پیام سپاهان

آخرين مطالب

چرا «محمد بن سلمان» به ایران روی خوش نشان داد؟ مقالات

چرا «محمد بن سلمان» به ایران روی خوش نشان داد؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - اعتماد / متن پیش رو در «اعتماد» منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست.
محمد بن سلمان با انطباق دادن خود با شرایط در حال تغییر به آینده عربستان سعودی نگاه کرده و تلاش می‌کند تا توازن قدرت گسترده‌تری را در خلیج فارس که در نهایت آنجا را آغازگر پسا آمریکایی می‌داند ایجاد کند.
کریستین کوتس اولریشسن؛ پژوهشگر مسائل خاورمیانه و استاد علوم سیاسی در موسسه سیاست عمومی بیکر در دانشگاه رایس است. او در پژوهش هایش به بررسی موقعیت در حال تغییر کشور‌های خلیج فارس در نظم جهانی و هم چنین ظهور چالش‌های بلند مدت و غیر نظامی برای امنیت منطقه پرداخته است.
او در تازه ترین نوشتارش در آسیا تایمز نوشت: این واقعیت که عربستان سعودی وارد یک توافق روابط حسنه با ایران شد و چین را برای میانجی‌گری آن انتخاب کرد برای بسیاری از ناظران بین‌المللی تعجب‌آور بود. این توافق که به طور رسمی بیانیه سه جانبه مشترک نامیده می‌شود در 11 مارس در پکن امضا شد و روند احیای روابط دیپلماتیک بین ریاض و تهران را آغاز می‌کند.
این روابط در ژانویه 2016 میلادی پس از حمله معترضان به سفارت عربستان در ایران پس از اعدام "نمر النمر" روحانی برجسته شیعه سعودی که از رفتار عربستان با اقلیت شیعه خود انتقاد کرده بود قطع شد.
به‌عنوان تحلیلگر سیاست خارجی عربستان شاهد بوده‌ام که چگونه تصمیم پادشاهی سعودی برای تعامل با ایران و چین بخشی از تنوع بخشی گسترده‌تر در روابط بین‌المللی پادشاهی سعودی است که ظرف مدت یک دهه گذشته آشکار شده است. در نتیجه، از دید ناظران روند‌های ژئوپولیتیکی در عربستان سعودی و دیگر کشور‌های خلیج فارس توافق با میانجی‌گری چین در یک الگو قرار می‌گیرد.
سیاست خارجی عربستان سعودی از آنجایی که به طور جدی بخشی از اردوگاه ضد کمونیستی در طول جنگ سرد بود و ارتباط نزدیکی با شبکه‌های امنیتی منطقه‌ای تحت رهبری ایالات متحده در خلیج فارس داشت اکنون موضعی غیرمتعهد اتخاذ می‌کند که به طور فزاینده‌ای بر نحوه پیگیری منافع عربستان سعودی تاثیرگذار خواهد بود.
سعودی‌ها شراکت آمریکا را زیر سوال می‌برند
گفته می‌شود که روابط بین ایالات متحده و عربستان سعودی اغلب حول محور پویایی نفت در برابر امنیت می‌چرخد که در آن سعودی‌ها اولی و ایالات متحده دومی را فراهم می‌کنند. در واقع، روابط طیفی بسیار گسترده‌تر از آن را در برگرفته و پیچیده‌تر بوده که دوره‌هایی از افزایش تنش را نیز تجربه کرده که ناشی از رویداد‌هایی مانند مشارکت عربستان سعودی در تحریم نفتی اعراب در سال 1973 میلادی یا دخالت شهروندان سعودی در حملات تروریستی 11 سپتامبر سال 2001 میلادی بوده است.
با این وجود، از زمان آغاز بهار عربی در اوایل دهه 2010 میلادی روابط ایالات متحده و عربستان سعودی چه در ریاض و چه در واشنگتن بهم ریخته است. این تصور در میان رهبران خلیج فارس مبنی بر اینکه دولت اوباما "حسنی مبارک" رئیس‌جمهور سابق مصر را در جریان انقلاب در آن کشور در سال 2011 رها کرد آنان را به شدت متعجب ساخت. آنان ترسیدند که ایالات متحده چنین بلایی را بر سرشان آورد درست همان گونه که مبارک شریک قدیمی سه دهه‌ای خود را کنار گذاشت.
این امر با کنار گذاشتن کشور‌های حاشیه خلیج فارس از مذاکرات آمریکا با ایران در ابتدا در مذاکرات محرمانه دوجانبه در سال 2013 و متعاقبا به عنوان بخشی از چارچوب 1+5 اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به اضافه آلمان که در توافق هسته‌ای ایران در سال 2015 میلادی به نقطه اوج خود رسید تشدید شد.
بازار

پیام سپاهان


سپس در سال 2019 میلادی حمله موشکی و پهپادی به زیرساخت‌های نفتی عربستان به طور موقت نیمی از تولید آن کشور را از بین برد. انجام این حملات به طور ضمنی، اما نه هرگز به صورت رسمی به ایران نسبت داده شد.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در واکنش به این اقدام اعلام کرد که این حمله به عربستان سعودی بوده و نه علیه ایالات متحده و بین منافع دو کشور تمایز قائل شد. اظهارات ترامپ و انفعال متعاقب آن موجی از شوک را در ریاض و دیگر پایتخت‌های خلیج فارس ایجاد کرد و رهبران منطقه زیر سوال بردن اعتبار ایالات متحده به عوان یک شریک منطقه‌ای قابل اعتماد را آغاز کردند.
سرانجام در سال 2021 میلادی ماهیت پر هرج و مرج خروج ایالات متحده از کابل، افغانستان صرفنظر از وضعیت واقعی باعث تقویت دیدگاه‌های ریشه دار در مورد جدایی ایالات متحده از خاورمیانه شد.
چرخش به سوی چین در حال شکوفایی
در مقابل این پس زمینه اعتراف عملگرایانه به آسیب‌پذیری‌های خود در برابر تنش‌های منطقه‌ای و جهانی و عدم اطمینان ریشه دار در مورد نقش ایالات متحده به عنوان یک شریک بلند مدت است که باعث شد عربستان سعودی شروع به گسترش روابط بین‌المللی خود با توجه ویژه به چین کند.
مقام‌های کشور‌های سراسر خلیج فارس باور دارند که چین به عنوان ابرقدرت اقتصادی و انرژی غالب در قرن بیست و یکم جایگزین ایالات متحده خواهد شد. برای بیش از یک دهه بخش عمده نفت و گاز شش پادشاهی خلیج فارس در مقادیری بسیار بیش‌تر از محموله‌هایی که از غرب به اروپا و امریکای شمالی صادر می‌شدند به سمت شرق و به کشور‌های آسیایی ارسال شده اند.
در نشانه‌ای دیگر از تعمیق روابط دوجانبه در دسامبر 2022 میلادی شی جین پینگ رئیس جمهور چین از عربستان سعودی بازدید به عمل آورد تا توافق نامه‌های سرمایه‌گذاری در 34 بخش از انرژی سبز و فناوری اطلاعات گرفته تا ساخت و ساز و لجستیک را امضا کند.
حرکت به سوی آشتی با ایران
در همین حال، مذاکرات میان عربستان و ایران برای حصول توافق بیش از سه سال در جریان بوده است. این گفتگو‌ها پس از حملات نفتی سال 2019 میلادی آغاز شد و در ابتدا بر روی کاهش تنش‌های منطقه متمرکز بود. مقام‌های سعودی و ایرانی در فاصله سال‌های 2020 تا 2022 میلادی 2022 پنج دور گفتگو در عراق برگزار کردند تا بتوانند بر مسائلی که آنان را از یکدیگر جدا ساخته پل بزنند. این جلسات زمینه‌ساز توافق با میانجی‌گری چین در پکن شد.
گزارش‌ها حاکی از آن است که "ملک سلمان" پادشاه عربستان سعودی احتمالا در ماه رمضان ماه مقدس مسلمانان که از 22 مارس آغاز شد "ابراهیم رئیسی" رئیس‌جمهور ایران را برای سفر به پادشاهی سعودی دعوت کرده است. 
هرگونه دیداری از این دست نشان دهنده اراده سیاسی هر دو طرف به منظور فراتر رفتن از دو دهه کینه و رابطه تند و خصمانه است که پس از تهاجم آمریکا به عراق در سال 2003 میلادی رخ داد و مرحله اولیه نزدیکی عربستان و ایران در پایان قرن را محکوم به شکست ساخت.
اکنون، اما آشتی عربستان با ایران تلاش‌های آمریکا و اسرائیل به منظور تشدید انزوای بین المللی ایران را تضعیف می‌کند و با تمایل عربستان برای کاهش تنش‌های منطقه‌ای سازگار است.
این امر به ویژه در شرایطی که چشم انداز 2030 طرحی برای تنوع بخشیدن به اقتصاد عربستان فراتر از درآمد‌های نفتی به نیمه راه رسیده و اجرای پروژه‌های زیر ساختی و گردشگری مرتبط با محمد بن سلمان ولیعهد سعودی را آغاز می‌کند صادق است.
چشم انداز 2030 که در سال 2016 راه اندازی شد و تا حدی به دلیل نگرانی سرمایه گذاران در مورد ناامنی منطقه‌ای و سرریز آن به عربستان سعودی برای جذب سرمایه بین المللی با مشکل مواجه شده است.
اقدام متعادل کننده در مورد جنگ اوکراین
عدم تمایل عربستان سعودی به جانبداری در رقابت قدرت‌های بزرگ در واکنش‌های سیاسی به حمله روسیه به اوکراین نیز مشهود است. عربستان سعودی و هم چنین امارات متحده عربی در دوران رقابت‌های استراتژیک در مقابل فشار‌ها برای جانبداری مقاومت کرده اند.
یکی از مظاهر این اقدام متعادل تصمیم عربستان برای همکاری با روسیه در چارچوب گروه تولیدکنندگان نفت اوپک پلاس و همزمان تعامل با مقام‌های آمریکایی بر سر مسائل مربوط به تولید و قیمت نفت بوده است.
توافق عربستان با ایران و انتخاب چین به عنوان یک واسطه با تغییر عمیق‌تر در سیاست خارجی عربستان سعودی که مدتی مشهود بوده سازگار است. محمد بن سلمان با انطباق دادن خود با شرایط در حال تغییر به آینده عربستان سعودی نگاه کرده و تلاش می‌کند تا توازن قدرت گسترده‌تری را در خلیج فارس که در نهایت آنجا را آغازگر پسا آمریکایی می‌داند ایجاد نماید.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/583829/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رامین رضاییان: گفتند یک میلیارد تومان می‌دهیم به شرطی که پنالتی را خراب کنی!/ پرسپولیس نان بازوی خود را می‌خورد/ ما حرام خور نیستیم!

گفتند یک میلیارد تومان می‌دهیم به شرطی که پنالتی را خراب کنی!/ پرسپولیس نان بازوی خود را می‌خورد/ ما حرام خور نیستیم!

15 وزنه‌بردار جوان و نوجوان به اردو فراخوانده شدند – آفتاب نو | اخبار ورزشی

مرگ تلخ پدیده ابطحی، بازیگر 24 ساله + عکس

آغاز نمایشگاه گل و گیاه اصفهان

استقلال آماده نبرد اصفهان شد

روایت اصفهان در ذهن مردم است

آیفون گران می‌شود!

یا خط قرمزی مطرح نشده یا عقب‌نشینی کردند

ادعای جدید «حمید رسایی»

فعال اصلاح‌طلب: خروجی دور چهارم مذاکرات، جنگ‌طلبان را منزوی کرد

مذاکره ادامه دارد

چرا هشتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم مهم است

نماینده سابق: ایران و آمریکا روی کلیات توافق کردند و وارد مسائل جزیی‌تر شده‌اند

لعنت بر پدر و مادر ناترازی

کالاهای اساسی یا لوکس؟

بازگشت به خانه اول؟

بلومبرگ گزارش داد: بازی استراتژیک بن‌سلمان در برابر ترامپ

هفته آخر لیگ هم زمان نیست؛ اعلام ساعت جدید مسابقات

صعود تیم فوتبال پادما یدک اصفهان از لیگ مناطق به لیگ دسته یک کشور

صعود تیم فوتبال پادما یدک اصفهان به لیگ دسته یک کشور

70 جلد کتاب درباره شهید رئیسی منتشر شده است

SSDهای 512 ترابایتی همین نزدیکی‌هاست!

روایت عجیب فرار یک زندانی از بیمارستان

روی دیگر زندگی مهاجران افغانستانی در ایران

وزش باد شدید و خیزش گردوخاک در راه اصفهان

29 تن آرد در شهرضا از یک واحد صنعتی سر درآورد

سارق طلاهای میلیاردی در اصفهان دستگیر شد

دلاوری و سلحشوری شهدای مدافع حرم موجب حفظ آرمان ها و ارزش ها شد

اعلام برنامه‌های سراسری بزرگداشت هفته شهدای خدمت / 25 اردیبهشت ماه؛ آغاز مراسم بزرگداشت شهدای خدمت

رونمایی سایپا از سیتروئن C3-XR

پدیده ابطحی درگذشت

بررسی راهکارهای آزادسازی مسیر رینگ چهارم در محدوده اراضی راه‌آهن اصفهان

ساعت دیدارهای هفته پایانی تغییر کرد

بازار بورس همچنان در وضعیت نزولی باقی ماند

تنفس 44 ساعت هوای قابل قبول در هفته گذشته اصفهان

حضور تخت‌روانچی در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران

اظهارات وزیر فرهنگ درباره برخورد با کتابسازان

روزبه بمانی به نمایشگاه کتاب آمد

آلکاتل با یک گوشی «اولترا» به بازار موبایل برمی‌گردد

افشا یا افترا؟ ادعای رشوه گرفتن نمایندگان از وزرای در حال استیضاح

طغیان دوباره کرونا؛ ارمغان نوروزی مسافران برگشته از آمریکا، کانادا و استرالیا

گردنه غنی‌سازی

دیپلماسی در راه ناهموار

کنسرسیوم هسته‌ای یکی از طرح‌های روی میز

اختتامیه جلسات آموزه‌های تربیتی سوره لقمان با محوریت بزرگداشت «شهید حمیدرضا اسداللهی»

اعلام ساعت بازی‌های هفته پایانی لیگ برتر؛ تراکتور آخرین بازی لیگ بیست‌و‌چهارم است

گسترش فعالیت خوارزمی در پالایشگاه اصفهان

تمهیدات لازم برای برگزاری منظم امتحانات نهایی در استان اصفهان

دشواری مذاکرات و نیاز به ابتکارات تازه