پیام سپاهان

آخرين مطالب

حتی اگر نباشی می‌آفرینمت؛ اعترافات یک دوست خیالی فرهنگي

حتی اگر نباشی می‌آفرینمت؛ اعترافات یک دوست خیالی
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - وینش/ اعترافات یک دوست خیالی شصت فصل کوتاه دارد، انگار هر فصل بخشی از دفترچه‌خاطرات ژاک است. ما با او همراه می‌شویم. به خانه‌ی خانواده‌ی پاپیه پا می‌گذاریم، به مسئله‌ی هویت فکر می‌کنیم، به دنیای بی‌انتهای تخیل سرک می‌کشیم و با انجمن خیالی‌های گمنام و دفتر انتقال آشنا می‌شویم.
من دوست خیالی داشتم. وقتی کودک بودم اسبی داشتم که با آن توی چمنزارهای سبز یورتمه می‌رفتم، خواهری داشتم که هر شب از تب می‌سوخت و می‌مرد و هر صبح دوباره به دنیا می‌آمد، کسی را داشتم که توی سرم با او حرف می‌زدم و به من می‌گفت کار درست چیست.
من بیشتر این دوست‌ها را از کتاب‌ها پیدا کرده بودم، هر شخصیتی که به نظرم دوست‌داشتنی بود توی سرم جان می‌گرفت و روزها، هفته‌ها و حتی سال‌ها همان‌جا زندگی می‌کرد.
وقتی خواندن اعترافات یک دوست خیالی را شروع کردم به این فکر کردم که من همیشه «روایت‌گر» حضور دوست‌هایم بودم، من کسی بودم که برایشان نامه می‌نوشتم، من بودم که برای زندگی‌شان تصمیم می‌گرفتم، برای به دنیا آمدن و برای مرگشان.
بازار

پیام سپاهان


حالا این بار قرار بود یکی از این دوست‌های خیالی روبه‌روی من بنشیند و به من بگوید تمام مدتی که توی سر آدم‌ها زندگی کرده، چه حسی داشته؟
نمی‌دانم این خط‌ها داستان کتاب را لو می‌دهد یا نه، اما اگر کسی که این کتاب را بردارد و از اسم کتاب، روی جلد و جمله‌ای که بر آن نقش بسته- «نامرئی بودن یا نبودن، بستگی به حس خودت دارد»- حدس نزند قرار است داستان یک دوست خیالی را بخواند، احتمالا بعد از چند فصل شگفت‌زده می‌شود…! وقتی که بفهمد چرا هیچ‌کس «ژاک پاپیه» را دوست ندارد، چرا هیچ‌کس او را نمی‌بیند و برایش مهم نیست که چه حسی دارد؟
شاید این واقعیت توی صورت خواننده هم بخورد. درست مثل وقتی ژاک پاپیه فهمید برادر دوقلوی فلور نیست. برای همین است که والدینش هیچ‌وقت از او نمی‌پرسند شام چه می‌خورد؟ برای همین است که وقتی در مدرسه دستش را بالا کرده تا به سوالی جواب دهد معلم اسمش را صدا نمی‌زند، برای همین است که در مسابقه‌ی فوتبال موقع یارکشی هیچ‌کس او را انتخاب نمی‌کند. پس شما قرار نیست داستان پسری هشت ساله را بخوانید که هیچ‌کس جز خواهرش به او توجه نمی‌کند، شما قرار است داستان پسری را بخوانید که زاییده‌ی ذهن فلور است.
فلور خوش‌شانس است که پدر و مادرش مغازه‌ی عروسک‌فروشی دارند و خانه‌شان پر از عروسک‌های خیمه‌شب‌بازی است. آن‌ها فکر می‌کنند بازی و پرورش تخیل مهم است، برای همین است که سر شام یک بشقاب اضافه روی میز می‌گذارند و برای فلور تخت دوطبقه خریده‌اند. اما آن‌ها هم خسته می‌شوند و به نظرشان بازی فلور دیگر زیادی طول کشیده! واقعا لازم است کتاب درسی و مسواک اضافه هم بخرند؟
بامزگی‌اش این است که وقتی ژاک اول یواشکی حرف‌های کسانی را که فکر می‌کند پدر و مادرش هستند، می‌شنود جا می‌خورد. با خودش فکر می‌کند یعنی فلور، خواهر دوقلویش، بهترین دوستش، یک دوست خیالی دارد و به او چیزی نگفته؟! چطور است که او هم برای خودش یک دوست خیالی اختراع کند؟! خیالی در خیالی پیچیده می‌شود و داستان شکل می‌گیرد و پیش می‌رود. تا جایی که فلور و ژاک سر از مطب روان‌شناس درمی‌آورند و همین‌جاهاست که ژاک کم‌کم به هویت خودش شک می‌کند. اگر او یک پسر واقعی نیست، پس کیست؟ جواب سوال او پیش دختر گاوچران اسکیت باز است، ژاک یک روز که به پارک رفته با او روبه‌رو می‌شود، دختری که کم‌کم باید جای تازه‌ای برای خودش پیدا کند چون صاحبش دارد بزرگ می‌شود.
قبول این واقعیت برای ژاک دشوار است، مگر می‌شود باور کند هیچ‌وقت وجود نداشته؟ مگر به همین آسانی است؟ ژاک باید خودش را دوباره پیدا کند، باید برای خودش خانه‌ی تازه‌ای بسازد و هویتی بنا کند.
اعترافات یک دوست خیالی 60 فصل کوتاه دارد، انگار هر فصل بخشی از دفترچه‌خاطرات ژاک است. ما با او همراه می‌شویم. به خانه‌ی خانواده‌ی پاپیه پا می‌گذاریم، به مسئله‌ی بحران هویت فکر می‌کنیم، به دنیای بی‌انتهای تخیل سرک می‌کشیم و با انجمن خیالی‌های گمنام و دفتر انتقال آشنا می‌شویم.
راستش من از خواندن این کتاب هیجان‌زده شدم. چون یاد دوست‌های خیالی خودم افتادم، حالا می‌توانستم روایت آن‌ها را هم بشنوم. چون این کتاب پر از کنجکاوی و بازیگوشی است، شخصیت‌هایی به یادماندنی دارد و تخیل و ذهن مخاطبش را قلقلک می‌دهد، مخاطبی که احتمالا سال‌های آخر دبستان است و کم‌کم دارد پا به نوجوانی می‌گذارد. این کتاب برای او رجعتی است به گذشته‌ای نه چندان دور که در آن هر چیزی ممکن بود، فقط کافی بود چشم‌هایت را ببندی و تصور کنی.
من از خواندن این کتاب هیجان‌زده شدم چون فضایش متفاوت است، فانتزی آن با چیزی که از فانتزی در رمان‌های کودک و نوجوان سراغ داریم تفاوت دارد. در این کتاب مهم‌تر از ماجراهای پی در پی، ساختن شخصیت‌هاست. حرکت کردن با آن‌ها و فکر کردن به مسائل و مفاهیم مختلف. گاهی به جمله‌هایی برمی‌خوردم که دوست داشتم آن‌ها را جایی یادداشت کنم، مثل «وقتی خوب فکرش را می‌کنی، می‌بینی که توی دنیا کلمه به اندازه‌ی کافی نیست. مثلا هیچ کلمه‌ای برای آن دایره‌ی نوری که مهتاب کف زمین تابانده نداریم.»
می‌شود این کتاب را خواند و به کلمه‌ها فکر کرد، به دوستی، به ارتباط با دیگران و چیزهایی که برایمان مهم است. فکر می‌کنم و راستش امیدوارم بچه‌های نه تا یازده ساله هم از خواندن این کتاب هیجان‌زده شوند و یادشان بیاید تخیل می‌تواند ارزشمندترین دارایی هر کسی باشد!

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/517260/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

"شهر امید" با اجرای برنامه‌های متنوع فرهنگی و مذهبی میزبان روزه‌داران تهرانی می‌شود

هیچ کارخانه‌ای در اردستان تعطیل نشده است

آغاز اردوی تیم ملی تپانچه با حضور 11 تیرانداز

توزیع هزار بسته معیشتی در خمینی شهر

اردوی تیم ملی تپانچه با حضور 11 تیرانداز آغاز می شود

مصرف بنزین در جنوب آذربایجان‌غربی 15 درصد افزایش یافت

68.3 درصد مسافران نوروزی کمتر از 6 ساعت در قم توقف داشتند

سفره های افطاری ساده، میزبان روزه داران بجنوردی

مرحله پلی آف لیگ برتر بسکتبال مردان از 17 فروردین

از مسیر هموارِ قهرمانی سپاهان تا ذوب‌آهنی که بالاخره به آرامش رسید

مجروح شدن 2 مامور منابع طبیعی در درگیری با قاچاقچیان چوب در رضوانشهر

آپدیت بهبود دوربین گلکسی A54 ارائه شد

درباره احمد سمیعی گیلانی؛ شناخته‌ترین ویراستار ایران

240 هزار اصفهانی با حمل و نقل عمومی سفر کردند

تغییر رویه صادرات و واردات کالا با احداث بزرگترین بندر در کشور

سفری به تاریخ در کاروانسرای صفوی امین‌آباد

اجرای طرح «ضیافت» در بازارهای کوثر اصفهان

فعالیت سیستم بارشی در دشت کاشان

40 هزار نفر از مکان‌های گردشگری نوش‌آباد دیدن کردند

ایرانی‌ها در 2 ماه اول سال 2023، 972 خانه در ترکیه خریده اند

حداقل مزد کارگران باید 2 برابر میزان تعیین شده امسال باشد/ تحریم را تحمل می‌کنیم اما سوداگران و سیاست‌های ارزی بانک مرکزی را نه!

کاهش چشم‌گیر ارزش توییتر

منظور از غیب در آیه 155 سوره مبارکه بقره

انجام 1117 مورد راهنمایی خودروی مسافران در اصفهان

خاموشی ناژوان اصفهان، در رویداد ساعت زمین

15 هزار گردشگر نوروزی از سد مهاباد بازدید کردند

مرمت حوضخانه مسجد رستم ‌بیگ مهاباد

شروع پویش اطعام نیازمندان در اصفهان

جابجایی بیش از 55 هزار مسافر نوروزی در آذربایجان غربی

دهکده پهنه غرب بهار ایران ، با استقبال شهروندان و مسافران قرار گرفته است

بازی Elden Ring رکورد تازه‌ای ثبت کرد

جزئیات مصوبه جدید کمیسیون ماده 5 برای محله کن

بارشی در محورهای اصفهان گزارش نشده است

اسکان حدود 700 هزار مسافر در شهر اصفهان

درج اوراق مشارکت شهرداری اصفهان در بازار بدهی بورس و بورس تهران

جمعیت هلال احمر اصفهان 165 عملیات امداد و نجات انجام داد

اعزام 350 مُبلغ از کاشان به مناطق محروم در ماه مبارک رمضان

اجرای چهار رویداد ویژه تفریحی؛ ظرفیتی برای ایجاد شور و انگیزه

مازندران، اصفهان و فارس رکورددار عملیات امداد و نجات نوروز امسال

اجرای چهار رویداد ویژه تفریحی اصفهان؛ ظرفیتی برای ایجاد شور و انگیزه

ترجمه فارسی نسخه کامل «همه تنها می‌میرند» چاپ شد

برج آزادی خاموش شد

آبیاری هوشمند فضای سبز در منطقه 14

اعلام آخرین آمار گردشگران نوروزی در کهگیلویه و بویراحمد

ارتقای دانشکده نفت‌و‌گاز گچساران به دانشگاه صنعتی

کسبه کاشان از عرضه مرغ خودداری نکنند / زولبیا درجه 2 نداریم

اجرای 20 کیلومتر ریسه ماه و فانوس در خیابان ولیعصر (عج)/ 100 المان ماه اسماء‌الحسنی در پایتخت نصب شد

بازسازی مجموعه ورزشی رفاه کارگران راوند کاشان

رشد 50 درصدی ساخت مسکن در پایتخت

احیا و مرمت آثار تاریخی اصفهان در اولویت امور قرار گیرد