پیام سپاهان

آخرين مطالب

مرور حرف‌های غول ادبی پس از مرگش مقالات

مرور حرف‌های غول ادبی پس از مرگش
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - ایسنا / نگوگی وا تیونگو، داستان‌نویس، نمایشنامه‌نویس و روشنفکر برجسته‌ کنیایی، که سال‌ها در صف نامزدهای جایزه نوبل ادبیات قرار داشت اما هرگز آن را دریافت نکرد، در گفت‌وگویی خواندنی تأکید می‌کند: «مهم‌ترین جایزه برای من، محبتی است که از خوانندگانم دیده‌ام.»
این گفت‌وگوی منتشرنشده که اکنون و پس از درگذشت این نویسنده از سوی روزنامه سان نیجریه منتشر شده، دریچه‌ای است به جهان فکری نویسنده‌ای که ادبیات را نه ابزار سرگرمی، بلکه شکلی از مقاومت می‌دانست.
نگوگی وا تیونگو، نویسنده‌ سرشناس کنیایی که در روز چهارشنبه 28 می 2025 درگذشت، از مهم‌ترین نویسندگان آفریقا در دوران معاصر بود. او با نوشتن رمان‌ها، نمایشنامه‌ها، داستان‌های کوتاه، مقالات انتقادی و ادبیات کودک، میراثی بی‌نظیر بر جای گذاشت.
بازار
بازگشت پس از تبعید: داستان تولد «ساحر زاغ»
نگوگی وا تیونگو پس از بیش از دو دهه تبعید، در سال 2006 با انتشار رمان «ساحر زاغ» به صحنه‌ ادبیات بازگشت. او در این گفت‌وگو درباره چرایی تأخیر طولانی بین این رمان و اثر پیشین خود با عنوان «ماتیگاری» (1986) می‌گوید: «بیش از شش سال زمان صرف شد تا رمان را در ذهنم بپرورانم، آن را به زبان کیکویو بنویسم و سپس ترجمه‌اش کنم. این کار آسانی نبود، ولی نمی‌خواهم از آن شکایتی داشته باشم. کتاب بزرگی بود، هم از نظر حجم و هم معنا.»
تئاتر مردمی، درسی برای همه
او از تجربه نمایشنامه‌ معروف «وقتی بخواهم ازدواج می‌کنم» یاد می‌کند؛ نمایشی که در سال 1977 در مرکز فرهنگی آموزشی کامیریتو اجرا شد: «پیش از آن، نمایش‌های ما به تئاتر ملی راه نمی‌یافتند. پس از خود پرسیدیم: تئاتر ملی یعنی چه؟ آیا ساختمانی خاص است یا مردم؟ ما به این نتیجه رسیدیم که مردم، بنیان هر نهاد ملی‌اند. پس به روستا رفتیم و از آنجا شروع کردیم.»
او توضیح می‌دهد که همه بازیگران از دل همان جامعه‌ محلی برخاسته بودند: کشاورزان، کارگران کارخانه، و کارگران مزارع چای و موز. همه نمایش به زبان کیکویو اجرا شد: «در این تجربه، مرز میان تحصیل‌کرده و غیرتحصیل‌کرده محو شد، چون زبان مشترک‌شان کیکویو بود. اگر کسی نجار بود، سهمش را با ساخت صحنه ادا می‌کرد. اگر خواننده بود، می‌خواند. هر کسی بر اساس تجربه‌اش از کار یا زندگی در مزرعه، داستانی برای گفتن داشت. این تجربه برای همه‌ ما، چه دانشگاهیان نایروبی و چه مردم روستا، آزادکننده بود.»
نگاه به استعمار با عینک فانون و مارکس
در رمان «دانه‌ای گندم»، مخاطب با تأثیرات آشکار اندیشه‌های فانون و مارکس روبه‌رو می‌شود. اما نگوگی در پاسخ به اینکه آیا عمداً به سمت مارکسیسم گرایش یافته، می‌گوید: «من صرفا به پیوند پدیده‌ها نگاه می‌کنم. اساسا وقتی انسان‌ها در خانواده کار می‌کنند، تقسیم کار وجود دارد. این پیش از مارکسیسم هم بوده است. اما کشف دیالکتیک، همان دیدن تأثیر متقابل چیزها بر یکدیگر، بسیار مهم است. در رمان «دانه‌ای گندم» این دیدگاه راهنمای من بود.»
او می‌افزاید: «پس از استقلال، نوعی ناهماهنگی را حس می‌کردیم که نمی‌توانستیم توضیحش دهیم. اندیشه فرانتس فانون، زبان لازم برای تحلیل این وضعیت را به ما داد. و این کتاب، به گونه‌ای خیانت به مردم پس از استقلال را نیز نشان می‌داد.»
جایگاه نویسنده در جامعه: اتصال قصرها و زندان‌ها
نگوگی وا تیونگو در پاسخ به اینکه آیا انتقادات تند او از ساختار قدرت در کنیا باعث شد مورد آزار و حبس قرار گیرد، می‌گوید: «من عمدا علیه حکومت‌ها موضع نمی‌گیرم. فقط روابط میان پدیده‌ها را بررسی می‌کنم. وقتی درباره‌ فقر و گرسنگی حرف می‌زنید و پیوند آن را با شکوه کاخ‌ها نشان می‌دهید، آزار می‌بینید. اگر این پیوند را انکار کنید، شما را نویسنده‌ خوبی می‌دانند. ولی اگر نشان دهید که کاخ‌ها و زندان‌ها چگونه به هم مربوط‌اند، شما را برانداز می‌خوانند.»
ادبیات؛ چیزی فراتر از سرگرمی
نگوگی با رد دیدگاه‌هایی مبنی بر اینکه ادبیات صرفا برای سرگرمی است، می‌گوید: «ادبیات بخشی از هنر است و هنر زاده‌ تخیل انسان است. تخیل چیزی است که ما را از حیوان متمایز می‌کند. هیچ جامعه‌ای را نمی‌یابید که هنر نداشته باشد. حتی در غارها هم نقاشی‌هایی از شکار یافت می‌شود. ادبیات، حتی وقتی که سرگرم‌کننده است، از واقعیت می‌گوید.»
قدرت زبان مادری؛ مرز میان بردگی و توانمندی
نگوگی سال‌ها مدافع پرشور نوشتن به زبان‌های بومی آفریقایی بود. از سال 1975 تمام آثار ادبی او، اعم از رمان، نمایشنامه و شعر به زبان کیکویو نوشته شده‌اند. او در این گفت‌وگو تصریح می‌کند: «این‌که بعضی نویسندگان نمی‌توانند به زبان مادری بنویسند به‌دلیل قطع ارتباط آن‌ها با زبان در مدرسه و خانواده است. ولی نباید تسلیم این وضعیت شد. اگر کسی زبان مادری‌اش را نداند اما زبان‌های دنیا را بداند، در واقع برده است. ولی اگر زبان مادری‌اش را بداند و بعد زبان‌های دیگر را هم بیاموزد، آن‌وقت توانمند شده است. من ترجیح می‌دهم توانمند باشم.»
جایزه نوبل و واکنش مردم؛ «نوبل واقعی را از خوانندگانم گرفته‌ام»
با وجود اینکه بسیاری انتظار داشتند نگوگی وا تیونگو جایزه نوبل ادبیات را از آن خود کند، این افتخار هرگز نصیبش نشد. در سال 2016، همزمان با اعطای نوبل به باب دیلن، موجی از انتقادها به آکادمی سوئد به‌راه افتاد. بسیاری از جمله وول سویینکا، برنده نوبل، این تصمیم را زیر سؤال بردند.
نگوگی در واکنش به این موضوع با لبخند می‌گوید: «من عضو آکادمی نیستم و نمی‌دانم در ذهنشان چه می‌گذرد. چیزی که برای من مهم است، این است که مردم زیادی در جهان، از جمله در آفریقا، پس از خواندن کتاب‌هایم، گفته‌اند که شایسته‌ نوبل هستم. این برای من بسیار دلگرم‌کننده است. به‌نظرم، این جایزه، نوبل واقعی است: نوبل خوانندگان.»
وقتی از او پرسیده می‌شود که هربار پس از ناکامی در کسب نوبل چه احساسی دارد، پاسخ می‌دهد: «دلم می‌خواهد باز هم به زبان کیکویو بنویسم. می‌خواهم بهترین داستان یا نمایشنامه یا شعر ممکن را به زبان خودم بنویسم.»
روایتی غیرخطی: ویژگی داستان‌سرایی آفریقایی
این نویسنده در پاسخ به این پرسش که چرا ساختار رمان «گل‌های خونین» پیچیده است، به سنت شفاهی مردم اشاره می‌کند و می‌گوید:
«ما معمولا داستان‌ها را خطی تعریف نمی‌کنیم. وقتی کسی را می‌بینی، ابتدا می‌گویی از کجا آمده‌ای، بعد حادثه‌ای را تعریف می‌کنی و شاید در میانه، خاطره‌ای دیگر را هم بگویی. داستان‌ها در هم تنیده‌اند، ولی در نهایت، به خط اصلی بازمی‌گردی. این شیوه‌ طبیعی روایت میان مردم است.»
پایانی بر زندگی، ادامه‌ای بر میراث
با درگذشت نگوگی وا تیونگو در 87 سالگی، یکی از صداهای بزرگ عدالت‌طلبی و ادبیات پسااستعماری آفریقا خاموش شد، اما آثار او همچنان زنده‌اند. از «گریه مکن فرزندم» تا «ساحر زاغ»، از کنش‌گری در تئاترهای روستایی تا تدریس در دانشگاه‌های آمریکا، او همواره زبان را سلاح مبارزه با ظلم و استعمار می‌دانست. و در نهایت، چه نوبل گرفته باشد و چه نه، نگوگی همان‌طور که خود گفت، «نوبل واقعی را از خوانندگانش گرفته است»؛ نوبلی که هرگز از او گرفته نخواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/968067/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

همایش معاونان تعاون و روسای ادارات قطب 3 کشوری بنیاد شهید و امور ایثارگران به میزبانی استان اردبیل برگزار شد

هوش مصنوعی اپل پیشرفته‌تر می‌شود؛ آینده سیری چه خواهد شد؟

مدارس شاهد باید الگوی نظام تربیتی کشور بشوند

انجمن اولیا و مربیان مدارس نقش مهمی در توسعه سرمایه اجتماعی دارند

اجرای طرح ملی «سه‌شنبه‌های تکریم شهدایی» با حضور مادران شهدا در گلستان

تقدیر مدیرکل آموزش‌وپرورش استان از مدیر خلّاق اصفهانی

برگزیدگان همایش کوهپیمایی فرهنگیان اصفهان به رقابت‌های کشوری اعزام می‌شوند

ایرپاد پرو 2 حالا بدون آنکه متوجه شوید، از شنوایی شما محافظت می‌کند!

سرمقاله اطلاعات/ متنی که خوانده نشد!

مرمت عصارخانه «جماله» اصفهان از سر گرفته شد

بازهم یک فرونشست دیگر؛ اینار در خیابان شهید قدوسی اصفهان

تقدیر مدیرکل آموزش‌وپرورش استان از مدیر خلاق اصفهانی

برگزیدگان همایش کوهپیمایی فرهنگیان اصفهان به رقابت های کشوری می‌روند

تبلیغات آزاردهنده مرورگر اج متوقف می‌شوند؛ اما نه برای ما

دیپلمات پیشین: کنسرسیوم منجر به توسعه روابط ایران با اعراب خواهد شد

سرمقاله جوان/ بهره اصول امام در مذاکرات

سرمقاله فرهیختگان/ خمینی حقیقتی پویا

تمهیدات ترافیکی پلیس راه اصفهان در سالگرد ارتحال حضرت امام(ره)

پیام استاندار به مناسبت14خردادسالروز رحلت حضرت امام خمینی(ره) و قیام15خرداد

هشدار درباره میراث سیمین دانشور

قیمت ناتینگ فون 3 لو رفت؛ ورود به قلمرو پرچمدارها

نیوزویک: قدرت پهپادی ایران در غرب آسیا بی‌نظیر است

سرمقاله شرق/ مذاکرات هسته‌ای و دو تحول جدید

بازگشت 3 کلینیک خصوصی به چرخه خدمات درمانی تأمین اجتماعی در اصفهان

ضرب‌وشتم پرسنل اورژانس توسط راهبران قطار در کاشان

شهریه مدارس غیردولتی خرداد ماه ابلاغ می‌شود / دریافت وجه غیررسمی ممنوع است

دانش آموز اصفهانی فاتح تنیس روی میز زیر 15 سال ازبکستان/ «مبین امیری» بر سکوی قهرمانی جهان ایستاد

تأکید بر حل مسائل کارگری با رویکرد“تفاهمی سه‌جانبه”و پرهیزازاقدامات موقتی

لزوم فعال‌سازی خیرین و سرمایه‌گذاران در حوزه محیط‌زیست

تمام ظرفیت استان برای «ایران جان» بسیج می‌شود

“گام دوم تمدن” ایران با محوریت گردشگری را کلید خواهد زد

سرمقاله همشهری/ خمینی و انقلاب در سلوک

اشتباه برجام تکرار نشود، هدف لغو تحریم‌هاست

سرمقاله آرمان ملی/ مصر و تلاش‌ها برای کنسرسیوم هسته‌ای

هرم هسته‌ای در سرزمین اهرام

«نیمه پنهان» اصفهان در برنامه طرح ملی «ایران جان» نمایش داده شود

تجلیل استاندار اصفهان از دانش‌آموز خبرنگار شاهین‌شهری با نیازهای ویژه

استاندار اصفهان: پیگیری مشکلات مردم در بستر تحقق شعار دولت وفاق

غافل‌گیری بزرگ؛ مایکروسافت تولید ویدیو با هوش مصنوعی را رایگان کرد

اکونومیست: جاسوسی برای ایران در اسرائیل در حال فراگیر شدن است

سرمقاله کیهان/ این «‌مین» را علی‌(ع) کاشت و خمینی منفجر کرد

برگزاری آیین‌های مذهبی و انقلابی در نیمه خرداد در جزیره کیش

نشست شورای مدیران معاونت فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید برگزار شد/ ضرورت نوآوری در خلق آثار فرهنگی و قالب‌های نوین رسانه‌ای

سرمقاله ایران/ راه علاج فلسطین، راه حل روح الله

پیش‌بینی وزش باد، گرد وغبار و شرایط ناپایدار دریایی

بازی جیمز باند همین هفته رونمایی می‌شود؛ اولین تصویر رسمی را ببینید

سرمقاله اعتماد/ ایده‌‌های‌ امریکایی بر مدار زیاده‌‌خواهی

دانش آموز اصفهانی فاتح تنیس روی میز زیر 15 سال تاشکند / مبین امیری بر سکوی قهرمانی جهان ایستاد

سرمقاله هم میهن/ اصلاحات فقهی امام

کیهان شاکی شد: همراهی پادوهای دشمن با اسرائیل علیه کیهان