پیام سپاهان

آخرين مطالب

آیا امریکا شراکت راهبردی چین- عربستان را تحمل خواهد کرد؟ مقالات

آیا امریکا شراکت راهبردی چین- عربستان را تحمل خواهد کرد؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
پکن آماده جانبداری در سیاست‌های منطقه‌ای نیست بلکه به دنبال گسترش ردپای اقتصادی و نفوذ ژئوپلیتیک است
سفر شی جین‌پینگ، رییس‌جمهور چین به عربستان سعودی بار دیگر توجهات را به اقدامات چین در منطقه خلیج (فارس) و منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (منا) جلب کرد. توانایی پکن برای گسترش مشارکت با کشورهای منطقه در بحبوحه گمانه‌زنی‌ها درباره کاهش نفوذ امریکا در خاورمیانه و شمال آفریقا به بحث‌هایی درباره یک تغییر قریب‌الوقوع در نظم منطقه‌ای و اینکه چنین تغییری چگونه سیاست جهانی و نظم بین‌المللی را تحت تاثیر قرار می‌دهد، منجر شده است. مشکل روابط امریکا-عربستان و تعامل فزاینده چین-عربستان، به علاوه همکاری عربستان و روسیه در بازار بین‌المللی نفت، بسیاری را به این فکر واداشته است که آیا عربستان در نهایت از شراکت راهبردی با امریکا دور می‌شود و رقبای جهانی امریکا را در آغوش می‌گیرد؟.
موسسه تحلیل و مطالعات دفاعی «مانوهار پاریکار» هند در نوشتاری تفصیلی به بررسی رابطه چین با کشورهای حاشیه خلیج فارس پرداخته و نوشت: تشخیص این مساله که امریکا دیگر تنها ابرقدرت نیست، بسیاری از کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا را به سمت مشارکت نزدیک‌تر با قدرت‌های نوظهور و اقتصادهای در حال رشد سوق داده است. با این وجود، سفر رییس‌جمهور چین به عربستان سوالات مهمی را در مورد وضعیت روابط پکن و ریاض، سیاست چین در قبال خلیج (فارس) و منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا و پیامدهای آن برای سیاست جهانی مطرح می‌کند. در این سفر نشست‌هایی میان چین و عربستان، چین و کشورهای شورای همکاری خلیج (فارس) و سران چین و کشورهای عربی برگزار شد. اجلاس چین - شورای همکاری و اجلاس سران چین و کشورهای عربی بر تمایل عربستان برای تقویت همکاری چین با شورای همکاری و کشورهای عربی تاکید کرد. نشست‌ سران که شامل بحث‌هایی در مورد مشارکت‌های اقتصادی، سیاسی و امنیتی بود، نیز بر تمایل پکن برای افزایش تعامل محتاطانه با مسائل منطقه‌ای در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا تاکید داشت. در عین حال، همکاری‌های اقتصادی از نکات برجسته دیدارهای سران و دستور کار اصلی این سفر بود.
مسائل اقتصادی
سفر جین‌پینگ و گفت‌وگوهای دوجانبه بر تقویت همکاری‌های اقتصادی از طریق تعامل بیشتر در حوزه‌ها و بخش‌های مختلف متمرکز بود. یک نکته مهم این سفر، تاکید مجدد بر «هماهنگی» چشم‌انداز 2030 عربستان و ابتکار کمربند و جاده بود. دو طرف همچنین درباره افزایش همکاری‌ها در بخش‌های اقتصاد دیجیتال، هوش مصنوعی و معدن و سرمایه‌گذاری مشترک در خاورمیانه و آفریقا در زمینه‌های مختلف اقتصادی و توسعه‌ای مذاکره کردند.
مسائل منطقه‌ای
تلاقی این سفر با نشست سران شورای همکاری و سران کشورهای عربی امری قابل توجه است. این موضوع بر برتری عربستان در سیاست منطقه‌ای و به رسمیت شناختن آن توسط چین تاکید داشت. پیش از این، چنین دیدارهایی با رهبران منطقه، عمدتا به روسای جمهور امریکا محدود بود. از منظر چین، سازماندهی اجلاس‌ها از این جهت مهم بود که می‌تواند به تسهیل همکاری‌های بیشتر با منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا کمک کند. برای عربستان، این نه تنها نشانگر نفوذ منطقه‌ای، بلکه تاکیدی بود بر اجتناب‌ناپذیر بودن تعامل با ریاض برای همکاری‌های منطقه‌ای بیشتر، به دلایل ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک.
اهمیت ژئوپلیتیک
سفر شی جین‌پینگ بر برخی مسائل مهم ژئوپلیتیک منطقه‌ای و بین‌المللی نیز تاکید داشت. این سفر تاکیدی بر این بود که پکن روابطش با ریاض و تهران را متعادل می‌کند تا نشان‌دهنده بی‌طرفی چین در سیاست منطقه‌ای باشد. از منظر چین، عربستان و ایران، نه تنها به دلیل داشتن منابع انرژی بلکه به دلیل ارایه فرصت‌های ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک اهمیت دارند. با توجه به تنش‌ها و رقابت بین این دو کشور، برای چین امضای یک توافق شراکت راهبردی جامع با عربستان که همپای توافق شراکت راهبردی امضا شده با ایران باشد، امری اجتناب‌ناپذیر بود. در هر صورت، این نشان‌دهنده رویکرد چین در قبال منطقه‌ای است که در آن به دنبال تجارت، کسب نفوذ اقتصادی و دور ماندن از سیاست منطقه‌ای و تعهدات امنیتی است. چین همچنان با تهران به عنوان یک قدرت منطقه‌ای ارتباط دارد که می‌تواند بر تحولات خلیج‌فارس، غرب آسیا و شمال آفریقا و منطقه جنوب غربی آسیا تاثیر بگذارد. ابعاد، موقعیت جغرافیایی و اهمیت راهبردی، ایران را به یک بازیگر مهم منطقه‌ای با امکان همکاری در حوزه‌های اقتصادی، سیاسی و امنیتی تبدیل کرده است. تداوم مشارکت چین با ایران تاکید می‌کند که پکن می‌خواهد فرصت‌های منطقه‌ای گسترده‌تری را بررسی کند و در عین حال با امریکا در مورد ایران همکاری نمی‌کند.
چین از احیای «برجام» به عنوان راهی برای حل مناقشه بر سر برنامه هسته‌ای ایران و در عین حال از ایده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای حمایت می‌کند. در عین حال، چین به عربستان به عنوان یک بازیگر مهم در منطقه خلیج فارس و خاورمیانه و شمال آفریقا نگاه می‌کند. اهمیت عربستان ناشی از منابع انرژی و پتانسیل ژئواکونومیک این کشور است. امضای توافقنامه چین و عربستان نشانگر تمایل دو کشور برای استفاده از این پتانسیل‌هاست. سفر شی جین‌پینگ همچنین پرسشی را درباره جایگاه عربستان در سیاست جهانی، به ویژه در بافت تنش‌های چین- امریکا مطرح کرد. امریکا سفر شی و نمایش رفتار گرم رهبران چین و عربستان را نشانه دور شدن ریاض از نظم منطقه‌ای و بین‌المللی تحت امر امریکا می‌بیند. بدون شک ریاض روابط خارجی خود را متنوع کرده است اما همچنان به روابط راهبردی با امریکا اهمیت می‌دهد. سفر شی بر مبنای تعاملات اقتصادی قوی بین چین و عربستان و به منظور تقویت روابط دوجانبه انجام شد. توافقات امضا شده در این سفر بر محوریت تعاملات اقتصادی تاکید دارد. امضای توافقنامه جامع راهبردی نشان‌دهنده چارچوبی جدید برای ارتقای روابط دوجانبه است. علاوه بر اهمیتی که چین برای عربستان به عنوان دروازه ورود به جهان عرب قائل است، اجلاس‌های سران چین - شورای همکاری و چین - کشورهای عربی، نشانگر اهمیت منطقه خلیج (فارس) و خاورمیانه و شمال آفریقا در محاسبات راهبردی چین و اهمیت ریاض در شورای همکاری و سیاست‌های کشورهای عربی است. در زمانی که تنش‌های ژئوپلیتیک چین- امریکا به تدریج وارد الگوی جنگ سرد و روابط امریکا-عربستان دچار تلاطم شده است، این سفر از اهمیتی ژئوپلیتیک برخوردار بود. بدون شک، در سال‌های اخیر عربستان روابط خارجی‌اش را گسترش داده اما اینکه گفته شود این نشانه پایان شراکت عربستان - امریکاست، با توجه به تداوم منافع متقابل در زمینه‌های اقتصادی و امنیتی، ممکن است اغراق‌آمیز باشد. در سطحی دیگر، این دیدار بر رویکرد چین برای تعامل با بازیگران متعدد در منطقه، از جمله ایران و عربستان تاکید دارد که نشان می‌دهد پکن آماده جانبداری در سیاست‌های منطقه‌ای نیست، بلکه به دنبال گسترش ردپای اقتصادی و نفوذ ژئوپلیتیک است.
سفر شی جین‌پینگ بر برخی مسائل مهم ژئوپلیتیک منطقه‌ای و بین‌المللی نیز تاکید داشت. این سفر تاکیدی بر این بود که پکن روابطش با ریاض و تهران را متعادل می‌کند تا نشان‌دهنده بی‌طرفی چین در سیاست منطقه‌ای باشد. از منظر چین، عربستان و ایران، نه تنها به دلیل داشتن منابع انرژی بلکه به دلیل ارایه فرصت‌های ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک اهمیت دارند. با توجه به تنش‌ها و رقابت بین این دو کشور، برای چین امضای یک توافق شراکت راهبردی جامع با عربستان که همپای توافق شراکت راهبردی امضا شده با ایران باشد، امری اجتناب‌ناپذیر بود.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/395887/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توسعه‌دهنده: حالت اول شخص از ابتدا برای Indiana Jones and the Great Circle درنظر گرفته شده بود

هوای اصفهان بر مدار نارنجی

نقش موثر رهبری در پیروزی جنگ

ورود استاندار به هرند

افزایش اختیارات استاندار اصفهان

بازی Ghost of Yotei تمرکز بی‌سابقه بر ایجاد آزادی بیشتر برای بازیکنان خواهد داشت

گیاهان دارویی در مسیر تحول

تکریم معاون توسعه مدیریت و منابع بنیاد شهید و امور ایثارگران از خانواده های شهدای مازندران

دیپلماسی چاپلوسی؛ جهان قلق ترامپ را پیدا کرده است؟

ادای احترام به اسطوره‌ های ایثار در زاهدان

سازنده گوشی‌های نوکیا از بازار موبایل آمریکا خارج شد

گوشی جدید سامسونگ انتخابی جذاب برای گیمرها است

نیویورک‌تایمز: اسرائیل بسیار منفورتر از قبل شده است

اصفهان به خورشید نزدیکتر شد

نه! ظرفیت رم آیفون بیشتر نمی‌شود

نتیجه دیدار پشت درهای بسته نتانیاهو و ترامپ چه بود؟

طراحی شیائومی 16 پرو مکس لو رفت؛ پرچمدار چینی برای رقابت با آیفون و گلکسی

مدل طلایی-صورتی یکی از گوشی‌های جذاب شیائومی معرفی شد

آیا این گوشی ارزان بعدی شیائومی است؟

عصر ایران: کیهان عادت دارد تهمت بزند نه این که متهم شود

فرانچسکا آلبانزه کیست؟ چرا آمریکا تحریمش کرد؟

در انتظار عرضه اولین آیفون تاشو؛ تولید نمایشگر گوشی بعدی اپل شروع شد

نقاب نفاق افتاد

چرا ایران بزرگ‌ترین پالایشگاه اسرائیل را هدف قرار داد؟

زیر تیغ افراطیون

رفع مشکلات 4700 بنگاه اقتصادی در ستاد تسهیل استان اصفهان

باریک‌ترین آیفون تاریخ به پردازنده‌ای «حرفه‌ای» مجهز می‌شود

«پاک‌کن جادویی شیائومی» با قابلیت‌هایی جدید آپدیت شد

به نام انسان، به نام ایران و افغانستان

یک آدرس برای تأمین مالی خرابکاران

پزشکیان در محاصره تندروهای داخلی

مدیرعامل جدید باشگاه سپاهان انتخاب شد

پیش بینی بارش‌های رگباری از فردا در جنوب و غرب استان

گوشی پرچمدار سامسونگ با تخفیف 27 درصدی به فروش می‌رسد؛ اما نه در ایران

اپل این 3 گوشی اندرویدی را از مردم می‌خرد و به آ‌ن‌ها آیفون می‌فروشد

کودکان سر چهارراه‌ها کجا رفته‌اند؟ ‌

روایتی از شهادت 7 غیرنظامی سرنشین یک خودرو در اصفهان

حبس دشوار در حاشیه تهران

کودک 14 ساله بر اثر غرق‌شدگی در خمینی‌شهر جان باخت

تفاهم نامه بنیاد شهید ایلام و شهرداری بدره برای نوسازی تابلوهای مزین به تصاویر شهدا

گلکسی زد فلیپ 7 از نمای نزدیک؛ کارشناسان چه می‌گویند؟

رتوریک یک مصاحبه خاص

جنگنده در راه ایران؟ اظهارات مبهم مقامات پکن

نیاز ایران به تجدیدنظر اساسی در راهبردها

چین؛ رفیق نیمه‌راه؟

عصر ایران: اگر قرار بود پزشکیان مثل شما باشد که دیگر خودش نبود!

مردی که یک عشق داشت

GTA 6 Online به دنبال پشتیبانی از 96 بازیکن در هر سرور است

تولید بذر در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گلپایگان

کمبود آب آشامیدنی در روستا‌های بویین میاندشت