پیام سپاهان
با این 3 کتاب، رمضان خود را توحیدی کنید
يکشنبه 28 اسفند 1401 - 17:57:23
پیام سپاهان - فارس / خواندن کتاب‌های متناسب با ایام مذهبی از این جهت که شخص ارتباط بهتری با فضا پیدا می‌کند و به مرور زمان موجب می‌شود که خواننده آثار، اطلاعات زیادی کسب کند، از اهمیت بالایی برخوردار است.
در آستانه ماه مبارک رمضان است و بار دیگر حال و هوای فکر و ذهنمان با معنویت مهمانی خدا عجین خواهد شد. یکی از روش‌های خوب برای درک بهتر محیط و ارتباط محکم‌تر با زمان و شرایط، «دانستن» آن وضعیتی است که در آن قرار داریم. رمضان، معنویت خالص در طول سال است که از بامدادان تا شامگاهانش نوعی «با خدا بودن» را برای شخصِ معتقد به ارمغان می‌آورد. در این راستا خواندن و مطالعه از توحید، عبادت و معنویت ما را برای درک بهتر از ماه رمضان مدد می‌رساند و تسهیل‌گر فهم ارزش این ایام است تا بتوانیم توشه معنوی خود را با باری سنگین‌تر آماده کنیم. در ادامه سه کتاب مناسب با حال و هوای رمضانی را معرفی می‌کنیم. خواندن کتاب‌های متناسب با ایام مذهبی از این جهت که شخص ارتباط بهتری با فضا پیدا می‌کند و به مرور زمان موجب می‌شود که خواننده آثار اطلاعات زیادی کسب کند، از اهمیت بالایی برخوردار است.
ادب حضور، اسرار ماه مبارک رمضان از استاد فیاض‌بخش
استاد محمدتقی فیاض‌بخش، دین‌پژوه و از شاگردان مرحوم علامه پهلوانی در دفتر سوم از مجموعه ادب حضور، درباره «اسرار ماه مبارک رمضان و مراقبات و مناسک آن همراه با آداب انس با قرآن کریم» سخن می‌گوید. ادب حضور مجموعه شش جلدی است که به آداب و مراقبات مهم‌ترین ایام سال در نزد اهل معنا می‌پردازد. اوقاتی که در فرهنگ اهل بیت علیهم‌السلام فرصتی ویژه برای سیر و سلوک توحیدی معرفی شده‌اند. این ایام عبارت‌اند از: سه ماه ارجمند رجب، شعبان و رمضان، اربعین موسوی (یعنی ماه ذی‌القعده، دهه اول ذی‌الحجه) و ایام سوگواری حسینی علیه‌السلام در محرم و صفر.
کتاب حاضر، عصاره دستورات اخلاقی و عبادی و همچنین معارف توحیدی درباره ماه رمضان، بنا بر مکتب تربیتی علامه طباطبایی(ره) است. ویژگی مهم این کتاب آن است که مولف برخی لطایف و ظرایفی که خود از محضر اساتید اخلاق و سیر و سلوک، به ویژه مرحوم آیت‌الله سعادت‌پرور دریافت کرده، در این جا ذکر کرده است.
در بخشی از این کتاب می‌خوانیم: «وقتی شب اول ماه رمضان می‌شود، پروردگار مَلَک رضوان را که خازن بهشت است، خطاب قرار می‌دهد. پس او می‌گوید: بلی، گوش به فرمانم. پس خداوند به او می‌فرماید: بهشت مرا بیارای و آن را برای روزه‌داران از امّت محمد (ص) زینت کن (یعنی اعمال و طاعات را برای بندگان من بیارای) و درهای آن را روی ایشان مبند، تا وقتی که ماه مبارک رمضانشان سپری شود (یعنی توفیق اعمال صالح را در این ماه از آن‌ها سلب مکن). سپس مالک، خازن جهنم را خطاب می‌کند و او عرض می‌کند: بلی، گوش به فرمانم. پس می‌فرماید: درهای جهنم را بر روزه‌داران امّت محمد (ص) قفل کن و آن را مگشا تا وقتی که ماه مبارک رمضانشان سپری شود (یعنی زمینه گناه را برای آن‌ها فراهم نیاور).
سپس پروردگار به جبرائیل خطاب می‌کند و او نیز می‌گوید: بلی، گوش به فرمانم و خداوند می‌فرماید: بر زمین فرود آی و پیروان شیطان را از امّت محمد (ص) در بند کش که روزه و ایمان بندگان مرا فاسد و تباه نسازند.» این روایت نشان می‌دهد که گرچه عامل اصلی انحراف یا هدایت انسان خود اوست و آیات قرآن هم بر آن تأکید دارد، ولی شیاطین جنّی و انسی در دنیا، بیماری‌های روحی مردم را تشدید می‌کنند؛ چنانکه در سوره ناس می‌فرماید: «(خداوندا به تو پناه می‌برم) از شر آن وسوسه‌گر نهانی؛ آن که در دل‌های مردم وسوسه می‌افکند.» در ماه مبارک رمضان، این شیاطین در غل و زنجیر می‌شوند. پس ماه رمضان به خودی خود نیز دافع حجب و کدورت‌هاست.»
شرح دعای سحر از امام خمینی(ره)
کتاب «مختصر فی شرح الدعاء المتعلّق بالأسحار» که با ترجمه آیت‌الله سیّد احمد فهری به نام «شرح دعای سحر» نامیده شد، بنابر مستندات، اوّلین کتاب حضرت امام خمینی رضوان الله علیه است. چنان که مترجم بزرگوار این کتاب در مقدمه ترجمه می‌نویسد: «به طوری که از تاریخ کتاب پیداست تألیف آن به سال 1347 هجری قمری بوده یعنی فقط بیست و هفت بهار از عمر امام راحل گذشته بود که دست به تألیف این کتاب زده‌اند و به خاطر دارم در دوران تحصیلم در قم یعنی پیش از شهریور 1320 شمسی از امام شنیدم که فرمود: شرح دعای سحر اوّلین تألیف من است».
امام همان‌طور که از محتوای کتاب معلوم می‌شود شرحی عرفانی بر دعای سحر نگاشته و در آن از کتب اسرار الصلاه حاج میرزا جواد ملکی و تعلیقه محمدرضا قمشه­‌ای بر شرح فصوص قیصری و شرح اسماء حاجی سبزواری و فتوحات محیی‌الدین و تأویلات عبدالرزاق کاشی و شرح قیصری بر فصوص و شرح مفتاح الغیب فناری و قبسات میرداماد و اسفار ملاصدرا و برخی کتب فیض کاشانی و نیز کتاب الهیه و الاسلام مرحوم سیّد هبه الله شهرستانی یاد و مطلب نقل می‌کند.
حضرتش در علت تألیف کتاب فرموده‌اند: «از آنجایی که یکی از نعمت‌ها بر بندگان و رحمت گسترده بر شهرها دعاهایی است که از گنجینه وحی و شریعت و حاملان دانش و حکمت نقل شده است زیرا همین دعاهاست که رابطه معنوی میان خالق و مخلوق و رشته پیوند میان عاشق و معشوق است... و من دیدم که دعایی که مشهور است و به نام دعای مباهله نامیده شده است و از ائمّه اطهار علیهم‌السلام در سحرگاهان برای توسّل به نورالأنوار نقل شده از دعاهایی است که قدرش بسیار جلیل و منزلتش بسی رفیع است زیرا آن دعا شامل صفات حسنای الهی و امثال علیای ربوبی است و تجلی اتمّ اقدم در آن دعاست پس خواستم که آن را شرح کنم...» .
طرح کلی اندیشه اسلامی از آیت‌الله خامنه‌ای
کتاب طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن، سلسله جلسات آیت‌الله سید علی خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب، با موضوع اندیشه اسلامی در قرآن در ماه رمضان سال 1353 است. این کتاب را انتشارات صهبا منتشر کرده و برای خرید و دانلود در طاقچه ارائه شده است.
سخنرانی‌های طرح کلی اندیشه‎ اسلامی در قرآن مربوط به زمانی است که رهبر انقلاب در مسجد امام حسن (ع) مشهد، در کسوت یک روحانی مبارز جوان سخنرانی می‌کرد. سخنرانی‌هایی که بیشتر به کلاس آموزشی شباهت داشت و مردم از زن و مرد و پیر و جوان با اشتیاق تمام در آن حاضر می‌شدند. سخنرانی‌هایی که سرانجام او را به پایتخت استبداد و کمیته ضد خرابکاری کشاند. حالا که بیش از چهل سال از پیروزی انقلاب می‌گذرد، آن دریای معارف قرآنی مکتوب شده تا به باقی تشنگان هم قطره آبی برسد. طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن پنجمین اثر مکتوب حضرت آیت‌اللّه سیدعلی خامنه‌ای بود که قبل از انقلاب، در سال 1354 به چاپ رسید.
این کتابچه مجموعه همان پلی‌کپی‌ها است که در جلسات روزانه‌ ماه رمضان مسجد امام حسن (ع) در سال 1353 در اختیار حاضران قرار داده می‌شد؛ به‌علاوه‌ مقدمه‌ای که خود معظّم‌له، قبل از چاپ بر آن نوشته بودند. مقدمه‌ای که در آن به‌خوبی ضرورت و لزوم ارائه‌ طرحی کلی از اندیشه‌ اسلامی مبتنی بر قرآن، بیان و اهداف و ثمرات آن ذکر و دستاوردهایش برای مخاطب توضیح داده شده است.

http://www.sepahannews.ir/Fa/News/521497/با-این-3-کتاب،-رمضان-خود-را-توحیدی-کنید
بستن   چاپ