پیام سپاهان

آخرين مطالب

رتبه ایران در آزادی اقتصادی: 160ام جهان در بین 165 کشور! اقتصادی

رتبه ایران در آزادی اقتصادی: 160ام جهان در بین 165 کشور!
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - بر اساس شاخص آزادی اقتصادی فریزر که به تازگی منتشر شده، جایگاه ایران از میان 165کشور، در رتبه160 در کنار کشو‌رهایی نظیر لیبی قرار گرفته است.

آزادی اقتصادی همواره به‌عنوان یکی از مطالبات مهم اقتصاددانان در کشور شناخته شده است و به نظر می‌رسد که عدم شفافیت مالی، نامساعد بودن محیط کسب‌وکار و قیمت‌گذاری دستوری در پایین بودن رتبه کشور نقش داشته است.
موسسه فریزر تازه‌ترین گزارش خود از «شاخص آزادی اقتصادی» در جهان را منتشر کرد. این گزارش که آزادی اقتصادی را در 165کشور دنیا در سال 2021 بررسی می‌‌‌کند، حاکی از آن است که شاخص آزادی اقتصادی جهان نسبت به سال قبل ‌‌‌از آن تقریبا بدون تغییر باقی مانده است. داده‌‌‌های این گزارش همچنین بر همبستگی مثبت میان بهبود رفاه مردم با افزایش آزادی اقتصادی، صحه می‌‌‌گذارند. موسسه فریزر عدد شاخص آزادی اقتصادی ایران را از 10 عدد 53/ 4 اعلام کرده که نشان‌دهنده اندکی کاهش نسبت به عدد 58/ 4 در سال گذشته است. ایران از میان 165 کشور، در کنار لیبی در رتبه 160 قرار گرفته؛ به طوری که رتبه آن نسبت به گزارش سال گذشته بدون تغییر مانده است. داده‌‌‌های موسسه فریزر بیانگر آن است که امتیاز ایران در چهار زیر شاخص «اندازه دولت»، «سیستم حقوقی و حقوق مالکیت»، «مقررات» و «پول قوی» کاهش نسبی داشته است.
ایران تنها در زیرشاخص «آزادی تجارت بین‌المللی» پیشرفت اندکی را تجربه کرده است. بر اساس این عملکرد، ایران یک‌بار دیگر در بین 10 کشور قعرنشین در شاخص آزادی اقتصادی قرار گرفته است. برای اولین بار در تاریخ انتشار این گزارش، هنگ‌‌‌کنگ جایگاه برترین کشور از لحاظ آزادی اقتصادی را از دست داده است و سنگاپور که در دوره قبل در جایگاه دوم قرار داشت، به صدر جدول آمده است. پس از این دو کشور، سوئیس، نیوزیلند، آمریکا، ایرلند، دانمارک، استرالیا، بریتانیا و کانادا رتبه‌‌‌های بعدی را با بیشترین امتیاز کسب کرده‌‌‌اند. رتبه سایر کشورهای بزرگ و مهم نیز به این صورت است: تایوان در رتبه 11، ژاپن در رتبه 20، آلمان در رتبه 23، کره‌‌‌جنوبی در رتبه 42، فرانسه در رتبه 47، ایتالیا در رتبه 53، مکزیک در رتبه 68، هند در رتبه 87، روسیه در رتبه 104، برزیل در رتبه 90 و چین نیز در رتبه 116 جهان قرار گرفته‌‌‌اند. عواملی چون، ایجاد موانع جدید و قابل‌‌‌توجه برای ورود به هنگ‌‌‌کنگ توسط دولت چین، اعمال محدودیت برای استخدام نیروی کار خارجی و افزایش هزینه‌‌‌های انجام کسب و کار، عدد شاخص این دولت شهر را در زیرشاخص «مقررات» کاهش داده‌‌‌اند.
در همین حال، تشدید دخالت‌‌‌های نظامی در اعمال حکومت قانون و تضعیف اعتماد به استقلال قضایی و بی‌‌‌طرفی دادگاه‌‌‌ها در هنگ‌‌‌کنگ، باعث افت در زیرشاخص «سیستم حقوقی و حقوق مالکیت» شده است. با بهبود نمره سنگاپور در دو زیرشاخص «اندازه دولت» و «مقررات»، امتیاز کلی این کشور 06/ 0 واحد رشد کرده تا رتبه نخست را در اختیار بگیرد. این گزارش همچنین نشان می‌‌‌دهد 10 کشور جمهوری کنگو، الجزایر، آرژانتین، لیبی، ایران، یمن، سودان، سوریه، زیمبابوه و ونزوئلا با کسب کمترین نمره در انتهای فهرست آزادی اقتصادی موسسه فریزر جای دارند. هر کشور در هر یک از 5 زیرشاخص می‌تواند امتیازی از صفر تا 10 کسب کند. در این پنج حوزه اصلی، 25 مولفه در مجموع برای رسیدن به هر یک از این شاخص‌‌‌ها وجود دارد. در سال‌‌‌های اخیر، بانک جهانی گزارش «شاخص سهولت کسب و کار» و مجمع جهانی اقتصاد «گزارش رقابت‌‌‌پذیری جهانی» را منتشر نکرده‌‌‌اند. در نتیجه، موسسه فریزر به استفاده از گزینه‌‌‌های جایگزینی همچون رتبه‌‌‌بندی محیط کسب و کار که توسط واحد اطلاعات اکونومیست منتشر می‌شود، روی آورده است. شاخص آزادی اقتصادی میزان حمایت سیاست‌‌‌ها و نهادهای هر کشور از آزادی اقتصادی را اندازه‌‌‌گیری می‌‌‌کند. سنگ بنای آزادی اقتصادی شامل انتخاب شخصی، مبادلات آزادانه، آزادی رقابت و ورود به بازارها و امنیت دارایی‌‌‌های شخصی است.
در واقع، این شاخص برای اندازه‌‌‌گیری میزان سازگاری نهادها و سیاست‌‌‌های کشورها با آزادی اقتصادی طراحی شده است. برای دستیابی به رتبه بالاتر در این شاخص، یک کشور باید برخی کارها را انجام داده و از برخی دیگر پرهیز کند. معیار آزادی اقتصادی را می‌توان مقیاسی از میزان تخصیص منابع کمیاب بر اساس انتخاب شخصی با هماهنگی بازارها در نظر گرفت. دولت‌‌‌ها زمانی آزادی اقتصادی را افزایش می‌‌‌دهند که زیرساختی برای مبادله داوطلبانه افراد ایجاد کنند و از افراد و اموال آنها در برابر تجاوز و کلاهبرداری محافظت کنند. در این زمینه، نظام حقوقی از اهمیت ویژه‌‌‌ای برخوردار است. نهادهای حقوقی یک کشور، باید از شخص و اموال همه افراد در برابر اقدامات تجاوزکارانه دیگران محافظت کنند.
دولت‌‌‌ها همچنین باید از اقدامات محروم‌‌‌کننده انتخاب شخصی، مداخله در مبادلات داوطلبانه و محدود کردن ورود به بازارها خودداری کنند. پنج حوزه آزادی اقتصادی که در گزارش موسسه فریزر‌ سنجیده می‌شود شامل «اندازه دولت»، «سیستم حقوقی و حقوق مالکیت»، «پول قوی»، «آزادی تجارت بین‌المللی» و «مقررات» هستند. اندازه دولت: با افزایش هزینه‌‌‌های دولت، مالیات و اندازه شرکت‌های دولتی، تصمیم‌گیری دولتی جایگزین انتخاب فردی می‌شود و آزادی اقتصادی کاهش می‌‌‌یابد. سیستم حقوقی و حقوق مالکیت: ‌‌‌ حمایت از اشخاص و اموال افراد، یکی از عناصر اصلی آزادی اقتصادی و جامعه مدنی است؛ در واقع این مهم‌ترین کارکرد یک دولت است. پول قوی: تورم، ارزش دستمزد و پس‌‌‌انداز به‌‌‌دست‌‌‌آمده را از بین می‌‌‌برد. بنابراین پول سالم برای حمایت از حقوق مالکیت ضروری است. وقتی تورم بالا و ناپایدار باشد، برنامه‌‌‌ریزی برای آینده و در نتیجه استفاده موثر از آزادی اقتصادی برای افراد دشوار می‌شود. آزادی تجارت بین‌المللی: آزادی مبادله برای آزادی اقتصادی ضروری است؛ این آزادی زمانی کاهش می‎‌‌‌یابد که آزادی مبادله شامل شرکت‌ها و اشخاص دیگر کشورها نباشد. مقررات: دولت‌‌‌ها نه‌‌‌تنها از برخی ابزار برای محدود کردن حق مبادله در سطح بین‌المللی استفاده می‌‌‌کنند، بلکه ممکن است مقررات سنگینی را نیز اعمال کنند که حق مبادله، کسب اعتبار و تسهیلات، استخدام و اشتغال و اداره آزادانه کسب و کار افراد را محدود می‌‌‌کند. نتایج گزارش موسسه فریزر نشان‌دهنده همبستگی مثبت میان «آزادی اقتصادی کشورها» با «شرایط رفاهی مردم» است. فریزر براساس میانگین نمره شاخص کشورها را به چهار گروه تقسیم کرده است.
تولید ناخالص داخلی سرانه کشورهایی که در یک‌‌‌چهارم بالایی جدول رتبه‌‌‌بندی آزادی اقتصادی قرار دارند، در سال 2021 به طور میانگین 569/ 48 دلار بوده است، در حالی که، کشورهایی که در یک‌‌‌چهارم پایینی جدول هستند، درآمد سرانه میانگین 324/ 6 دلار داشته‌‌‌اند. در یک‌‌‌چهارم بالای جدول، میانگین درآمد 10‌درصد فقیرترین بخش جامعه 091/ 14 دلار بوده است. در حالی که، این رقم در کشورهای یک‌‌‌چهارم پایین جدول 740/ 1 دلار گزارش شده است. نکته جالب این است که درآمد میانگین 10‌درصد فقیرترین افراد در آزادترین کشورها از نظر اقتصادی بیش از دوبرابر میانگین درآمد همه افراد در کشورهایی است که از کمترین آزادی اقتصادی بهره می‌‌‌برند. در کشورهای دسته اول، 02/ 2‌درصد جمعیت از فقر شدید رنج می‌‌‌برند، درصورتی که در کشورهای دسته دوم، 45/ 31‌درصد مردم در فقر شدید به سر می‌‌‌برند. نرخ امید به زندگی در گروه اول 8/ 80 سال و برای گروه دوم 65سال است. همچنین در یک‌‌‌چهارم بالای جدول، نرخ مرگ و میر نوزادان 2/ 4‌درصد در هر ‌هزار تولد است، در حالی که در یک‌‌‌چهارم پایین جدول، این نرخ 1/ 39‌درصد است. این نکته نیز قابل ذکر است که از سال 2020 تغییر روند مهمی در شاخص آزادی اقتصادی مشاهده می‌شود. بین سال‌‌‌های 2000 تا 2019، نمره میانگین آزادی اقتصادی جهانی از 58/ 6 به 94/ 6 ارتقا پیدا کرده بود، اما در سال 2020، امتیاز میانگین به 77/ 6 کاهش یافته و در سال 2021، تغییری نکرده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/775982/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نشست مشترک سرپرست دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد شهید و امور ایثارگران با اساتید دانشگاه تهران

مدرسه‌ای که زنگ یادگیری‌ آن، زنگ تفریح است

زاینده‌رود برای سومین بار طی یک ماه گذشته در اصفهان جاری شد

قیمت روز انواع آهن آلات – دوشنبه 22 اردیبهشت ماه 1404/ چشم انداز مبهم قیمت آهن آلات در فضای مذاکرات

47 زندانی جرایم غیرعمد در اصفهان آزاد شدند

جاری شدن زاینده‌رود برای سومین بار طی یک ماه گذشته

آبیاری باغ ایرانی با قنات «باغ بالا» | مهم‌ترین قنات‌های محله ونک را بشناسید

یکی از کارهای اساسی، پاسخ گویی به سوالات و شبهات حوزه مهدویت است

بدنه هوشمند با نورپردازی RGB؛ Infinix طراحی گوشی‌های گیمینگ را متحول می‌کند

سرمقاله اعتماد/ ایران و امریکا: پایان نیم قرن دشمنی؟

تاکید روزنامه دولت بر لزوم «تغییر ساعت رسمی کشور»

سرمقاله ایران/ سامانه «فواد 128»؛ نسخه اصلاح نظام اداری برپایه نظر مردم

آواز صلح از زبان پوتین

افزایش چشمگیر آمار اصفهانی‌های محبوس در آسانسور

شناسایی معلمان سرآمد، گامی مؤثر در ارتقای منزلت معلمان مدارس غیردولتی اصفهان است / 100 معلم سرآمد استان تجلیل شدند

زمان قطعی برق اصفهان امروز 22 اردیبهشت 1404

زمان قطعی برق اصفهان امروز دوشنبه 22 اردیبهشت (خاموشی برق)

کیفیت هوای کلانشهر اصفهان در وضعیت سالم

مصدومیت 13 زن در سالن آرایشی اصفهان درپی گازگرفتگی + جزییات حادثه

مسمومیت 13 زن در یک سالن آرایشی/ علت چه بود؟

علاقه عراقی‌ها به سعدی و خیام

فاهکومرام به بازی Tekken 8 بازمی‌گردد

رنگ‌بندی جذاب گوشی میان‌رده جدید موتورولا لو رفت

سرمقاله آرمان امروز/ ماحصل دور چهارم مذاکرات

حمله «کیهان» به «هم میهن»: می گویند درباره نام خلیج‌ فارس غیرتی نشویم

چند بار دیگر می‌خواهید خود را درباره آمریکا و اسرائیل گول بزنید؟!

سرمقاله آرمان ملی/ پیشنهاد روشن به آقای عراقچی

آمریکا چه می‌خواهد؟

قمصر خراسان‌رضوی در اردیبهشت/ از گلاب تا «گل‌غلتان»

جشن امضای کتاب «قاسم» برگزار می‌شود

اپل سال 2027 محصولاتی «انقلابی و مهم» رونمایی خواهد کرد؛ ادعای بلومبرگ

سرمقاله هم میهن/ دستاورد‌های نامتوازن

حق غنی‌سازی حداکثری ایران و بحث انحرافی 3/67 درصد

حدود 20 درصد ساخت و سازها در گلپایگان بدون مجوز است

برگزاری دورۀ توانمندسازی معلمان شاهد با محوریت مهارت‌های ارتباطی با نوجوانان

کمربند خورشیدی، گام نوآورانه شهرک علمی و تحقیقاتی در کاهش ناترازی انرژی

تحقق توسعه از مسیر فناوری در قاب اقتصادی استان اصفهان

جشنواره شیخ‌بهایی تزریق امید و اعتماد به فناوران است

گام‌به‌گام با سرمایه‌گذاران؛ نسخه شهرداری اصفهان برای پروژه‌های مشارکتی

اسامی غایبان بزرگ بازی استقلال و سپاهان

هوای سالم اصفهان در 10 منطقه؛ 7 ایستگاه قطع است

سرمقاله دنیای اقتصاد/ معضل قوانین زائد در اقتصاد ملی

سرمقاله سازندگی/ گامی به سوی عدالت واقعی

مناسبت روز/ دوشنبه، 22 اردیبهشت‌ماه

تمام ظرفیت استان در خدمت نخبگان با گام متفاوت استاندار اصفهان

تعیین تکلیف جانمایی پارک لجستیک کشاورزی

تحول‌ در حوزه سلامت و پزشکی با استفاده از بند (خ) ماده 20

استانداردسازی 9 آسانسور پل‌های عابر مکانیزه شهرداری اصفهان

بهار ایرانی در نمایشگاه اصفهان، تجربه ای بی نظیر از عطر گل تا سنت اقوام

زلزله در اصفهان؛ پاتریس کارترون و مدیرعامل سپاهان در آستانه برکناری!