بزرگنمايي:
پیام سپاهان - منطقه 11 شهرداری اصفهان بهعنوان نقطه تلاقی پروژههای عمرانی و توسعهای با چالشها و فرصتهای ویژه خود، نقش مؤثری در اقتصاد و توسعه شهر اصفهان ایفا میکند؛ مدیر منطقه 11 شهرداری اصفهان در گفتوگوی تفصیلی با خبرنگار ایمنا به تشریح پروژهها، چالشها و فرصتهای این منطقه پرداخته است.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، شهر رهنان با قدمتی هزار ساله، تا قبل از سال 1340 بهعنوان یکی از دههای اصفهان از ناحیه ماربین بهشمار میرفت و سال 1382 به شهر اصفهان الحاق شد و به عنوان منطقه 11 شهرداری اصفهان نام گرفت؛ در مرکز شهر بافت تاریخی و سنتی آن شامل مسجد جامع، حمام تاریخی و بازارچه سنتی رهنان واقع شده است.
منطقه 11 شهرداری اصفهان با مساحت 1097 هکتار، از شمال به محور خیابان بابوکان از تقاطع خیابان امام جواد (ع) تا تقاطع خیابان امام خمینی (ره)، از جنوب به خیابان شهید اشرفی اصفهانی (کهندژ)، از شرق به محور خیابان امام خمینی (ره) از تقاطع بابوکان تا تقاطع کوچه مشکین و از غرب به امتداد مرز غربی شهر اصفهان با شهرستان خمینیشهر محدود میشود.
در گذشته تنها چهار محله تاریخی، چهارشاه، ماشاده، زاجان و طاحونه در این منطقه قرار داشت، اما در حال حاضر هفت محله طاحونه، زاجان، ماشاده، اسلامی درب میدان (سجاد)، لیمجیر و بابوکان جنوبی در منطقه وجود دارد، 117 هکتار آن در بافت فرسوده قرار دارد.
مردم این منطقه بیش از 500 شهید تقدیم انقلاب کردند که 80 نفر آنها جزو شهدای عملیات محرم بودند و روز بیستوپنجم آبان سال 1361 تشییع شدند؛ اگر سرانه این تعداد شهید را در نظر بگیریم، آن زمان با جمعیت حدود 22 هزار نفری رهنان، تعداد 500 شهید آمار بالایی است.
حدود 460 جانباز از جمله جانبازان قطع نخاعی از این منطقه در میدانهای جنگ حضور داشتند و در حال حاضر گلزار شهدای رهنان پس از اصفهان، دومین گلزار شهدای شهر به لحاظ تعداد شهدای آرمیده در آن است.
رهنان باید همچون سایر محلههای کمبرخوردار شهر اصفهان مورد توجه قرار گیرد و به هویتهای فرهنگی، تاریخی، میراثی و بافت فرسوده آن بهطور ویژه توجه شود، البته خادمان مردم در شهرداری تلاش کردهاند اقداماتی از جمله ارتقای سرانههای خدماتی، فرهنگی و ورزشی انجام دهند تا افراد بومی و فرزندان آنها برای ماندن در محلههای خود انگیزه بیشتری داشته باشند.
بهرغم تمام مشکلاتی که در مسیر خدمترسانی به شهروندان وجود دارد، منطقه 11 از تعداد 59 پروژه و عملیات مصوب تعداد 33 پروژه و عملیات را در سال 1403 به پایان رسانده است که درواقع 56 درصد برنامهریزیهای انجام شده میباشد؛ سایر پروژهها نیز در وضعیت اجرا است و در آیندهای نزدیک به بهره برداری خواهد رسید.
آنچه در ادامه میخوانید، حاصل گفتوگوی خبرنگار ایمنا با مهدی غلامی، مدیر منطقه 11 شهرداری اصفهان برای آگاهی هرچه بیشتر شهروندان از پروژههای عمرانی و توسعهای منطقه، ظرفیتها و چالشهای موجود، تلاشهای مدیریتی و پاسخ به نیاز شهروندان در سال جاری است.

ایمنا: بیستم فروردین 1403 با حکم شهردار اصفهان بهعنوان مدیر منطقه 11 شهرداری این کلانشهر منصوب شدید؛ از خوبیها و دشواریهای کار در این منطقه بگویید.
غلامی : توفیق بود که در دوران خدمت با حکم شهردار اصفهان بهعنوان مدیر منطقه 11 انتخاب شوم، این منطقه خوبیهای زیادی دارد؛ بنابر تعبیر مقام معظم رهبری «رهنان پربرکت» بزرگترین خوبی است، چراکه این منطقه مردم متدین و با ایمان دارد.
منطقه 11 اصفهان بهرغم ظرفیتهای موجود، یک منطقه کمبرخوردار است؛ با توجه به مشکلاتی که کشور چند سال اخیر با آن دستوپنجه نرم میکند، مشکلات منطقه نیز بیشتر اقتصادی و درآمدی است، بهطوری که در بعضی موارد بهدلیل نبود نقدینگی شرمنده مردم میشویم، هرچند لذت کار کردن در این دشواریها است.
این منطقه بیش از 500 شهید تقدیم نظام جمهوری اسلامی کرده است، بیش از 460 جانباز و 45 آزاده در این منطقه حضور دارند و تنها منطقهای است که آمار شهدا بیش از جانبازان است.
رتبه نخست منطقه 11 اصفهان در جلب رضایتمندی شهروندان ایمنا: مهمترین دستاورد فعالیت 13 ماهه شما در این منطقه چه بوده است؟
غلامی : تلاش کردیم رضایتمندی مردم را بهدست آوریم؛ برای ما افزایش میزان رضایتمندی مردم نسبت به مدیریت شهری و تغییر دیدگاه اهمیت دارد و با اقدامات انجام شده توانستیم با بیش از 85% رضایتمندی رتبه نخست میزان رضایتمندی بین اربابان رجوع را در سال 1403 بین مناطق پانزدهگانه اصفهان به خود اختصاص دهیم.
در قبال این رضایتمندی فعالیتهایی انجام شده است، بهعنوان مثال حدود 20 پرونده که از سالهای قبل بلاتکلیف مانده و مشکلساز شده بود و تعدادی پرونده که از دهه 80 باقی مانده بود، به نتیجه رسید و مهمترین دلیل آن همکاری مردم بوده است.
به عنوان مثال یکی از شرکتهای صنعتی از دهه 80 با شهرداری مشکل داشت که سال گذشته پیگیری کردیم و به نتیجه رساندیم یا توافقاتی داشتیم که با پیگیریهای انجام شده به سرانجام رسید، درواقع باز شدن گرههای چند ساله مهمترین دستاورد فعالیت من در این منطقه بوده است.
ایمنا: ویژگی بارز منطقه 11 که آن را از سایر مناطق متمایز کرده، چیست؟
غلامی : ویژگیهای منطقه 11 به دو بخش تقسیم میشود، یکی مردم آن هستند که پایبند به نظام، دیانتدار و محجوب بودهاند و پای آرمانهای خود ایستادهاند و موضوع بعدی قالب و کالبد منطقه است.
این منطقه ظرفیتهای خوبی دارد، ظرفیتهای بالقوه که اگر تبدیل به بالفعل شود، اتفاقات خوبی در منطقه رخ میدهد؛ منطقه 11 همجوار با شهرستان خمینیشهر است و مرز ارتباطی با خمینیشهر یکسری اراضی کشاورزی است که با وجود خشکسالیهای چند سال گذشته وضعیت زیبندهای برای ورودی شهر اصفهان نیست؛ تغییر کاربری این اراضی به عنوان یک ظرفیت بالقوه اگر تبدیل به بالفعل شود، اتفاقات خوبی از لحاظ اشتغالزایی، مسکن، توسعه و رشد جمعیتی به خود اختصاص میدهد.
منطقه 11 ظرفیتهای زیادی دارد که بهطور کامل استفاده نمیشود، شاید دلیل اصلی را میتوان دیدگاههای مدیریتی کلان نام برد که خارج از اختیارات شهرداری است و اگر مدیریت استان دست به دست شهرداری دهد، اتفاقاتی در شأن مردم منطقه رقم خواهد خورد.
ایمنا: بعضی چالشهای منطقه از جمله قیمتهای منطقهبندی پایین، کد ارتفاعی نامناسب، کاربریهای کشاورزی و مشکلات صدور پروانه ساختمانی در محدودههای غیرقانونی بعضی نارضایتیها را میان شهروندان بهوجود آورده است؛ در حال حاضر تنها 29 درصد مساحت منطقه بهمنظور صدور پروانه قابل اقدام است که از این میزان 11 درصد (حدود 117 هکتار) آن در بافت فرسوده قرار دارد. برای رفع این مشکلات چه پیگیریها و اقداماتی انجام شده است؟
غلامی : ظرفیت در این منطقه زیاد است، اما چالشهای زیادی نیز وجود دارد، با تمام موانعی که وجود دارد، پیگیریهای مستمر برای رفع موانع این چنینی انجام شده است، کدهای ارتفاعی سطح منطقه بسیار پایین است، بهرغم اینکه قیمت زمین در منطقه پایین است، اما بهواسطه کد ارتفاعی پایین سرمایهگذار رغبتی برای سرمایهگذاری وجود ندارد.
این مورد طی گذشت زمان به منطقه ضربه وارد میکند و موجب تداوم اتفاقات ناخوشایندی از جمله افزایش مهاجرتپذیری و خروج اهالی بومی از منطقه میشود، در چند مورد پیگیریهای متعددی داشتیم که دو مورد به نتیجه رسیده است و پیگیر چند مورد دیگر هستیم که امیدوارم در آینده نزدیک به نتیجه برسد؛ در مجموع آینده خوبی برای منطقه 11 متصور هستم.
کد ارتفاعی حاشیه خیابان امام خمینی (ره) را بر اساس شرایط خاص توانستیم تا هشت طبقه افزایش دهیم، در سطح منطقه نیز بلوکهایی را مشخص کردیم که میتواند قابلیت افزایش کد ارتفاعی را داشته باشد؛ این موارد استخراج و با معاونت شهرسازی هماهنگ کردیم و به کمیسیون ماده 5 ارجاع دادیم، احتمال دارد این اتفاق نیز در سطح منطقه رخ دهد.
قسمت اعظمی از کاربریهای داخل محدوده شهری به کاربریهای خدماتی، گسترههای ویژه و کشاورزی اختصاص پیدا کرده است، حدود 70 درصد سطح منطقه 11 کاربریهای غیر دارد که یکی از این کاربریها گستره ویژه بود، اما توانستیم با پیگیریهای مستمر مصوبه کمیسیون ماده 5 را برای عمده کاربریهای گستره ویژه بر اساس نیاز محله دریافت کنیم تا یکی از دغدغههای مردم رفع میشود.
پیگیری اراضی کشاورزی داخل محدوده فرایند خوبی را طی کرده است و به احتمال زیاد به نتیجه خواهیم رسید؛ الحاق حریم شهر به محدوده شهری نیز پیگیری شده، بسیاری از محدوده حریم شهری منطقه کاربری کشاورزی دارد که در این راستا قسمی از حریم شهر را بهواسطه اینکه امکان الحاق داشت، پیگیری کردیم و از طریق مشاور رصد میشود تا به مرحله تحقق الحاقات برسیم و یک معضل بزرگ سطح منطقه 11 در رابطه با الحاق حریم به محدوده و تغییر کاربری رفع شود.
منطقه 11 اصفهان حدود 117 هکتار بافت فرسوده شهری دارد که برای احیای آن یکسری کمکها و امتیازاتی از جمله بستههای تشویقی از سمت شهرداری در نظر گرفته شده است که امیدوارم در آینده بتوانیم این خدمات و تسریع در روند کار را افزایش دهیم و شاهد رضایتمندی مردم باشیم.

ایمنا: مترو به رهنان میرسد؟
غلامی: بهطور قطع این اتفاق میافتد؛ مطالعات انجام شده و خط مصوب شده است، با توجه به اینکه خط دو مترو به سمت خمینیشهر میرود و از منطقه 11 عبور میکند، پیگیریهای متعددی داشتیم.
دیدگاههای مدیریت شهری نیز این است که آغاز عملیات احداث مسیر مترو در سال جاری انجام شود و برای آن در محدوده منطقه 11 یک ایستگاه در میدان شهید بختیاری و ایستگاه بعدی مقابل دانشگاه پیامنور پیشبینی شده است.
ایمنا: به سرانه فضای سبز منطقه 11 و تأمین آب مورد نیاز برای آبیاری آن در شرایط سخت کنونی اشاره کنید.
غلامی: فضای سبز منطقه حدود 45 هکتار است، بر اساس سرانه حدود 5/6 متر مربع به منطقه اختصاص پیدا کرده است؛ نیاز آبی به نسبت فضای سبز برابر است، هرچند دبی آب چاههای فضای سبز نسبت به سال گذشته کاهش داشته است، اما تدبیرهایی انجام شده است.
گونههای گیاهی را به سمت گونههای کمنیاز آبی سوق دادیم و مدیریت بهینه در آبیاری قطرهای و تحت فشار انجام دادیم، همچنین سال جاری برای نگهداری بهینه فضای سبز منطقه، نسبت به سال قبل خیلی زودتر زمان آبیاری را به شب موکول کردیم.
سال جاری یکی از اعتبارات اصلی را به پروژه خط انتقال کلکتور پساب از منبع میدان اخلاص تا خیابان امام رضا (ع) به طول 1000 متر اختصاص دادیم که با اجرای این پروژه اتصال کلکتور پساب فاضلاب شهری به تصفیهخانه انجام و رینگ مرکزی شهر تکمیل خواهد شد و به تبع آن عمده چالش مشکل آبیاری فضای سبز حذف میشود.
یکی دیگر از پروژههای سال جاری نیز احداث مخزن بتنی 500 متر مکعبی پارک شهدای مدافع حرم است که اجرا آن را در دستور کار داریم.
ایمنا: یکی از برنامههای مدیریت شهری ششم اصفهان اجرای پروژههای «محلهمحوری» بوده است؛ در این راستا چه اقدامات شاخصی در این منطقه انجام و کدامیک از محلههای منطقه در قالب اجرای این طرح نونوار شد؛ چه اعتباراتی در این زمینه هزینه شده است؟
غلامی: یکی از اصلیترین دیدگاههای مدیریت شهری در دوره ششم دیدگاه محلهمحوری است، این دیدگاه بیشتر خدمات را در دل بافت محلات شهری میآورد و اجرای پروژهها را سمت مکانهایی میبرد که ارتباط مستقیم با زندگی مردم دارد.
شعار «اصفهان من، شهر زندگی» تداعی مباحث محلهمحوری است، دورههای پیشین مدیریت شهری بیشتر به پروژههای شاخص اطراف شهر و پروژههای کلان میپرداختند و کمتر به محلات توجه میشد، اما در این دوره مدیریت شهری جدا از پروژههای شاخص و کلان، بحث محلهمحوری یکی از موارد مهم در بودجههای سالانه شهرداری اصفهان و به تبع آن منطقه 11 بوده است.
منطقه 11 دارای هفت محله است و تاکنون در شش محله آن پروژهها و اقداماتی در قالب محلهمحوری انجام شده است، هرچند شأن مردم منطقه 11 بسیار بالاتر از این خدمات حداقلی است، اما به نسبت ظرفیتها و بودجه منطقه، اتفاقات خوبی در محلههای آن افتاده است.
در سال جاری محله ماشاده به عنوان محله منتخب برای اجرای پروژههای محلهمحور تعیین شده است، همچنین دو محله زاجان و طاحونه که از قبل کموکاستیهایی داشت، در کنار محله ماشاده مورد رسیدگی قرار میگیرد و تمام محلات منطقه 11 از اقدامات محلهمحوری که جزو دیدگاههای این دوره بوده است، بهرهمند میشوند.
منطقه 11 تنها منطقهای است که تمام محلات آن بهصورت کامل از خدمات محلهمحوری بهرهمند شدهاند.
مشکلات و چالشهایی بر سر راه محلهمحوری قرار دارد، اما هنگامی که خروجی حاصل میشود، رضایتمندی مردم را به همراه دارد؛ بهعنوان مثال سال 1403 در سطح محلات 113 هزار متر مربع آسفالتریزی داشتیم.
در این دوره مدیریت شهری سرانه ورزشی را افزایش دادیم و در این راستا دو زمین چمن مصنوعی احداث کردیم، ساماندهی سه مادی ظهرآبادی، سودان و پرتمان در سطح منطقه انجام شد.
سال 1403 بیش از 40 هزار متر مربع پیادهروسازی در سطح معابر این منطقه انجام و 13 گلوگاه ترافیکی که عمدتاً در بافت فرسوده منطقه قرار داشت بازگشایی شد، که بدون تردید ارتباط و صمیمت میان مجموعه مدیریت شهری در منطقه و مردم موجب بازگشایی این گلوگاهها شد.
فقط در سال 1403 دو سرویس بهداشتی احداث و دو سرویس بهداشتی بازسازی اساسی شد، ارتقای سطح کیفی و بهرهوری پارکهای سطح منطقه انجام شد.
ساماندهی خیابان ابوذر یا بهتر است بگوییم گذر گردشگری ابوذر یکی از پرچالشترین پروژههای سطح منطقه 11 بود که در بحث محرک توسعه بسیار حائز اهمیت و نتیجهبخش بود، این طرح سال 1402 آغاز شد و سال 1403 بهرغم مشکلات به پایان رسید.
این محور گردشگری، تجاری، فرهنگی و مذهبی است و ساماندهی آن موجب شد سال 1404 نیز چند پروژه را برای تکمیل و ایجاد لوپ گردشگری به این سمت ببریم، به عنوان مثال کوچه شهید موسوی که در آن مسجد جامع رهنان با قدمتی بالغ بر 700 سال، حمام تاریخی با قدمت 400 ساله و زورخانه قرار دارد در سال جاری سنگفرش و به خیابان ابوذر متصل میشود.

خیابان 45 متری غرب اصفهان کلید خورد ایمنا: از بودجه و اعتبارات منطقه 11 در سال جاری بگویید و اینکه تاکنون چقدر از آن محقق شده است؛ بر اساس بودجه سال جاری چه تعداد پروژه شاخص، مهم منطقهای و منطقهای در دستور کار شهرداری قرار گرفته است؟
غلامی: بودجه منطقه 11 بهواسطه کمبرخوردار بودن، به دو بخش منطقهای و محرک توسعه تقسیم میشود، در طول سالهای گذشته بودجه منطقه رشد بسیار خوبی داشته است، سال 1392 بودجه منطقه 8.2 میلیارد تومان بوده، ابتدای دوره ششم شورای اسلامی شهر 75 میلیارد تومان و سال 1404 به 430 میلیارد تومان رسید که نسبت به ابتدای دوره تا کنون حدود شش برابر افزایش بودجه منطقهای داشتهایم.
بودجه محرک توسعه که بهواسطه کمبرخورداری به منطقه اختصاص مییابد، در سال 1403 معادل 85 میلیارد تومان بوده که در سال 1404 به 130 میلیارد تومان افزایش یافته است و نسبت به سال قبل بیش از 50 درصد افزایش داشته است، علاوه بر آن از بودجه شهرداری مرکزی 60 میلیارد تومان برای یک پروژه خاص که جزو پروژههای شاخص شهرداری است، در نظر گرفته شده و با احتساب آن بودجه منطقه سال جاری 620 میلیارد تومان است.
بر اساس این بودجه و اعتبارات سال جاری 62 پروژه و عملیات در دستور کار این منطقه قرار گرفته است؛ دو پروژه شاخص شهری از جمله آزادسازی پارک ظهرآبادی به مساحت 8.5 هکتار داریم که قبل از دوره ششم 3800 متر از این پارک آزادسازی شده بود و در این دوره حدود 4.5 هکتار این فضا آزادسازی شده است.
این مکان بهعنوان ریه غرب شهر اصفهان محسوب میشود که در صورت انجام طراحی، بهزودی احداث آن با رویکرد جدید آغاز میشود و تلاش میکنیم در دوره ششم آزادسازی آن را به اتمام برسانیم.
پروژه شاخص دیگر خیابان 45 متری غرب اصفهان است که اتصال خیابان امام خمینی (ره) به بلوار آیت الله شهید اشرفی اصفهانی انجام میشود، این پروژه بر بُعد ترافیکی، مصرف سوخت و خروج منطقه 11 از بنبست حداقلی مؤثر است، این مسیر حدود 100 هزار متر مربع آزادسازی دارد که مقداری از آن در منطقه 2 و بخش عمده در منطقه 11 است و در یک ماه گذشته دو هکتار این فضا آزادسازی شده است.
سایر پروژهها از جمله ساماندهی خیابان شهید باباصفری، ساماندهی خیابان شهید علیعسگری که یکی از اتصالات آن به خیابان ابوذر است و اجرای آن بار ترافیکی خیابان ابوذر و خیابان شهید هاشمی نژاد را کاهش خواهد داد، آزادسازی و اجرای خیابان شهید غفاری، کلکتور پساب شهری و مخزن 500 متر مکعبی آب برای ذخیره آب فضای سبز در پارک شهدای مدافع حرم، پیادهروسازی در خیابانهای شریف غربی، قدس و بهاران، همچنین دو پروژه فرهنگی در محله طراحی است، تبدیل فرهنگسرای گلزار شهدا به نگارخانه ایثار و شهادت و تبدیل باغ بانوان فروغ به مجموعه باغ گردشگری است.
ایمنا: خبر خوش شما برای شهروندان این منطقه چیست؟
غلامی: کارخانه روغن نباتی که از حدود هشت سال گذشته بلاتکلیف مانده بود را با پیگیریها و جلسات متعدد با مالکان در یک ماه اخیر تملک و آزادسازی کردیم که بالغ بر 2 هکتار از اراضی و معادل 480 متر طول از خیابان 45 متری حوزه غرب میباشد.
این خیابان از پارک ظهرآبادی گذر میکند، مقداری از فضا در پارک ظهرآبادی نیز آزادسازی و همچنین حدود 170 متر از طول خیابان کمکی امام خمینی (ره) هم آزادسازی شده است.
کد خبر 867261