پیام سپاهان - ایرنا / شرایط تولید در بخش کشاورزی به خصوص کشت و زرع و باغداری در استان اردبیل همواره با شرایط اقلیمی و آب و هوایی گره خورده و هر گونه تغییر در میزان بارش، تغییرات دمایی، پراکنش بارندگی و نیز گرما و سرمای نابهنگام تاثیر مستقیمی بر میزان تولید در این بخش دارد.
در سال زراعی جاری حدود 680 هزار هکتار از اراضی دیم و آبی استان اردبیل به زیر کشت محصولات مختلف رفته است و به همین علت تولید کنندگان و کشاورزان، چشم امید به بارش رحمت الهی و باران و برف داشتند که با کاهش بارندگی در فصل پاییز و زمستان، نگرانی آنها تا اوایل امسال ادامه داشت.
بازار
![]()
بارش های مناسب یک ماه اخیر در استان اردبیل تا حد زیادی از نگرانی کشاورزان کاست و امیدها برای افزایش و پایداری تولید در بخش کشاورزی این استان را احیا کرد و بر همین اساس، کشاورزان استان اردبیل امیدوار شدند که در پایان فصل برداشت، حاصل یکساله آنها در مزارع، بتواند زندگی و معیشت آنها را تامین کند.
بارش های مناسب یک ماه اخیر در استان اردبیل تا حد زیادی از نگرانی کشاورزان کاست و امیدها برای افزایش و پایداری تولید در بخش کشاورزی این استان را احیا کرد و بر همین اساس، کشاورزان استان اردبیل امیدوار شدند که در پایان فصل برداشت، حاصل یکساله آنها در مزارع، بتواند زندگی و معیشت آنها را تامین کند.
هم اکنون 390 هزار هکتار از اراضی زراعی استان اردبیل به زیر کشت محصولات دیم رفته و همه امید کشاورزان دیمکار به بارش به خصوص در فصل بهار است و خوشبختانه بارش چند هفته اخیر، آنها را برای برداشت محصول در حد انتظار امیدوار کرده است.
گندم، جو، کلزا، پنبه، سیب زمینی، ذرت علوفهای، سویا، بادام زمینی، سیر، گوجه فرنگی، عدس، نخود، کاملینا، گلرنگ، محصولات علوفه ای و پیاز محصولات عمده کشت شده در استان اردبیل طی سال جاری محسوب می شود.
گندم با حدود 300 هزار هکتار سطح زیر کشت، 46 درصد مساحت اراضی زراعی استان اردبیل را به خود اختصاص داده و این استان با رتبه هشتم تولید گندم کشور، نقش تعیین کنندهای در تامین امنیت غذایی ایران دارد.
بارندگی سال جاری، زراعت در استان اردبیل را احیا کرد
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اعلام کرد: بارندگی مناسب و مداوم یک ماه گذشته، کشت و زرع محصولات به خصوص در اراضی دیم استان اردبیل را که در معرض تنش آبی قرار داشت، دوباره احیا کرد.
غفور آقایی روز شنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا، میزان بارش سال جاری در سطح استان اردبیل را برای بخش کشاورزی مطلوب و مناسب خواند و گفت: با توجه وضعیت بارندگیها در فصل پاییز و زمستان گذشته و از ابتدای سال آبی و زراعی، برخی مناطق استان اردبیل دچار تنش خفیف شده بود که خوشبختانه با بارندگی امسال وضعیت بهتر شد.
وی بارشهای اخیر و چند هفته گذشته را موجب خوشحالی کشاورزان دیمکار عنوان کرد و افزود: در حال حاضر کشت و زرع استان اردبیل در شرایط ایدهآل قرار دارد به طوری که وضعیت زراعت محصولات دیم در شمال استان به ویژه در شهرستان بیلهسوار، گرمی، مشگینشهر، اردبیل و سایر مناطق استان بهتر شده است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اظهار کرد: بارندگیهای اخیر در این استان به صورت منقطع و آرام بوده و منجر به رواناب و سیل نشده و این وضعیت بهترین شرایط را برای زراعت ایجاد کرده است.
20 دستگاه جدید ضدتگرگ در استان اردبیل نصب و راهاندازی میشود
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل در ادامه با اشاره به بروز استرس سرمایی برای باغات در برخی مناطق این استان بیان کرد: سرمازدگی برخی باغات شهرستان مشگینشهر در بعضی درختان میوه حدود پنج تا 20 درصد خسارت زده و سرمازدگی کامل رخ نداده است.
آقایی اضافه کرد: با توجه به گرم شدن دمای هوا، بارشهای رگباری وارد شده از مناطق جوی، در استان اردبیل تبدیل به تگرگ می شود، به همین خاطر برای جلوگیری از تگرگزدگی، تمهیداتی اتخاذ شده به طوری که در شهرستان مشگینشهر 11 دستگاه ضد تگرگ نصب و راهاندازی شده تا در مواقع مورد نیاز فعال شود.
وی از نصب و راهاندازی 20 دستگاه دیگر ضدتگرگ در استان اردبیل در آینده نزدیک خبر داد و گفت: شرایط نگران کننده برای کشاورزی استان در سال جاری رفع شده و امیدواریم با تداوم وضعیت مناسب و با همکاری جهاد کشاورزی و همه تولیدکنندگان این بخش، امسال میزان تولید محصول در استان اردبیل کاهش نیابد.
وضعیت کشت دیم در سطح استان اردبیل مطلوب است
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل وضعیت کشت دیم در سطح استان را مطلوب خواند و افزود: خوشبختانه در زمان کشت، کود پایه به میزان 80 درصد به تمام مزارع استان داده شده و اراضی دیم استان از لحاظ شرایط تغذیهای ایدهال است و اگر بارندگی در شمال استان داشته باشیم، شاهد عملکرد مطلوب این اراضی خواهیم بود.
وی تاکید کرد: کشاورزانی که کشت آبی دارند، حتما در استفاده از کود سرک دقت داشته و برای رشد بهینه و افزایش عملکرد محصول در زمان آبیاری از کود پتاس، فسفات و ازت استفاده کنند.
آقایی بیان کرد: کشاورزان دیمکار در فصل پاییز در مزارع خود کود استفاده کردهاند و اگر از این به بعد قصد استفاده از کود داشته باشند، احتمال استرس و خسارت در مناطق کمبارش وجود دارد و به همین علت در استفاده از کود خودداری کنند ولی اگر مطمئن هستند که بارندگی بالای 10 میلیمتر خواهد بود، استفاده از کود سرک مشکلی ندارد.
وی با تاکید بر ضرورت مبارزه با علفهای هرز در اراضی آبی استان اردبیل اظهار کرد: کشاورزان دیمکار هم در مبارزه با علفهای هرز در زمانی که محصول رشد کمتری دارد، اقدام کنند چون این امر باعث افزایش 30 درصدی محصول و عملکرد زراعت دیم میشود.
کشاورزان استان اردبیل مراقب آفت سن و ملخ باشند
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل خواستار پایش آفات به خصوص آفت سن و ملخ در مزارع این استان شد و گفت: هماکنون برخی از مزارع استان دچار آفت سن شده و لازم است که کشاورزان مزارع خود را پایش کرده و در زمان لازم با این آفت مبارزه کنند.
وی اظهار کرد: کشاورزان تا یک ماه آینده باید مراقبت از مزارع خود را ادامه دهند و در زمان شیوع آفت ملخ به ویژه در شمال استان، با این آفت مبارزه کنند و همه کشاورزان و مسئولان توجه داشته باشند که مبارزه با آفت ملخ به صورت سرتاسری اجرا میشود و برای مبارزه با آن، همکاری همهجانبه و در زمان مشخص ضروری است.
آقایی بر پایش مزارع سیب زمینی استان تاکید کرد و گفت: سیبزمینیکاران استان اردبیل هم پایش مزارع خود را ادامه دهند و کشاورزانی که هنوز اقدام به کشت محصول نکردهاند، بذر خود را با استفاده از قارچکش مطمئن ضدعفونی کرده و اقدام به کشت کنند تا آلودگی قارچی در مزارع استان رخ ندهد و کسانی که محصول را زودتر کشت کردهاند، پایش کنند تا عوامل بیماری زا در مزارع شیوع نیابد.
کاهش 16 درصدی میزان بارش سال آبی استان اردبیل
مدیرکل هواشناسی استان اردبیل نیز در مصاحبه با خبرنگار ایرنا، میانگین بارشهای این استان در سال زراعی جاری را 168 میلیمتر اعلام کرد و گفت: این میزان بارش در مقایسه با دوره بلندمدت 25 درصد و در مقایسه با سال آبی گذشته 16 درصد کاهش یافته است.
مجید کوهی افزود: اگر آمار دوره بلندمدت بارش در استان اردبیل را بررسی کنیم، میزان بارش فقط در شهرستان سرعین نرمال بوده و در آمار بارش دوره کوتاه مدت هم بارندگی در شهرستانهای نیر و سرعین بالاتر از نرمال بوده است.
وی با اشاره به افزایش 32 درصدی بارش شهرستان نیر در مقایسه با سال گذشته ادامه داد: بیشترین میزان کاهش بارش در مقایسه با دوره بلند مدت با حدود 40 درصد کاهش در شهرستانهای کوثر و نمین ثبت شده است.
به گفته مدیرکل هواشناسی استان اردبیل، امسال میزان بارش در اردبیل هم در مقایسه با دوره بلند مدت 29 درصد و در مقایسه با سال گذشته 16 درصد کاهش یافته است.
بهبود 15 درصدی وضعیت بارش استان اردبیل در فصل بهار
مدیرکل هواشناسی استان اردبیل در ادامه میانگین بارش چند هفته اخیر در سطح استان را حدود چهار میلیمتر اعلام کرد و گفت: این میزان بارش حدود سه درصد آمار بارش استان را بهبود بخشیده است.
وی با بیان اینکه میزان بارش فصلی، ایستگاه به ایستگاه و حتی محله به محله فرق می کند، اظهار کرد: بارشهای فصلی ثبت شده در ایستگاه کورائیم شهرستان نیر یک میلیمتر بوده، این در حالی است که بارش ثبت شده در ایستگاه استانداری هفت میلیمتر ثبت شده است.
کوهی بیان کرد: میزان بارش فصل زمستان استان اردبیل تقریبا با 40 درصد کاهش به ثبت رسیده اما در 40 روز اخیر شاهد بهبود 15 درصدی وضعیت بارش بودیم و انتظار داریم که میزان بارش کمی بهبود یابد.
مدیرکل هواشناسی استان اردبیل اضافه کرد: پیش بینی بارش فصل بهار در سطح استان اردبیل نرمال و کمتر از نرمال است که امیدواریم میزان بارش بهتر از پیشبینی اتفاق بیفتد و در 2 ماه فرصت باقی مانده، شرایط بارش استان بهبود یابد چون در فصل تابستان بارش چندانی نخواهیم داشت.
بهبود بارش و عبور از خشکسالی کشاورزی در استان اردبیل
وی با اشاره به تاثیر بارشهای اخیر در کشاورزی استان اظهار کرد: بارش چند هفته اخیر خوب بوده به طوری که بارش بالاتر از پنج میلیمتر بارش موثر برای بخش کشاورزی به شمار می رود و انتظار می رود تاثیرات خوبی در این بخش به دنبال داشته باشد.
کوهی اضافه کرد: خشکسالی بر اساس تعاریف علمی در سه بخش و حوزه تعریف شده است که بر اساس یکی از این تعاریف، خشکسالی یک ساله یا همان خشکسالی کشاورزی است که در این بخش، سال گذشته بارش استان 11 درصد بالاتر از نرمال بوده که نشان دهنده بهبود خشکسالی کشاورزی در این استان است.
وی اظهار کرد: تا چند هفته قبل، شرایط بارش کشاورزی در استان اردبیل مطلوب نبود اما در پی بارشهای اخیر، شاهد بهبود پوشش گیاهی و سرسبز شدن مراتع و مزارع هستیم که امیدواریم این روند ادامه داشته باشد.
مدیرکل هواشناسی استان اردبیل ادامه داد: خشکسالی بلند مدت در بازه زمانی 10 ساله محاسبه می شود که بارشها به تدریج و به مرور زمان تاثیرات خود را در میزان ذخایر آبهای زیرزمینی نشان می دهد و به همین علت بهبود این خشکسالی مستلزم چندین دوره ترسالی مداوم است.
http://www.sepahannews.ir/Fa/News/962287/بارندگی-سال-جاری،-زراعت-در-استان-اردبیل-را-احیا-کرد