پیام سپاهان

آخرين مطالب

آیا امریکا شراکت راهبردی چین- عربستان را تحمل خواهد کرد؟ مقالات

آیا امریکا شراکت راهبردی چین- عربستان را تحمل خواهد کرد؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
پکن آماده جانبداری در سیاست‌های منطقه‌ای نیست بلکه به دنبال گسترش ردپای اقتصادی و نفوذ ژئوپلیتیک است
سفر شی جین‌پینگ، رییس‌جمهور چین به عربستان سعودی بار دیگر توجهات را به اقدامات چین در منطقه خلیج (فارس) و منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (منا) جلب کرد. توانایی پکن برای گسترش مشارکت با کشورهای منطقه در بحبوحه گمانه‌زنی‌ها درباره کاهش نفوذ امریکا در خاورمیانه و شمال آفریقا به بحث‌هایی درباره یک تغییر قریب‌الوقوع در نظم منطقه‌ای و اینکه چنین تغییری چگونه سیاست جهانی و نظم بین‌المللی را تحت تاثیر قرار می‌دهد، منجر شده است. مشکل روابط امریکا-عربستان و تعامل فزاینده چین-عربستان، به علاوه همکاری عربستان و روسیه در بازار بین‌المللی نفت، بسیاری را به این فکر واداشته است که آیا عربستان در نهایت از شراکت راهبردی با امریکا دور می‌شود و رقبای جهانی امریکا را در آغوش می‌گیرد؟.
موسسه تحلیل و مطالعات دفاعی «مانوهار پاریکار» هند در نوشتاری تفصیلی به بررسی رابطه چین با کشورهای حاشیه خلیج فارس پرداخته و نوشت: تشخیص این مساله که امریکا دیگر تنها ابرقدرت نیست، بسیاری از کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا را به سمت مشارکت نزدیک‌تر با قدرت‌های نوظهور و اقتصادهای در حال رشد سوق داده است. با این وجود، سفر رییس‌جمهور چین به عربستان سوالات مهمی را در مورد وضعیت روابط پکن و ریاض، سیاست چین در قبال خلیج (فارس) و منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا و پیامدهای آن برای سیاست جهانی مطرح می‌کند. در این سفر نشست‌هایی میان چین و عربستان، چین و کشورهای شورای همکاری خلیج (فارس) و سران چین و کشورهای عربی برگزار شد. اجلاس چین - شورای همکاری و اجلاس سران چین و کشورهای عربی بر تمایل عربستان برای تقویت همکاری چین با شورای همکاری و کشورهای عربی تاکید کرد. نشست‌ سران که شامل بحث‌هایی در مورد مشارکت‌های اقتصادی، سیاسی و امنیتی بود، نیز بر تمایل پکن برای افزایش تعامل محتاطانه با مسائل منطقه‌ای در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا تاکید داشت. در عین حال، همکاری‌های اقتصادی از نکات برجسته دیدارهای سران و دستور کار اصلی این سفر بود.
مسائل اقتصادی
سفر جین‌پینگ و گفت‌وگوهای دوجانبه بر تقویت همکاری‌های اقتصادی از طریق تعامل بیشتر در حوزه‌ها و بخش‌های مختلف متمرکز بود. یک نکته مهم این سفر، تاکید مجدد بر «هماهنگی» چشم‌انداز 2030 عربستان و ابتکار کمربند و جاده بود. دو طرف همچنین درباره افزایش همکاری‌ها در بخش‌های اقتصاد دیجیتال، هوش مصنوعی و معدن و سرمایه‌گذاری مشترک در خاورمیانه و آفریقا در زمینه‌های مختلف اقتصادی و توسعه‌ای مذاکره کردند.
مسائل منطقه‌ای
تلاقی این سفر با نشست سران شورای همکاری و سران کشورهای عربی امری قابل توجه است. این موضوع بر برتری عربستان در سیاست منطقه‌ای و به رسمیت شناختن آن توسط چین تاکید داشت. پیش از این، چنین دیدارهایی با رهبران منطقه، عمدتا به روسای جمهور امریکا محدود بود. از منظر چین، سازماندهی اجلاس‌ها از این جهت مهم بود که می‌تواند به تسهیل همکاری‌های بیشتر با منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا کمک کند. برای عربستان، این نه تنها نشانگر نفوذ منطقه‌ای، بلکه تاکیدی بود بر اجتناب‌ناپذیر بودن تعامل با ریاض برای همکاری‌های منطقه‌ای بیشتر، به دلایل ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک.
اهمیت ژئوپلیتیک
سفر شی جین‌پینگ بر برخی مسائل مهم ژئوپلیتیک منطقه‌ای و بین‌المللی نیز تاکید داشت. این سفر تاکیدی بر این بود که پکن روابطش با ریاض و تهران را متعادل می‌کند تا نشان‌دهنده بی‌طرفی چین در سیاست منطقه‌ای باشد. از منظر چین، عربستان و ایران، نه تنها به دلیل داشتن منابع انرژی بلکه به دلیل ارایه فرصت‌های ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک اهمیت دارند. با توجه به تنش‌ها و رقابت بین این دو کشور، برای چین امضای یک توافق شراکت راهبردی جامع با عربستان که همپای توافق شراکت راهبردی امضا شده با ایران باشد، امری اجتناب‌ناپذیر بود. در هر صورت، این نشان‌دهنده رویکرد چین در قبال منطقه‌ای است که در آن به دنبال تجارت، کسب نفوذ اقتصادی و دور ماندن از سیاست منطقه‌ای و تعهدات امنیتی است. چین همچنان با تهران به عنوان یک قدرت منطقه‌ای ارتباط دارد که می‌تواند بر تحولات خلیج‌فارس، غرب آسیا و شمال آفریقا و منطقه جنوب غربی آسیا تاثیر بگذارد. ابعاد، موقعیت جغرافیایی و اهمیت راهبردی، ایران را به یک بازیگر مهم منطقه‌ای با امکان همکاری در حوزه‌های اقتصادی، سیاسی و امنیتی تبدیل کرده است. تداوم مشارکت چین با ایران تاکید می‌کند که پکن می‌خواهد فرصت‌های منطقه‌ای گسترده‌تری را بررسی کند و در عین حال با امریکا در مورد ایران همکاری نمی‌کند.
چین از احیای «برجام» به عنوان راهی برای حل مناقشه بر سر برنامه هسته‌ای ایران و در عین حال از ایده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای حمایت می‌کند. در عین حال، چین به عربستان به عنوان یک بازیگر مهم در منطقه خلیج فارس و خاورمیانه و شمال آفریقا نگاه می‌کند. اهمیت عربستان ناشی از منابع انرژی و پتانسیل ژئواکونومیک این کشور است. امضای توافقنامه چین و عربستان نشانگر تمایل دو کشور برای استفاده از این پتانسیل‌هاست. سفر شی جین‌پینگ همچنین پرسشی را درباره جایگاه عربستان در سیاست جهانی، به ویژه در بافت تنش‌های چین- امریکا مطرح کرد. امریکا سفر شی و نمایش رفتار گرم رهبران چین و عربستان را نشانه دور شدن ریاض از نظم منطقه‌ای و بین‌المللی تحت امر امریکا می‌بیند. بدون شک ریاض روابط خارجی خود را متنوع کرده است اما همچنان به روابط راهبردی با امریکا اهمیت می‌دهد. سفر شی بر مبنای تعاملات اقتصادی قوی بین چین و عربستان و به منظور تقویت روابط دوجانبه انجام شد. توافقات امضا شده در این سفر بر محوریت تعاملات اقتصادی تاکید دارد. امضای توافقنامه جامع راهبردی نشان‌دهنده چارچوبی جدید برای ارتقای روابط دوجانبه است. علاوه بر اهمیتی که چین برای عربستان به عنوان دروازه ورود به جهان عرب قائل است، اجلاس‌های سران چین - شورای همکاری و چین - کشورهای عربی، نشانگر اهمیت منطقه خلیج (فارس) و خاورمیانه و شمال آفریقا در محاسبات راهبردی چین و اهمیت ریاض در شورای همکاری و سیاست‌های کشورهای عربی است. در زمانی که تنش‌های ژئوپلیتیک چین- امریکا به تدریج وارد الگوی جنگ سرد و روابط امریکا-عربستان دچار تلاطم شده است، این سفر از اهمیتی ژئوپلیتیک برخوردار بود. بدون شک، در سال‌های اخیر عربستان روابط خارجی‌اش را گسترش داده اما اینکه گفته شود این نشانه پایان شراکت عربستان - امریکاست، با توجه به تداوم منافع متقابل در زمینه‌های اقتصادی و امنیتی، ممکن است اغراق‌آمیز باشد. در سطحی دیگر، این دیدار بر رویکرد چین برای تعامل با بازیگران متعدد در منطقه، از جمله ایران و عربستان تاکید دارد که نشان می‌دهد پکن آماده جانبداری در سیاست‌های منطقه‌ای نیست، بلکه به دنبال گسترش ردپای اقتصادی و نفوذ ژئوپلیتیک است.
سفر شی جین‌پینگ بر برخی مسائل مهم ژئوپلیتیک منطقه‌ای و بین‌المللی نیز تاکید داشت. این سفر تاکیدی بر این بود که پکن روابطش با ریاض و تهران را متعادل می‌کند تا نشان‌دهنده بی‌طرفی چین در سیاست منطقه‌ای باشد. از منظر چین، عربستان و ایران، نه تنها به دلیل داشتن منابع انرژی بلکه به دلیل ارایه فرصت‌های ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک اهمیت دارند. با توجه به تنش‌ها و رقابت بین این دو کشور، برای چین امضای یک توافق شراکت راهبردی جامع با عربستان که همپای توافق شراکت راهبردی امضا شده با ایران باشد، امری اجتناب‌ناپذیر بود.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/395887/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ساماندهی املاک بنیاد شهید و امور ایثارگران را در سراسر کشور آغاز کردیم

بتن‌ریزی و خاک‌برداری امروز در شهر اصفهان ممنوع است

10 درصد تنها سهم معلولان استان اصفهان از مناسب سازی

2 فوتی و 10 مصدوم در تصادفات جاده‌ای اصفهان

دل با لپ تاپ های 2024 برای بزرگان صنعت خط و نشان می‌کشد

اقدامات تیم سلامت مرکز بهداشت کیش در مبارزه با پشه آئدس

کیش؛ پایتخت یادواره‌ی شهدای غواص/ میزبانی جزیره‌ی زیبای کیش از دومین کنگره ملی شهدای غواص

جزئیات جدید از فوت یک کودک در بیمارستان خبرساز تهران

بازداشت 11 مسئول به اتهام همکاری در قاچاق سوخت

نرخ‌گذاری تاکسی‌های اینترنتی به مدیریت شهری واگذار شود/ قیمت‌گذاری نیاز به قانون مجلس ندارد

افزایش 60درصدی مسمومیت ناشی از گاز مونوکسیدکربن کربن نسبت به مدت مشابه سال گذشته

نشست مسوولان تشکل‌های ایثارگری با معاون مددکاری و مشارکت‌های مردمی بنیاد

هوای اصفهان برای عموم شهروندان ناسالم است/ شاخص 167

بتن‌ریزی و خاک‌برداری در شهر اصفهان ممنوع است

گشتی در گلستان شهدای اصفهان؛ از قطعه یوسف تا بقعه‌ای که تخریب شد

کاشت گونه‌های مقاوم به خشکی در معابر اصلی شهر اصفهان

بهترین شرکت اسباب کشی اصفهان

بیش از هزار مورد بازرسی از اصناف مهاباد صورت گرفت

تشکیل کارگروه‌های تخصصی حل مسئله گامی در بررسی عالمانه مسائل استان

برنامه سینماهای اصفهان امروز شنبه 11 آذر + جدول فیلم و قیمت بلیت

مرد 38 ساله بر اثر گازگرفتگی در اصفهان جان باخت

راهکار جدید شهرداری اصفهان برای کاهش آلودگی هوا/ حمل‌ونقل معلولان با ون اختصاصی

دو خط کتاب/ از موقعیت های پیش آمده بهره ببر

سرمقاله وطن امروز/ کیسینجر علیه کیسینجر!

سرمقاله فرهیختگان/ چه کسی پیروز شد؟

پرویز ثابتی به دنبال چیست؟

شهید مجید شهریاری افتخار ملت ایران است

گوگل برای حفظ اخبار در نتایج جستجوی اینترنتی با کانادا موافقت کرد

سرمقاله خراسان/ کیسینجر و جمهوری اسلامی

سرمقاله کیهان/ بزن که خوب می‌زنی!

آمادگی شهرداری منطقه 3 برای بارش‌های زمستانی؛ جوانی: در برف‌روبی از 150 دستگاه و 1000 تن شن استفاده می‌کنیم

آمادگی شهرداری منطقه 3 تهران برای بارش‌های زمستانی؛ جوانی: در برف‌روبی منطقه از 150 دستگاه و 1000 تن شن استفاده می‌کنیم

بازنگری برنامه 1405 اصفهان با روش CLA / معاونت برنامه‌ریزی سیاست‌گذار پروژه‌های شهرداری

فراخوان پردیس هنر اصفهان برای حمایت از تولید آثار نمایشی کودک و نوجوان

داستانک/ دل صاف چوپان

ناسا و IBM یک مدل هوش مصنوعی در زمینه آب‌و‌هوا و اقلیم می‌سازند

آمریکا می‌داند که مزاحمت علیه ایران برایش بسیار پرهزینه خواهد بود

دلار تا پایان به چه عددی می‌رسد؟

بازنگری برنامه 1405 اصفهان با روش LCA / معاونت برنامه‌ریزی سیاست‌گذار پروژه‌های شهرداری

7 هزار واحد مسکن روستایی در مهاباد مقاوم‌سازی شد

برتری طلایی‌پوشان در لیگ برتر تیراندازی

تکواندوکار اصفهانی سهمیه پارالمپیک پاریس را کسب کرد

شهرنگار| تکمیل پروژه خاک خورده 18ساله، در یک‌سال

شهرنگار| پادزهر مدیریت شهری برای آلودگی هوا چیست؟

راهبرد مدیریت شهری تمرکز بر توسعه حمل‌ونقل عمومی

هشدار روزنامه شرق درباره تحریم انتخابات: اگر مردم پای صندوق رای نیایند نتیجه اش می شود همین مجلسی که هست و همین دولتی که هست

هکرها اطلاعات کتابخانه بریتانیا را برای باج‌گیری به سرقت بردند

وضع معیشتی مردم در دولت رئیسی بدتر شد / واردات خودروهای کارکرده خارجی اشتباه محض بود / کمبود مسکن نداریم، بورس‌بازی داریم / ایده تخصیص بنزین به کدملی، مبتذل است / به‌جای خودرو، باید از چین اتوبوس وارد کنیم / افزایش سن بازنشستگی، صندوق‌ها را نجات نمی‌دهد

تغییر دهک به صدک! / تاثیر تغییر معیار پرداخت یارانه‌ها چیست؟

دانشگاه‌ها و مدارس اصفهان غیرحضوری شد