پیام سپاهان
رئیس اتحادیه نانوایان: پخت نان صرفه اقتصادی ندارد
سه شنبه 4 بهمن 1401 - 23:34:56
پیام سپاهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
کارت می‌کشید. میان تافتون، لواش، بربری و سنگک قدرت انتخاب دارید. تعداد نان خود را وارد می‌کنید. نان کوپنی می‌خرید. سفارش خرید شما را وزیر اقتصاد چک می‌کند و بعد نانوا به شما نان می‌دهد. اما با این همه دم و دستگاه و هزینه برای هوشمند کردن اصلی‌ترین نیاز مردم، به حدی که حتی وزیر اقتصاد می‌داند چه کسی، در کجا، چند نان خریده است، باز هم خبر رسیده که روزانه 5 میلیون کیلو آرد یا همان 50 میلیون نان لواش در نانوایی‌ها گم می‌شود. بیژن نوروزمقدم، رئیس اتحادیه نانوایان در رابطه با 50 میلیون نان لواش گم‌شده توضیح می‌دهد:
‌خبرهایی منتشر شده که نانوایان 5 میلیون کیلو آرد را به کارخانه‌های شیرینی‌پزی و محصولات غذایی می‌فروشند. این اخبار صحت دارند؟
خیر! این قبیل اخبار تهمت‌هایی است که به صنف نانوایان می‌زنند و عده‌ای هم باور می‌کنند. براساس آمار و ارقام استخراج‌شده از دستگاه‌های سامانه هوشمندسازی نان روزانه حدود 21میلیون کیلو آرد به‌صورت روزانه در سطح کشور توزیع می‌شود که طبق آمار دستگاه‌های هوشمند، حدود 18 میلیون کیلو از این آرد پخت می‌شود و به دست مردم می‌رسد و حدود 5 میلیون کیلو آرد در آمار دستگاه‌های هوشمند وجود ندارد. اما توجه داشته باشید دستگاه‌های هوشمند برای خرید فقط آمار خریدارانی که با کارت بانکی نان می‌خرند را ثبت می‌کند و هنوز سه هزار دستگاه در سطح کشور نصب نشده است. سهمیه متوسط هر نانوایی حدود 300 تا 350 کیلو آرد به‌صورت روزانه است و نصب نشدن سه هزار دستگاه، یعنی حدود یک میلیون از پنج میلیون کیلو آرد گم‌شده را این نانوایی‌ها مصرف می‌کنند. در ایران براساس آمار رسمی حدود شش میلیون افغانستانی داریم که نان می‌خرند و سرانه مصرف نان برادران افغان حدود 5/2 برابر ایرانی‌ها است و هیچ‌کدام کارت ندارند و با پول نقد نان می‌خرند. سرانه مصرف هر ایرانی 300 گرم آرد به صورت روزانه است و اگر سرانه مصرف برادران افغان را دو برابر هر ایرانی حساب کنیم، حدود سه میلیون و 600 هزار کیلوگرم آرد دیگر از آردهایی که ادعا می‌شود گم شده است، پیدا می‌شود. علاوه براین افراد زیادی در سطح کشور وجود دارند که با کارت عابر بانک نان نمی‌خرند و پول نقد می‌دهند و کارگران خود نانوایی‌ها هم برای برداشت نان مصرفی خود پول پرداخت نمی‌کنند و این افراد هم 400 هزار کیلوگرم دیگر را مصرف می‌کنند. اگر همین مصارف را جمع بزنید، می‌شود همان پنج میلیون کیلویی آرد یا همان 50 میلیون نان لواشی که آقایان گم کرده بودند. من نمی‌دانم چرا دوستان نان لواش را برای انتشار این خبر انتخاب کردند، شاید برای اینکه تعداد نان بالا و آمار ذهن خراب‌کن باشد.
‌به نظر شما چرا این قبیل اخبار منتشر می‌شود؟
واقعا نمی‌دانم. اما دفعه قبلی هم که قصد داشتند طرح هوشمندسازی نان را اجرا کنند اخبار زیادی حتی از رادیو و تلویزیون در تخریب این طرح منتشر شد. الان هم که طرح هوشمندسازی دارد وارد فاز دوم خود می‌شود، دوباره تخریب‌ها شروع شده است. نانوا هنوز با نرخ نان سال 1399 در سال 1401 نان به دست مردم می‌رساند. شما نگاهی به تورم سایر کالاها نسبت به سال 99 بیندازید خودتان به شرافت قشر نانوا پی خواهید برد. در شغل‌های دیگر تا اتفاقی می‌افتد سریع سروصدای شاغلان بلند می‌شود، اما قشر نانوا با نرخ سال 99 نان می‌پزد و هیچ نمی‌گوید و بعد هم عده‌ای به این قشر تهمت می‌زنند.
نانواها در همه شرایط در کنار مردم و دولت بوده‌اند. این قشر در زمان جنگ، زلزله و قحطی، نان تولید می‌کردند و به جبهه و شهرهای دیگر می‌فرستادند. اصلا از گذشته که بگذریم همین یک‌سال پیش که همه شهر به علت کرونا تعطیل بود، نانواها در کنار کادر درمان برای تامین نیازهای ضروری مردم در صحنه بودند. من نمی‌دانم که چه اصراری وجود دارد یا چه دست‌هایی در کار است که این قشر زحمتکش را بکوبد.
‌حاشیه سود نانوایی چقدر است؟
کل فروش یک نانوایی در روز دو میلیون تومان است. سهمیه هر نانوایی 300 تا 400 کیلو آرد است. اگر نانوا با همان 400 کیلو آرد نان لواش بپزد می‌شود چهار هزار نان لواش و هر نان لواش 500 تومان قیمت دارد و در نتیجه کل فروش یک نانوایی دو میلیون تومان است. اما هزینه نانوایی هم به‌شدت زیاد است. میانگین حقوق هر فرد که در نانوایی کار می‌کند، روزانه 300 هزار تومان است. علاوه براین، پول آرد، آب، گاز، برق و اجاره مغازه را هم حساب کنید. این شغل درآمد چندانی ندارد. دولت باید کمک کند تا نرخ نان کمی بهبود پیدا کند. با توجه به تورم کشور از سال 99 دیگر پختن نان صرفه‌ اقتصادی ندارد و اگر دولت می‌خواهد نان خوب به دست مردم برسد، اول خودش باید به داد نانوا برسد.
‌شایعه‌هایی وجود دارد که هوشمندسازی به علت کمبود گندم در حال انجام است و برای هرکسی سهمیه نان تعریف می‌شود. شما از این موضوع اطلاع دارید؟
تا الان که خبری از سهمیه‌بندی نبوده است. در رسانه ملی هم اعلام شد که هرکس تا حد متعارف نان بخرد. وقتی که می‌گویند تا حد متعارف می‌توان نان خرید، یعنی هنوز سهمیه‌بندی انجام نشده است.

http://www.sepahannews.ir/Fa/News/395882/رئیس-اتحادیه-نانوایان--پخت-نان-صرفه-اقتصادی-ندارد
بستن   چاپ