به تبع آن تجویزها و راهکارهای معطوف به رفع آن است.
جریان فمینیستی یک کلیشه برای پیگیری مطالبات خود ساخته که همان دوگانه «مرد متجاوز/ زن قربانی» است و هرگونه بزه‌دیدگی زنان را در چارچوب این کلیشه به نفع گفتار «انقیاد تاریخی زنان» مصادره می‌کند. روایت فمینیسم از تاریخ، قصه‌ای سراسر ظلم و خشونت مردان علیه زنان است و امروز جامعه مردسالار باید در جبران تمام این ظلم‌ و ستم‌ها تاوان بدهد. واضح است نه این صورت‌بندی منطبق با واقعیت است و نه آن تجویز عادلانه و ناظر به مصلحت جامعه. بحث در این رابطه بماند برای بعد، سخن من چیز دیگری است.
بزهکاری در تمام جوامع بشری در طول تاریخ وجود داشته و جامعه ایران هم درگیر این آسیب اجتماعی بوده و هست. قتل، سرقت، نزاع و... در بسیاری از موارد رفتارهایی جنسیت‌پایه نبوده‌اند و نمی‌توان آنها را به مثابه نشانگانی برای روابط پیچیده سلطه جنسیتی در جامعه تلقی کرد. قتل زنان توسط مردان یا سرقت از زنان توسط مردان در اغلب موارد ماهیتی مشابه قتل مردان توسط مردان یا قتل زنان توسط زنان یا سرقت از مردان توسط مردان و... دارد. هر بزه و جنایتی که قربانی آن زنان هستند قابلیت ارائه تفسیر جنسیتی ندارد.
در همین مثال‌های اخیر که در رسانه‌ها بازخورد پیدا کرد توجه کنید. قتل مرحوم دکتر زهرا میرزایی یا قتل مرحوم الهه حسین‌نژاد هیچ‌کدام دلالت بر یک خشونتِ نهادینه علیه زنان نداشت که ما بخواهیم آنها را با کلیدواژه خشونت علیه زنان تفسیر کنیم. همان‌طور که قتل مرحوم امیرمحمد خالقی دانشجوی دانشگاه تهران یا ده‌ها اتفاق ناگوار نظیر آن فاقد سویه جنسیتی و غیرقابل تفسیر با کلیدواژه «خشونت علیه مردان» است. این اتفاقات ریشه‌های مختلفی دارد که ستیزه‌جویی جنسیتی اصلا در زمره این ریشه‌ها نیست.
اتفاق ناگواری که برای خانم دکتر میرزایی افتاد، می‌توانست مثلا برای آقای «الف» در دفتر کارش به قصد سرقت اسناد شرکت رخ دهد یا حادثه ناگوار قتل امیرمحمدخالقی می‌توانست هنگام کیف‌قاپی از خانم «ب» در فلان خیابان این شهر اتفاق بیفتد. اینها چه ربطی به جنسیت دارد؟ خشونت‌های جنسیت‌پایه آنهایی است که یک جنس خاص به جنس دیگر به نحو ساختاری اعمال می‌کند، مثل خشونت‌های خانگی یا خشونت‌های جنسی اما هر حادثه‌ای که برای زنان در این سرزمین رخ می‌دهد که قابل ارجاع به جنسیت و کلیشه‌های فمینیستی نیست.
برخی سعی کردند هم از قتل خانم دکتر میرزایی و هم قتل خانم حسین‌نژاد به نفع کلیشه‌های جنسیتی و گفتارهای فمینیستی که این روزها حول محور لایحه خشونت شکل گرفته، بهره‌برداری کنند. این مواجهات به لحاظ ماهوی تفاوتی با کاسبی دلاری عده‌ای از مرگ مهسا و نیکا و... ندارد. این افراد نگران خشونت علیه زنان نیستند و اتفاقا از هر حادثه مشابهی علیه زنان استقبال می‌کنند، چون در نهایت به نفع ایده‌های ستیزه‌جویانه آنها فاکتور خواهد شد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/970068/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نقش ولی فقیه در کشور تعیین کننده است

ظرفیت فرهنگیان و اولیاء در خدمت ارتقای آموزش شهرضا قرار گرفته است

با دو طرح تحولی آموزشگاهی و معلمی به استقبال مهر می‌رویم

روابط‌عمومی کارآمد، سپر مقابله با شایعات و بازوی راهبردی آموزش‌وپرورش است

فناوری‌های گزینش نیازمند به‌روزرسانی جدی است

خدمات ویژه کمیته امداد به 368 بیمار سخت درمان

هوای استان اصفهان 2 تا 4 درجه گرم‌تر می‌شود

شورای گفت‌وگوی ملی باید به استان‌ها برود

اصفهان، روایت عشق و هنرخاستگاه توسعه گردشگری معنوی و مذهبی در اصفهان

نخستین گردهمایی توجیهی رؤسای ادارات آموزش بنیاد شهید «منطقه 1» کشور برگزار شد

متولدان 1386 بدون مجوز و با گذرنامه مجاز به سفر اربعین

اصفهان از مناطق بحرانی بیابانی زایی در کشور

برنامه‌ریزی هدفمند آموزش‌وپرورش ناحیه 3 اصفهان برای ارتقای عدالت آموزشی

«مدرسه، مسجد، منزل» راهبرد مبارکه برای پیوند مؤثر خانه و مدرسه است

اعزام 84 مددجوی زیارت‌اولی از اصفهان به کربلای معلی

آغاز عملیات آماده‌سازی سایت 67 هکتاری مسکن ملی در گلپایگان

پرداخت 174 میلیارد تومان به کار آفرینان در منطقه کاشان

بررسی79مصوبه معوقه شهرستان‌ها درنشست معاون استانداربا برخی فرمانداران

احیای کریدورفناوری اصفهان پس از20سال/تحقق رویای ملی با تعیین دبیرویژه منطقه

دیدار مدیر کل بنیاد مازندران با خانواده پاسدار شهید مجید آل ابراهیم در چالوس

احداث پارک‌های تخصصی ساختمانی در کشور؛ نیاز به ساماندهی مراکزتحقیقاتی است

نگاهی گذرا به سابقه شرارت‌های آمریکا علیه مردم ایران

پر کردن 11 هزار حلقه چاه آب غیر مجاز در استان اصفهان

جریمه بیش از 20 هزار میلیار د ریالی اصناف متخلف در استان

کوسه های جزیره کیش؛ زیبا و بی خطر

کشف 17 هزار لیتر نفت کوره خارج از شبکه توزیع در نجف‌آباد

وصول 1870 میلیارد ریال مالیات از محل کتمان درآمد‌ها در اصفهان

بهره‌برداری از 8 پروژه عمرانی و تجهیز 150 کلاس هوشمند در نجف‌آباد

با گفتمان‌سازی سند تحول، آموزش‌وپرورش ناحیه 2 اصفهان در مسیر تربیت تمام‌ساحتی گام برمی‌دارد

حجاب و عفاف یکی از مهمترین وصایای شهدا بوده است/ خطر دوگانگی ارزشی یکی از تهدیدهای هویتی است

سازمان منطقه آزاد کیش به دنبال توسعه تولید برق از انرژی خورشیدی/ رشد بی‌سابقه سرمایه‌گذاری در جزیره

انعقاد قرار داد سازندگی 58 هزار واحد مسکن ملی در استان

بهره برداری از پارکینگ کامیون داران خوانسار

طرح «میدان پویا» محور فعالیت‌های تابستانی دانش‌آموزان برای ارتقای سلامت و نشاط اجتماعی است

اصفهان میزبان اردوی تیم ملی ووشو

برگزاری مراسم بزرگداشت روز حماسه و ایثار شهرستان گلپایگان

ممنوعیت ثبت اظهارنامه مالیاتی از طریق دستگاه ها

شهدا با انتخاب مرگ، به حیات جاودان رسیدند / شهادت مفهومی از هستی‌بخشی است

بهره برداری از سالن چندمنظوره رزمی در خورزوق

معرفی کادر مدیریتی و فنی فوتبال ذوب آهن

تکمیل 2 پروژه آموزشی ناحیه 1 با مشارکت مردمی برای بهره‌برداری در مهرماه

برنامه‌ریزی آموزش‌وپرورش ناحیه چهار برای ارتقای کیفیت زیست مدرسه‌ای

آموزش و پرورش کاشان به دنبال توسعه مدارس انرژی‌پایه است

لزوم تشکیل شورای سیاست‌گذاری علم وفناوری برای تحقق اقتصاد دانش‌بنیان

منطقه ویژه علم و فناوری اصفهان نیازمند نقشه راه عملیاتی است

نان آزاد مشمول قیمت گذاری دولتی نیست، اما نظارت می‌کنیم

امنیت، محور اصلی توسعه پایدار در استان

تشکیل قرارگاه شهید سلامی برای رصد و کنترل بازار در لنجان

آغاز ثبت نام پیاده روی اربعین دراصفهان

تمرکز جدی آموزش‌وپرورش ناحیه 5 اصفهان بر حل بحران فضای آموزشی

ویکی پدیاجستجو