پیام سپاهان

آخرين مطالب

مقدار واقعی پول‌های بلوکه‌شده ایران چقدر است؟ سیاسی

مقدار واقعی پول‌های بلوکه‌شده ایران چقدر است؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - فرهیختگان /متن پیش رو در فرهیختگان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
فاطمه سادات مرتضوی| این روز‌ها مذاکرات ایران و آمریکا به شدت داغ شده و دو طرف در تلاشند تا با اعتمادسازی، گام‌هایی برای توافق در سال 2025 بردارند. اما این فرایند به سادگی نخواهد بود، زیرا بی‌اعتمادی‌های انباشته‌شده از گذشته، به ویژه قبل از انقلاب، چالش‌های زیادی را پیش روی دو طرف قرار داده است. عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران اخیراً در گفت‌وگو با الجزیره تأکید کرده جلب اعتماد ایران کار آسانی نیست، زیرا سال‌هاست که به دلیل اقدامات آمریکا، پول‌های ایران در کشور‌های مختلف مسدود شده است. درحالی‌که ایران به تعهدات خود عمل کرده، اما دولت آمریکا برخلاف تعهداتش عمل کرده و باید گام‌های مطمئنی برای افزایش اعتماد بردارد. یکی از موضوعاتی که می‌تواند محل بحث باشد و از سوی ایران خواسته شود طرف آمریکایی برای اعتمادسازی به آن عمل کند، آزادسازی منابع بلوکه‌شده کشورمان در خارج است. شوربختانه آمار رسمی و دقیقی از حجم منابع بلوکه‌شده ایران در خارج وجود ندارد، با این حال گزارش حاضر سعی کرده از طریق بررسی اخبار، اظهارات مسئولان دولتی و کارشناسان، این موضوع را مورد بحث قرار دهد. 
پول بلوکه‌شده ایران چقدر است؟
از زمان اعلام توافق برجام در سال 1394، اظهارات متناقضی در مورد حجم دارایی‌های ایران در خارج منتشر شده است. تخمین‌ها از 20 میلیارد دلار تا 180 میلیارد دلار متغیر است. باراک اوباما در ابتدا تخمینی تقریباً 100 میلیارد دلار را در گفت‌وگو با فرید ذکریا ارائه داد. او بعداً این رقم را به نصف، یعنی بین 50 تا 60 میلیارد دلار کاهش داد. نادر حبیبی، استاد اقتصاد در مرکز مطالعات خاورمیانه دانشگاه برندایس آمریکا در سال 1394 و دقیقاً در زمان توافق برجام در مقاله خود مدعی شد به طور کلی، ارزش تمام دارایی‌های مسدود شده ایران از سال 1979 به احتمال زیاد بیش از 100 میلیارد دلار است. با این حال، دارایی‌هایی که پس از توافق برجام آزاد خواهند شد، دارایی‌هایی هستند که اخیراً به دلیل برنامه هسته‌ای ایران مسدود شده‌اند. این دارایی‌ها تنها بخش کوچکی از کل دارایی‌های مسدود شده ایران را تشکیل می‌دهند و احتمالاً شامل هیچ‌یک از دارایی‌های موجود در ایالات متحده نخواهند شد. وی رقم دارایی‌های ایران را 102 میلیارد دلار اعلام می‌کند. این رقم شامل 89.6 میلیارد دلار در خارج از آمریکا و 12 میلیارد دلار نیز در آمریکا عنوان شده است. 
همه این‌ها درحالی است که 4 مرداد 1394 ولی‌الله سیف، رئیس وقت کل بانک مرکزی، رقم دارایی‌های توقیف‌شده ایران را 29 میلیارد دلار عنوان کرد؛ رقمی که وزیر وقت اقتصاد، علی طیب‌نیا نیز آن را تأیید کرد. سیف گفت رقم دارایی‌های بلوکه‌شده ایران 29 میلیارد دلار است که 23 میلیارد دلار از اموال بانک مرکزی در کشور‌های ژاپن، کره و امارات متحده عربی موجود است و 6 میلیارد دلار از محل فروش نفت نیز در هند وجود دارد. 
پس از اعلام رقم 29 میلیارد دلاری از سوی سیف، غلامعلی کامیاب به ارائه توضیحاتی در این خصوص پرداخت و با تأکید بر تفاوت دو مفهوم «ذخایر ارزی» با «دارایی‌های ارزی» گفت: «منابع بانک مرکزی که با اجرای برجام آزاد می‌شود و قابل استفاده خواهد شد، بالغ بر 23 میلیارد دلار است. 6 میلیارد دلار هم از منابع بلوکه‌شده دولت که وجوه حاصل از صادرات نفت است، آزاد می‌شود و به حساب بانک مرکزی واریز خواهد شد. به این ترتیب وجوه آزاد شده و قابل دسترسی بالغ بر 29 میلیارد خواهد شد.» معاون ارزی بانک مرکزی در ادامه گفت: «به این رقم 22.4 میلیارد دلار وثیقه در چین برای تأمین مالی پروژه‌ها، حدود 24.5 میلیارد دلار سپرده‌گذاری انجام شده نزد شرکت زیرمجموعه وزارت نفت، حدود 10 میلیارد دلار سپرده نزد بانک‌های ایرانی، 3.7 میلیارد دلار اوراق قرضه مسدودی ناشی از حکم دادگاه و همچنین وجوهی که در اختیار بوده، اضافه می‌شود.» وی همچنین گفته بود: «در عین حال حدود 10 میلیارد دلار به‌عنوان سپرده‌گذاری نزد بانک‌های داخلی در پی مصوبات مراجع مختلف وجود دارد که جزء این دارایی‌ها به حساب می‌آیند. 23 میلیارد دلار منابع بانک مرکزی و 6 میلیارد دلار برای دولت است که هم‌اکنون در حساب‌های خارجی مسدود شده است. درمجموع حدود 90 تا 100 میلیارد دلار دارایی بلوکه‌شده در بانک‌های خارجی داریم.» 
آیا با برجام همه اموال ایران آزاد شد؟
گفته شد که تا قبل از امضای برجام اعداد مختلفی برای پول‌های بلوکه‌شده ایران اعلام شده است. این رقم درحالی بوده که در گزارش‌های پس از برجام آمده است که از زمان امضای برجام تا زمان خروج دونالد ترامپ از برجام، چیزی حدود 40 میلیارد دلار از منابع بلوکه‌شده ایران آزاد شده است. یکی از این گزارش‌ها، گزارش بانک جهانی در مرداد 1395 است. در این گزارش آمده است در مدت حدود هشت ماه پس از اجرای برجام ایران به 30 میلیارد دلار از دارایی‌های مسدود شده‌اش در بانک‌های بیرون این کشور دست پیدا کرده است. در گزارش‌های دیگری نیز اعداد دیگری آمده و رسانه‌ها مدعی هستند مجموع منابع آزاد شده ایران در پسابرجام حدود 40 میلیارد دلار بوده است.
از تکذیب ایران تا تأیید آمریکا؟
6 شهریور 1402 شهید امیرعبداللهیان، وزیر وقت امور خارجه کشورمان با بیان اینکه پول بلوکه‌ای شده‌ای در هیچ کشوری نداریم، به خبرگزاری دولتی ایرنا گفت می‌توانیم از دارایی‌هایی که در اختیار داریم، استفاده کنیم. در شهریور 1402 ناصر کنعانی، سخنگوی وقت وزارت امور خارجه، با بیان اینکه مبالغ بلوکه‌شده مالی زیادی در سایر کشور‌ها نداریم، گفت ما در ژاپن مبالغ بلوکه‌شده داشتیم که به آن دسترسی داشتیم و توانستیم در مواردی که نیاز داشتیم آن را هزینه کنیم. مبالغی در ترکیه داریم، دسترسی‌های ما به طور نسبی وجود دارد. اما 7 شهریور 1402 شهریار حیدری، نایب‌رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، در گفت‌وگو با روزنامه تعادل به موضوع پول‌های بلوکه‌شده ایران پرداخت و در این مورد گفت: «ما در کشور‌های آمریکا، انگلیس، کره، چین و عراق پول بلوکه‌شده داریم. در این بین، برای آزادسازی پول‌های ایران، عراق پیش‌قدم شده است. در ضمن بیشترین میزان پول‌های بلوکه‌شده ایران، در کره و عراق است که حدود 16 میلیارد دلار به ایران بدهی دارند.»
درمجموع آمار دقیقی از ارزش دارایی‌های بلوکه‌شده ایران در کشور‌های خارجی وجود ندارد، اما در سال 2021، سرویس تحقیقات کنگره آمریکا این رقم را بین 100 تا 120 میلیارد دلار اعلام کرد. همچنین، الن دوهان، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر در سال 2022 از بلوکه شدن 100 تا 130 میلیارد دلار از اموال ایران خبر داد. صندوق بین‌المللی پول نیز در گزارشی در سال 1401، ارزش اموال مسدود شده ایران را تا پایان ‌آوریل 2020 حدود 115 میلیارد دلار تخمین زد. بخشی از این دارایی‌ها شامل اموال نقدی ناشی از فروش نفت و گاز است، اما بخش قابل توجهی نیز غیرنقدی‌اند و شامل سهام شرکت‌های آمریکایی و اروپایی خریداری شده قبل از انقلاب اسلامی می‌شود. 
از 2 تا 12 میلیارد دلار در آمریکا!
 تحریم‌های آمریکا و مسدودسازی دارایی‌های ایران با پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 آغاز شد. نخستین بار در سال 1979، پس از گروگان‌گیری دیپلمات‌های آمریکایی، دارایی‌های ایران به دستور جیمی کارتر بلوکه شد و ایالات متحده روابط اقتصادی و دیپلماتیک خود با ایران را قطع کرد. همچنین کارتر واردات نفت از ایران را ممنوع و حدود 11 میلیارد دلار از دارایی‌های ایران را مسدود کرد. در سال 1359، با میانجیگری الجزایر، توافقی برای بازگشت دارایی‌های ایران به امضا رسید، اما این توافق هرگز عملی نشد. آمار دقیقی از وجوه نقدی ایران در بانک‌های آمریکایی در زمان انقلاب وجود ندارد، اما برخی برآورد‌ها نشان می‌دهد دارایی‌های مسدود شده بین 10 تا 12 میلیارد دلار بوده است. همچنین گفته می‌شود حدود 8 میلیارد دلار از این وجوه به ایران بازگردانده شد. 
طی این سال‌ها نیز برخی دارایی‌ها به طور کامل مسدود شده‌اند و برخی دیگر تحت محدودیت‌های شدید قرار دارند. البته که آمار دقیقی از آن وجود ندارد. آخرین گزارش وزارت خزانه‌داری آمریکا درباره بلوکه شدن دارایی‌های ایرانی می‌گوید، یک میلیارد و 973 میلیون دلار از دارایی‌های مالی ایرانی در ایالات متحده و 19 میلیون دلار از دارایی‌های آزاد شده (مانند وجوه متعلق به نمایندگی ایران در سازمان ملل که تحت مصونیت دیپلماتیک قرار دارد) بلوکه‌شده است. 
نادر حبیبی، استاد اقتصاد در مرکز مطالعات خاورمیانه دانشگاه برندایس آمریکا در سال 1394 در گزارشی بیان می‌دارد دارایی‌های مالی و فیزیکی در ایالات متحده که عمدتاً طی چند سال پس از انقلاب اسلامی مسدود شدند، در ابتدا مجموع آن‌ها 12 میلیارد دلار بود اما از آنجایی که بیش از 30 سال است که سود آن‌ها انباشته می‌شود، ارزش فعلی آن‌ها به طور قابل توجهی بالاتر است. با نرخ بازده محافظه‌کارانه 3 درصد در سال، ارزش فعلی این پرتفوی 12 میلیارد دلاری پس از 35 سال بیش از 33 میلیارد دلار خواهد بود. درمجموع مشخص نیست در پسابرجام ایران چقدر از منابع خود در آمریکا را آزاد کرده است. 
از چاله کره به چاه قطر
در اواسط سال 2024، خبر آزادسازی 7 میلیارد دلار از دارایی‌های بلوکه‌شده ایران منتشر شد، اما این ماجرا پیچیدگی‌های خاص خود را داشت. این منابع ابتدا به دلیل تحریم‌های دونالد ترامپ در کره جنوبی بلوکه شدند. عبدالناصر همتی، رئیس وقت بانک مرکزی ایران، اولین بار از آزادی این 7 میلیارد دلار خبر داد. کره جنوبی تنها خریدار میعانات گازی از ایران بود و پول این محموله‌ها به دلیل تحریم‌ها در این کشور بلوکه مانده بود. بخشی از این مبلغ برای خرید دارو هزینه شد، اما کره جنوبی به دلیل کاهش ارزش واحد پول خود، نزدیک به یک میلیارد دلار کمتر از بدهی واقعی خود به ایران پرداخت کرد. در سال 1402، توافقی بین ایران و آمریکا برای مبادله زندانیان انجام شد که در آن 6 میلیارد دلار بلوکه‌شده ایران (با کسر یک میلیارد دلار کارمزد و غیره) در بانک‌های کره جنوبی آزاد و به بانک‌های قطر منتقل شد تا ایران بتواند از آن برای خرید‌های غیرتحریمی و انسان‌دوستانه استفاده کند. اما پس از اتفاقات هفت اکتبر، سه روزنامه آمریکایی گزارش دادند که آمریکا از قطر خواسته دسترسی ایران به این 6 میلیارد دلار را متوقف کند و توافقی برای قطع دسترسی ایران به این پول در بانک‌های قطری صورت گرفته است. 
کشور بعدی چین است که گفته می‌شود 22 تا 30 میلیارد دلار از پول فروش نفت ایران در این کشور است. عراق نیز کشور دیگری است که گفته می‌شود ایران بخش قابل توجهی از منابع فروش برق و گاز خود را نتوانسته از این کشور دریافت کند. همچنین ایران منابعی نیز در ژاپن دارد که رقم آن 2 میلیارد دلار عنوان شده است. این اعداد درحالی اعلام شده که برخی از آن‌ها از سوی دولت سیزدهم رد شده و تنها عددی که قابل استناد بوده، همان 6 میلیارد دلار ایران در قطر است. 
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/961766/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استقلال، آلومینیوم را 5 گله کرد/ تراکتور با 3 گل پیش افتاد

معلمان طلایه‌داران جهاد تربیتی و فرهنگی هستند

سخنان شنیدنی حامد عسکری

خواندن مثنوی چه فایده ای دارد؟

رستوران سامسونگ با سرآشپز هوش مصنوعی به‌زودی افتتاح می‌شود

گوشی فوق مقاوم یولفون با دوربین دید در شب و قیمت منطقی معرفی شد

آمیتاب باچان استودیوی بازی‌سازی می‌زند!

به‌روزرسانی جدید تلگرام از راه رسید؛ ترکیبی از نوآوری، امنیت و کارایی

سپاهان 1 - گل‌گهر 2؛ وداع با رویا در نقش جهان

پای درس ایثار | روایت خانم معلم نطنزی که روژینا را به زندگی برگرداند

نتایج زنده هفته 28 لیگ برتر فوتبال/ استقلال 3 بر صفر از آلومینیوم پیش افتاد

نتایج زنده هفته 28 لیگ برتر فوتبال/ استقلال 3 گل و تراکتور 2 گل پیش افتادند

شور و نشاط در مهد چوگان ایران

نتایج زنده هفته 28 لیگ برتر فوتبال/ استقلال، آلومینیوم را 5 گله کرد!

استقلال، آلومینیوم را 5 گله کرد/ تراکتور با 2 گل پیش افتاد

شعری از مریم دلدار بهاری، شرکت‌کنندۀ فصل چهارم سرزمین شعر

انویدیا احتمالا به‌زودی تراشه‌های پیشرفته‌ای برای بازار چین می‌سازد

ساتیا نادلا: عملکرد مدل‌های هوش مصنوعی مایکروسافت هر 6 ماه دو برابر بهتر می‌شود

انتشار بازی GTA VI با تاخیر یک ساله؛ قرار ما سال بعد همین موقع!

پینترست به زودی تصاویر ساخته شده با هوش مصنوعی را برچسب‌گذاری می‌کند

اندیشکده آمریکایی: خراب کردن «توافق ترامپی» برای اسرائیل راحت نیست

گزارش زنده: ملوان 0 – ذوب آهن 0

گزارش زنده: ملوان 0 - ذوب آهن 0

نتایج زنده هفته 28 لیگ برتر فوتبال/ استقلال یک بر صفر از آلومینیوم پیش افتاد

نتایج زنده هفته 28 لیگ برتر فوتبال/ برتری استقلال مقابل آلومینیوم در نیمه اول

خدا دلش به حال مردم اصفهان بسوزد!

هرچه کردم شکر آن را، روزگار از من گرفت!

ریلمی C75 5G با استاندارد نظامی و باتری 6000mAh معرفی شد

مدیرعامل انویدیا از فاصله اندک چین با آمریکا در حوزه هوش مصنوعی می‌گوید

چرا اروپا از روند مذاکرات ایران و آمریکا شاکی است؟

دیدار سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جانبازان گرانقدر به مناسبت روز معلم و دهه کرامت

اعلام ترکیب ملوان برای تکراری‌ترین بازی فصل

بولینگ و بیلیارد در تمامی 31 استان کشور فعال است

نتایج زنده هفته 28 لیگ برتر فوتبال/ اولین تجربه استقلال با جباری در لیگ

شاعرانه/خوشحال باش ای بی‌وفا! خوش نیست حالم

وظیفه عاشق فقط آرامش معشوق هست!

بازگشت قدرتمند سونی به میدان رقابت؛ پرچمدار جدید Xperia 1 VII با اسنپدراگون 8 الیت نمایان شد

اپل دستورالعمل‌های اپ استور را به‌روزرسانی کرد

مایکروسافت هفته آینده از سرفیس جدید رونمایی می‌کند

توسعه زیرساخت‌ها و رفاه بومیان در اولویت سازمان منطقه آزادکیش

امام جمعه اهل سنت کیش بر حفظ فرهنگ بومی و رفع محرومیت‌ها تأکید کرد

توسعه دریامحور و همکاری‌ مشترک اصفهان و منطقه آزاد قشم در نمایشگاه اکسپو

انسانی‌ترین نگاه به زن مربوط به دین اسلام است

غم عشق آمد!

روزنامه اسرائیلی: تل‌آویو تماشاچی مذاکرات است

جنگی که آسیا را نابود خواهد کرد

اعلام آمادگی کیش برای میزبانی از گردشگران خارجی در نشست تورگردانان 33 کشور مختلف

روایت‌گری دقیق در بحران‌ها، قدرت رسانه‌ای کشور را تثبیت می‌کند

تقدیر امام جمعه موقت اصفهان از اهدا کنندگان خون به مصدومان حادثه بندر عباس

خودشناسی از دید دکتر شکوری