پیام سپاهان

آخرين مطالب

چرا دچار ابر بحران انرژی شدیم؟ اقتصادی

چرا دچار ابر بحران انرژی شدیم؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ما از 100 درصد مدیریت انرژی برای یک کشور فقط حدود 40 درصد مدیریت را اعمال کرده‌ایم. این همان نقطه سیاه بخش مدیریت انرژی کشور است. به همین خاطر از 180 میلیارد دلار نفت و گاز برداشت شده در سال گذشته، حدود 52 میلیارد دلار هدررفت داشته است و هیچ‌کس پاسخگو نیست.
 عبدالله باباخانی| ابتدا مقدمه‌ای بر دلیل پیدایش ابربحران انرژی کشور و همچنین در ادامه راهکار‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت را به‌صورت مختصر و مفید جهت ارائه به سازمان‌های مرتبط خواهم آورد. برای هر عدد و آماری مستندات کافی وجود دارد و همچنین راه‌حل‌ها نیز نتیجه بیش از یک دهه مطالعه، روش‌های موفقیت‌های بخش انرژی 19 کشور می‌باشد که با شرایط کنونی کشورمان همخوان‌سازی شده است و راه‌حل‌ها قابلیت اجرایی دارند.
به سبک علم ریاضی ابتدا صورت مسئله را با همدیگر بررسی می‌کنیم تا به نقطه سخت آن برسیم و مسیر اشتباه را ادامه ندهیم.
کشور ما تولید کم ندارد، 290 میلیارد مترمکعب گاز تقریباً معادل مصرف کل اتحادیه اروپا است. تولید روزانه 3/8 میلیون بشکه نفت و میعانات هم معادل مصرف کشوری با 250 میلیون جمعیت است، پس این ابر بحران انرژی از کجا اینگونه انباشته شده است؟
پاسخ در مدیریت اشتباه انرژی و طراحی غلط در مسیر نحوه استفاده از انرژی کشور است. در طی هر 14 دولت، مدیریت تولید را با مدیریت انرژی اشتباه گرفته بودند. هر جا تولید بیشتر از مصرف بود به‌دلیل جوان بودن میدان‌های گازی یا نفتی و نصب پالایشگاه‌های جدید بود، بنابراین فکر کردیم که مدیریت انرژی اعمال کرده و موفقیت داشته‌ایم، طبیعی بود که تا ابد نمی‌شد، میدان جدید و پالایشگاه جدید وارد مدار کرد.
در کنار کاهش منابع گازی و نفتی، فرسودگی تجهیزات، با مصرف بیشتر انرژی به‌دلیل مصرف بیشتر غذا، آب و تکنولوژی‌های جدید روبه‌رو می‌شویم. (جهان در سال 2040 به دو برابر انرژی بیشتر و 50 درصد آب و غذای بیشتر نسبت به امروز نیاز دارد).
مدیریت انرژی امروز جهان شش بخش اصلی دارد:
1- مدیریت تولید یا واردات
2- مدیریت توزیع علمی
3- مدیریت کنترل هدررفت
4- مدیریت کنترل شدت مصرف
5- مدیریت توسعه سبد انرژی
6- مدیریت صادرات
از شش‌گانه مدیریت انرژی تاکنون ایران در بخش مدیریت تولید در حد نسبتاً خوب، مدیریت توزیع، ضعیف و مدیریت صادرات خوب عمل کرده است.
در سه بخش دیگر مدیریت انرژی (هدررفت، شدت مصرف و توسعه سبد) تقریباً هیچ کاری نکرده است.
پس جمع‌بندی نخست، این خواهد بود که ما از 100 درصد مدیریت انرژی برای یک کشور فقط حدود 40 درصد مدیریت را اعمال کرده‌ایم. این همان نقطه سیاه بخش مدیریت انرژی کشور است.
به همین خاطر از 180 میلیارد دلار نفت و گاز برداشت شده در سال گذشته، حدود 52 میلیارد دلار هدررفت داشته است و هیچ‌کس پاسخگو نیست. همزمان به لیست هدررفت 52 میلیارد دلاری انرژی (27 درصد انرژی تولیدی) نگاهی می‌اندازیم.
‌ 5/25 میلیارد دلار گاز فلر‌ها (21 میلیارد مترمکعب با 25 سنت)
‌ 1/2 میلیارد دلار هدررفت بنزین هنگام تخلیه در جایگاه‌ها و سوختگیری (گزارش پالایش و پخش با تایید بر هدررفت روزانه 6 میلیون لیتر)
‌ 1/5 میلیارد دلار نشتی تاسیسات گازی (گزارش شرکت گاز)
‌ 29 میلیارد دلار در نیروگاه‌ها و خطوط انتقال برق (در مرکز تحقیقات گاز این عدد تا 37 میلیارد دلار هم محاسبه گردیده است) 
‌ 7 میلیارد دلار عدم رعایت ماده 19 و 13 در ساختمان‌سازی (گزارش مرکز تحقیقات ساختمان مبنی بر مصرف پنج برابری انرژی در هر مترمکعب مسکونی در ایران نسبت به اروپا) 
‌ 8 میلیارد دلار سوخت اضافی خودرو‌های غیراستاندارد (خودرو‌های غیراستاندارد و ترافیک بدون مدیریت)
‌جمع این فاجعه مدیریت انرژی تا همین چند قلم به 51/95 میلیارد دلار با ارقام حداقلی می‌رسد و می‌تواند تا سقف 65 میلیارد دلار هم محاسبه گردد:
‌اضافه کنید، مصیبت‌های مدیریتی زیر را:
‌ ساخت 90 پتروشیمی بدون تکمیل زنجیره و با ظرفیت تولید زیر 75 درصد (زمستان‌ها تعطیل به‌خاطر نبود گاز) و در کمال تعجب مجوز ساخت 75 پتروشیمی دیگر. سالیانه حدود 35 میلیون تن صادرات پتروشیمی به ارزش 12 میلیارد دلار داریم که به‌دلیل نداشتن مدیریت یکپارچه انرژی و عدم تکمیل زنجیره پتروشیمی‌ها (قیمت محصولات پتروشیمی منطقه خلیج فارس حدود 1100 دلار بر تن است و ایران حدود 350 دلار بر تن) در نتیجه ایران حدود 24 میلیارد دلار سالیانه ضرر اشتباهات مدیریت یکپارچه انرژی در بخش پتروشیمی‌ها را می‌دهد.
‌ ساخت 46 میلیون تن صنعت فولاد، با تولید 31 میلیون تن و مجوز ساخت ده‌ها میلیون تن کارخانه فولاد دیگر
‌ اجرای 500 هزار کیلومتر خط لوله گاز بدون اینکه به برنامه تولید گاز توجه شده باشد و ادامه لوله‌کشی روستا به روستا در شرکت توسعه مهندسی گاز در دولت چهاردهم
‌اگر خسارات این چند بند را بشمارید، خواهید فهمید که چرا بیشتر از مصرف اتحادیه اروپا (283 میلیارد مترمکعب) گاز تولید می‌کنیم و 25 درصد در طول سال، 40 درصد در پاییز و زمستان کسری داریم. کسری برق 30 درصد، کسری بنزین 30 درصد، کسری زغال‌سنگ 65 درصد، کسری گازوئیل 15 درصد
مدیریت توسعه سبد انرژی
در بخش سبد انرژی هم به‌رغم اینکه اطلس جغرافیایی ایران، یکی از بهشت‌های سه‌گانه روی زمین است، اما تاکنون 75 درصد انرژی به گاز و 22 درصد به فراورده‌های نفتی تعلق داشته است؛ از طرفی بخش انرژی‌های تجدیدپذیر تاکنون بکر باقی مانده است و الان هم تقریباً در روزمرگی زندگی می‌کند و هیچ برنامه پویا و منسجمی که بتواند جایگاه انرژی‌های تجدیدپذیر به‌عنوان یکی از سهام‌داران عمده انرژی مشخص باشد وجود ندارد. (یادآوری می‌کنم که 35 درصد برق جهان از تجدیدپذیرها شکل می‌گیرد و سهم ایران حدود 1 درصد است. امسال بالغ بر 90 درصد برق جدید جهان از انرژی پاک است اما در برنامه هفتم حدود 75 درصد برق جدید ایران فسیلی است اما با کدام گاز، مشخص نشده است).
آنچه که در بخش تجدیدپذیر‌ها نیاز داریم ساختارسازی است که متاسفانه به‌جای آن لابی‌گری و انحصار را داریم ایجاد می‌کنیم. قرار نبود دولت ورود کند. قرار نبود دلال‌بازی صاحب این بخش بشود. قرار نبود شکست‌خورده‌های بخش انرژی فسیلی اینجا دوباره با تزریق دلارهای محدود نفتی جان بگیرند. قرار بود اینجا را به سبکی بسازیم که مردم پای کار باشند. اما دلالان دولتی مرگ زودهنگام انرژی‌های تجدیدپذیر را می‌خواهند و موفق خواهند شد.
وضعیت زمانی نگران‌کننده‌تر می‌شود که به آینده نگاه کنیم و ببینیم که در سه بازار بزرگ انرژی جهان سهم ایران چقدر است و چرا باید نگران به‌ویژه برای بازار انرژی‌های نو بود.
‌نفت: ‌در سال میلادی 2024 سهم بازار نفت حدود 2750 میلیارد دلار می‌شود که سهم صادرات آن 1235 میلیارد دلار خواهد بود. سهم تولید ایران در این بازار 98 میلیارد دلار برآورد می‌شود و سهم صادرات ایران حدود 32 میلیارد دلار است.
‌گاز: ‌در همین سال سهم بازار گاز حدود 1127 میلیارد دلار است و سهم صادرات حدود 600 میلیارد دلار می‌شود. سهم تولید ایران حدود 70 میلیارد دلار و سهم صادرات حدود 5 میلیارد دلار می‌شود. (از طرفی ایران در این بخش برای تامین کسری‌ها حدود 24 میلیارد دلار نیاز به خرید گاز دارد)
‌انرژی‌های نو: ‌حجم بازار شش‌گانه فناوری انرژی پاک خورشیدی، بادی، وسایل نقلیه الکتریکی (EVs)، باتری‌ها، دستگاه‌های الکترولیز و پمپ‌های حرارتی امسال از مرز 1219 میلیارد دلار عبور می‌کند. «سهم ایران تقریباً صفر است و ترسناک»
بازار انرژی‌های نو بالاتر از بازار گاز تا حالا قرار گرفته است.
‌ در سال 2030 یعنی کمی بعد از برنامه هفتم توسعه ایران، سهم بازارهای انرژی جهان توسط سازمان‌های معتبر بین‌المللی اینگونه برآورد می‌گردد.
‌ نفت حدود 1750 میلیارد دلار
‌ گاز حدود 1100 میلیارد دلار
‌ انرژی‌های نو حدود 2025 میلیارد دلار
‌بازار انرژی‌های نو تا سال 2040 از 4000 میلیارد دلار می‌گذرد.
‌پرسش بزرگی که مدیران انرژی ایران (نفت، نیرو و صمت) باید پاسخگو باشند این است که چرا از بازار 1219 میلیارد دلاری امسال جهان، ما جای نداریم. قرار است در پایان برنامه هفتم که بازار انرژی‌های نو جهان به حدود 2000 میلیارد دلار می‌رسد، سهم ایران چقدر باشد؟
اگر بر حسب سرانه مردم جهان پیش برویم باید به عدد بازار 200 میلیارد دلاری برای ایران برسیم. چه کسی در ایران مسئول دیدن این تغییرات بزرگ بازار انرژی جهانی است و چه فکری برای آینده ایران شده است؟
مگر می‌شود که کشور را بدون مدیریت یکپارچه انرژی جلو برد؟ مگر می‌شود این اعداد و ارقام را دید و همان مدیریت سنتی 45 ساله را با افکار عده‌ای که تفکرشان حداقل 20 سال از علم انرژی روز عقب مانده است، جلو برد؟
چرا مصوبات شورای عالی انرژی در حد مصوبات یک کار کودکستانی هم قوی نیست؟ چرا معاونت انرژی ریاست‌جمهوری تشکیل نشد؟ این همه فرصت‌سوزی را چه کسانی پاسخگو خواهند بود؟ ما چرا سالیانه 34 میلیارد دلار کسری انرژی داریم؟
پیشنهاد می‌کنم که دولت به‌جای فرار از حل مشکل به خودش بیاید و با اجازه تشکیل معاونت انرژی ریاست‌جمهوری از گسترش این فاجعه جلوگیری کند. کسری برق 30 درصدی تابستان بسیاری از زنگ‌ها را به صدا درخواهد آورد. هر روز تاخیر دولت دکتر پزشکیان می‌تواند ما را چند روز به ناامنی‌های اجتماعی که در اثر کسری انرژی رخ خواهد داد نزدیکتر کند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/962941/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مشکلات بیمه ای معلمان اصفهان از زبان شهروندخبرنگار

رقصِ خشونت

هواوی بی‌سروصدا سنسور دوربین اختصاصی برای گوشی‌هایش می‌سازد

اکسپریای پرچمدار جدید سونی احتمالا هفته آینده معرفی می‌شود

تاریخ رونمایی گوشی پرچمدار جدید سونی مشخص شد

چرا قیمت دلار پایین آمد

جنگ‌طلبان از کاخ سفید طرد می‌شوند

افت و خیز طرح کالابرگ

خاموشی‌های طبقاتی!

فعال اصلاح طلب: پیشرفت گفت‌وگوها در دور چهارم هم ادامه خواهد داشت

استان اصفهان پنجشنبه‌ها تعطیل شد

انتقال مصدومان واژگونی خودرو اتوبان نطنز با اورژانس هوایی

اسطوره‌های فوتبال ایران در میدان انسان‌دوستی

1200ماینر غیرقانونی در اصفهان کشف شد

دستگیری 153 خرده‌فروش مواد مخدر طی 3 روز در اصفهان

روشن ماندن روزانه چراغ‌های متروی کاوه اصفهان در فضای باز + تصاویر

تاثیر مستقیم قطعی مداوم برق بر عملکرد صنایع اصفهان| کاهش حجم تولید و افزایش هزینه‌ ها

«شعر فارسی در کرانه‌های دور» به نمایشگاه کتاب رسید

صحبت های شنیدنی سروش صحت درباره رنج ها

سرویس VPN by Google جایگزین Google Fi VPN شد

چرا ایالات متحده توان ورود به جنگ بزرگ را ندارد؟

عارضه خفت‌گیری

پیشبرد مذاکرات با حفظ اصول

فعال اصلاح طلب: ایران باید جنگ افروزان را منزوی کند

ویژه‌نامه «خادمان حرم ایران» منتشر شد

هشدار زرد هواشناسی اصفهان برای تداوم توفان و گردوخاک تا هفته آینده

11 خانه هلال فعال در اردستان وجود دارد

فرش بلوچی چیست؟ معرفی، قیمت و خرید اینترنتی

غیبت کامران قاسمپور در اصفهان موجه شد!

صحبت های شنیدنی دکتر شکوری

هک 1400 کاربر واتساپ؛ متا 167 میلیون دلار غرامت دریافت می‌کند

جزئیات ناامیدکننده‌ای درباره گلکسی زد فلیپ 7 FE سامسونگ فاش شد

برگزاری جشنواره علمی، فرهنگی و ورزشی دانش‌آموزان مدارس نمونه دولتی شبانه‌روزی پسرانه استان اصفهان

پای درس ایثار | معلم اصفهانی که تا آخرین نفس بر عهد تعلیم و تربیت ماند

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در آیین تجلیل از معلمان نمونه استان

نشست مشترک سرپرست دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد شهید و امور ایثارگران با معاون پژوهشی دانشگاه شهید بهشتی

ورود 32 موتورسوار لهستانی به اصفهان

گام به گام با طرز تهیه پلو شوشتری مجلسی و خوشمزه

10 عنوان کتاب طنز نشر «میخ» در نمایشگاه کتاب

تریلر دوم GTA 6 فضای مجازی را منفجر کرد؛ بیش از 60 میلیون بازدید تنها در 18 ساعت

خسارت 1.5 میلیارد دلاری تراشه‌سازی آمریکایی به دلیل تحریم چین

پرداخت فوق‌العاده به بیش از 3 هزار نیروی خدماتی آموزش‌وپرورش استان با حقوق اردیبهشت

دیداری صمیمی با خانواده شهید غریب در اسارت صدراله دشتی در محمودآباد مازندران

تاریخ دقیق کنسرت مهران مدیری، علیرضا طلیسچی، بهنام بانی و...

سارق سیم برق در خوانسار دستگیرشد

زن و شوهر چهار میلیارد طلا را سرقت کردند

کتاب «اسرائیل، آن شر مطلق » منتشر شد

پولیتزر 2025: درخشش روزنامه‌نگاری بین‌المللی و روایت‌های جسورانه

انتقال داده‌های کوانتومی در مسافت 11 مایل با کمک فوتون‌ها

سرمقاله وطن امروز/ روایت واقعیت ایران و رسانه‌های آلترناتیو