پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرمقاله فرهیختگان/ در نقد ساده‌سازیِ وزیر نیرو اقتصادی

سرمقاله فرهیختگان/ در نقد ساده‌سازیِ وزیر نیرو
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - فرهیختگان / «در نقد ساده‌سازیِ وزیر نیرو» عنوان یادداشت روز در روزنامه فرهیختگان به قلم کمیل سوهانی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در هفته‌ای که گذشت وزیر محترم نیرو در سی‌وسومین کنفرانس بین‌المللی انجمن مهندسان مکانیک کشور ضمن توصیف وضعیت سد‌های کشور عنوان کرد: «چرا علما برای خالی بودن سد‌ها فکری نمی‌کنند؟» 
سال‌هاست که فریاد خطر کم‌آبی در پهنه فلات تاریخی ایران طنین‌انداز شده، اما گویی این فریاد در پس دیوار بلند و ستبر تکنوکراسی حاکم بر سپهر مدیریت و مهندسی منابع آبی کشورمان، پژواکی نیافته است. مهندسان و کارشناسان این وادی، با تصلب در دایره تنگ دانش فنی خویش، عرصه را بر نگرش‌های غیرفنی تنگ کرده و ورود دلسوزان محیط زیست و کنشگران اجتماعی را با نگاهی از سر بی‌اعتنایی و تحقیر نگریسته‌اند. پنداری که حل معمای پیچیده حکمرانی آب تنها از پسِ ارقام و معادلات هیدرولیکی برمی‌آید و نقش پر رمز و راز انسان، جامعه، دین و فرهنگ در این میان به بوته فراموشی سپرده شده است. اما امروز، با عیان شدن ترک‌های عمیق بر چهره سد‌ها و نمایان گشتن سیمای عریان بحران، همان فن‌سالاران دیروز، وامانده از تدابیر صرفاً فنی، حتی از پیشتازان عرصه اجتماع نیز فراتر رفته و دست نیاز به سوی الهیات و عالمان دین دراز کرده‌اند. این چرخش ناگهانی در پارادایم فکری، اگرچه تلخ و دیررس است، اما می‌تواند دریچه‌ای بی‌بدیل به سوی اجتماعی‌سازی ژرف مسئله آب در کشور بگشاید. 
رویکرد غالب تکنوکراسی در مدیریت آب، همواره بر مدار مدیریت عرضه استوار بوده است. این نگرش، با تکیه بر اقتدار تخصصی، مهندسان و متخصصان را در جایگاه تصمیم‌گیران اصلی نشانده و با محوریت قرار دادن افزایش عرضه آب از طریق ساخت سد‌ها، حفر چاه‌ها و انتقال آب، سایر ابعاد مسئله را به حاشیه رانده است. این تصلب در دانش فنی، نه تنها ظرفیت‌های دانش بومی و تجارب اجتماعی را نادیده انگاشته، بلکه مانعی جدی در برابر مشارکت فعال ذی‌نفعان و شکل‌گیری راهکار‌های پایدارتر شده است. اما بحران کنونی به مثابه یک گسست جدی در وضعیت موجود، ناکارآمدی این رویکرد صرفاً فنی را آشکار ساخته است. حتی متخصصان نیز در تصمیم‌گیری‌های پیچیده همچون مدیریت منابع آب، با محدودیت‌های شناختی و اطلاعاتی مواجه هستند و نمی‌توانند تمامی ابعاد مسئله را به تنهایی در نظر بگیرند. این اعتراف ضمنی به ناتوانی رویکرد پیشین، زمینه را برای پذیرش رویکردی نوین و جامع‌تر فراهم آورده است. 
اکنون به لطف کمیابی آب، فرصتی بی‌نظیر برای اجتماعی‌سازی مسئله آب فراهم آمده است. رویکرد اجتماعی، در نقطه مقابل تمرکز صرف بر مدیریت عرضه، بر مدیریت تقاضا تأکید دارد. این رویکرد با بهره‌گیری از سرمایه اجتماعی غنی موجود در جامعه، یعنی شبکه‌های اعتماد، هنجار‌ها و مشارکت مدنی، می‌تواند راهکار‌های مؤثرتری برای کاهش مصرف و تغییر الگو‌های رفتاری در سطح فردی و جمعی ارائه دهد. 
بازار
حکمرانی مشارکتی به عنوان یکی از ارکان اصلی اجتماعی‌سازی، امکان ورود ذی‌نفعان مختلف (فعالان محیط زیست، سازمان‌های مردم‌نهاد، جوامع محلی، کشاورزان، صنعتگران و شهروندان) به فرایند تصمیم‌گیری را فراهم می‌آورد. این مشارکت نه تنها منجر به افزایش مشروعیت سیاست‌ها و بهبود اجرا می‌شود، بلکه با در نظر گرفتن دیدگاه‌ها و نیاز‌های متنوع، به دستیابی نتایج پایدارتر و عادلانه‌تر کمک می‌کند. در این میان، نقش نهاد‌های مذهبی و سرمایه فرهنگی نیز نباید نادیده گرفته شود. این نهاد‌ها با نفوذ عمیق خود در لایه‌های مختلف جامعه، می‌توانند در ترویج فرهنگ مصرف بهینه آب، ایجاد حس مسئولیت جمعی و بسیج مردم برای مقابله با بحران، نقشی بی‌بدیل ایفا کنند. آموزه‌های دینی و ارزش‌های فرهنگی می‌توانند به عنوان اهرمی قدرتمند در جهت تغییر نگرش‌ها و رفتار‌های مربوط به مصرف آب عمل کنند. نگاهی به جغرافیای خشک و نیمه‌خشک ایران نشان می‌دهد که در طول تاریخ، مدیریت منابع آب همواره به صورت مشارکتی و اجتماعی در این سرزمین جریان داشته است. از طومار شیخ بهایی که نظام تقسیم آب زاینده‌رود را به دقت ترسیم کرده تا دیگر طومار‌های تقسیم آب محلی در مناطق مختلف، همگی گواه بر وجود سازوکار‌های اجتماعی برای توزیع عادلانه و مدیریت جمعی این منبع حیاتی بوده‌اند. حتی در مدل‌های مدیریت عرضه و توزیع آب قنات‌ها، که شریان‌های حیات تمدن ایرانی بوده‌اند، نقش میراب‌ها و شورا‌های محلی در تصمیم‌گیری و نظارت، برجسته بوده است. اکنون بحران کم‌آبی فرصتی را فراهم آورده تا با درس گرفتن از این سنت‌های دیرین و ترکیب آن با دانش نوین، به سوی یک رویکرد اجتماعی - مشارکتی در مدیریت آب بازگردیم. 
در چنین موقعیت‌هایی، پرسشی پرتکرار به ذهن متبادر می‌شود؛ چگونه می‌توان با میراثی کهن چون قنات و طومار‌های سنتی توزیع آب، نیاز جمعیتی چنین عظیم و متفاوت با گذشته را برطرف کرد؟ پاسخ اما واضح است؛ آنچه امروز نیازمند بازآفرینی، گسترش و تعمیق است، کالبد فیزیکی قنوات و طومار‌های سنتی نیست، بلکه ساختار و قواعدی است که بر آن‌ها حکمفرما بوده است. این قواعد، ریشه در ژرفای بوم و بافت تاریخی، فرهنگی و جغرافیایی این سرزمین دارند. این ساختار‌ها و اصول هستند که باید با نگاهی نو و متناسب با اقتضائات زمانه، احیا شده، در شرایط کنونی بازتولید و در سطحی وسیع‌تر بسط و توسعه یابند. شایسته است که این گنجینه‌های ارزشمند از کنج موزه‌ها و نگاه‌های صرفاً زینتی، به عرصه کارکرد و عمل وارد شوند. آنگاه، گذر از تنگنای بحران کم‌آبی، نه یک آرزوی دور، بلکه یک امکان دست‌یافتنی خواهد بود. 
اکنون زمان آن رسیده است تا با ایجاد بستر‌های قانونی و نهادی، امکان مشارکت فعال سازمان‌های مردم‌نهاد و فعالان محیط زیست در فرایند‌های تصمیم‌گیری و نظارت بر طرح‌های مربوط به آب فراهم آید. با برگزاری کارگاه‌ها و نشست‌های مشترک بین متخصصان، فعالان اجتماعی، جوامع محلی و نمایندگان نهاد‌های مذهبی با هدف تبادل دانش، می‌توان به ایجاد فهم مشترک و هم‌افزایی برای یافتن راهکار‌های نوآورانه در مدیریت تقاضا دست یافت. اکنون زمان آن رسیده تا از پژوهش‌های بین‌رشته‌ای که به بررسی ابعاد اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و زیست‌محیطی مسئله آب می‌پردازند حمایت شده و راهکار‌های مدیریت تقاضا با توجه به این ابعاد مورد مطالعه قرار گیرند. اکنون می‌توان الگو‌های توسعه و مدل‌های حکمرانی آب محلی و مبتنی بر مشارکت جوامع محلی را با در نظر گرفتن ویژگی‌های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی هر منطقه، به منظور مدیریت تقاضا در سطح خرد، حمایت کرد و گسترش داد. 
اعتراف دیرهنگام متولیان به ناتوانی رویکرد تکنوکراتیک صرف در حل بحران آب، فرصتی ارزشمند برای تغییر ریل حکمرانی آب و حرکت به سوی اجتماعی‌سازی و مدیریت تقاضا فراهم آورده است. با درک عمیق ابعاد اجتماعی و فرهنگی آب و با بهره‌گیری از تمامی ظرفیت‌های جامعه، از دلسوزان محیط زیست گرفته تا عالمان دین و تک‌تک شهروندان، می‌توان امیدوار بود که راهکار‌های پایدارتر، عادلانه‌تر و مبتنی بر مدیریت تقاضا برای حفظ و بهره‌برداری از منابع آب کشور اتخاذ شود. این فرصت گرانبها را نباید از دست داد و باید با رویکردی گشوده، مشارکتی و با تأکید بر مدیریت تقاضا، آینده‌ای امن‌تر و پایدارتر را برای ایران عزیز رقم زد. 

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/964882/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

یادی از محمد اخلاقی و شهربازی مدرن فان فار

اعلام ترکیب تیم فوتبال استقلال مقابل سپاهان

ورق خودرو چهارمحال و بختیاری شرکتی پیشرو و سرآمد در صنعت فولاد کشور

پوشش زنده 5 دیدار همزمان هفته پایانی لیگ برتر

پوشش زنده| تساوی 5 بازی هفته آخر تا دقیقه 5

حسن جویره، بازیگر پیشکسوت اصفهان درگذشت

آغاز هفته پایانی لیگ برتر/ حسن‌ختام رقابت‌ها در هیاهوی کسب سهمیه آسیا

ساعت کار نمایشگاه کتاب تمدید شد

«اول آمریکا» و «معامله» حرف آخر را می‌زنند

دیدار ترامپ و شرع؛ سوریه به کدام سو به حرکت درآمده است؟

فرمول تیغ‌زنی شیوخ

هیس!

بی برقی‌تا‌ پاییز

سپاهان با پیراهن «خلیج فارس» مقابل استقلال به میدان می‌رود

توفان باغ فین کاشان را تعطیل کرد

طرز تهیه خوراک لوبیا سبز (دستور پخت سریع و مجلسی)

ضرورت یکپارچه‌سازی سیاست‌ها و هم‌افزایی فولاد سفیددشت با گروه فولاد مبارکه و توجه به هزینه‌های حمل‌ونقل

دیدار مدیرعامل گروه فولاد مبارکه با استاندار چهارمحال و بختیاری

شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان؛ بزرگ‌ترین کانون تجمیع شرکت‌های فناور کشور

گروه فولاد مبارکه، چهارمحال و بختیاری را به قطب تولید ورق‌های گالوانیزه خودرویی کشور تبدیل کرده است/ درصدد جبران چالش‌های تولید هستیم

اختصاص 450 میلیون دلار برای ساماندهی بازارچه های کولبری آذربایجان غربی

آسمان این شهر نارنجی شد+فیلم | آسمان همچون آخرالزمان!

دیدار با وزیر امور خارجه امروز در غرفه انتشارات اطلاعات

بازدید رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران

نیمه‌جان، اما خواستنی

یک گام برای خروج از لیست سیاه FATF

امتحانات نهایی خردادماه با حضور بیش از 66 هزار دانش‌آموز یازدهمی و دوازدهمی در استان اصفهان برگزار می‌شود

نکات اجرایی نصب کوپلر میلگرد در محل پروژه

برنامه ویژه جباری برای دو ستاره استقلال

گلاب‌گیری را امسال در البرز از نزدیک ببینید+ فیلم

سپاهان باید با انسجام تیمی و تمام وجود شادی را به مردم اصفهان بازگرداند

جمالی‌نژاد: شادی مردم اصفهان به زاینده‌رود و سپاهان گره خورده است

ببینید؛ غروب ماه کامل بر فراز پل خواجو و زاینده رود

فرماندار بهارستان: 120 مدرسه طی سه سال ساخته می شود

بازدید مدیرعامل گروه فولاد مبارکه از شرکت صنایع فولاد توان‌آور آسیا

تمرین اختصاصی دو ستاره استقلال برای بازگشت به میدان

واژگان فارسی، جان‌مایه بزرگترین حماسه ایران

از کدام پنجره به انحلال «پ‌ک‌ک» بنگریم؟ ‌

ادای احترام رئیس جمهور به مقام والای شهیدان استان کرمانشاه

وضعیت سردهنه رادارکومه نیازمند رسیدگی فوری است/ لزوم ساخت سد لاستیکی

ابزار آلات 95 میلیارد ریالی قاچاق در اصفهان کشف شد

آغاز عملیات روکش آسفالت محور سفیددشت-زرین شهر

ترکیب احتمالی سپاهان مقابل استقلال

پوشاک قاچاق در مبارکه کشف شد

نمایشگاه کتاب رو به پایان است

اسماعیلی: نمایشگاه کتاب تهران تجلی اراده ملی برای ارتقای دانایی و تعامل فرهنگی است

یک استاد زبان و ادبیات فارسی: بی‌توجهی به شاهنامه غفلت از شناسنامه فرهنگی ایران است

سرمقاله وطن امروز/ پتروپالایشگاه‌ها زودبازده‌ترین سرمایه‌گذاری برای تولید

ابزارآلات 95 میلیارد ریالی قاچاق در اصفهان کشف شد

خوانسار در آستانه عید غدیر؛ طنین ولایت در کوچه‌ها و مساجد می‌پیچد