پیام سپاهان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
به گفته یک منبع آگاه، آمریکا این هفته از طریق یک واسطه آمریکایی در دوحه با حماس در حال مذاکره بود، به امید اینکه بتواند توافق آتشبس اسرائیل و غزه را میانجیگری کند؛ چراکه مقامات آمریکایی میگویند دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا بهطور فزایندهای از نحوه مدیریت این درگیری توسط اسرائیل ناامید شده است. «کایلی اتوود» و «آلیناترین» در گزارش دیروز چهارشنبه برای سیانان نوشتند، این منبع گفت که این مذاکرات از طرف آمریکا توسط «بشاره بحبه»، آمریکایی-فلسطینی که رهبری گروه «آمریکاییهای عربتبار طرفدار ترامپ» را در طول مبارزات انتخاباتی ریاستجمهوری 2024 بر عهده داشت و از طرف دولت فعالیت میکرد، رهبری شده است. این منبع گفت که بحبه اوایل امسال از راه دور پیامهایی را با حماس رد و بدل کرد که به یک کانال ارتباطی مهم برای آزاد کردن گروگان اسرائیلی-آمریکایی، ادان الکساندر، تبدیل شد.
گزارشگران سیانان بر این باورند که تقویت خط ارتباطی بین دولت ترامپ و حماس میتواند به مقامات آمریکایی درک واضحتری از موضع حماس بدهد؛ بهویژه با توجه به اینکه ناامیدیهای ترامپ افزایش یافته است. در گذشته، ایالات متحده از طریق قطر و مصر با حماس مکاتبه میکرد. «دنیس راس»، فرستاده سابق ایالات متحده در خاورمیانه گفت: «این به من میگوید که آنها فکر میکنند مذاکره واقعی در حال انجام است. آنها کانال حماس خود را میخواهند، نه از طریق قطر یا مصر. آنها فکر میکنند میتوانند از این طریق بر حماس تاثیر بگذارند.» اما برخی دیگر از کارشناسان منطقهای تردید دارند که این کانال بتواند منجر به پیشرفت شود، با توجه به اینکه بحبه تجربه محدودی دارد و تصمیمگیرندگان حماس در غزه مستقر هستند. اما آنها استدلال میکنند که این نشان میدهد ترامپ مایل به دور زدن اسرائیل است.
«آرون دیوید میلر»، عضو ارشد بنیاد کارنگی برای صلح بینالمللی گفت: «مطمئن نیستم که این نشانه ناامیدی یا سردرگمی باشد. شاید آنها او را دریچهای به تفکر حماس ببینند، مطمئنا این قابل قبول است.» ناامیدیهای فزاینده در میان ترامپ و دستیاران ارشدش از اسرائیل به یک مساله کلیدی خلاصه میشود: «رئیسجمهور میخواهد جنگ پایان یابد - و به زودی». چندین منبع آگاه گفتند که ترامپ در چندین مورد از سرعت مذاکرات «ناراضی» بوده است و آنها میترسند که نتانیاهو آماده توافق نباشد. یکی از افراد نزدیک به ترامپ به سیانان گفت: «رئیسجمهور آشکارا خواهان توافق است. با ادامه مذاکرات، مشخصتر میشود که بیبی کاملا به توافق نرسیده است.»
با شروع حملات مجدد اسرائیل به غزه، ونس، معاون رئیسجمهور، پس از سفرش به ایتالیا، تصمیم گرفت به اسرائیل سفر نکند؛ تصمیمی که به گفته منابع، تا حدی بهدلیل مسائل لجستیکی و تا حدی به این دلیل بود که حضور او میتوانست بهعنوان تاییدی چشمگیر از حملات تلقی شود. این مقام افزود: «اگر او رفته بود، به سختی میتوانستیم ایالات متحده را واقعا مستقل بدانیم.» در آن صورت، شاید میشد آن را «نشانهای بیش از حد سخاوتمندانه از حمایت از آنچه اسرائیل انجام میدهد» خواند. این منابع هشدار دادند که ناامیدیهای ترامپ به معنای تغییر موضع در حمایت ایالات متحده از اسرائیل نیست.
یک منبع آگاه از این موضوع گفت که ترامپ بهطور خصوصی اسرائیل را برای توقف عملیات نظامی مجدد خود در نوار غزه تحت فشار قرار نمیدهد. مکس بلوستین، سخنگوی شورای امنیت ملی، در بیانیهای به سیانان استدلال کرد که «کاملا نادرست» است که دولت ما از اسرائیل ناامید شده است. با این حال، ترامپ در ماههای اخیر تمایل خود را برای انجام اقداماتی در سیاست خارجی بدون پایبندی مستقیم به اسرائیل نشان داده است، از جمله اعلام آتشبس با حوثیها. راس گفت: «اخیرا مجموعهای از اقدامات وجود دارد که نشان میدهد ترامپ کاری را که فکر میکند به نفع ایالات متحده است انجام خواهد داد و ملاحظات اسرائیل در ذهن او اولویت ندارد. این لزوما نشاندهنده جدایی از اسرائیل نیست، بلکه تلاشی برای صرف انرژی در منافع ایالات متحده است.»
بازار
![]()