پیام سپاهان - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
هنگام سخنرانی “علی لاریجانی”، درباره مسائل هستهای و مذاکرات، برق رفت!
هدی احمدی| امسال، مراسم بزرگداشت روز معلم در دانشگاه شاهد، رنگوبویی سیاسیتر از سالهای گذشته به خود گرفت. لاریجانی، رئیس پیشین مجلس در این مراسم حاضر شد و با سخنانی صریح و در عین حال انتقادی به موضوعات حساسی ازجمله ردصلاحیت خود در انتخابات ریاستجمهوری، مذاکرات هستهای، سیاستهای آمریکا و تحریمها پرداخت. سخنرانیای که در میانه آن،قطعی برق لحظهای، به یکی از حواشی جالب آن بدل شد. درحالی که لاریجانی درباره موضوع هستهای و مذاکرات با آمریکا صحبت میکرد، ناگهان سالن در تاریکی فرو رفت. لاریجانی با لبخندی معنادار و طعنهآمیز گفت: «انگار بحثهای ما یک مقداری ناجور بود! حالا چکار کنیم، سینه بزنیم؟» حضار با خنده و همهمه به طعنه او واکنش نشان دادند اما او با همان خونسردی همیشگی، ادامه داد: «بحث جدی است، اجازه بدهید جلو برویم».
بازار
![]()
یکی از بخشهای مهم سخنرانی، اشاره لاریجانی به ماجرای ردصلاحیتش در انتخابات ریاستجمهوری بود. او با لحنی طنزآلود اما پرکنایه گفت: «موقع انتخابات ما را رد کردند و ما هم صلوات فرستادیم و گفتیم از ما سلب شد». وی ادامه داد که پس از انتخابات، دلیل این ردصلاحیت را جویا شده و در پاسخ شنیدیم: «نمیتوانیم بگوییم، چون رایگیری است».
لاریجانی به استناد مکالماتش با مسئولان افزود: گفتند شما از بعضی نمایندگان حمایت کردهاید. اما ما نماینده انتخاب نمیکنیم، مردم انتخاب میکنند. ربط این موضوع به مدیر و مدبر بودن چیست، نفهمیدیم. البته بار اول که مطالبی گفتند، ما شکایت کردیم و قوه قضائیه بررسی کرد و مشخص شد که کذب است. اما بار دوم اصلاً چیزی نگفتند و فقط گفتند، شما مدیر و مدبر نیستید.
مذاکره؛ ابزاری برای تامین منافع
در بخش دیگری از سخنرانی، لاریجانی درباره مذاکرات هستهای و رابطه با آمریکا اظهار کرد: این مساله که مذاکره خوب است یا بد، موضوعیتی ندارد. همه چیز به منافع ملی کشور بستگی دارد. اگر مذاکره به نفع کشور باشد باید انجام شود. اگر نشود، دلیلی برای ادامه آن نیست.
او تاکید کرد که موضوع هستهای، بیشتر از آنکه حقوقی باشد، سیاسی است: اگر قرار بر داوری حقوقی بود، نظر آژانس کافی بود اما چون زور پشت قضیه است، مذاکره تبدیل به یک تاکتیک شده. لاریجانی با طرح سابقه تحریمها گفت: «اینطور نیست که تحریمها فقط به خاطر مساله هستهای باشد. آنها از زمانی که ایران مستقل شد، شروع به فشار کردند. قبل از انقلاب، ایران یکی از اقمار آمریکا بود. بعد از انقلاب که گفتیم، نه به آمریکا و نه به شوروی، آنها شروع به مسالهآفرینی کردند.
وی همچنین به وضعیت منطقه و رفتارهای آمریکا در یمن اشاره کرد: وزیر دفاع آمریکا گفته بودف موضوع یمن را در زمان مناسب بررسی میکنیم. آنها 800 بار به یمن حمله کردهاند. این مسائل فقط مربوط به ایران نیست. ساختار جهانی براساس قدرت است نه عدالت. او در بخش دیگری از سخنانش ضمن دفاع از توان تمدنی ملت ایران گفت: ایرانیها مثل برخی کشورها نیستند که با چند فشار تاریخی تسلیم شوند. ما زیر بار زور نمیرویم. البته اینکه مذاکره به نتیجه برسد یا نرسد، بستگی دارد به اینکه چقدر انصاف و عقلانیت در جهان وجود داشته باشد.
درباره سلاح هستهای؛ تصمیم با کیست؟
لاریجانی به صراحت اعلام کرد که جمهوری اسلامی به دنبال سلاح هستهای نیست و اگر کسانی از این موضوع سوءاستفاده میکنند باید با واقعبینی به آن نگاه کرد: «تصمیمگیری درباره این موضوع با شورای عالی امنیت ملی و مقام معظم رهبری است. من فقط نظر شخصیام را میگویم».
او با نگاهی کلان به جایگاه ایران در جهان گفت: «وقتی کشوری قوی باشد، انتقادها هم زیاد میشود. باید این را تاب بیاوریم. این انتقادها به معنای کوچک کردن ایران نیست. دشمنانی داریم که روشن تعریف شدهاند و طبیعی است که تحریکمان کنند». در پایان، لاریجانی ضمن تبریک روز معلم بر نقش بیبدیل معلمان در حفظ هویت ملی و استقلال فکری نسلهای آینده تاکید کرد: «معلمها باید این نگاه عمیق تمدنی و سیاسی را به نسل بعد منتقل کنند. جامعه ما نیازمند فهم درست از جایگاه خودش در جهان است و این مهم بر دوش معلمان است. لاریجانی در پاسخ به سوالی درخصوص دیدگاه شهید مطهری درخصوص مذاکرات، گفت: سوال شما این است که آقای مطهری اگر زنده بودند، نظرشان درباره مذاکره چه بود، من نمیدانم چراکه ایشان در قید حیات نیستند. اما آیا مذاکره خوب است یا بد؟ به نظر میرسد که مبنای ایشان، عقلگرایی و سعادت جامعه بوده است. من نمیتوانم از جانب ایشان صحبت کنم اما اگر مذاکرات جنبه ابزاری دارد و هدف نیست باید گفت که مذاکرات باید بر مدار منافع ما باشد. ممکن است در یک زمان حکومت یا نخبگان و دانشجویان این مذاکرات را بپذیرند یا نپذیرند. این بستگی دارد به اینکه آیا از این مذاکرات نفعی برای جامعه حاصل میشود یا خیر.
همچنین مشاور رهبر انقلاب با بیان اینکه حادثهای در منطقه درحال رخ دادن است، گفت: این جریانی است که وجود دارد، مشابه آنچه در روسیه و اوکراین و جاهای دیگر میبینیم. در منطقه ما نیز این جریان وجود دارد مانند مساله فلسطین. قبل از شکلگیری جمهوری اسلامی، مشکل فلسطین وجود داشت و هنوز هم هست. بخشی از این مشکلات به این دلیل است که ما نتوانستهایم این مساله را حل کنیم. بنابراین هرچه هم که تلاش کنیم این مشکل را پاک کنیم، سهم ما در این قضیه آنقدر نیست که تصور میکنید. مسائل داخلی را فدای این مسائل نکردهایم. ما مشکلات دیگری در داخل داریم که باید به آنها توجه کنیم.
سخنرانی علی لاریجانی در دانشگاه شاهد، فراتر از یک مراسم گرامیداشت معلم بود؛ تحلیلی سیاسی و انتقادی از ساختار قدرت در جهان، از چرایی تحریمها تا پشت پرده ردصلاحیتها. حاشیههایی مثل قطع برق هنگام صحبت از موضوعات حساس، فقط نمک مراسم نبود بلکه نمادی از فضای سیاسی کشور بود که گاه حتی در تاریکی هم، سخنانی روشن به گوش میرسد.