پیام سپاهان

آخرين مطالب

سمندر لرستانی در سفره هفت‌ سین؛ زینت یا تهدید؟ اقتصادی

سمندر لرستانی در سفره هفت‌ سین؛ زینت یا تهدید؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - سمندر لرستانی، این دُرّ گرانبها و نادر طبیعت، با رنگ‌ها و الگوهای خیره‌کننده‌اش، نماد اصالت و زیبایی طبیعت ایران است اما در ایام نوروز برخی با قرار دادن این موجود منحصربه فرد در سفره هفت سین خود، نه تنها به بقا و حفظ آن آسیب می‌زنند، بلکه تهدیدی جدی برای توازن اکوسیستم طبیعی کشور ایجاد می‌کند.
به گزارش خبرگزاری ایمنا در لرستان، در دل رشته‌کوه‌های زاگرس، جایی که طبیعت با سخاوت تمام زیبایی‌های خود را به نمایش می‌گذارد، موجودی شگفت‌انگیز و نادر به نام سمندر لرستانی زندگی می‌کند، این دوزیست زیبا با رنگ‌های خیره‌کننده و الگوهای منحصربه‌فرد، تنها در زیستگاه‌های محدودی از استان لرستان دیده می‌شود و به‌عنوان یکی از گنجینه‌های طبیعی ایران شناخته می‌شود که به دلیل تهدیدات مختلف این گونه در خطر انقراض قرار دارد و نیازمند توجه و حفاظت ویژه است.
با نزدیک شدن به نوروز، جشن باستانی ایرانیان که نماد نوزایی و تجدید حیات طبیعت است، خانه‌ها با سفره‌های هفت‌سین مزین می‌شوند، هر یک از اجزای این سفره، نمادی از زندگی، برکت و نوزایی است که در سال‌های اخیر، برخی افراد به‌اشتباه سمندر لرستانی را به‌عنوان نمادی از تازگی و حیات در سفره هفت‌سین قرار می‌دهند، این اقدام ناآگاهانه، علاوه بر آسیب جدی به بقای این گونه نادر، تعادل اکولوژیک زیستگاه‌های طبیعی را نیز به خطر می‌اندازد.
حضور ناخواسته سمندر لرستانی در سفره‌های هفت‌سین، موجب افزایش قاچاق و تجارت غیرقانونی این گونه شده و افراد سودجو با جمع‌آوری این موجودات از زیستگاه‌های طبیعی‌شان، آن‌ها را در بازارهای محلی به فروش می‌رسانند، این روند نه‌تنها جمعیت سمندر لرستانی را به‌شدت کاهش داده، بلکه اکوسیستم‌های محلی را نیز دچار اختلال کرده است.

پیام سپاهان

مقابله با قاچاق سمندر لرستانی در ایام نوروز کامران فرمان‌پور، مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان با بیان اینکه سمندر لرستانی یکی از گونه‌های جانوری اندمیک و خاص لرستان است، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: سمندر لرستانی از دوزیستان کمیاب و ارزشمندی است که در سال‌های اخیر به دلیل تهدیدات طبیعی و انسانی، همچون خشکسالی و افزایش خرید و فروش غیرمجاز توسط افراد سودجو، تحت فشارهای شدیدی قرار گرفته است، این شرایط به‌ویژه در ایام پیش از نوروز، در بازارهای داخلی و خارجی مشاهده می‌شود.
وی می‌افزاید: این‌گونه جانوری به‌طور رسمی در فهرست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت از محیط زیست (IUCN) و در ضمیمه یک کنوانسیون CITES قرار دارد و به همین دلیل تجارت و خرید و فروش آن ممنوع است، اداره کل محیط زیست لرستان تدابیر خاصی را برای جلوگیری از قاچاق این گونه گرفته کرده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان با اشاره به همکاری‌های میان اداره کل محیط زیست و میراث فرهنگی لرستان برای حفاظت از سمندر در منطقه «کول چپ» اضافه می‌کند: با توجه به اینکه عمده مناطق وجود این گونه جانوری در مناطق گردشگری قرار دارد، ورود گردشگران تنها با گرفتن مجوز از دو اداره کل ممکن خواهد بود، در صورت همراه نداشتن مجوز از ورود افراد جلوگیری خواهد شد.
وی تأکید می‌کند: سمندر لرستانی یک میراث جهانی است و به منظور حفاظت از این گونه و جلوگیری از تخریب زیستگاه آن، اقداماتی چون ایجاد پاسگاه‌های سیار محیط‌بانی در مناطق حساس و تشدید گشت‌های شبانه‌روزی در دستور کار قرار گرفته است.

پیام سپاهان

مشارکت جوامع محلی در حفظ سمندر لرستانی فرمان‌پور در ادامه با اشاره به نقش مهم جوامع محلی در حفاظت از این گونه می‌گوید: سنگینی این مسئولیت بر دوش اهالی و ساکنان بومی در مناطق زیستگاه سمندر است و از آنها انتظار می‌رود با برنامه‌های فرهنگی و آموزشی به ما در حفاظت از طبیعت و سمندر لرستانی کمک کنند.
وی می‌افزاید: همکاری و مشارکت جوامع محلی، کارشناسان، محیط‌بانان و سازمان‌های مردم‌نهاد برای حفاظت از سمندر لرستانی اهمیت زیادی دارد، با برنامه‌ریزی دقیق و جامع در برخورد با قاچاق سمندر و حمایت جوامع بومی می‌توانیم به‌طور مؤثر به‌حفظ این گونه نادر کمک کنیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان اضافه می‌کند: منطقه «وژن آب» یکی از زیستگاه‌های مهم سمندر است که به‌عنوان منطقه پناهگاه حیات وحش به تصویب شورای عالی حفاظت محیط زیست رسیده و منطقه‌ای بالغ بر 800 هکتار است که اکنون دارای یک پاسگاه سیار محیط‌بانی است، همچنین، منطقه شاداب کوه که در جنوب لرستان و شهرستان پلدختر قرار دارد، زیستگاه دیگر این گونه است.
وی ادامه می‌دهد: منطقه «کول چپ»، که عمده زیستگاه سمندر لرستانی است، زیستگاه این سمندر به شمار می‌آید.
فرمان‌پور با تاکید بر لزوم حفاظت از تنوع زیستی کشور می‌گوید: برای حفظ این گونه‌ها باید تلاش کنیم که تعارضات میان انسان و محیط‌زیست به حداقل برسد و از تخریب زیستگاه‌ها جلوگیری کنیم، در برنامه‌ریزی‌های توسعه، باید ارزش‌های گونه‌های جانوری را مورد توجه قرار دهیم.
وی می‌افزاید: یکی از راهکارهای اصلی برای جلوگیری از انقراض گونه‌ها، بررسی دقیق زیستگاه‌ها و جمعیت‌های موجود است، این مسئله باید با همکاری مسئولان و مردم در اولویت قرار گیرد و آموزش‌های لازم به مردم بومی داده شود تا در زمینه احیا و حفاظت این گونه تلاش کنند.
فرمان‌پور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به چالش‌های مربوط به نگهداری سمندر لرستانی در آکواریوم‌ها می‌گوید: سمندر لرستانی به‌دلیل نیاز به آب با کیفیت بالا و اکسیژن کافی در آکواریوم‌ها شرایط مناسبی ندارد و در معرض نابودی قرار می‌گیرد، افراد از نحوه زندگی این جانور حساس آگاه نیستند و فقط در زیستگاه خودش و در اقلیم خاص نیاز دارد، در محیط‌های آکواریومی نمی‌تواند دوام بیاورد.
حاجی‌باریکو؛ نامی که سمندر لرستانی را از نابودی نجات داد عطا حسن‌پور، مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری لرستان نیز با بیان اینکه سمندر لرستانی یک گونه اندمیک و نادر است که تنها در مناطق جنوبی استان لرستان زیست می‌کند، به خبرنگار ایمنا می‌گوید: دلیل حفظ این گونه جانوری از گذشته تا کنون، گرفتن نام یک زیارتگاه به نام «حاجی باریکو» است.
وی می‌افزاید: «حاجی باریکو» جز شهرستان اندیمشک خوزستان است و در گذشته جزئی از لرستان بوده و از آن مقبره سمندر «حاجی باریکو» نام گرفته است، به همین دلیل مردم این گونه را نمی‌کشند یا تعرضی به زیستگاهشان نمی‌کنند و تا این مقطع زمانی این گونه حفظ شده است.
مدیرکل میراث‌فرهنگی لرستان با بیان اینکه از مردم و گردشگران تقاضا داریم از خرید و نگهداری این گونه خودداری کنند تا از سوءاستفاده‌های احتمالی جلوگیری شود، ادامه می‌دهد: به‌منظور حفاظت از این میراث طبیعی، اداره‌کل حفاظت محیط زیست لرستان اقدامات لازم را در دستور کار قرار داده و به تمام تورهای گردشگری اطلاع داده شده است که از فصل اسفند باید با هماهنگی و داشتن مجوز وارد این منطقه شوند.
به گزارش ایمنا، برای حفظ گونه نادر سمندر لرستانی و جلوگیری از تهدیدات جدی که آن را در خطر انقراض قرار داده است، باید فرهنگ حفاظت از محیط‌زیست و احترام به حیات وحش در جامعه گسترش پیدا کند.
سمندر لرستانی نه تنها میراثی طبیعی برای ایران است، بلکه نمادی از نیاز به همزیستی انسان و طبیعت است، با توجه به تهدیداتی که این موجود به دلیل ناآگاهی و اقدامات نادرست با آن روبه‌رو بوده، ضروری است که همگان برای حفاظت از آن تلاش کنند و به‌جای استفاده اشتباه از این موجود در سفره‌های هفت‌سین در حفظ و گسترش این گنجینه طبیعی سهیم باشیم.
کد خبر 849835

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/948932/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انتشار 200 میلیون یورو اوراق مرابحه ارزی برای فولاد مبارکه کلید خورد/مدیرعامل بانک ملت: با تمام توان در خدمت افزایش تولید و اشتغال در کشور خواهیم بود

آلودگی هوای اصفهان امروز چهارشنبه 31 اردیبهشت 1404 + شاخص کیفی به تفکیک مناطق

کاروانسراهای ایران/ اینجا کاروانسرای مادر شاه است!

نشست خبری تامین مالی ارزی «پروژه نورد گرم 2» فولاد مبارکه اصفهان + ویدئو

آقازاده هستم!/ پول داشته باشم ماشینم را برقی می‌کنم/ واکنش عضو شورا به مطالبات خانوادگی

287 رأس احشام قاچاق در شهرضا کشف شد

25 متهم متواری در اصفهان دستگیر شدند

رهروان راه ولایت، آینه‌داران آرمان‌های انقلاب

تمهیدات ویژه خوزستان برای میزبانی از زائران اربعین در مرزها

قابلیت اشتراک صفحه‌نمایش و دوربین جمنای لایو در دسترس همه کاربران اندروید و iOS قرار گرفت

تاثیر منفی قطع برق بر شبکه اینترنت، موبایل‌ها و خودپردازها

سرمقاله جوان/ نگاه جنسیت‌زده جامعه را از کار افتاده می‌کند

سرمقاله فرهیختگان/ مستمع صاحب سخن را بر سر ذوق آورد

سرمقاله وطن امروز/ شهید رئیسی و فصل نوین سیاست ایران

هشدار هواشناسی اصفهان؛ بارش‌های رگباری و گردوخاک در راه است

همایش یک روزه معاونان تعاون و امور اجتماعی بنیاد شهید و امور ایثارگران قطب 5 کشور در سمنان با محوریت اشتغال و کارآفرینی

تداوم جلسات هماهنگی کنگره 4000 شهید استان گلستان با برگزاری دومین نشست تخصصی

اصفهان میزبان مسابقات لیگ ملی چوگان جام زاینده‌رود

آیین افتتاح مرکز مدیریت بحران و کنترل عملیات کلان‌شهر اصفهان آغاز شد

برنامه سینماهای اصفهان، امروز چهارشنبه 31 اردیبهشت + ساعت‌ اکران دایناسور

برنامه بانک ملت برای عرضه 440 میلیون یورو اوراق مرابحه ارزی

هشتمین مجمع عمومی عادی سالیانه و فوق العاده شرکت بین‌المللی لجستیک راه ابریشم برگزار شد

سالگرد رئیس جمهور شهید در اصفهان

برگزاری مجمع انتخاباتی هیئت بدنسازی با حضور 10 نامزد

فیلمی از برگزاری مراسم آیت الله رئیسی در آران و بیدگل

دور ایـــران می‌گردیم!

جایگزین دلار مشخص شد؟

تجمع هواداران سپاهان مقابل استانداری اصفهان / عکس

زمان‌بندی برگزاری چهل‌وهشتمین مسابقات سراسری قرآن در اصفهان اعلام شد

میراث فرهنگی و گردشگری در اولویت‌های برنامه یزد پایدار

حمایت شهرداری اصفهان از قانون جوانی جمعیت و ایران جوان

آخرین خبر از وضعیت مدافع باتجربه پرسپولیس/ مسیر اصفهان یا تمدید؟

میخ تابوت بر پروژه استارلاین؛ گوگل سرویس کنفرانس ویدیویی سه‌بعدی Beam را معرفی کرد

سرمقاله جام جم/ غنی‌سازی، خط قرمز تغییر‌ناپذیر

سرمقاله شرق/ حق بر لوبیا چیتی

نتایج انتخابات کانون مداحان شهرستان اصفهان اعلام شد

سرکنسولگری روسیه در اصفهان موجب پیشبرد روابط فی‌مابین شد

درصدد تقویت دیپلماسی اقتصادی با کشورهای همسایه هستیم

واکنش روسیه به گسترش تجاوز زمینی اسرائیل علیه غزه

کارت‌های بانکی وارد جایگاه‌ها می‌شوند؟ هشدار جدی درباره دور نریختن کارت سوخت

چیدمان مدیریتی جدید سپاهان اعلام شد

کاشی 800 ساله مسجد تاریخی کله روستای قهرود کاشان رونمایی شد

واژگونی خودرو در محور مهاباد - سردشت 7 مصدوم برجای گذاشت

ترجمه زنده تماس با حفظ صدا و لحن؛ گوگل میت سوپرشارژ شد!

سرمقاله اعتماد/ مساله؛ فراتر از فرزند‌آوری

واکنش «کیهان» به سخنان روحانی: سرانجام توافق با اروپا را وارونه روایت می‌کند

سرمقاله ایران/ دریغا آل هاشم

گانگسترها بر FATF حاکمند، از کدام استاندارد حرف می‌زنید؟

مذاکرات پشت‌پرده قطر با آمریکا و ایران

سرمقاله کیهان/ چند نکته درباره «غلط زیادی آمریکا»

ویکی پدیاجستجو