بازسازی ناوگان حملونقل عمومی اصفهان با فروش اتوبوسهای گازسوز از رده خارج شده
اقتصادی
بزرگنمايي:
پیام سپاهان - مشاور مدیرعامل و عضو کمیته فنی شرکت واحد اتوبوسرانی اصفهان با بیان اینکه بعضی اتوبوسهای گازسوز از رده خارج شده است، گفت: حدود 50 تا 60 دستگاه از این ناوگان را میتوان فروخت و از محل درآمد حاصل از فروش آنها، بازسازی 50 دستگاه اتوبوس جدید را انجام داد.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، تیمور باجول امروز _دوشنبه بیستونهم اردیبهشت_ در جلسه کمیسیون هوشمندسازی و حملونقل شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه جلسات کمیته فنی بهصورت هفتگی در دفتر فنی شرکت برگزار میشود، اظهار کرد: با تلاش شبانهروزی همکاران و با وجود نبود منابع کافی، موفق به حفظ حدود 800 دستگاه اتوبوس فعال در شرایطی شدیم که وضعیت سازمان شهرداریها از نظر تأمین منابع مناسب نیست و بخش خصوصی نیز در این زمینه ورود مؤثری نداشته است.
وی افزود: این 800 دستگاه اتوبوس تحت مالکیت شرکت واحد بوده و جدا از آن، حدود 50 دستگاه میدلباس نیز در اختیار داریم که از ابتدا خرید اشتباهی بوده است، زیرا موتور و گیربکس این اتوبوسها با بدنه همخوانی ندارند و از قطعات ناشناختهای استفاده شده که در بازار یافت نمیشوند، گیربکسهای این ناوگان نیز بهصورت دستی طراحی شده است.
مشاور مدیرعامل و عضو کمیته فنی شرکت واحد اتوبوسرانی اصفهان با اشاره به مشکلات ناشی از نبود تعهد شرکتهای سازنده در تأمین قطعات یدکی تاکید کرد: در بعضی از قراردادها بهصراحت قید شده بود که قطعات یدکی باید به مدت 10 سال تحت گارانتی باشند، اما شرکت سازنده به هیچیک از تعهدات خود پایبند نبوده و بعضی قطعات همچون بردهای الکترونیکی که تحت شرایط آبوهوایی آسیب میبینند، به صورت قاچاق وارد کشور میشوند.
باجول گفت: بعضی از این قطعات استاندارد یورو چهار دارد که تولید آنها در اسپانیا متوقف شده است و اکنون فقط در برزیل ساخته میشود و بهصورت کولبری وارد ایران میشود.
وی با اشاره به هزینههای بالای نگهداری ناوگان ادامه داد: قیمت فعلی یک برد حدود 300 میلیون تومان است و با هزینهای معادل 10 میلیارد تومان میتوان حدود 30 دستگاه اتوبوس را مجدد وارد مدار خدمات کرد و این در حالی است که در حال حاضر حدود 30 دستگاه اتوبوس به دلیل نبود قطعات مورد نیاز زمینگیر شده است.
مشاور مدیرعامل و عضو کمیته فنی شرکت واحد اتوبوسرانی اصفهان خاطرنشان کرد: یک اتوبوس که بیش از یک ماه بلااستفاده باقی بماند، حتی لاستیکهای آن نیز از بین میرود و به همین دلیل نیاز است که شوراهای شهر و شهرداریها بهسرعت منابع مالی لازم را تخصیص دهند تا این 30 دستگاه به ناوگان بازگردند.
باجول درباره وضعیت 50 دستگاه میدلباس غیرقابل استفاده گفت: این ناوگان در عمل از چرخه خدمات خارج شدهاند و ارزش هر دستگاه حدود دو میلیارد تومان است که باید شهرداری از طریق مجاری حقوقی، طرف قرارداد را به جبران خسارت یا تأمین قطعات ملزم کند و حتی در مواردی، طرف قرارداد حاضر شده بهجای هر دو دستگاه، یک دستگاه تحویل دهد، که این شرایط نیز به لحاظ فنی و اقتصادی قابل پذیرش نیست.
وی با بیان اینکه بعضی اتوبوسهای گازسوز از رده خارج شده است، افزود: حدود 50 تا 60 دستگاه از این ناوگان را میتوان فروخت و از محل درآمد حاصل از فروش آنها، بازسازی 50 دستگاه اتوبوس جدید را انجام داد؛ بازسازی این اتوبوسها توسط نیروهای داخلی قابل انجام است و زیرساخت و توان فنی آن وجود دارد.
مشاور مدیرعامل و عضو کمیته فنی شرکت واحد اتوبوسرانی اصفهان تاکید کرد: بر اساس برنامهریزی انجامشده، قرار است 30 دستگاه اتوبوس با بردهای تعمیر شده و 30 دستگاه دیگر از طریق بازسازی به ناوگان بازگردند که پس از آن وارد مرحله خرید اتوبوس خواهیم شد، این فرایند باید همزمان با پیگیری حقوقی برای تعیین تکلیف میدلباسها انجام شود.
باجول با اشاره به معایب ساختاری میدلباسها گفت: پلتفرم بعضی از این وسایل نقلیه از اتوبوس کامل بهصورت ناقص تبدیل شده و موتور آنها توان حرکت لازم را ندارد و بعضی شرکتها مدعی شدهاند که این وسایل نقلیه برای حملونقل درونشهری طراحی شدهاند، حال آنکه زیرساختهای ترافیکی شهری چنین امکانی را نمیدهد.
وی ادامه داد: در گذشته میانگین عمر ناوگان سه سال بوده است، اما اکنون این عدد به 15 سال رسیده است و افزایش عمر ناوگان فشار زیادی به سیستم تعمیرات و تأمین قطعات وارد کرده است و قطعات موجود در بازار نیز از کیفیت لازم برخوردار نیستند و نمونههای تقلبی بهوفور یافت میشود.
مشاور مدیرعامل و عضو کمیته فنی شرکت واحد اتوبوسرانی اصفهان خاطرنشان کرد: در حال حاضر سیستم کنترل کیفیت قطعات در دفتر فنی فعال شده و نظارت بر خرید، نصب و بازسازی قطعات افزایش یافته است و هر اتوبوس بهطور میانگین بین دو تا دو و نیم میلیارد تومان هزینه بازسازی دارد که در مجموع حدود 100 تا 120 میلیارد تومان بودجه برای نوسازی کامل نیاز است؛ این در حالی است که اتوبوس جدید با همان مشخصات حدود 12 میلیارد تومان قیمت دارد، بنابراین بازسازی از نظر اقتصادی کاملاً بهصرفه است.
باجول گفت: 20 دستگاه اتوبوس ایرانخودرو که تست شدهاند، قابلیت استفاده دارد، اما دارای ایراداتی از جمله ارتفاع زیاد، پیمایش کمتر از 250 کیلومتر و مصرف بالای انرژی است و بهدلیل سیستم سنگین کولر، این اتوبوسها باید فقط در خطوط بیآرتی مورد استفاده قرار گیرند.
مشاور مدیرعامل و عضو کمیته فنی شرکت واحد اتوبوسرانی اصفهان تاکید کرد: نمونههایی همچون موتور O457 که در حال حاضر تحت عنوان یورو چهار عرضه میشوند، عملاً استاندارد لازم را ندارند و در تهران نیز مشاهده شد که اتوبوسهای برقی وارداتی به دلیل مصرف بالای هیتر، به ناچار به سیستم دیزلی برای گرمایش روی آوردند و این موضوع موجب نارضایتی عمومی شد.
باجول گفت: در صورت تأمین منابع مالی و برنامهریزی صحیح، طی سه ماه آینده میتوان ناوگان را توسعه داد و تجربه سال گذشته نشان داد که اگر همان زمان اتوبوسها با قیمت 8 میلیارد خریداری میشد، امروز با قیمت 12 میلیارد روبهرو نبودیم و اکنون از مسئولان درخواست میکنم برای رسیدن به هدف 1200 دستگاه اتوبوس، اولویت را به بازسازی و خرید هوشمند اختصاص دهند.
کد خبر 867627
-
دوشنبه ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۲:۲۶:۲۴
-
۷ بازديد
-

-
پیام سپاهان
لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/965807/