فارین پالسی: اسراییل به دنبال رویارویی با ایران است؟
مقالات
بزرگنمايي:
پیام سپاهان - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نشریه فارین پالسی در یادداشتی به قلم دانیل بایمن، کارشناس ارشد مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی و استاد دانشکده خدمات خارجی دانشگاه جورج تاون مدعی است اطلاعات دقیق رژیم اسراییل از نحوه برگزاری جلسات فرماندهان و مقامات حزبالله منجر به ترور سید حسن نصرالله و دیگر فرماندهان و مقامات این جنبش شده است. بایمن در ادامه مدعی است اسراییل نگران موضعگیری ایران است، این بازیگر خود را برای رویارویی سنگین با حزبالله آماده کرده و کماکان در غزه در جنگ است. از نگاه بایمن، به نظر میرسد ارتش اسراییل برای نیل به اهداف (ادعاییاش) بیشتر بر اطلاعات دقیق و دست اولی که کسب میکند متکی است تا به تجهیزات و نیروهای نظامی خود. آنطور که این تحلیلگر امور راهبردی مدعی است، اسراییل طی سالها کار اطلاعاتی توانسته است دادههای دقیقی علیه نیروی قدرتمند حزبالله کسب کند و به نظر ترورهای اخیر در لبنان و حملات تکنولوژیک به پیجرها و بیسیمهای حزبالله نیز در همین راستا ارزیابی میشود. ارتش اسراییل روز شنبه اعلام کرد که نصرالله و دست کم یکی دیگر از شخصیتهای ارشد حزبالله را در حمله هوایی گسترده روز جمعه ترور کرده است. ترور رهبر حزبالله، ضایعه بزرگی برای این گروه محسوب میشود. نصرالله به مدت 32 سال رهبری حزبالله را در بحرانیترین شرایط لبنان و منطقه برعهده داشت و این گروه را به یک نیروی رزمی مهم تبدیل کرد که علیه اسراییل میجنگید و توانسته بود به همراه متحد قدرتمندش، ایران، به عنوان چتری بر فراز سایر گروههای مقاومت منطقه عمل کند. حزبالله لبنان نیرویی فعال در منطقه قلمداد میشود، و به عقیده بایمن، این امر نتیجه فرماندهی و رهبری سید حسن نصرالله است. این تحلیلگر امور راهبردی در ادامه مینویسد، ترور نصرالله آخرین مورد از یک رشته ترور و عملیات اطلاعاتی است که در 30 جولای، زمانی آغاز شد که اسراییل فواد شکر، یکی از مقامات ارشد حزبالله و بنیانگذار این سازمان را ترور کرد. به دنبال آن در هفتههای اخیر، چهرههای ارشد دیگر از جمله ابراهیم عقیل، ابراهیم قبیسی، احمد وهبی و دیگر مقامات ارشد این جنبش نیز به شهادت رسیدند. به عقیده بایمن، مجموعه ترورهای رهبران حزبالله پس از آن رخ داد که دستگاههای اطلاعاتی و جاسوسی اسراییل در پیجرها و برنامههای تلویزیونی حزبالله خرابکاری کرد.
بایمن مدعی است حزبالله با کمک ایران دستگاه ضداطلاعاتی قدرتمندی را تعریف کرده است. اما رخنه اطلاعاتی اسراییل در لبنان نیز برای حزبالله هشداردهنده است. ترور بالاترین مقامات حزبالله با لایههای محافظتی و امنیتی نشان میدهد دست کم در شرایط کنونی نفوذ اطلاعاتی اسراییل در حزبالله زیاد است. امری که سید حسن نصرالله نیز در آخرین نطق خود به آن اشاره کرده و خواستار چارهای برای آن شده بود. بایمن معتقد است سرویسهای جاسوسی اسراییل بیش از حماس، بر حزبالله متمرکز است و به نظر میرسد در قیاس با حماس، عملیاتش در برابر حزبالله موفقتر بوده، چراکه اسراییلیها تهدید حزبالله را بسیار بیشتر از حماس میدانند. اسراییل در ارزیابیهای خود، توان رزمی حزبالله را تهدیدی در حد قوای نظامی یک کشور میداند. چرایی هراس اسراییل از قدرت رزمی حزبالله را باید در سال 2006 و جنگ 34 روزه این بازیگر با حزبالله جستوجو کرد. در آن جنگ، به واسطه مقاومت حزبالله، اسراییل ناچارا مجبور به عقبنشینی شد و این امر البته تلفات و هزینههای هنگفتی برای این رژیم به بار آورد.
مبارزان حزبالله در سال 2006، در جنگی که به نظر میرسید از نظر اطلاعاتی در موضعی بالاتر قرار داشتند، با تمام قوا جنگیدند و بارها اسراییل را با اهرمهای مختلف چون شبکه تونل وسیعی که به مرز اسراییل (سرزمینهای اشغالی) می رسید، غافلگیر کردند. ارتش و سرویسهای اطلاعاتی اسراییل در آن جنگ ضرباتی متحمل شدند. اما به نظر هرچه توان رزمی حزبالله در سالهای اخیر بیشتر شده است، از توان ضدجاسوسی این بازیگر در مقابل اسراییل کاسته شده و اسراییل با شبکه اطلاعاتی خود که در نتیجه درس گرفتن از اشتباهاتشان در سال 2006 است، رهبران حزبالله را ترور کرده و رزمندگان این جنبش را از راه دور هدف قرار میدهد. در ادامه بایمن مدعی است تمرکز اطلاعاتی بیش از اندازه اسراییل بر حزبالله، ضربه سخت حماس در اکتبر سال گذشته به بدنه اسراییل را در پی داشت. بایمن مدعی است با وجود اینکه اسراییل اطلاعات دقیق و موثق مبنی بر برنامهریزی حماس برای حمله به دست آورده بود، این دادهها از سوی استراتژیستهای نظامی و اطلاعاتی اسراییل رد شد، شاید که نهادهای اطلاعاتی این بازیگر تصور نمیکردند حماس تحت محاصره چنین قدرت اطلاعاتی و رزمی را داشته باشد که عملیاتی به این پیچیدگی را رهبری کند. در عوض، اسراییل بر ایران تمرکز داشت. تمرکز اسراییل بر ایران همچنین منجر به تمرکز بیشتر بر حزبالله شد. ایران از نیروهای ضد اسراییلی در سوریه، عراق و یمن و همچنین در کرانه باختری و غزه حمایت میکند. اسراییل نیز مدعی است برنامه هستهای ایران برای هدف قرار دادن اسراییل طراحی و توسعه داده میشود. بنابراین، آماده شدن برای رویارویی با ایران اولویت اصلی اسراییل بود و مقامات این رژیم بر این باور بودند که به راحتی میتوانند حزبالله، متحد ایران را با تمرکز اطلاعاتی و جاسوسی کنترل کنند. امروز همین نفوذ اطلاعاتی (ادعایی) شاید موجب شده تا اسراییل رهبر ارشد حزبالله را ترور کرده و مواضع این بازیگر را هدف قرار دهد.
لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/892801/