پیام سپاهان
متخصص حوزه جوانان و خانواده مطرح کرد؛
نقش خانواده در شکل‌گیری اعتماد به نفس در فرزندان
سه شنبه 7 تير 1401 - 15:08:51
پیام سپاهان - اصفهان - روانشناس و متخصص حوزه جوانان و خانواده گفت: خانواده‌ها نقش موثری در شکل گیری اعتماد به نفس جوانان و نوجوانان دارند اما نوعی انتظارات تربیتی سنتی موجب دوری از این مسیر می شود.

به گزارش خبرنگار مهر ، حمید حبشی ظهر سه شنبه در همایش «تربیت بهشتی» با محوریت نقش آزادی در تربیت کودک و نوجوان که در سالروز شهادت شهید دکتر بهشتی در حادثه بمب گذاری حزب جمهوری برگزار شد، اظهار کرد: اگر به تاریخ زندگی افرادی مانند شهید بهشتی، مطهری، باهنر و چمران نگاه کنیم همه آنها در زندگی خود نقش تربیتی برای دوستان، افراد مرتبط و خانواده خود داشته‌اند.
وی افزود: در واقع افرادی که در حاکمیت نقشی داشته یا نقش مربی در هر جایی دارند لازم است به امر تربیت به شکل جدی بپردازند.
آزادی از نفس خود اولویت اولیه در زندگی انسان است
دکترای روانشناسی و متخصص حوزه جوانان و خانواده با اشاره به اینکه آزادی یک ضرورت مهم در حیات انسان است و در این میان آزادی از نفس خود ضروری‌تر و اولویت اولیه است، بیان کرد: آزادی لازمه رسیدن به انتخاب به عنوان یکی از نیازهای انسان برای حرکت در مسیر زندگی است.
وی با اشاره به اینکه اسارت در چنگال نفس موجب کنار رفتن عقل می‌شود، بیان کرد: آزادی از خویشتن اینجاست که معنای خود را به درستی نشان می‌دهد و این رهایی موجب انتخاب درست و عاقلانه حتی در بحبوحه گرفتاری‌ها می‌شود.
نکات تربیتی اشتباهی که از فرزندان انتظار داریم
حبشی در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به اینکه خانواده‌ها از فرزندان خود توقعات خاصی دارند، بیان کرد: بر این اساس خانواده به طور معمول مواردی مانند مطیع بودن، رفتارهای دینی، داشتن اطلاعات عمومی، سکون و رکود را به عنوان تربیت خوب یک فرزند خود مدنظر دارند.
وی ادامه داد: این در حالی است که بر روی بسیاری از رفتارهای خاص و حتی گفتارها نمی‌توان عنوان تربیت نهاد و برعکس بسیاری از آنها تأثیرات درازمدت نامطلوبی دارد به طور مثال سکون و رکود بیش از حد کودک، موجب توقف رشد جسمی مناسب فرزند می‌شود و در ادامه ناگواری‌های دیگری مانند بیماری‌ها را در پی دارد.
بازی و فعالیت کودک تأثیر بسزایی در افزایش هوش اجتماعی وی دارد
متخصص حوزه جوانان و خانواده تصریح کرد: بازی و فعالیت کودک تأثیر بسزایی در افزایش هوش اجتماعی وی دارد و این در حالی است که وقتی یک نفر در حالت ساکت و مانا در یک نقطه باشد بر کاهش اعتماد به نفس و استعداد وی تأثیر می‌گذارد.
وی با اشاره به اینکه به شکل طبیعی در هر سنی فرد بخشی از استقلال خود را به دست می‌آورد، گفت: مطیع بودن محض در فرزندان موجب کاهش استقلال اعتماد به نفس فرد می‌شود و توانایی نه گفتن در فرد کاهش پیدا می‌کند و در نتیجه کودک ما پس از ورود به اجتماع دچار مشکل شده و دعوت‌های غلط دوستان مانند عوت به کشیدن سیگار را ممکن است بپذیرد چراکه نه اعتماد به نفس کافی و نه قدرت کافی برای انتخاب را درست را دارد.
اطلاعات عمومی زیاد کودک و خودبینی در بزرگسالی
حبشی با اشاره به اینکه وارد کردن فرزند برای به دست آوردن توانایی‌های مختلف و اطلاعات عمومی و تخصصی متعدد نیز روند نامناسب دیگری است که در برخی خانواده‌ها دنبال می‌شود، گفت: این موضوع نیز اعتماد به نفس کاذب در فرزندان پدید آورده و در بزرگسالی دچار خودبینی شده و تنها حرف خود را قبول دارد و و در برابر آموزش و یادگیری نیز مقاوم می‌شود.
وی ادامه داد: همچنین مجبور کردن کودک به رفتارها و گفتارهای خاص مانند دست به سینه نشستن در جمع اشتباه است و روش امتیاز گرفتن به شرط انجام این رفتارها را به کودک آموزش می‌دهد که نوعی پرورش ریاکاری و دروغ پروری است.
اجبار به شیک بودن و بروز روحیه جلوه گری
متخصص حوزه جوانان و خانواده تاکید کرد: اگر کودک را به شیک بودن و حساس شدن روی ظاهر مجبور کنیم در آینده روحیه جلوه‌گری را بروز می‌دهد و انتظارات بی پایانی دارد که اگر برآورده نشود رنجوری در وی شکل می‌گیرد، باید دقت کنیم که کودک تا چهارسالگی چندان متوجه مفهوم شیک بودن نیست و به ظاهر اهمیت نمی‌دهد.
وی در ارتباط با الزامات دینی نیز گفت: اگر فشار و توقع والدین بر این امر زیاد باشد ممکن است در آینده فرزند دین ستیزی روی آورد و اگر فشار متوسط و توقع زیاد باشد نیز دین گریزی را در پی دارد.
به کودکان اجازه دهید کارهای خود را انجام دهند
حبشی تصریح کرد: باید به کودکان اجازه دهیم حتی در صورت خطا بسیاری از وظایف و کارهای خود را انجام دهند تا شخصیت وی به شکل مستقل و با اعتماد به نفس شکل بگیرد نه اینکه مدام به دلیل خطاهای عادی وی را سرزنش کرده و از انجام کارهای خود باز داریم.
وی در ادامه صحبت‌های خود با بیان اینکه گرچه نقش محبت مادر بیشتر است اما پدران نباید مهر و محبت خود را از فرزندان دریغ کنند و نمادی برای ترس فرزند بر انجام یک کار باشند، گفت: پیامبر اکرم (ص) به عنوان الگوی مسلمانان و آزادگان جهان همواره بر محبت مردان به همسر و فرزندان خود تأکید داشتند.

http://www.sepahannews.ir/Fa/News/366043/نقش-خانواده-در-شکل‌گیری-اعتماد-به-نفس-در-فرزندان
بستن   چاپ