پیام سپاهان
مدرس دفتر مطالعات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی:
آگاهی از مسائل روز پیش‌نیاز سردبیری رسانه است
سه شنبه 4 آبان 1400 - 15:07:52
پیام سپاهان - اصفهان - مدرس دفتر مطالعات و برنامه ریزی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: هنر سردبیر هدایت روزنامه نگاران برای خلق قصه‌های خواندنی و جذاب است.

به گزارش خبرنگار مهر ، رضا اسماعیلی نشست خبری با اصحاب رسانه، با اشاره به اینکه روزنامه نگاران رسالت تغییر سبک و ذائقه جامعه را نسبت به رویدادها برعهده دارند، اظهار کرد: در برخی از روش‌های روزنامه نگاری، نیروی مؤثر دبیران هستند که سرویس‌های مختلف خبری را اداره می‌کنند و سردبیر نظارت عالیه را برعهده دارد.
این مدرس دوره‌های آموزش روزنامه نگاری با اشاره به اینکه سردبیر، مجری سیاست‌های نهاد بالاتر در یک رسانه مانند شورای سیاست گذاری است، اضافه کرد: سردبیر موضوعات و مطالب اعم از خبر، گزارش، مقاله، یادداشت، طنز، نقد، عکس و تیتر… را انتخاب می‌کند. سردبیر، انطباق دهنده اخبار و تمام مطالب با خط مشی کلی رسانه است و ناظر بر حسن اجرای سیاست هاست .
سردبیر؛ هماهنگ کننده نیازهای تحریریه
وی با اشاره به اینکه سردبیر هماهنگ کننده نیازهای تحریریه است، ادامه داد: هماهنگی فعالیت‌های تحریریه مرتبط با بخش‌هایی نظیر گرافیک، آرشیو، چاپ و غیره از دیگر وظایف تعریف شده سردبیر است.
اسماعیلی با تاکید بر اینکه یکی از مهمترین وظایف سردبیر، اعمال نظر بر نیروی انسانی است، گفت: نیاز است که سردبیر از مدیریت منابع انسانی آگاه و بر این مهم، مسلط باشد؛ چراکه روزنامه نگاری حرفه‌ای ذوقی است و نیروی انسانی باید در شرایطی پر از انگیزه کار کند و سردبیر موظف است این فضای پرنشاط را فراهم کند.
آگاهی از مسائل روز پیش نیاز سردبیری است
وی بیان کرد: سازماندهی در سازمان هم از دیگر وظایف سردبیر است. آگاهی به امور اعم از سیاست، تاریخ، جامعه شناسی، روانشناسی و مسائل اقتصادی و … پیش نیاز سردبیر است تا بتواند مسائل را شناسایی کرده و هدایت و نظارت بر نیروی انسانی را به نحو احسن انجام دهد.
این مدرس دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: سردبیر بایستی بر موضوعات تکنیکی و فنی تسلط کافی و وافی داشته باشد و همچنین با آشنایی از سبک‌های خبری بر فتوژورنالیسم هم مسلط باشد. مدیریت لازمه سردبیری است چراکه توانمندی استعدادیابی نیروهای انسانی از وظایف سردبیر خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه پرورش خلاقیت نیروی انسانی در رسانه از وظایف سردبیر است، گفت: حاصل این پرورش مطالب خواندنی و جذاب در رسانه‌ها است. نگاه مکانیکی و کلیشه‌ای در سردبیری مردود است و سردبیر با از بین بردن کلیشه‌های رایج زمینه بروز خلاقیت نیروی انسانی را فراهم می‌کند.
اسماعیلی توضیح داد: تسلط بر سبک‌های روزنامه نگاری به دبیر یا سردبیر این امکان را می‌دهد تا کلیشه‌های مرسوم در روزنامه نگاری رایج در کشور فرو ریزد تا روزنامه نگاران بتوانند به سمت روایت و خلق قصه‌های جذاب ترغیب شوند.
وی بر اهمیت سوژه یابی هم تاکید کرد و افزود: گفتگوی اعضای تحریریه می‌تواند به یافتن سوژه‌های ناب بیانجامد که هدایت در این مسیر برعهده دبیر یا سردبیر است. در یک کلام شاید بتوان گفت مهمترین وظیفه سردبیر هدایت روزنامه نگاران برای خلق قصه‌های خوب، خواندنی و جذاب است چراکه امروزه خلأ روایت گزارش‌های خواندنی و جذاب در روزنامه نگاری مشهود است.
روایت گزارش‌های خواندنی؛ هدف غایی روزنامه نگار
این روزنامه نگار با تاکید براینکه هدف غایی روزنامه نگاری نوشتن قصه‌های خواندنی است، تصریح کرد: مطالب گیرا و خواندنی می‌تواند در جذب مخاطب مؤثر باشد تا رسانه در فرایندی به رسانه مطلوبِ مخاطب بدل شود و این هدف هر سردبیری است.
پاکیزگی زبان عنصر مفقوده در روزنامه نگاری ایران
وی در ادامه به اهمیت حفظ زبان و رعایت مسائل نگارشی و ویرایشی گریزی زد وتوضیح داد: حفظ زبان یکی از نقاط مشترک سیاست‌های خبری در جهان تلقی می‌شود که دبیر و سردبیر نقش مهمی در آن دارند. کار دبیر ارائه متن پاکیزه است و از سوی دیگر بایستی مانع از خلط تبلیغ در خبر شود و از ابتذال و بی اخلاقی در مطالب جلوگیری کند.
اسماعیلی با بیان اینکه متأسفانه در روزنامه نگاری ایران به حفظ پاکیزگی زبان کمتر پرداخته شده است، اظهار کرد: روزنامه نگاران به عنوان طبقه فرهیخته جامعه حافظ و پاسدار زبان هستند و باید در نگارش مطالب اصول صحیح زبان را رعایت کنند.
نیاز مخاطب امروزی از رسانه دستخوش تحولات شده است
وی به تعریف انعکاس اخبار و رویدادهای جامعه توسط روزنامه نگار اشاره کرد و گفت: شاید در دنیای امروزی این تعریف از روزنامه نگاری نتواند به نیاز مخاطبان پاسخ دهد. متفکرین دنیای ارتباطات معتقدند انتظار مخاطب از رسانه در دنیای تحولات پیچیده امروز تغییر یافته است و برای درک این مهم نیاز است که روزنامه نگار شرایط حال جامعه را درک کند.
این مدرس روزنامه نگاری با اشاره به انتظارات بسیار مخاطبان از روزنامه‌ها، تصریح کرد: تحلیل ارتباط رویدادها با یکدیگر، زندگی، موقعیت، آینده و چشم اندازهای پیش رو از انتظارات مخاطب امروزی از روزنامه نگاران است چراکه مخاطب امروزی می‌خواهد بداند گزارش روزنامه نگاران با زندگی او چه نسبتی دارد!
وی افزود: مخاطبان خواندن گزارش‌های واقعی و شفاف‌تری از تحولات جامعه و زندگی خودشان در رسانه‌ها را انتظار دارند و روزنامه نگاران به عنوان عرضه کننده محصول نهایی بایستی بتوانند به این نیاز مخاطب پاسخ دهند.
وظیفه روزنامه نگار به انعکاس رویداد محدود نمی‌شود
اسماعیلی با تاکید بر اینکه امروز وظیفه روزنامه نگار به انعکاس رویداد محدود نمی‌شود، ادامه داد: امروزه مخاطبان رسانه، تأثیرات رویدادها بر روند جهانی را جستجو می‌کنند که نیاز است سردبیران و دبیران هرچند وقت یک بار مروری بر تولیدات خود داشته باشند و این موضوع را واکاوی کنند که این تولیدات تا چه میزان توانسته است در جامعه اثربخشی داشته باشد.
وی با اشاره به تفاوت تولیدات تصویری با روزنامه گفت: فیلم، سینما و حتی تئاتر بر روی یک موضوع متمرکز می‌شود اما روزنامه بر چندین موضوع متفاوت تمرکز می‌کند. بنابراین امروزه وظایف روزنامه نگاران نسبت به گذشته دشوارتر شده است و جامعه انتظارات وسیع‌تری از رسانه دارد.
ارائه تصویر شفاف و دقیق در رسانه وظیفه مهم دبیر وسردبیر
این روزنامه نگار با تاکید براینکه وظیفه سردبیر و دبیر ارائه تصاویر دقیق و روشن از رویدادها برای مخاطبان است، اظهار کرد: امروزه تولیدات انبوه مشترک در رسانه‌ها به چشم می‌خورد و در مقام مقایسه با دهه‌های گذشته درمی یابیم که در ادوار گذشته تولیدات اختصاصی بیشتری داشتیم این درحالی است که نیاز است حجم تولیدات اختصاصی در رسانه‌ها افزایش یابد تا رسانه‌ها از همدیگر متمایز شوند که این موضوع به نحوه تسلط و هدایت سردبیر در رسانه مربوط می‌شود.
وی بیان کرد: یکی از وظایف دبیر و سردبیر مطالعه اخبار و سندهای منتشر شده اعم از رویدادها یا گزارش‌های مالی و غیره است. مطالعات عمیق و میان رشته‌ای به دبیر و سردبیر کمک می‌کند تا رسانه را دقیق به سمت اهداف که همانا انتخاب سوژه‌های مناسب و روایت قصه‌های خواندنی توسط خبرنگاران است، هدایت کنند.
اسماعیلی با تاکید بر اینکه آموزش و هدایت خبرنگاران از وظایف مهم دبیران سرویس و سردبیر است، تصریح کرد: وظیفه دبیر و سردبیر محدود به ویرایش متن و انتخاب عکس و تیتر نمی‌شود بلکه تحلیل رویدادها، ارتباط با منابع خبری متعدد از اهم وظایف دبیر و سردبیر رسانه است.

http://www.sepahannews.ir/Fa/News/329515/آگاهی-از-مسائل-روز-پیش‌نیاز-سردبیری-رسانه-است
بستن   چاپ