پیام سپاهان

آخرين مطالب

ایران در آستانه روز صفر آب اقتصادی

ایران در آستانه روز صفر آب
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
فاطمه نصیری| در حال حاضر ایران به‌دلیل ترکیبی از عوامل طبیعی مانند کمبود بارش و تغییرات آب‌هوایی و عوامل انسانی مانند مدیریت ناکارآمد و بهره‌برداری بیش از حد از منابع آبی دچار بحران کمبود آب شده است. در روزهای گذشته بسیاری از شهروندان ساکن در مناطق مختلف استان تهران و البرز با افت فشار و قطعی آب مواجه شده‌اند. در چنین شرایطی نهادهای رسمی اعلام کردند که کاهش بارش‌های استان تهران در 60سال اخیر بی‌سابقه بوده و سدهای تامین‌کننده آب تهران در پایین‌ترین وضعیت خود قرار دارند؛ بنابراین موثرترین راهکار برای سازگاری با شرایط فعلی مدیریت مصرف و کاهش حداقل 20درصدی در مصارف مشترکان است.
همان‌گونه که سیاستگذاری‌های دولت در دهه‌های گذشته در مصرف بی‌رویه آب، کشاورزی نامناسب و برداشت بی‌رویه از سفره‌های آب زیرزمینی موثر بوده، در حال حاضر نیز باید اقداماتی فوری از سوی دولت برای عبور از بحران فعلی صورت بگیرد. کارشناسان معتقدند که ایجاد محدودیت‌های مصرف به‌صورت برنامه‌ریزی‌شده، ایجاد کمپین‌های آگاهی بخشی با هدف کاهش مصرف آب در بخش خانگی، اولویت‌بندی مصارف برای تامین آب آشامیدنی در بخش‌های حیاتی، تعمیر زیرساخت‌ها برای جلوگیری از اتلاف منابع آب و در نهایت شناسایی و تعطیلی چاه‌های غیرقانونی از جمله مهم‌ترین اقدامات موردنیاز کوتاه‌مدت برای عبور از شرایط فعلی است. تجربه کیپ‌تاون نشان می‌دهد که می‌توان با اقدامات فوری و منسجم مانند سهمیه‌بندی آب و آگاهی‌بخشی گسترده، از رسیدن به نقطه فروپاشی کامل منابع آبی یا همان«روز صفر آب»، یعنی روزی که منابع آبی شهر به صفر می‌رسید، جلوگیری کرد.
با این حال، برای حل پایدار این بحران، ایران باید به مدیریت یکپارچه منابع آب، اصلاحات کشاورزی و توسعه زیرساخت‌های پایدار روی آورد. این اقدامات نیازمند همکاری گسترده بین دولت و جامعه است تا از پیامدهای اجتماعی و اقتصادی این بحران جلوگیری شود.
بحران تا پایان تابستان ادامه دارد
در روزهای گذشته بسیاری از شهروندان ساکن استان تهران و البرز با قطعی آب مواجه شده‌اند. تحقیقات میدانی نشان می‌دهد که قطعی و افت فشار آب در ساعت‌های طولانی در برخی از مناطق خاص تهران رخ می‌دهد. همزمان با آغاز این قطعی‌ها، شرکت آب و فاضلاب استان تهران با صدور اطلاعیه‌ای اعلام کرد: «خشکسالی‌های پنج سال اخیر و کاهش بارش‌های استان تهران در سال آبی جاری که در 60سال اخیر بی‌سابقه بوده است، به‌شدت منابع آبی تهران را تحت تاثیر قرار داده به‌گونه‌ای‌که هم‌اکنون ذخایر موجود در سدهای تامین‌کننده آب تهران در پایین‌ترین وضعیت خود در یک قرن اخیر قرار دارد.» با وجود اشاره نهادهای مختلف به لزوم صرفه‌جویی حداقل 20درصدی در مصارف آب در شرایط فعلی، برنامه‌‌ای منسجم و شفاف برای مدیریت منابع آبی تدوین و اعلام نشده است. برای مثال در روزهای گذشته علی سیدزاده، مدیرکل دفتر مدیریت مصرف آبفای کشور اعلام کرد که «به هیچ‌وجه برنامه‌ای برای نوبت‌بندی و قطع برنامه‌ریزی‌شده آب نخواهیم داشت؛ اما در برخی مناطق تهران مدیریت فشار اعمال خواهد شد.» نکته قابل توجه آن است که برنامه‌ریزی دقیق برای مدیریت منابع در مناطقی که با کمبود آب مواجه هستند، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. 
یکی از شکایت‌های اصلی شهروندانی که در روزهای گذشته با قطعی آب مواجه شده‌اند، عدم اطلاع‌رسانی شفاف و دقیق درباره زمان قطعی آب و همچنین ابهام در چشم‌انداز حل بحران فعلی است. به عبارت دیگر انتظار می‌رود در شرایطی که شهری مانند تهران با بحران کمبود آب مواجه شده، شرکت آب و فاضلاب به جای تکذیب برنامه‌ قطعی‌های برنامه‌ریزی‌شده، باید برنامه‌ریزی دقیقی برای عبور از بحران داشته باشد و این برنامه را به صورت شفاف به شهروندان اعلام کند.
خبرنگار «دنیای اقتصاد» برای سنجش صحت این ادعا یعنی نبود برنامه‌ای برای قطع آب و تاکید بر مدیریت فشار آب، با سامانه ارتباط با مشتریان شرکت آب و فاضلاب تماس گرفت. زمان انتظار برای ارتباط با اپراتور این سامانه بیش از 30دقیقه به طول انجامید. پس از برقراری ارتباط کارشناس این سازمان ضمن تایید قطع بودن آب در خیابان 12فروردین گفت: « برنامه‌‌ای وجود ندارد؛ قطعی آب تا پایان تابستان ادامه خواهد داشت.» بنابراین تا لحظه فعلی، نهادهای رسمی با اطلاع از قطعی آب گسترده، صرفا آن را انکار کرده‌اند. این انکار احتمالا حرکتی در مسیر حذف صورت‌مساله‌ای است که نیاز به برنامه‌ریزی، اطلاع‌رسانی و در نهایت انجام اقدامات لازم برای عبور از بحران فعلی است. 
با این حال روز گذشته مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور نیز بر لزوم اطلاع‌رسانی نسبت به بحران آب تاکید کرد و گفت: «بحران آب از آنچه امروز درباره آن صحبت می‌شود، جدی‌تر است و اگر از امروز فکری عاجل نکنیم، در آینده با شرایطی مواجه می‌شویم که نمی‌توان هیچ علاجی برای آن یافت.» 
تعویق روز صفر آب
ایران تنها کشوری نیست که به‌صورت گسترده دچار بحران کم‌آبی شده است. کیپ‌تاون دومین شهر پرجمعیت آفریقای جنوبی است که بین سال‌های 2015 تا 2018 به‌دلیل خشکسالی شدید ناشی از تغییرات اقلیمی و پدیده ال‌نینو دچار بحران آب شد. کمبود منابع آبی به دلیل وجود عواملی مانند رشد جمعیت، و مدیریت ناکارآمد منابع تشدید شد. تداوم این وضعیت وخیم در منابع آبی به تعریف «روز صفر آب» یعنی روزی که منابع آبی شهر به صفر می‌رسد، منجر شد. پیش‌بینی می‌شد که در آوریل سال 2018 سطح آب‌ها به کمتر از 13.5درصد برسد و تامین آبی شهری به‌طور کامل قطع شود که تهدیدی بزرگی برای شهر به حساب می‌آمد. 
برای مقابله با این بحران قریب‌الوقوع، اقدامات متعددی به اجرا در آمد که نقش کلیدی در موفقیت شهر در عبور از این چالش داشت. از جمله این اقدامات، ایجاد محدودیت شدید برای مصرف آب بود که به موجب آن هر فرد ملزم به مصرف تنها 50لیتر آب در روز شد و این امر به صرفه‌جویی قابل‌توجهی انجامید. همزمان، کمپین‌های گسترده آگاهی‌بخشی از طریق برنامه‌های آموزشی و رسانه‌ای، مردم را به کاهش مصرف ترغیب و به تغییر رفتار عمومی کمک زیادی کرد. مدیریت فشار آب در شبکه‌های شهری نیز با افت فشار، به کاهش کلی مصرف و نشت آب کمک کرد. علاوه بر این، در بخش کشاورزی نیز اصلاحاتی مانند آبیاری قطره‌ای و تغییر الگوی کشت، مصرف آب را بهینه کرد. در نتیجه، مجموعه این اقدامات، کیپ‌تاون را قادر ساخت تا از «روز صفر»عبور کند و سطح آب سدها بهبود یابد. این تجربه نشان می‌دهد که همکاری جامعه، مدیریت یکپارچه منابع و استفاده از فناوری‌های نوین می‌تواند بحران‌های آبی را مهار کند.
بازیگر اصلی حل بحران آب
نگاهی به تحولات کشور در سال‌های گذشته نشان می‌دهد که نقش دولت‌ها در شکل‌گیری و تشدید بحران کمبود آب کشور انکار ناپذیر است. در توضیح این مساله می‌توان به مساله قیمت‌گذاری آب توسط دولت اشاره کرد. در دهه‌های گذشته قیمت آب در ایران با توجه به موجودی منابع کشور تعیین نشده و همین مساله یکی از ریشه‌های اصلی شکل‌گیری الگوی مصرفی فعلی آب در کشور است. به عبارت دیگر پایین بودن قیمت آب موجب شده تا افزایش مصرف بی‌رویه هم در بخش خانگی و هم در بخش کشاورزی تشویق شود. در حال حاضر بسیاری از شهروندان حاضر هستند که بهای واقعی آب را بپردازند؛ اما با چالش قطعی آن مواجه نباشند. این در حالی است که سیاستگذاری دولت‌ها در زمینه تعیین قیمت و میزان عرضه آب، این حق انتخاب را از شهروندان ایرانی سلب کرده است. علاوه بر این عدم نظارت‌های مورد نیاز از منابع آب‌های زیر زمینی که موجب از بین رفتن پس‌انداز آبی کشور برای عبور از بحران فعلی می‌شود، ریشه در تصمیمات دولت‌ها دارد. بنابراین همان‌گونه که دولت در ایجاد بحران فعلی نقش کلیدی دارد، مسوولیت اصلی برای حل و برون‌رفت از این بحران نیز بر عهده خود او است. این عبارت به معنای بازنگری جدی در رویکرد‌های گذشته و قدم برداشتن در مسیرهای جدید برای دستیابی به پایداری آبی در کشور است.
نیاز به تخصیص مجدد منابع
با توجه به وضعیت فعلی، پرداختن به راهکارهای کوتاه‌مدت از اهمیت بالایی برخوردار است. اعمال مقررات سخت‌گیرانه برای کاهش مصرف آب در بخش‌های خانگی، صنعتی و کشاورزی نخستین گام اساسی در کنترل بحران است. به عنوان مثال جلوگیری از آبیاری غیرضروری فضای سبز می‌تواند حجم قابل‌توجهی از آب مصرفی روزانه را آزاد کند. همچنین در شرایط فعلی باید کمپین‌های گسترده آگاهی‌بخشی از طریق ابزارهای اطلاع‌رسانی با هدف درک بهتر اهمیت صرفه‌جویی، به وجود بیاید. 
علاوه بر این تخصیص مجدد منابع آب باید به‌نحو دقیق‌تری صورت گیرد. اولویت‌بندی مصارف، به‌ویژه تامین آب آشامیدنی برای و بخش‌های حیاتی مانند، خانه‌ها، بیمارستان‌ها، صنایع دارویی و خطوط تولید مواد غذایی، باید مقدم بر مصارف ثانویه باشد. همزمان، تعمیر سریع و جامع زیرساخت‌های آب‌رسانی شامل خطوط انتقال، مخازن و شبکه توزیع شهری، برای کاهش نشت و تلفات آب ضروری است. 
در نهایت، مدیریت چاه‌های غیرقانونی باید با اولویت بالا انجام شود. شناسایی دقیق، ردیابی و تعطیلی فوری چاه‌هایی که بدون مجوز و نظارت از سفره‌های زیرزمینی استفاده می‌کنند، می‌تواند از تخلیه بی‌رویه منابع آب زیرزمینی جلوگیری کند. این ترکیب هماهنگ از ایجاد محدودیت در مصرف، آگاهی‌بخشی، بهینه‌سازی کشاورزی، اولویت‌بندی تخصیص، تعمیر زیرساخت و مقابله با برداشت غیرمجاز، در کوتاه‌مدت مهم‌ترین راهکارها برای عبور ایمن و سریع از بحران آب فعلی است. با این حال ایران باید در بلندمدت با مدیریت یکپارچه منابع مبتنی بر حوضه آبریز و تدوین سیاست ملی آب، تعادل میان نیازهای اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی را برقرار کند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/974769/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دومین نشست اتاق فکر دانش‌پژوهان و نخبگان شاهد و ایثارگر برگزار شد

پایان تیرماه امسال با درخشش سه طرح اولویت‌دار استاندار اصفهان

استفاده ازظرفیت نخبگان درشورای فضای مجازی استان/فضای مجازی را بایدباور کنیم

پیشرانی اصفهان در کشور نویدبخش درخشش ویژه آن در حوزه فضای مجازی است

لزوم حمایت و یکپارچه‌ سازی آمار 750نفری نخبگانِ ایثارگر مازندران

آسیب قابل توجه اصفهان از اعمال محدودیت‌ها براینترنت به دلیل تراکم کسب وکار

حکمرانی دیجیتال نیازمند نقش‌آفرینی فعال نخبگان، حوزه‌های علمیه و جوانان

پیام تبریک استاندار اصفهان به مناسبت افتخارآفرینی ملی‌پوشان اسکیت استان

فضای مجازی، میدان اصلی حکمرانی آینده

سید حسین حسینی سپاهانی شد

جزییات جلسه ستاد اربعین اردستان

صرفه‌جویی یک میلیون و 300 هزارمترمکعبی آب در اصفهان

اعلام جزئیات فراخوان کار داوطلبانه در کربلای معلی

استفاده از ظرفیت مردم برای سرمایه گذاری در تولید

هوش مصنوعی و فضای مجازی، وجه برجسته جنگ ترکیبی 12 روزه

توسعه زیرساخت‌های فناورانه باهمکاری استانداری اصفهان وشورای عالی فضای مجازی

روایتی متفاوت از واقعه عاشورا در نمایش «نَقلِ سرخ»

فردا آغاز فصل جدید رقابت‌های دسته برتر فوتسال

اعلام آمادگی صدا و سیما برای ساخت مستند از شهید سهرابی

آغاز مرمت و بازسازی مسجد جامع گلپایگان

اعزام کاروان جهادگران به مناطق محروم فریدونشهر

تامین مسکن خانواده‌های دو معلول در اردستان

حل مشکل ارتباطات موبایل در شهرک امام حسن (ع) اردستان

ادغام خطوط 18 و 25 اتوبوسرانی اصفهان

ارسالی‌های شما به با مخاطبان در آخرین روز تیرماه

پای درس ایثار | ماجرای معلم چادگانی که جان دانش آموزش را نجات داد

آموزش‌وپرورش استان اصفهان در هفته‌ای که گذشت

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «حسنوی»

آغاز ساخت سه زمین چمن مصنوعی در کاشان

بازیکن سابق سپاهان، ذوب‌آهنی شد

تولید هندوانه ارگانیک در چاله‌های سنبک آران وبیدگل

تشکیل گردان جهادگران عاشورایی در خوانسار

16 حلقه چاه و چشمه در اردستان خشک شد

نیاز به به‌روزرسانی نقشه‌ها و آمار شهرسازی اصفهان

رونمایی از شعار دومین کنگره ملی 8000 شهید گیلان با حضور مقامات کشوری و لشکری

دومین کنگره شهدای گیلان باید ماندگار و الگو باشد

درخشش اسکیت‌بازان اصفهانی در رقابت‌های قهرمانی آسیا

اصفهانی ها در محکومیت نسل‌کشی مردم غزه تجمع می‌کنند

پایان عملیات اجرایی شبکه جمع‌آوری فاضلاب محله کَلمِ خواران اصفهان

اجرای طرح اصلاح روشنایی بلوار امام حسین (ع) بویین میاندشت

حریق کارگاه دو شرکت دانش بنیان در دانشگاه صنعتی اصفهان

آغاز مرحله شفاهی آزمون اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن

برگزاری طرح «هدا» با هدف هویت بخشی به دختران

تقدیر مدیرکل آموزش‌وپرورش استان اصفهان از دانش آموز پژوهشگر اصفهانی

پیگیری مشکلات مسکن، کشاورزی و برگزاری اربعین در دستور کار قرار گرفت

دیدار حجت‌الاسلام ابوترابی‌فرد و مهندس اوحدی با خانواده شهیدان عسگری

هشدار مواج شدن دریا وگرد و خاک در هرمزگان

اعزام 400 اتوبوس از اصفهان برای جابه‌جایی زائران اربعین

طرح «کلاس شهر» با نگاهی نو و برنامه‌ریزی دقیق‌تر در شهر اصفهان اجرا خواهد شد

تلاش کارگروه حمل و نقل ستاد اربعین اصفهان برای سفر ایمن و معنوی زائران