پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ لذت بدون آسودگی و آسودگی بدون لذت مقالات

سرمقاله شرق/ لذت بدون آسودگی و آسودگی بدون لذت
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - شرق / «لذت بدون آسودگی و آسودگی بدون لذت» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم حمزه نوذری است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
تردیدی نیست که امروز ما لذاتی داریم که نسل گذشته با آنها آشنا نبوده است یا تصورش را هم نمی‌کرده‌ است که روزی ما این لذات را تجربه کنیم، اما در عوض ما دردها و رنج‌های داریم که گذشتگان اصلا نمی‌شناختند. شاید گفته شود اندیشه، عقلانیت و علم ما بیشتر شده است و به قول فردوسی شادی از خِرد برمی‌خیزد و هر جامعه‌ای خرمند‌تر باشد، شادتر است، اما برخی شادی‌ها وجود دارند که اندیشه مخل آنها است.
ممکن است بتوان با اندیشه یک مسئله را حل کرد، اما مسائل دیگر هنوز بدون پاسخ باشند. به قول دورکیم، جامعه‌شناس معروف، با اندیشه ممکن است تردید ما در یک امر برطرف شود اما هنوز جنبه‌های ناشناخته‌ای باشد که آرامش ما را بر هم بزند. دورکیم می‌نویسد اگرچه انسان گذشته، خوشی‌هایی را که زاییده یک زندگی فعال هستند، نمی‌شناسد اما در عوض در معرض اندوه و ملال که بسیای از جان‌های فرهیخته ما گرفتار آن‌اند هم نیست.
بازار
شاید تصور شود که زندگی کنونی بشر متنوع وگوناگون شده است. تنوع، خوشی را افزون می‌کند. ما در جهانی به غایت متکثر، زندگی بهتری داریم و لذت‌های بیشتری پیش‌روی ما است اما برخی جامعه‌شناسان معتقدند که دنیای جدید همسانی و هم‌شکلی بیشتری را رقم زده است. در ظاهر همه چیز متنوع است، اما خوب که بنگرید، اوضاع و احوال، همه را یک شکل کرده است. محیط‌های کاری هم‌شکل و یکنواخت را که رنج و ملال ایجاد می‌کنند، نمی‌شود انکار کرد. علاوه بر این زندگی ما آسودگی و امنیت روانی را از دست داده است.
دورکیم معتقد است دستگاه عصبی ما امروزه لطیف‌تر شده است و در برابر تحریک‌های بسیار ضعیفی که دستگاه عصبی پدرانمان که به علت خشن بودن در برابر آنها مقاوم بود، حساسیت بیشتری نشان می‌دهد ولی از سوی دیگر بسیاری از عوامل برانگیزاننده که در گذشته مطبوع بودند، دیگر از حد طاقت ما درگذشته‌اند و در نتیجه برای ما دردناک هستند، یعنی اینکه چیزهایی بوده است که عواطف و احساسات گذشتگان به آن حساس نبودند، اما ما امروزه به آنها حساس هستیم و برعکس مسائلی هستند که ما امروزه به آنها حساس نیستیم، ولی در گذشته برانگیزاننده بوده‌اند.
در کل، هرچند ما امروزه لذت‌های بیشتری به خاطر گسترش تمدن حس می‌کنیم، اما این به همان نسبت دردهای (نبود آسودگی) بیشتری را هم تحمل می‌کنیم. دستگاه عصبی ما بسیار حساس‌تر از قبل شده است و به همین خاطر آرامش کمتری حس می‌کنیم. دورکیم تصور می‌کند خوشی و لذت بیشتر لزوما به معنای سعادت نیست. سعادت هماهنگی همه نقش‌های بدنی و روحی است. هر لذتی نوعی بحران است، پیش می‌آید، مدتی طول می‌کشد و می‌‌میرد؛ در حالی که زندگی برعکس، پیوسته است. لذت، جای معینی دارد؛ تأثیری است محدود به نقطه معینی از پیکره زنده یا وجدان ما، اما زندگی جای معینی ندارد و همه جا هست. بشر به سلامت جسمی و اخلاقی در مجموع نیاز دارد، یعنی هماهنگی در همه ابعاد وجودی. به قول دورکیم لذت برای زندگی مهم است و هرچه بیشتر باشد، بهتر است اما لذت سعادت نیست. لذت برخاسته از علت‌های گذری است، اما سعادت حالت‌های پایدار دارد. براساس این، هرجا فعالیت سالمی وجود داشته باشد، سعادتی هم در کار است.
انسان قدیم همان قدر می‌تواند سعادتمند باشد که انسان متمدن امروزی. انسان ثروتمند هم می‌تواند لذت‌های بسیاری را تجربه کند اما آسودگی و آرامش (سعادت) نداشته باشد. پیشرفت مادی بشر و توسعه روزافزون امکانات مادی و ابزاری به معنی سعادت بشر نیست، اما یکی از لوازم آن است. انسان مدرن پیوسته به دنبال لذت است. یک لذت اگر تکرار شود، دیگر برای ما کششی ندارد و ما ناگزیر هستیم به لذت‌های تازه روی بیاوریم یا شدت لذت‌هایی را که تکراری شده‌اند، چند برابر کنیم.
با این کار آسودگی و تعادل و هماهنگی از دست می‌رود و ناکامی‌ها و سرخوردگی‌ها هم افزون خواهد شد، اما این به آن معنا نیست که تغییر را نپذیریم و چیزهای نو را دنبال نکنیم، ولی با این تفکر که با دنبال کردن لذت، سعادت و آسودگی بدنی و روحی را ویران نکنیم. ممکن است لذتی را از دست بدهیم، اما آسودگی به دست آوریم که ارزش آن کمتر از لذت نیست. آن آسودگی را که از موسیقی و هنرهای زیبا به دست می‌آوریم، به هماهنگی درونی ما کمک می‌کند. شاید همان قدر که به تغییر و چیزهای نو نیاز داریم، به ثبات و بهره‌مندی مستمر از چیزهایی که داریم، هم علاقه‌مند هستیم. در نهایت تعادل در زندگی مهم است، نه لذت بدون آسودگی، یعنی آرامشی که با دنبال‌کردن مدام لذت‌ها از دست می‌رود و نه آسودگی و ثبات بدون لذت.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/967562/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

طراحی آیفون 17 ایر با رنگی جذاب به نمایش درآمد

فارن پالیسی: ترامپ در حال انقلاب در آمریکاست؟

مادر و فرزند 3 ماهه در کاشان از آتش نجات یافتند

قطع وابستگی صنایع بزرگ استان به رودخانه زاینده رود

شایعه دقیقه‌نودی؛ گوشی گران‌قیمت جدید سامسونگ از قلم لمسی پشتیبانی نمی‌کند

احتمال بارش پراکنده در مناطقی از اصفهان؛ گرما و گردوغبار ادامه دارد

دانشگاه صنعتی اصفهان در جمع پنج دانشگاه برتر ایران

لزوم استفاده از فناوری های نوین برای آموزش نسل آلفا

کد لورفته iOS 18، نام تراشه‌های جدید اپل را فاش کرد

سرمقاله فرهیختگان/ ضرورت گفت‌وگوی فراگیر و بازشناخت منافع ملی

سرمقاله وطن امروز/ در جنگل کاخ سفید

تشکیل ستاد همدلی و مشارکت در اردستان

تخصیص 10 قطعه زمین به خانواده‌های مشمول طرح جوانی جمعیت

پای درس ایثار | روایت معلم اصفهانی که با صبوری فرشته نجات الینا شد

سرمقاله جوان/ جهان به سمت آنارشی هابزی می‌لغزد!

لحظه رسیدن آب دریای عمان به اصفهان

تجدید بیعت بانوان کاشانی با آرمان های انقلاب اسلامی

ساخت 519 واحد مسکونی با پیشرفت 60 تا 90 درصد در اردستان

دست‌های گرم محرم پناه دل‌های کوچک شدند

جنگ 12 روزه با رژیم صهیونستی تکرار ایثار و مقاومت ایران و تداعی‌بخش دوران دفاع مقدس بود

ترویج فرهنگ ایثار و شهادت؛ مهم‌‌ترین مأموریت بنیاد شهید و امور ایثارگران است

این 2 گوشی ارزان‌قیمت سامسونگ منسوخ شدند و دیگر آپدیت نمی‌شوند

سرمقاله آرمان ملی/ مسئولیت دولت در قبال افراطیون

سرمقاله شرق/ جنگ، اسطوره، واقعیت اسطوره

دیدار مدیران کل اطلاعات و بنیاد شهید استان قم با خانواده شهید علی علیرضائی

مردم کردستان همچنان پای نظام ایستاده‌‌اند

ترویج فرهنگ ایثار و شهادت؛ مهم‌ ترین مأموریت بنیاد شهید و امور ایثارگران است

جنگ 12 روزه رژیم صهیونیستی تکرار ایثار و مقاومت ایران و تداعی‌بخش دوران دفاع مقدس بود

شیائومی 16 در آستانه رونمایی است

سرمقاله همشهری/ هنر‌ گفتن از جمهوری اسلامی را تمرین کنیم

واکنش «وطن امروز» به یک بیانیه: نوبت عبرت شماست

برگزاری 15 کارگاه آموزشی با محوریت سند تحول بنیادین ویژه مدیران مدارس متوسطه اصفهان در تابستان

سرمقاله کیهان/ این‌گونه اسرائیل را لِه کردیم

رسانه هندی: جنگ 12 روزه، رونمایی از ابرقدرت موشکی ایران بود

تداوم ناپایداری های جوی در هرمزگان

اتحاد، اتحاد، اتحاد: دستاورد بزرگ جنگ 12 روزه

🎬 اجرای مرحله نخست طرح انتقال آب دریای عمان به اصفهان

🎙️ صحبت‌های استاندار در برنامه سلام اصفهان

ورزش همگانی نیازمند فرهنگ‌سازی و سیاست‌گذاری صحیح است

رشد نسبت مصارف به منابع استان به بیش از 80 درصد

پرونده جنجالی اپل واچ بدون نقش‌آفرینی مدیر ایرانی به دادگاه برمی‌گردد

سرمقاله اعتماد/ قانونی سرشار از نقض حاکمیت قانون

حمایت مشکوک از جاسوسان اسرائیل و آمریکا در آژانس

“استان خانواده‌محور” اولویت چهارم توسعه اصفهان

رفع مشکلات بیش از 4700 بنگاه اقتصادی در ستاد تسهیل استان اصفهان

اصفهان به قطب هوش مصنوعی در کشاورزی تبدیل می‌شود

تاکید بر اهمیت راهبردی هوش مصنوعی در حوزه‌های دفاعی، امنیتی و اقتصادی استان

تأکید استاندار اصفهان بر توسعه ورزش همگانی برای مقابله با آسیب‌های اجتماعی

اهدای هدایای متبرک رهبرانقلاب به قاریان نوجوان اصفهانی توسط استاندار اصفهان

سرمقاله هم میهن/ آقای اژه‌ای! نمی‌خواهید کاری کنید؟

ویکی پدیاجستجو