پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرمقاله هم میهن/ کدام مسیر؟ اقتصادی

سرمقاله هم میهن/ کدام مسیر؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - هم میهن / «کدام مسیر؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه هم میهن است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
هر فرد یا نهاد یا کشوری که چشم‌انداز روشنی برای آینده ندارد، تصمیم‌گیری‌های آن اغلب شتاب‌زده خواهد بود و رنگ و بوی هیجانی دارد. تصمیماتی که نه بر پایه تحلیل‌های بلندمدت بلکه ناشی از هیجانات زودگذر و لحظه‌ای مثل خشم و اضطراب و یا ملاحظات تاکتیکی است. پیامد چنین شیوه‌ای برای کشور، فرسایش توان تصمیم‌سازی نهادهای حکمرانی و تشدید احساس سردرگمی مردم است.
نمونه‌ شاخص و تازه این وضعیت را در ایران می‌توان در نحوه مواجهه با مهاجران افغانستانی طی سال‌های اخیر مشاهده کرد؛ مسئله‌ای که پیش از این با نوعی رهاسازی و فقدان ضابطه همراه بود، به‌یکباره در چرخشی آشکار و شگفت‌آور به سمت سخت‌گیری شدید همراه با چاشنی عقاید شبه‌نژادپرستانه تغییر جهت داد.
بازار
این چرخش ناگهانی، در غیاب یک سیاست مهاجرتی منسجم و پیش‌بینی‌پذیر، نه‌فقط پاسخ‌گوی دغدغه‌های امنیتی، اقتصادی و اجتماعی این پدیده نیست، بلکه با دامن زدن به احساسات افغان‌هراسی و بازتولید کلیشه‌های منفی، زمینه تنش‌های اجتماعی را ایجاد می‌کند.
اما این، تنها یک مصداق از وضعیتی است که می‌توان آن را اداره کشور در فقدان چشم‌انداز نامید. راه‌حل‌های ساده و برخوردهای فیزیکی با موضوعاتی مثل نفوذ از طریق تشدید مجازات جاسوسان، مسئله فرزندآوری، حجاب و اینترنت، ناترازی‌ها به‌ویژه در حامل‌های انرژی، همگی نشانه‌هایی از نبود چشم‌انداز و نداشتن راهبرد روشن و منسجم است.
فقدان چشم‌انداز، جامعه را در وضعیتی از تعلیق و بلاتکلیفی مزمن گرفتار کرده است؛ آینده مبهم، بی‌تصمیمی یا کندی در تصمیم‌گیری، زندگی روزمره مردم را مختل کرده است. کسی نمی‌داند آینده نزدیک چه می‌شود؟
مردم نمی‌توانند برای زندگی خود تصمیم بگیرند، کسب‌وکارها در سردرگمی به سر می‌برند، مردم عادی با آزمون و خطا به بازارهای مختلف می‌روند بلکه ارزش دارایی خود را حفظ نمایند و چه‌بسا زیان می‌کنند.
سایه جنگ هم بر احساس تعلیق و اضطراب عمومی افزوده است. در چنین شرایطی، طرح این پرسش اساسی اجتناب‌ناپذیر است که: ما می‌خواهیم به کجا برویم؟ اگر این پرسش را بیست سال پیش از مسئولان می‌پرسیدیم، بعید بود کسی وضعیت امروز را به‌عنوان هدف و آرمان خود بیان کند. امسال سال پایانی سند چشم‌انداز 1404 ایران است که هیچ تطابقی میان وضع موجود و اهداف آن سند وجود ندارد.
ما امروز اینجاییم و وضعیت امروز محصول سیاست‌های گذشته و کنونی ماست. ادامه سیاست‌های کنونی ما را از این وضعیت خارج نمی‌کند؛ بلکه بیش از پیش در آن فرو خواهیم رفت. امروز زمان آن فرا رسیده که نیروهای سیاسی، نهادهای مدنی، گروه‌های اجتماعی و اقتصادی به شکلی صریح و شفاف به این پرسش پاسخ دهند؛ ما می‌خواهیم ایران را به کدام سمت ببریم؟
این سوال، یک سوال صرفاً نظری یا اخلاقی نیست و در پاسخ به آن باید از کلی‌گویی‌های مرسوم، جملات انشاءگونه و آرزوهای مبهم و خیالی فاصله گرفت و حداقل به روشنی دو پرسش کلیدی را در دستور کار گفت‌وگوی ملی قرار داد.
نخست، ایران در نسبت با نظم جهانی چه اهدافی را باید دنبال کند و چه جایگاهی را برای خود تعریف کند؟ سیاست خارجی ما چگونه می‌تواند منافع ملی را با وضعیت ژئوپلیتیکی و الزامات توسعه متوازن سازگار کند؟ رابطه ما با قدرت‌های جهانی و بازیگران منطقه‌ای چه مختصاتی داشته باشد؟
ایران نمی‌تواند صرفاً خود را در چارچوب گفتمان انزوا تعریف کند؛ بلکه باید به چشم‌اندازی نظر داشته باشد که توسعه، امنیت و احترام متقابل و همکاری‌های منطقه‌ای و جهانی در افق آن دیده شود.
دوم، در سطح داخلی، کدام سیاست‌ها می‌توانند به همبستگی ملی و ادغام اجتماعی بیانجامند؟ سیاست‌هایی که تاکنون دنبال شده است، بخش‌هایی از جامعه را به حاشیه رانده و احساس بیگانگی را تشدید کرده است. «سیاست‌های طرد اجتماعی» چه از طریق نابرابری اقتصادی و تبعیض اجتماعی چه با حذف گرایش‌های سیاسی که حتی نیروهای درون حاکمیت را هم در برگرفته است، آثار خود را در قالب گسیختگی اجتماعی و کاهش اعتماد و احساس تعلق بر جای گذاشته است.
باید با صراحت پرسید: آیا سیاست‌های گذشته توانسته‌اند به افزایش احساس تعلق ملی منجر شوند؟ اگر پاسخ مثبت است، تداوم آن مسیر منطقی و توجیه‌پذیر است. اما اگر چنین نیست، که نیست، باید با شجاعت به بازنگری در سیاست‌های گذشته پرداخت. به‌ویژه آنکه شواهد نشان می‌دهند ظرفیت‌های اقتصادی، اجتماعی و نمادین کشور در حال کاهش است و ادامه مسیر گذشته، بدون اصلاحات بنیادین، نمی‌تواند اهداف بزرگ‌تری را محقق سازد.
نکته اساسی آن است که این بازاندیشی صرفاً وظیفه حاکمیت نیست. آرایش نهادی و نوع سازمان‌دهی حکومت به گونه‌ای است که در برابر سرعت تحولات قادر به تصمیم‌گیری سریع و متناسب نیست. مسئولیت اندیشیدن به آینده متوجه کل جامعه است؛ از نیروهای سیاسی گرفته تا نهادهای اجتماعی، اصناف، دانشگاهیان و بدنه کنشگر جامعه.
چشم‌انداز آینده، نه محصول اراده یک‌جانبه حکومت، بلکه حاصل گفت‌وگو، تفاهم و مشارکت عمومی است. تنها در چنین فرآیندی است که می‌توان از وضعیت تعلیق، گذر کرد و راهی گشود به سوی آینده‌ای که در آن، سیاست‌گذاری نه بر پایه واکنش، بلکه بر مبنای تدبیر و در چارجوب یک راهبرد روشن و معطوف به آینده‌ای ممکن و در دسترس استوار باشد.
مجال اندک است و فرصت‌ها به سرعت باد می‌گذرند. این کار نیازمند شجاعت فکری و اراده سیاسی است. روزی فراخواهد رسید که آیندگان در قضاوت تاریخ این دوران بپرسند که در آن «لحظه خطیر» برای دو مسئله سرنوشت‌ساز - صلح و ادغام اجتماعی- چه کردید؟

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/973668/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وقتی حوصله سیاست را ندارند، سراغ من می‌آیند

اولین پیام‌رسان ایرانی با نسخه رسمی iOS

موبایل تاشو با تزئین کریستال؛ موتورولا گوشی ویژه‌ای عرضه می‌کند

طرح روسی مذاکرات هسته‌ای

واکاوی انفعال چین در جنگ دوازده

شبکه گاز در برخی مناطق اصفهان روز دوشنبه قطع می‌شود

81 تن فرآورده‌ دامی در استان اصفهان معدوم شد

بیشترین داوطلبان نوبت دوم آزمون سراسری کدام گروه هستند؟

ما با وحدت و همدلی همیشه پیروز میدان هستیم

اجتماع بزرگ زینبیون در برخوار

انتصاب «محمدرضا ناظم‌زاده» به عنوان نماینده صندوق ذخیره فرهنگیان در استان اصفهان

انتصاب «علیرضا سلطانی» به عنوان رئیس اداره تعلیم و تربیت کودک اداره کل آموزش و پرورش استان اصفهان

دیدار چهره‌به‌چهره استاندار اصفهان با مردم روستای قهی شهرستان هرند

تخصیص اعتبار ویژه برای آبرسانی، فاضلاب و مرمت آثار تاریخی شهرستان هرند

مصوبات جدید برای توسعه گردشگری قهی

تشکیل کمیته استانی تسهیلات دهیاری‌ها با محوریت طرح‌های درآمدزای خورشیدی

قرآن کلامی الهی است که پایبندی و کاربست آن موجب کمال فردی و تعالی جمعی است

اصفهان، مظهر تجلی وحدت اقوام و ادیان / لزوم استفاده از ظرفیت اقوام

قیمت گوشی‌های مورد انتظار گوگل لو رفت

سرمقاله فرهیختگان/ مذاکره جنگ است

سرمقاله وطن امروز/ نقطه‌زنی در العدید

کشف بیش از 97 تُن چوب و زغال قاچاق در استان

پایان عملیات لوله‌گذاری شبکه توزیع آب 584 واحد مسکن ملی شهر تیران

سه شهید حمله رژیم صهیونیستی در بازکیاگوراب تشییع شدند

پیکر شهید بشارتی در «لیجارکی» آرام گرفت

نگاه ما در امر خدمت رسانی سرعت در پاسخگویی و پیگیری ها است/ خدمت بی منت در سایه همدلی و تلاش

پیکر مطهر 5 شهید تجاوز رژیم صهیونیستی در آستانه اشرفیه تشییع شد

گلکسی اس پلاس سامسونگ به تاریخ می‌پیوندد؟

سرمقاله جوان/ موج سوم رستاخیز ملی ایرانیان

باد و باران همرفتی تا سه‌شنبه در اصفهان ادامه دارد

حذف کلاس‌های کانکسی در شهرستان فلاورجان

اجرای طرح «میدان همدلی» در اصفهان

پای درس ایثار | روایت مدیر ورزنه ای که برای بهسازی کارگاه مدرسه خودش دست به کار شد

افزایش همگرایی اقوام با تکیه بر عناصر وحدت‌آفرین

اقوام، تقویت‌کننده سرمایه اجتماعی و ظرفیتی برای ایجاد همبستگی

تحولی بزرگ در صنعت گیاهان دارویی کشور با اجرای پروژه فناوری‌محور در اصفهان

افزایش اختیارات استاندار اصفهان در زمینه شهرک‌های صنعتی

سرمقاله ابتکار/ چقدر زود دیر می‌شود!؟

استاندار اصفهان: صنعت اصفهان شدیدا نیازمند حمایت است

گودبرداری مشکوک در گذر باستانی کمرزرین اصفهان متوقف شد

بررسی دغدغه‌های کلان فعالان اقتصادی استان اصفهان با حضور وزیر صمت

روایت یک بهار پُرثمر در کانون‌های فرهنگی کمیته امداد استان

اطلاعیه قطعی گاز در بهارستان اصفهان

رمانی که بعد از نیم قرن فراموشی، پرخواننده شد

مدل ویژه گوشی‌های جدید سامسونگ با طلای 24 عیار معرفی شد

سرمقاله جمهوری اسلامی/ مذاکره، مسیر اعتدال

بسته فرهنگی «کتابخوان» با معرفی تازه‌های نشر کتاب

تشییع پیکر شهید مدافع وطن فردا در نوش آباد آران و بیدگل

ارائه گزارشی از دیدار مدیرکل دفتر مسکن و تسهیلات رفاهی بنیاد با خانواده شهدای اقتدار به استاندار یزد

جی فولد رونمایی شد؛ کانسپت گوشی تاشو سه‌تکه از تکنو!