پیام سپاهان - شرق / «ما به زبان دیگران» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم سیدمصطفی هاشمیطبا است که میتوانید آن را در ادامه بخوانید:
سخنان رئیسجمهور آمریکا در کشورهای حاشیه خلیج فارس گو اینکه حسب انتظار ظاهرا به مذاق مسئولان آن کشورها خوشایند بود اما در تحلیل آن باید گفت از سرچشمههای قدرتنمایی، برتریجویی و تحقیر بهویژه عربها و خود را به فراموشی زدن، برای علت پدیدهها برخوردار بود. اینکه راهی را که کشورهای عرب خلیج فارس میپیمایند، آیا به مقصودی درخشان آنان را رهنمود میکند یا چهره برعکسی به آنان خواهد داد، نمیتوان بهسرعت قضاوت کرد و این در حالی است که وجود رژیم اشغالگر قدس را نادیده بگیریم، اما وجود این رژیم میتواند به اینگونه حرکات معنی خاصی ببخشد.
حسب آنکه به صورت رسمی این رژیم از اهداف آینده ارضی خود در ضرب سکههای منقش به نقشه آینده پردهبرداری کرده است و این نقشه بر آستین لباس سربازان اسرائیلی منعکس شده، ارض موعود اسرائیل شامل بخشی از مصر، کشورهای اردن، سوریه، بخشی از عراق و بخشی از عربستان است. مقامات اسرائیلی گفتهاند که ما هرگاه بخواهیم ملک عبدالله اردنی را از خواب بیدار میکنیم. مصر هم با وجود توان نظامی، کاملا رعایت احتیاط را میکند و مقامات اسرائیلی گفتهاند که نیروی نظامی مصر خطرناک است و درباره آن نظر دارند. قوای نظامی سوریه را هم در دو ماه اخیر نابود کردهاند و سوریه در اقمار اسرائیل و به اطاعت آمریکا درآمده است.
بازار
![]()
نوع برخورد کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس در سالهای اخیر و بهویژه در هفتههای اخیر و حتی شرکتنکردن آنان در اجلاس اتحادیه اعراب در بغداد نشان میدهد که طرح اسرائیل درباره سترونسازی منطقه اجرا شده و با توجه به قراردادهای آب و فاضلاب و آبیاری کشورهای مصر و اردن و برخی دیگر از کشورهای عرب با اسرائیل نشان میدهد که سفر اخیر رئیسجمهور آمریکا برای جادهصافکنی اهداف توسعهطلبانه آینده اسرائیل است. طبیعی است که هرچه این کشورها به آمریکا و شرکتهای آمریکایی بیشتر وابسته باشند، ظرفیت تصمیمگیری مستقلانه آنها کمتر شده و نیز در برابر نیروی نظامی اسرائیل تهدیدپذیرتر و بلادفاعتر خواهند شد.
واضح است که وجود کشورمان مانند خاری در چشم اهداف نامیمون یادشده است و به هر بهانهای و با هر وسیلهای قصد دارند که سترونسازی را به ایران هم تسری دهند و صد البته با تهدیدهای بالقوهای که کشور ما با آن روبهرو است و متأسفانه دچار تغافل شدهایم، این فرصت به نظر آنها فراهم شده است.
اما این تغافل از چه نوعی است. سالهاست دچار تحریمهای بسیار شدید و بیسابقه شدهایم اما به جای تجهیز منابع و تنظیم نظام اقتصادی حسب تحریمها و همچنین توجه به حفظ و توسعه نهادهای مختلف ایران، با اندیشه تأثیرنداشتن تحریمها ثروتهای کلانی را که باید برای تجهیز و توسعه کشور و همچنین بازسازی تجهیزات داشته باشیم، از دست دادهایم. حال حسب فرمایش مولا علی (ع) که «توجه نکنید چه کسی گفته، بلکه توجه کنید که چه گفته» میتوانیم نکاتی از سخنان رئیسجمهور آمریکا را مورد توجه قرار دهیم. هرچند این نکات بارها و بارها در داخل کشور از زبان دلسوزان و علاقهمندان به کشور گفته شده، ولی مورد عنایت و توجه حکمرانی قرار نگرفته است و در عین تحریمهای ظالمانه سعی در تظاهر به تأثیرنداشتن تحریمها در زندگی مردم و عادی نشاندادن جامعه کرده و از تصمیمگیری بهموقع و درست خودداری کردهایم.
بخشی از داستان قطعی برق شاید به مصوبهای از مجلس در مخالفت با رئیسجمهور وقت، آقای خاتمی، بازگردد که با آن مصوبه در حقیقت سرمایهگذاری برای تولید برق در محاق فراموشی رفت و نوعا به جای توجه به زیربناها، همه همتها صرف تجلی کاذب مظاهر مصرفکننده و غیرمولد شهرنشینی شد و هر تصمیمی در پیچوخم مجالس و کمیسیونها و شوراها به فراموشی سپرده شد و میبینیم که یک تصمیم درباره افایتیاف در مجمع تشخیص مصلحت نظام به مدت هفت سال به درازا کشیده است و در بدترین موقع به صورت مشروط تصویب میشود.
ضربالمثل معروف «از ماست که بر ماست» بر ما صدق میکند. مگر فریاد تولیدکنندگان اعم از فولاد و پتروشیمی و سیمان و گاوداران و دیگران از قطع برق کارخانجات بلند نشده؟ آنچه ترامپ گفته، همین فریادهاست اما نه از سر دلسوزی، بلکه تنها از باب تحقیر یک ملت؛ تحقیری که به دست خود ما سامان یافته است. اصلا چرا به حرفهای او توجه کنیم.
ما بهجای توجه به حرفهای کارشناسان دنیادیده و مجرب، حرفهای بیاساس را از زبان برخی مسئولان میشنویم و بدتر از آن رئیسجمهورهای ما همان حرفها را با صدای بلند به عنوان پیشرفت کشور مطرح میکنند. فقط به چند مثال توجه کنید.
1- رئیسجمهور فعلی ما در سال گذشته فرمودند سال آینده 30 هزار مگاوات برق خورشیدی خواهیم داشت. البته این را از قول وزیر نیرو گفتند ولی برخلاف آنچه همواره میگویند، نظر کارشناسان ملاک است و از هیچ کارشناسی نپرسیدند که آیا این امر ممکن است؟ 2- رئیسجمهور پیشین ما فرمودند ما تکنولوژی موشکی را در ساخت اتومبیل به کار میگیریم. هیچکس متوجه نشد که کدام شیرِ پاک خورده این نظریه را به رئیسجمهور محترم القا کرده است. همچنین در صداوسیما فیلمی از رؤیت ایشان از یک اتومبیل بود که وزیر صمت وقت (وزیر نیروی فعلی) گفت این اتومبیل برقی طراحی و ساخت خودمان است و تا اسفند صد هزار دستگاه خواهیم ساخت. نشان به آن نشان که حتی یک دستگاه ساخته نشد. 3- درباره سرمایهگذاری امارات و چین به مبالغ 100 و 400 میلیارد دلار از قول دبیر مناطق آزاد بدون آنکه حتی یک دلار سرمایهگذاری شود، سخن بسیار گفته شد.
از این قبیل حرفهای نامربوط بسیار گفته شده، ولی در حقیقت این حرفها بهجای حرفهای درست اصلی جانشین شده است. وعدهای که آقای رئیسجمهور به مردم داد که واقعیات را بهدرستی برای شما خواهم گفت، ولی اینک فقط به سخنرانیهای حماسی میپردازند. یادمان باشد که از قدیم گفتهاند «از ماست که بر ماست». اصلا ترامپ را فراموش کنید، اما ایران را به خاطر داشته باشید. تبیین واقعیات، به مالهکشی نباید تبدیل شود. روبهروشدن با حقایق، چراغ راه آینده است و همه کس باید از آن مطلع باشند. روزنامه کیهان مینویسد چرا وزیر امور خارجه ما را درجریان مذاکرات نمیگذارد. یادشان رفته که همیشه در بر همین پاشنه میچرخیده و کیهان هم هرجا لازم بوده، از این عدم سخنگویی حمایت کرده است. اگر خود ما تصحیح نشویم و بخواهیم در رؤیا و توهم بزرگ شویم، نهتنها رئیسجمهور آمریکا، بلکه شاید رؤسای قبایل آفریقایی هم ما را به سخره بگیرند. خود را بزرگ کنیم، نه آنکه خود را بزرگ ببینیم.