پیام سپاهان

آخرين مطالب

علت اصلی بروز سرطان تیروئید چیست؟ علمی

علت اصلی بروز سرطان تیروئید چیست؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - سرطان تیروئید شایع‌ترین سرطان غدد درون‌ریز که شیوع آن با میزان جذب ید مرتبط بوده، این در حالی است که سرطان تیروئید در زنان فراوانی بیشتری نسبت به مردان دارد و دومین سرطان شایع در زنان استان اصفهان است، سرطان تیروئید در کشور رتبه هشتم بروز در کل جمعیت و رتبه سوم میان زنان را دارد.
به گزارش خبرنگار ایمنا، تیروئید، غده پروانه‌ای شکل و بزرگ‌ترین غده درون‌ریز بدن است که در جلوی گلو و در قسمت عرضی حنجره و بالای نای قرار دارد و وظایف حیاتی و بسیار مهمی را در بدن ایفا می‌کند.
  هورمون‌های تولیدی این غده تیروکسین، تری‌یودوتیرونین و یودوتیرونین‌وارون نام دارد که به درون خون ترشح می‌شود و وظیفه کنترل‌کننده سوخت‌وساز بدن را دارد، همچنین نقش اساسی در عملکرد طبیعی تمام سلول‌های بدن ایفا می‌کند.
عملکرد تیروئید و میزان هورمون‌های آن در جریان خون تحت نظارت و کنترل هیپوفیز انجام می‌گیرد که در مرکز جمجمه و زیر مغز قرار دارد، هنگامی که غده هیپوفیز کمبود یا ازدیاد هورمون‌های تیروئید را احساس کند، مقدار آن را با هورمون خاص خود تنظیم می‌کند که هورمون محرک تیروئید (TSH) نامیده می‌شود. TSH به تیروئید ارسال می‌شود و به تیروئید می‌گوید که چه کاری باید انجام شود تا بدن به حالت طبیعی بازگردد.
تنظیم میزان انرژی و دمای بدن، اثرگذاری روی تکامل عصبی و جسمی، کمک به عملکرد طبیعی مغز و سیستم عصبی، تنظیم واکنش بدن در شرایط استرس‌زا، کنترل اشتها از جمله وظایف غده تیروئید است، البته مهم‌ترین وظیفه آن کنترل متابولیسم بدن بوده، متابولیسم فرایندی است که غذایی که به بدن وارد شده به انرژی تبدیل می‌شود،. این انرژی به منظور کمک به عملکرد صحیح سیستم‌های بدن در سرتاسر آن مورد استفاده قرار می‌گیرد.
وجود اختلال و مشکل در غده تیروئید و عملکرد آن باعث ایجاد اختلال در عملکرد تمام سلول‌های بدن می‌شود، زیرا این غده به‌واسطه هورمون‌هایی که تولید می‌کند بر تمام فرایندهای متابولیک بدن اثر می‌گذارد. دامنه اختلالات تیروئید می‌تواند از ابتلای فرد به یک گواتر کوچک و بی‌خطر (بزرگ‌شدن غده تیروئید در اثر کمبود ید) و بدون نیاز به درمان تا ابتلاء به سرطان‌هایی که عاملی تهدیدگر برای ادامه حیات به حساب می‌آید، متفاوت باشد و شایع‌ترین مشکل آن تولید غیرطبیعی هورمون‌های تیروئید است. ترشح بیش‌از حد این هورمون‌ها منجر به پرکاری و تولید ناکافی آن‌ها باعث کم‌کاری تیروئید می‌شود.
سرطان تیروئید شایع‌ترین سرطان غدد درون‌ریز در جهان بوده و شیوع این بیماری با میزان جذب ید مرتبط است، این در حالی است که در سال‌های گذشته ایران به عنوان یکی از مناطق فقیر از نظر میزان ید دریافتی محسوب می‌شد.
متخصصان غدد و متابولیسم، غده تیروئید را محل غیر شایعی برای بروز سرطان می‌دانند و عنوان می‌کنند، سرطان تیروئید تنها 0.6 درصد سرطان‌های زنان و 1.6 درصد کل سرطان‌های بدن در مردان را شامل می‌شود. سرطان تیروئید می‌تواند در هر سنی بروز کند، همچنین شیوع این سرطان در زنان بیشتر از مردان است و خطر بروز سرطان تیروئید در زنان با سنین پایین‌تر نسبت به مردان بیشتر بوده، به طوری که در زنان حداکثر خطر بروز این بیماری در سنین 40 تا 50 سالگی است، در حالی که در مردان بین سنین 60 تا 70 سالگی رخ می‌دهد.
علت نهایی سرطان تیروئید مشخص نیست، اما بعضی تغییرات در ژن‌های سلول‌های فولیکولی تیروئید می‌توانند زمینه بروز سرطان‌های غده تیروئید را ایجاد کنند. بافت سرطانی تیروئید برعکس بافت طبیعی، هیچ هورمونی نمی‌سازد و هیچ علائمی از پرکاری یا کم‌کاری غده تیروئید مشاهده نمی‌شود، به‌تدریج رشد بافت سرطانی باعث بروز توده‌ای در ناحیه جلوی گردن شده که به طور اتفاقی توسط بیمار یا پزشک معالج کشف می‌شود.
در مراحل پیشرفته بیماری با گسترش سرطان، بیمار دچار درگیری ریه، استخوان‌ها، مغز و کبد می‌شود و با اختلال عملکرد عضوهای مبتلا از جمله درد و شکستگی استخوان و تنگی نفس مراجعه می‌کند. تنها عامل شناخته شده اکتسابی ایجاد کننده سرطان تیروئید رادیاسیون یونیزان است، برای پیشگیری از بروز این سرطان اجتناب از دریافت مقدار زیاد اشعه یونیزان به خصوص در دوران کودکی و نوجوانی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. تشخیص در مراحل اولیه سرطان تیروئید و درمان مناسب آن، در بقای بیمار نقش عمده‌ای دارد.
سرطان تیروئید در اصفهان جزو سرطان‌های شایع نیست مهرداد زینلیان، معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، اظهار می‌کند: بعضی سرطان‌ها ممکن است در استان اصفهان نسبت به سایر سرطان‌ها شیوع بیشتری داشته باشد، بر اساس آمار منتشر شده استان اصفهان جزو استان‌های رده بالا نسبت به شیوع برخی سرطان‌ها مانند سرطان روده بزرگ و مثانه به ویژه میان مردان است.
وی با بیان اینکه سرطان تیروئید در استان اصفهان جزو سرطان‌های شایع نیست، می‌افزاید: اینکه گفته می‌شود استان اصفهان پیشتاز سرطان تیروئید است شایعه‌ای بیش نیست، اما زمانی که شیوع سرطان افزایش می‌یابد به طور طبیعی بر میزان بروز سرطان روی بخش‌های مختلف بدن تأثیرگذار است.
معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان تصریح می‌کند: در مجموع حدود شش درصد از سرطان‌های استان اصفهان را سرطان تیروئید شامل می‌شود، همچنین سرطان تیروئید رتبه هفتم سرطان‌ها به لحاظ شیوع در استان به خود اختصاص داده است.
وی تصریح می‌کند: سرطان تیروئید در زنان، فراوانی بیشتری نسبت به مردان دارد و دومین سرطان شایع در زنان استان اصفهان است، سرطان تیروئید در کشور رتبه هشتم بروز در کل جمعیت و رتبه سوم میان زنان را دارد.
کاهش اختلالات ناشی از کمبود یُد زینلیان اضافه می‌کند: در سال‌های گذشته استفاده از نمک‌های یُددار مورد تاکید قرار گرفته است، از این رو بیشتر خانواده‌ها به استفاده از نمک یددار روی آوردند که به نظر می‌رسد اختلالات ناشی از کمبود یُد کمتر شده است.
وی ادامه می‌دهد: از آن جایی که آلاینده‌های زیست‌محیطی افزایش یافته و در اصفهان وضعیت بدتری نسبت به سایر استان‌ها به لحاظ میزان آلایندگی وجود دارد، از این رو تولد نوزادان نارس نیز نسبت به گذشته افزایش یافته است، همچنین آلایندگی‌های زیست‌محیطی بر کم‌کاری مادرزادی تیروئید تأثیرگذار بوده است.
معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان با بیان اینکه نرخ کم‌کاری مادرزادی تیروئید نسبت به گذشته افزایش یافته که علت اصلی آن افزایش میزان بروز نوزادان نارس است، می‌گوید: اما این موضوع ارتباطی با سرطان تیروئید ندارد، زیرا بعضی از عوامل مانند مسائل زیست‌محیطی در اصفهان به نسبت گذشته شرایط بدتری دارد که بر نرخ بروز سرطان تأثیرگذار است.
عوامل زیست‌محیطی زمینه‌ساز بروز کم‌کاری مادرزادی تیروئید وی می‌افزاید: به طور کلی استان اصفهان به لحاظ بروز و شیوع سرطان جزو استان‌هایی است که در بالاترین رتبه قرار دارد، یعنی به لحاظ میزان و بروز سرطان در ردیف استان‌های با شیوع بالا است، زیرا در استان اصفهان و استان‌های مشابه وجود آلاینده‌های زیست‌محیطی بر نرخ سرطان تأثیرگذار است.
زینلیان ادامه می‌دهد: بیشتر موارد مشابه با آلاینده‌های زیست محیطی، اثر فزاینده در ایجاد سرطان داشته و به عنوان عامل خطر محسوب می‌شود، از این رو شیوع انواع سرطان را در استان اصفهان شاهد هستیم که ممکن است در استان‌های دیگر کمرنگ‌تر باشد.
وی با بیان اینکه عوامل خطری مانند سبک زندگی ناسالم و کم‌تحرکی ارتباط مستقیمی با ایجاد سرطان دارد، تصریح می‌کند: چاقی و اضافه وزن، مصرف دخانیات از نوع قلیان به ویژه میان زنان نسبت به گذشته افزایش یافته است، بر اساس تحقیقات قلیان خطر ابتلاء به سرطان را بیشتر از سیگار افزایش می‌دهد.
معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان اضافه می‌کند: در حال حاضر عادت غذایی نادرست و گرایش به سمت غذاهای پرکالری و انواع فست‌فود به ویژه میان جوانان و نوجوانان را شاهد هستیم که می‌تواند خطر سرطان را افزایش دهد، بنابراین از این جهت استان اصفهان در ردیف استان‌های پر شیوع از نظر انواع سرطان قرار دارد.
 

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/395901/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صفحه نخست روزنامه‌های اصفهان (یازدهم تیرماه 1404)

دیدار استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران با خانواده دانشمند هسته ای شهید دکتر باکویی در ساری

دیدار استاندار و مدیر کل بنیاد مازندران با خانواده دانشمند هسته ای شهید دکتر باکویی در ساری

آیین بزرگداشت شهدای اقتدار و امنیت در کیش برگزار شد

عدالت می‌تواند هم پای توسعه حرکت کند/ در شرایط کنونی موظفیم با جدیت مضاعف به امور مردم بپردازیم

به رسم قدرشناسی؛ محمد کبیری از همراهان پویش همدلی کیش تقدیر کرد

کابوس ترامپ؛ جوان شیعه‌ای که در آستانه فتح نیویورک است

خدمت به خانواده های معزز شهدا و ایثارگران یک موهبت الهی است

گوشی ارزان 2025 سامسونگ؛ ظرفیت باتری گلکسی A17 لو رفت

ویندوز حدود 400 میلیون کاربرش را از دست داده است

چرا بعضی بازی ها باید کند روایت شوند؟

هیدئو کوجیما: تمام حضورهای افتخاری‌ام در Death Stranding 2 را خودم اضافه کردم

همزمان با سی‌امین سالگرد بازی Ace Combat، کارگردان این سری از ساخت دنباله‌ای جدید خبر می‌دهد

تشیع، مبنای مقاومت ایران

آقارشید، فرماندهِ فرماندهان‌

ایران سیاست «ابهام هسته‌ای» را آغاز می‌کند؟

نگران زندانیان؛ بررسی وضعیت زندان اوین

عملیات نجات بورس

اندیشکده کارنگی مطرح کرد: نفوذ خطرناک نتانیاهو بر ترامپ

عصر ایران: آیا باید سلاح هسته ای بسازیم؟

ستاره نیویورکی دموکرات‌ها

توقف یا تاکتیک؛ آتش‌بس شکننده میان ایران و اسرائیل

بازتعریف وحدت ملی و پذیرش نقد، کلید پایداری و موفقیت آینده ایران است

سنگربان ملی‌پوش در ذوب‌آهن ماندنی شد

شهدای حمله تروریستی؛ نماد اخلاص و سخاوتمندی هستند

تامین خودرو ویژه جانبازان در اولویت تخصیص ارز قرار دارد

دیدار مشاوران ایثارگران دستگاه‌های اجرایی با معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران/ امیدآفرینی و باور به آینده در امتداد فرهنگ ایثار و شهادت است

جمهوری اسلامی ایران پرچم حق را در جهان بر افراشته است/ اگر عاشورا نبود باطل بر حق غلبه پیدا می‌کرد

سپاهان برای جذب مهاجم بوسنیایی دست به کار شد

آزادی 235 زندانی جرایم غیر عمد در اصفهان

اجرای عملیات اصلاح 2500 هکتار از باغ‌های استان

شناسایی 14 کانون بحرانی فرسایش بادی در استان

پیش بینی کاهش میدان دید و کیفیت هوا در استان

سوگواره دانش‌آموزی احلی من العسل فردا در سراسر استان

داستان یک شهربازی که به قلب مدرسه آمد

لوگو موقتی جدید گوگل معرفی شد؛ «جست‌و‌جو به شیوه‌ای بی‌سابقه»

کنسول نینتندو سوییچ گران‌تر می‌شود

انتقاد تند خالق Fallout از مدیران صنعت بازی‌های ویدیویی

تاریخ انجام تعدیل نیروی گسترده Xbox مشخص شد

تاریخ رونمایی از بازی جدید Halo اعلام شد

سانسور بازی Ready or Not باعث خشم کاربران شد

سرمقاله صبح نو/ چین و هندسه جنگ 12 روزه

سرمقاله سازندگی/ تقویت دیپلماسی عمومی

راز بقای ترامپ در سیاست آمریکا

آزادی 235 زندانی جرائم غیرعمد در اصفهان

جولان گرما و گردوخاک در اصفهان

مسئولیت‌پذیری کاشانی‌ها در برابر بحران آب

مراسم بزرگداشت سپهبد شهید حسین سلامی در گلپایگان

عطر شهدای اقتدار وطن در شرق پیچید

صائب تبریزی؛ پیشاهنگ سبک هندی