پیام سپاهان

آخرين مطالب

روایت روزنامه اسرائیلی از «ناو‌های پهپادبر ایران» مقالات

روایت روزنامه اسرائیلی از «ناو‌های پهپادبر ایران»
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - انتخاب /متن پیش رو در انتخاب منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
اودد یارون در روزنامه اسرائیلی هاآرتص نوشت: بیش از یک ماه از ترور اسماعیل هنیه، رهبر شاخه سیاسی حماس و فواد شکر، فرمانده ارشد نظامی حزب الله در تهران و بیروت می‌گذرد و ترس و نگرانی در اسرائیل از تکرار حمله ماه آوریل ایران بر جامعه اسرائیل سایه افکنده است. 
 ایران و گروه‌های نیابتی اش کنترل تنگه‌های هرمز و باب المندب را در اختیار دارند و این به آن‌ها اجازه می‌دهد تا تجارت جهانی و هرگونه تحرکات مرتبط با اسرائیل را مورد تهدید قرار دهند.
اما این برای ایران کافی نیست. پس از سال‌ها تمرکز بر فعالیت‌های نیروی دریایی در نزدیکی سواحل سرزمینی، که برای آن عمدتا از کشتی‌های تهاجمی سبک، ناو‌ها و ناوچه‌ها تشکیل شده است، در سال‌های اخیر ایران بر روی توسعه نیروی دریایی‌ای متمرکز شده که قادر باشد به هر گوشه‌ای از جهان سرک بکشد. این قابلیت به آن‌ها امکان می‌دهد تا فاصله خود با اهدافشان را کوتاه‌تر کنند و دامنه تهدیداتشان علیه دشمنان احتمالی شان را گسترش دهند. تهران امیدوار است که ناو پهپاد بر بعدی‌ای که به ناوگان نیروی دریایی این کشور اضافه می‌شود، نیروی دریایی را در باشگاهی بسیار انحصاری قرار دهد.
ایران از دو نیروی دریایی برخوردار است: نیروی دریایی متعلق به ارتش و نیروی دریایی متعلق به سپاه پاسداران. شلومو گوئتا، تحلیلگر مرکز تحقیقاتی سیاست گذاری و استراتژی دریایی در دانشگاه هیفا در این باره می‌گوید: «(نیروی دریایی سپاه) عمدتا وظیفه انجام عملیات‌های تهاجمی و تدافعی در خلیج فارس را بر عهده دارد، اما بازو‌هایی قدرتمند برای ارائه کمک، آموزش و الهام بخشی به نیرو‌های نیابتی خود دارد.»
قدم بعدی ایران توسعه کشتی‌هایی است که می‌توانند در فاصله هزاران کیلومتری فعالیت کنند. دکتر راز زیمت، کارشناس ایران و پژوهشگر ارشد موسسه مطالعات امنیت ملی اسرائیل می‌گوید: «این بخشی از مفهوم عمق راهبردی آنهاست تا تهدید‌ها را تا حد ممکن از مرز‌های کشور دور کنند.» این اقدامات شامل «نیرو‌های نیابتی، سامانه‌های موشکی زمین به زمین و پهپاد‌ها و قابلیت‌های دریایی بهبود یافته به منظور مقابله با تهدید‌های فعلی و نوظهور در عرصه رزم دریایی است که از جمله از جهت اقتصادی برای ایران حیاتی تلقی می‌شود.»
این شناور‌های دوربرد برای ایجاد تهدید حداکثری با حداقل سرمایه گذاری در نظر گرفته شده اند. روش انجام این کار از طریق تبدیل کشتی‌های تجاری قدیمی به کشتی‌های جنگی است. پروفسور شائول چورف، معاون سابق فرماندهی نیروی دریایی اسرائیل و رئیس کمیسیون انرژی اتمی و رئیس فعلی مرکز تحقیقات سیاست گذاری و استراتژی دریایی در مرکز ملی اقتصاد آبی اسرائیل در این باره گفت: «وقتی پول کافی ندارید، خلاقیتتان افزایش می‌یابد.»
وی افزود: «برخلاف ما، آن‌ها از راه حل‌های ارزان قیمت استفاده می‌کنند. آن‌ها یک کشتی تجاری را می‌گیرند، آن را به یک عرشه مناسب برای پرواز مجهز می‌کنند و آن را به ناو هلیکوپتربر و پهپادبر فقرا مبدل می‌سازند. این تمام نیاز‌های آن‌ها را برطرف می‌کند. در نهایت چنین پهپاد‌هایی می‌توانند در مناطق استراتژیک مستقر شوند و به آن‌ها اجازه می‌دهد کاری را که ناو‌های سار 6 ما قادر به انجامش نیستند انجام دهند.»
در سال 2023، یوآو گالانت، وزیر جنگ اسرائیل این کشتی‌ها را «پایگاه‌های شناور تروریزم» خواند و گفت: «این یک سیاست مدون و یکپارچه برای تهدید مسیر‌های دریایی و هوایی نظامی و غیرنظامی و ایجاد یک تهدید دریایی دائمی است.»
پروفسور سالواتوره مرکوگلیانو، استاد تاریخ دانشگاه کمپبل در کارولینای شمالی گفت: «ایالات متحده در حال حاضر هفت سال است که کشتی‌ای تحت عنوان اوشن تریدر را به عنوان کشتی نیروی عملیات ویژه در اختیار دارد. این شناور شبیه یک کشتی تجاری است، اما حامل نیرو‌های عملیات ویژه آمریکاست؛ بنابراین ایرانی‌ها و هر کشور دیگری می‌توانند این کار را انجام دهند؛ و نگرانی از این است که ما شاهد شناور‌هایی مانند کشتی‌های کیو باشیم که در دوران جنگ جهانی دوم می‌دیدیم؛ یعنی کشتی‌هایی که در پوشش کشتی‌های تجاری به عنوان کشتی‌های جنگی بالقوه فعالیت می‌کنند.»
کشتی‌های تجاری تغییر کاربری یافته مدت هاست که بخشی از کارزار دریایی نیمه مخفی بین ایران و اسرائیل هستند. کشتی جاسوسی ایرانی ساویز که سال‌ها در دریای سرخ فعالیت می‌کرد، در سال 2021 و پس از چسباندن یک مین به بدن آن مجبور به بازگشت به خانه شد. نیویورک تایمز در آن زمان گزارش داد که اسرائیل عامل این عملیات بوده است.
ساویز به عنوان یک کشتی مادر فعالیت می‌کرد و بر اساس گزارش‌ها نیرو‌های ویژه و قایق‌های رزمی سبک را حمل می‌نمود. بعدا کشتی بهشاد جایگزین ساویز شد که بر اساس گزارش‌های اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل، به حوثی‌های یمن در شناسایی و حمله به کشتی‌ها در دریای سرخ کمک می‌کند. در ماه فوریه گزارش‌هایی منتشر شد که ایالات متحده یک حمله سایبری علیه کشتی بهشاد ترتیب داده که هدفش از کار انداختن قابلیت جمع آوری اطلاعات این کشتی بوده است.
جاه طلبانه‌ترین ناوی که به نیروی دریایی سپاه اضافه شده ناو پهپادبر شهید بهمن باقری است که ابتدا به عنوان کشتی کانتینری کار خود را شروع کرد، اما اکنون با برخورداری از یک عرشه پروازی به طول 170 متر، رمپ و بالابر هیدرولیک به عنوان پهپادبر فعالیت می‌کند.
مارکوگلیانو گفت: «شما احتمالا تنها شش کشور در جهان دارید که دارای ناو هواپیما بر هستند...، اما ناو‌های پهپادبر ناو‌هایی هستند که ما شاهد بیشترین میزان گسترش آن‌ها هستیم. ترک ها، احتمالا مصری‌ها و اکنون ایرانی ها... یک کشتی تجاری یا یک کشتی آبی خاکی را بر می‌دارید و آن را با هواپیما‌های بدون سرنشین تجهیز می‌کنید و به ناگاه شما دسترسی بسیار گسترده تری خواهید داشت.»
یوتام گوتمان، سرگرد نیروی دریایی اسرائیل منطق چنین اقدامی را اینگونه توضیح می‌دهد: «کشتی‌ها یک مشکل دارند و آن اینکه رادار آن‌ها توسط قوانین فیزیک کره زمین محدود شده است. هرچند نیروی دریایی خود را به موشک‌های ضد کشتی 140 کیلومتری تجهیزه کرده، اما کشتی‌ها نمی‌توانند دشمن را فراتر از افق شناسایی و ردیابی کنند. شما نمی‌توانید یک موشک را به صورت کورکورانه شلیک کنید. باید مختصات داشته باشید؛ بنابراین آن‌ها هلیکوپتر‌ها را به عرشه کشتی می‌آورند تا دسترسی هوایی رادار را افزایش دهند.»
بر اساس گزارش ها، شناور شهید بهمن باقری قادر است علاوه بر هلیکوپتر و موشک، تا 60 فروند پهپاد دوربرد را حمل کند که می‌توانند برای انجام ماموریت‌های شناسایی و گرد آوری اطلاعات و همچنین تهدید اهداف دوردست مورد استفاده قرار گیرند. پهپاد‌ها مزیت‌های زیادی نسبت به هلیکوپتر‌ها دارند؛ از قیمت و سرعت گرفته تا محدوده عملیاتی. اما تجزیه و تحلیل تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد که این ناو از زمان خروج از اسکله خشک در نوامبر 2023 به ماموریت دریایی نرفته و در اسکله لنگر انداخته است.
هرچند کارشناسان اتفاق نظر دارند که این ناو و ناو‌های مشابه توانایی قابل قیاسی برای مقابله با تجهیزات پیشرفته نیروی دریایی آمریکا در جنگ‌های منظم ندارند، اما به گفته چورف: «جنگ‌ها امروز نامتقارن شده اند و در مناطق ساحلی انجام می‌گیرند. ایران بر گلوگاه‌هایی اشراف دارد که درصد بسیار بالایی از تجارت دریایی از طریق آن‌ها انجام می‌گیرد و می‌تواند در این مناطق آنچه را می‌خواهد انجام دهد... در مجموع آن‌ها دارند یک دکترین موفق را اعمال می‌کنند.»
مرکوگلیانو افزود، افزایش برد حضور نیروی دریایی ایران این کشور را قادر می‌سازد تا گذرگاه‌های بیشتری را در سراسر جهان مورد تهدید قرار دهد. تا زمانی که یک کشتی به شکل تهاجمی عمل نکرده، از حق آزادی دریانورد برخوردار است، و حتی اگر حمله کند نسبت دادن مستقیم حمله به ایران کار چندان آسانی نخواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/883461/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

محکومیت پزشک متخلف بابت دریافت وجه اضافی

پیروزی نماینده قم برابر گیتی پسند اصفهان در لیگ برتر فوتسال کشور

عهد سربازی نیرو‌های مسلح با امام زمان (عج)

تجلیل از نشان آوران اصفهانی پارالمپیک 2024 پاریس

تشکیل مرکزی داوری اتاق تعاون کاشان

اجرای 2000 مسکن توسط انجمن‌های خیرساز استان اصفهان

ابعاد جدید فوت هوادار ملوان

رفع مشکل آبگیری تانکرهای فضای سبز منطقه 6 اصفهان تا 2 ماه آینده

نعمت های خداوند را نگاه کنید!

وقتی آرام شدی به خانه برگرد!

تصویری از مقایسه تاشوهای نسل جدید سامسونگ و هواوی که شما را به فکر فرو می‌برد

تیک تاک برای تعیین تکلیف وضعیت خود در آمریکا دوشنبه به دادگاه می‌رود

توصیه عبدی به پزشکیان: حل مساله فیلترینگ اولویت است

شینگنِ اسلامی؟

افشای پاداش‌های نجومی به هیات‌مدیره بانک‌ها

معاون بانک مرکزی: چک‌های رمزدار به تدریج حذف می‌شوند

آیت‌الله اعرافی: در عرصه تبلیغ نسبت به وضع مطلوب فاصله داریم

«پشتکار، حمایت خانواده و مسوولان»، عناصر موفقیت پارالمپیکی‌های اصفهان+ فیلم

120 هزار نهال گلدانی در دامغان تولید شد

فیلم | آیین استقبال از قهرمانان بازی‌های پارالمپیک 2024 پاریس در اصفهان

هوادار ملوان توسط اورژانس به بیمارستان منتقل شد

جزئیاتی از اتفاق تلخ ورزشگاه فولادشهر؛ آمبولانس بود، پزشک نبود!

فضای امن عاطفی بسازید!

بازی The Plucky Squire روی نینتندو سوییچ با نرخ 60 فریم اجرا نمی‌شود

غول تسلیحاتی آمریکا هک شد

دیپلماسی عمومی آقای رییس‌جمهور

روزنامه اصولگرا نوشت: بحران مشروعیت سیاسی ساختارشکنان

«هشتمین المپیاد فیلم‌سازی نوجوانان ایران» در اصفهان کلید می‌خورد

آمریکا: اسرائیل برای حمله ایران آماده باشد

شهدای گرانقدر برای اعتلای نظام، ایستادگی و رشادت کردند

طاهری: حادثه دردناک بود؛ اما برخی صحبت ها تنها فضای فوتبال ما را متشنج تر می کند

افتتاح تمام پروژه‌های ترافیکی شهرداری مهاباد پیش از پایان فصل کاری

استان فارس قهرمان رقابت‌های نینجای کشور شد

راه اندازی دادگاه صلح تا نیمه آبان در شهر اصفهان

آمبولانس بود، پزشک نبود!/ جزئیاتی از اتفاق تلخ ورزشگاه فولادشهر و فوت هوادار ملوان

24 شهریور، سالروز ثبت محوطه باستانی سیلک کاشان در فهرست آثار ملی

کمیسیون ماده 5 مانع از اتصال گذر آقانورالله نجفی به خیابان حافظ شد

سخنی در باب عالم «مجردات»

Ubisoft از بات‌ها برای تبلیغات و تحسین Assassin’s Creed Shadows استفاده می‌کند

روی ترسناک اپوزیسیون به روایت فائزه

طعم تلخ چای برای 2 وزیر اصولگرا

زندان در زندان

جزئیات حمله خونین به خودروی مرزبانان در میرجاوه

ساکنان دامنه و ارتفاعات استان تهران از رود‌ها فاصله بگیرند

فضای بیرونی منتهی به مدارس منطقه یک اصفهان ایمن و با طراوت می‌شود

پیش بینی آب و هوای اصفهان در 24 ساعت آینده؛ امروز شنبه 24 شهریور

آیین استقبال از مدال‌آوران المپیکی اصفهان

ورود جدی معاونت علمی برای تامین منابع مالی شرکت‌های آینده پژوه

توضیحات رئیس هیئت فوتبال اصفهان درباره جزئیات فوت هوادار ملوان

اولین پارک فناوری پویانمایی کشور را راه‌اندازی می‌کنیم/نقش معاونت علمی در هوش مصنوعی و فناوری‌های نو ظهور