خبرنگار مشهور اسرائیلی: تلآویو متحدانش را به خاطر غزه از دست میدهد
سیاسی
بزرگنمايي:
پیام سپاهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
باراک راوید-اکسیوس| بسیاری از نزدیکترین متحدان بینالمللی اسرائیل، علناً از دولت نخستوزیر بنیامین نتانیاهو و اقداماتش در تخریب بیمحابای غزه و ممانعت از ورود کمکهای بشردوستانه و بسیار ضروری، فاصله گرفتهاند. با طولانیشدن جنگ، کاهش تدریجی حمایت حالا تبدیل به سونامی دیپلماتیک شدهاست. نتانیاهو بسیاری از دوستان باقیماندهاش در غرب و خارج از ایالات متحده را از دست داده است.
این اتفاق در دو ماه گذشته و پس از آن افتاده است که در ماه مارس، او آتشبس را خاتمه داد و تمام مسیرهای ورود غذا، آب و دارو به غزه را بست. این فشار اوایل این ماه افزایش سریعی داشت، یعنی از زمانی که اسرائیل عملیاتی برای اشغال دوباره و تخریب کامل غزه را کلید زد، به جای آن که توافقی را برای آزادی گروگانها و پایان جنگ بپذیرد. رئیسجمهور ترامپ و دستیاران ارشدش اشاره کردهاند که نتانیاهو باید عملیات جنگی را کاهش دهد و اجازه دهد کمکها وارد شود. گرچه ترامپ بیشتر دغدغههایش در این زمینه را در مکالمات خصوصی نگه داشته، چندین رهبر دیگر، علنی موضع گرفتهاند.
امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، مارک کارنی، نخستوزیر کانادا و کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا در بیانیهای مشترک در 19 ماه مه [29 اردیبهشت] اعلام کردند: «در حالی که دولت نتانیاهو این اقدامات فاحش را پی میگیرد، ما کنار نخواهیم ایستاد. اگر اسرائیل حمله نظامی دوبارهاش را متوقف نکند و محدودیتهایش بر کمکهای بشردوستانه را برندارد، ما در واکنش اقدامات عینی بیشتری خواهیم کرد.» نتانیاهو به این بیانیه با خشم واکنش نشان داد. او این سه رهبر را در پیامی ویدئویی متهم کرد دارند به خواست حماس جامه عمل میپوشانند و در سمت نادرست تاریخ ایستادهاند.
وضعیت این است: انزوای اسرائیل دارد از حد لفاظی صرف فراتر میرود. بریتانیا، پنجشنبه اعلام کرد مذاکرات تجاری با اسرائیل را متوقف میکند و تحریمهای جدیدی علیه شهرکنشینان اسرائیلی که در حملات خشونتآمیز به فلسطینیان دست داشتند، اعمال کرد. بناست فرانسه ماه آینده میزبانی مشترک نشستی را در کنار عربستان سعودی داشته باشد.
این نشست برای راهحل دودولتی اعمال فشار خواهد کرد. ضمناً انتظار میرود فرانسه کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد. اسپانیا همین حالا هم چنین کرده. سال گذشته اسپانیا در کنار نروژ و ایرلند، کشور فلسطین را به رسمیت شناخت. پدرو سانچز، نخستوزیر اسپانیا هفته گذشته اسرائیل را «کشوری نسلکش» خطاب کرد. 17 وزیر خارجه از میان 27 عضو اتحادیه اروپا از پیشنهادی حمایت کردند که هلند، متحد کلیدی دیگر اسرائیل پیش کشیده بود. طبق این پیشنهاد، درباره پیمان تجارت و همکاری اتحادیه با اسرائیل تجدیدنظر خواهد شد.
پشت صحنه، در چند جلسه شورای امنیت [اسرائیل] در ماه مارس، گیدئون سعار، وزیر خارجه اسرائیل به نتانیاهو هشدار داده بود که توقف کمکهای بشردوستانه حماس را تضعیف نخواهد کرد، بلکه متحدان اسرائیل را دور خواهد کرد. به گفته یک مقام ارشد اسرائیلی، سعار گفته بود در نهایت اسرائیل ناچار خواهد شد که تحت فشارها کوتاه بیاید و اجازه دهد کمکها ادامه پیدا کنند. این مقام گفت: «این دقیقاً اتفاقی است که افتاد. این اشتباه عظیمی بود و بیشتر به خاطر ملاحظات سیاست داخلی انجام شد.»
ترامپ پیشتر پیشنهاد داده بود تمام دو میلیون نفر فلسطینی از غزه اخراج شوند و منطقه تفریحی ساحلی آنجا ساخته شود اما به نظر میرسد او این برنامه را رها کردهاست. در عین حال، نتانیاهو هفته پیش برای اولین بار گفت جنگ تمام نخواهد شد تا وقتی آن برنامه اجرا شود. دولت نتانیاهو این موضعگیری را به عنوان چراغ سبزی دید تا ایده «مهاجرت داوطلبانه» را پی بگیرد. «مهاجرت داوطلبانه» اسم رمزی برای آوارهکردن جمعی تمام جمیعت غزه است، اول به یک «منطقه بشردوستانه» در غزه و سپس در حالت ایدهآل، به خارج از کشور. این برنامه عملاً شامل این خواهد شد که غزه کاملاً تخریب شود. اگر اسرائیل این برنامه را دنبال کند، تقریباً قطعی است که خود را در صحنه بینالمللی، باز هم منزویتر خواهد کرد.
بازار ![]()
لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/967743/