سقوط آزاد بورس
اقتصادی
بزرگنمايي:
پیام سپاهان - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
از سه روز گذشته بازار شیشهای از رنگ سبزش فاصله گرفت و به ابعاد رنگ قرمزش اضافه شد. بهطوری که از نگاه تحلیلگران نسبت به روزهای اولیه کاریش در هفته جاری سقوط آزاد را تجربه کرده است. آخرین روزکاری بورس اوج عرضه بود. اگرچه هنوز گروههای مختلف به رم چشم دوختهاند. تحلیلگران بازار سرمایه معتقدند اگر هفته آینده فضای سیاسی و بینالمللی از آنچه این روزها تجربه کرده بود؛ فاصله بگیرد؛ اوضاع بورس میتواند بهتر باشد.
چشم بورس به مذاکرات
امیرعباس باقری تحلیلگر بورس میگوید: بازار سرمایه ایران روزگذشته نیز همچون روزهای پیشین تحت تأثیر فضای سیاسی حاکم، عملکردی منفی از خود به نمایش گذاشت. همانطور که پیشبینی میشد، با توجه به کاهش امیدها نسبت به دستیابی به توافق میان ایران و امریکا، شاخص کل بورس روندی نزولی در پیش گرفت. این مساله در ابتدا موجب شد تا بخش زیادی از نمادهای بزرگ و شاخصساز بازار در محدوده منفی معامله شوند و در ساعات ابتدایی معاملات فشار فروش در اغلب گروهها مشهود بود. او میافزاید: با این حال، در دقایق پایانی بازار، نشانههایی از بازگشت تقاضا مشاهده شد که این موضوع احتمالا ناشی از ورود نقدینگیهای کوتاهمدت به برخی نمادهای ارزنده و اصلاحخورده بود. ولی با وجود این تحرک مثبت در انتهای بازار، در مجموع تعداد زیادی از نمادها با رنگ قرمز تابلو را ترک کردند و این نشان میدهد که هنوز فضای غالب، محافظهکارانه و محتاطانه است. باقری میگوید: در میان گروههای مختلف، تنها گروه سیمانی توانست عملکرد مثبتی از خود به نمایش بگذارد. علت اصلی این امر افزایش نرخ فروش برخی از شرکتهای سیمانی بود که طی روزهای گذشته اعمال شده و روزگذشته تأثیر آن در روند معاملاتی این نمادها مشهود بود. این موضوع باعث شد برخی از نمادهای این گروه با صف خرید همراه شوند و فضای مثبتی را برای سهامداران خود فراهم کنند. او معتقد است: با توجه به شرایط سیاسی منطقه و حساسیت بازار سرمایه نسبت به اخبار مذاکرات، نگاه فعالان بازار به روزهای آینده و به ویژه پایان هفته دوخته شده است. اگر طی روزهای پنجشنبه و جمعه خبر قطعی از برگزاری مذاکرات بین ایران و امریکا در روز یکشنبه در شهر رم منتشر شود، میتوان انتظار داشت که بازار در هفته آینده با دید مثبتی آغاز به کار کند. چنین خبری میتواند نقش یک محرک قوی را برای ورود نقدینگی جدید به بازار ایفا کند و زمینهساز رشد دستهجمعی نمادها شود. باقری میگوید: در غیر این صورت، در صورت عدم انتشار اخبار مثبت از سوی طرفین مذاکره، احتمال تداوم روند کنونی و ادامه فضای منفی و کمرمق برای بازار بسیار بالاست. به ویژه آنکه با نزدیک شدن به فصل مجامع، سرمایهگذاران تمایل دارند تا با احتیاط بیشتری دست به خرید بزنند و از ریسکهای پیشبینینشده سیاسی دوری کنند. از نگاه او در مجموع بازار سرمایه در حال حاضر بیش از هر چیز نیازمند ثبات و شفافیت در فضای سیاسی و اقتصادی کشور است. بدون این مولفهها، حتی گزارشهای مالی مثبت یا اخبار بنیادی نیز نمیتوانند به تنهایی موجب رشد پایدار بازار شوند. بنابراین باید منتظر ماند و دید که در روزهای آتی چه تحولاتی در سطح مذاکرات شکل خواهد گرفت و بازار چگونه به آن واکنش نشان خواهد داد.
ریزش سنگین بورس در پایان اردیبهشت
سهیلا نقیپور تحلیلگر بازار سرمایه نیز در تحلیل خود از بازار سرمایه روز گذشته میگوید: روز چهارشنبه در آخرین روز از هفته معاملاتی و در پایان اردیبهشت ماه 1404، بازار بورس تهران شاهد ریزش قابلتوجهی بود. شاخص کل بورس با افت حدود 58 هزار واحدی به سطح 3 میلیون و 108 هزار واحد رسید و کانال 3 میلیون و 200 هزار واحدی را از دست داد. شاخص هموزن نیز کاهش 9 هزار واحدی را تجربه کرد که نشاندهنده فشار فروش در سهام شرکتهای کوچکتر بود. این افت پس از چند روز صعود بازار رخ داد و تحت تأثیر عواملی مانند عدم اطمینان از آینده مذاکرات سیاسی ایران و امریکا و نوسانات نرخ ارز بود. طبق گزارشها، ارزش معاملات خرد به حدود 17 هزار میلیارد تومان رسید. چیزی که میتوان در مورد بازار سرمایه انتظار داشت این است که بهنظر گزارشهای عملکرد قوی شرکتها همچنان پتانسیل رشد بازار را حفظ کرده، اما واگرایی منفی در شاخص کل و نیاز به اصلاح کوتاهمدت، احتیاط را در میان سرمایهگذاران افزایش داده است. روزگذشته اکثر گروههای بزرگ مانند پتروشیمی و فلزات اساسی خودرویی بانکی تحت فشار فروش بودند، در حالی که برخی نمادهای کوچکتر مقاومت بیشتری نشان دادند. در این بین اما گروه سیمان برخلاف دیگر گروههای بورسی با تقاضای خوبی همراه شد و دلیل آن هم اعلام خبر لغو محدودیتهای اخیر اعمال شده در برق این صنعت و بازگشت کارخانههای سیمان به مدار تولید بود که توانست نمادهای این گروه را سبزپوش کند. او میافزاید: اما اگر بخواهیم برای هفته اول خرداد 1404 پیشبینی داشته باشیم، باید این موضوع مد نظر باشد که روند بازار بورس به عوامل متعددی وابسته است و صرفا نمیتوان تکبعدی صرف یک عامل به آن نگاه کرد. نخست، مذاکرات سیاسی نقش کلیدی ایفا میکنند. در هفتههای گذشته، بازار به اخبار دیپلماتیک حساسیت بالایی نشان داده و هرگونه پیشرفت در مذاکرات ایران و امریکا میتواند به افزایش اعتماد سرمایهگذاران منجر شود. اگر مذاکرات در وضعیت انتظار باقی بماند، بازار احتمالا روندی متعادل با نوسانات محدود خواهد داشت. گزارشهای عملکرد شرکتها نیز عامل مهمی هستند. با توجه به برگزاری فصل مجامع، گزارشهای مالی قوی، بهویژه از شرکتهای صادراتمحور، میتوانند محرک رشد شاخص کل باشند. در هفته آخر اردیبهشت که سپری شد، ارزش معاملات خرد بهطور متوسط 14 هزار میلیارد تومان بود که کاهش 10 درصدی نسبت به هفته قبلتر از آن داشت. سهیلا نقیپور میگوید: اگر در هفته اول خرداد ورود پول حقیقی تقویت شود، شاخص کل میتواند به سمت 3 میلیون و 200 هزار واحد حرکت کند.نرخ ارز و قیمتهای جهانی کامودیتیها نیز تأثیرگذار هستند. کاهش نرخ ارز به دلیل اخبار مثبت سیاسی ممکن است فشار بر سهام شرکتهای ریالی را افزایش دهد، اما شرکتهای دلاریمحور از رشد قیمتهای جهانی سود خواهند برد. طبق معمول گذشته توصیه میشود که سرمایهگذاران با احتیاط عمل کنند و تحولات شرکتهای بورسی و گزارشات منتشر شده در سامانه کدال را بهدقت رصد کنند، زیرا هرگونه تغییر ناگهانی میتواند به نوسانات غیرمنتظره منجر شود. با فرض ثبات نسبی در متغیرهای سیاسی و اقتصادی، پیشبینی میشود که بازار در هفته اول خرداد روندی متعادل تا صعودی داشته باشد، با تمرکز بر سهام شرکتهای بزرگ. با این حال، احتمال اصلاح کوتاهمدت در صورت عدم انتشار اخبار سیاسی مثبت جدید وجود دارد.
بازار ![]()
لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/967234/