پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ خسارت نفوذ در اقتصاد ایران سیاسی

سرمقاله دنیای اقتصاد/ خسارت نفوذ در اقتصاد ایران
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - دنیای اقتصاد / «خسارت نفوذ در اقتصاد ایران» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم منصور بیطرف است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در میان صاحب‌نظران داستان جالبی از نفوذ وجود دارد. صحت و سقم این داستان معلوم نیست، اما با توجه به خصلت سازمان‌های جاسوسی می‌تواند تا اندازه‌ای مقرون به صحت باشد. داستان از این قرار است که در دوره رهبری مارشال تیتو بر یوگسلاوی سابق یکی از مشاوران او جاسوس سازمان سیا از آب درآمد. مارشال تیتو او را خواست و گفت من تو را بیش از 30سال است می‌شناسم از تو مدرکی دال بر اینکه اطلاعاتی را به بیرون درز داده باشی هم نیست. تو چه جاسوسی بودی و چگونه جاسوسی می‌کردی؟ این جاسوس سیا پاسخ داد که من اطلاعاتی را به بیرون درز نمی‌دادم، اما به شما مشاوره‌های غلط می‌دادم. مثلا می‌خواستی فلان فرد را که بسیار شایسته است وزیر یا استاندار فلان منطقه بکنی، وظیفه من این بود که نگذارم این فرد سمتی را در دولت بر عهده بگیرد و یک فرد بی‌لیاقت را به شما معرفی می‌کردم تا از این طریق به کشور ضربه بزنم.
داستان برخی از نفوذی‌ها هم می‌تواند این‌گونه باشد. آنها لزوما اطلاعاتی را به خارج منتقل نمی‌کنند، بلکه خط‌مشی‌ای را در پیش می‌گیرند که هدف آن بی‌اعتبار کردن سیاست‌ها یا حتی تندروی در سیاست‌ها باشد. در این زمینه داستان معروف «الی کوهن» جاسوس موساد در بدنه حکومت سوریه در دهه1960 میلادی زبانزد همه است. او آن‌قدر در مجلس و محافل علیه اسرائیل تند صحبت می‌کرد که کسی از بدنه حکومت سوریه گمان نمی‌برد، او جاسوس موساد باشد! نفوذی‌ها لزوما به دنبال ضربه زدن مستقیم به کشور نیستند، بلکه با تدوین سیاست‌ها و استراتژی‌ها، یک برنامه کوتاه‌مدت یا میان‌مدت و بعضا درازمدت برای ضربه زدن به منافع کشور را پی می‌ریزند. اما همین تدوین سیاست‌ها، خسارات جبران‌ناپذیری را بر کشور تحمیل می‌کنند. میزان خسارتی که نفوذ بر اقتصاد کشور وارد می‌کند، چقدر است؟ 
بازار
این موضوعی است که در این یادداشت می‌خواهیم از منظر دیگری به آن بپردازیم. برخی داستان نفوذ را بسیار سطحی می‌بینند، کمااینکه این سطحی‌نگری را ما در میان بازداشتی‌های اخیر بعضا می‌بینیم. این در حالی است که در زمان جنگ 12روزه شاهد این بودیم که اسرائیل در «زمان» و «مکان» دقیق اهدافی را مورد حمله قرار می‌داد. این نفوذ بنا به گفته یکی از صاحب نظران، اطلاعات یک سرباز صفر یا یک کارگر ساختمانی یا یک مغازه‌دار نبود. فرضا زمانی که می‌دانست جلسه شورای عالی امنیت که با حضور سران سه قوه برگزار شده بود در کدام ساختمان و منطقه است و آنجا را مورد هدف قرار می‌داد که خوشبختانه یکی از بمب‌ها عمل نکرد، این ناشی از اطلاعات دقیق یک نفوذی رده بالا بوده است. اما همین اطلاعات تنها سران را مورد هدف قرار نداد، بلکه وجه دیگری هم مورد هدف قرار داد و البته این هدف در سطح کلان است و آن چیزی نیست جز اقتصاد!
خسارتی که نفوذ بر اقتصاد کشور وارد می‌کند، زوایای متفاوت و مختلفی دارد. یک خسارت به‌صورت جنگ مستقیم درمی‌آید که نمونه آن جنگ 12روزه است و زاویه دیگر خسارت جنگ غیرمستقیم است که نمونه آن را می‌توان در «پروژه تورقوزآباد» دید که عملیات آن در کتاب «هدف تهران» درج شده است. در عملیات تورقوزآباد بنا به نوشته این کتاب دو کامیون اسناد و سی‌دی‌های برنامه‌های هسته‌ای ایران دزدیده و به تل‌آویو منتقل شد که بنا به گفته برخی از کارشناسان یکی از دلایل خروج ترامپ از برجام در سال2016 بود. تحریم و ادامه آن از سوی آمریکا در آن دوران و پس از آن، دراصل ناشی از همین نفوذ بوده است. اما اینکه چرا محاسبه خسارت ناشی از نفوذ سخت است، اولا: به‌خاطر ماهیت پنهان عملیات‌ نفوذ است که بسیاری از اقدامات اطلاعاتی یا جاسوسی (مانند فساد، نفوذ در نهادهای حساس، یا ایجاد اختلال در بازارها) محرمانه بوده یا حتی انکارشده‌اند، ثانیا: نفوذ می‌تواند اثر غیر مستقیم خود را از طریق تغییر سیاستگذاری، گسترش فساد، بی‌ثبات‌سازی بازارها یا ایجاد مانع در رشد تکنولوژیک نشان دهد که سخت قابل‌ردیابی است و ثالثا: ابهام در منبع آسیب وجود دارد. مثلا آیا رکود اقتصادی یا ضعف صنعت نتیجه نفوذ است یا ناکارآمدی داخلی؟ تفکیک اینها بسیار سخت است.
اما مطالعات جنبی در زمینه‌های دیگر به‌طور تقریبی صورت گرفته است؛ به‌ویژه مطالعات «اقتصاد درگیری» که می‌توان آنها را بسط و به خسارات ناشی از نفوذ تسری داد . این یعنی آنکه زاویه دید خود را تغییر دهیم. در اصل اهداف «نفوذ» و «درگیری» یکی هستند. هر دو به‌دنبال آن هستند که حکومت مستقر را تضعیف کنند و سپس با یک جنگ داخلی از بین ببرند. یکی مانند موریانه وارد بدنه حکومت می‌شود و از درون آن را تضعیف و سپس نابود می‌کند، دیگری از بیرون حکومت را مورد حمله قرار می‌دهد؛ هرچند در جنگ 12روزه، ترکیبی از حمله درونی و بیرونی صورت گرفته بود. 
در کل می‌توان گفت دشمن قبل از ورود به جنگ مستقیم از «نفوذ» بهره‌برداری می‌کند . «نفوذ» انواع و اشکال متعددی دارد. یک نوع از نفوذ در قالب «براندازی سیاسی» است. در این نوع نفوذ، دشمن به حمایت از احزاب یا چهره‌های خاص، تزریق پول یا اطلاعات برای تاثیر‌گذاری در انتخابات یا قوانین داخلی می‌پردازد. نوع دیگر «جنگ اطلاعاتی» است که دشمن عملیات فریب، انتشار اخبار جعلی، نفوذ در رسانه‌های یا شبکه‌های اجتماعی برای دستکاری در افکار عمومی انجام می‌دهد. نوع بعدی، «نفوذ سایبری» است که هدف آن حمله به زیرساخت‌های دیجیتال، دزدی داده یا اختلال در عملکرد نهادها است. نوع دیگر نفوذ به «اهرم اقتصادی» برمی‌گردد که تحریم هدفمند برای تسلط یا تضعیف کشور از این نوع نفوذ است و آخرین نوع نفوذ به «گروه‌های نیابتی» اختصاص دارد که حمایت نظامی از گروه‌های شورشی یا جدایی‌طلب است.
تعیین شاخص‌های اقتصادی برای ارزیابی خسارت از نفوذ
تعیین اینکه کدام متغیر اقتصادی به چه میزان از نفوذ آسیب دیده است، چندان راحت هم نیست؛ اما می‌توان آن را در ارزیابی شاخص‌های اقتصادی مانند کاهش رشد تولید ناخالص داخلی یا کاهش سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی برآورد کرد. درواقع بی‌ثبات کردن سیاست کشور -که هدف نفوذ است- در میان‌مدت و بلندمدت خود را در این شاخص‌ها نشان می‌دهد. همچنین در کوتاه‌مدت نوسانات نرخ ارز یا به عبارتی کاهش ارزش پول رایج کشور یا بازدهی بورس به سرعت اثرات نفوذ را بازتاب می‌دهند. یکی دیگر از اثرات نفوذ در رتبه‌بندی ریسک کشور محسوس می‌شود. بی‌ثباتی سیاسی بازتاب بسیار سریعی بر رتبه‌بندی ریسک اعتباری کشور دارد. نمونه آن را می‌توانیم در ترورهای مقامات کشوری یا سیاسی به‌طور کامل ببینیم که درنهایت می‌تواند منجر به درگیری‌های نظامی داخلی هم شود. 
تعیین خسارت از درگیری‌های نظامی داخلی
هانس فلیکس مولر، اقتصاددان آلمانی در سال2014 در مقاله‌ای به تحلیل هزینه‌های اقتصادی ناشی از درگیری‌ها علی‌الخصوص درگیری‌های داخلی از نگاه مطالعات خرد می‌پردازد. تحلیل و نتایج این اقتصاددان آلمانی بسیار مورد توجه قرار گرفت. براساس بررسی‌های مولر -که می‌توان آن را در اقتصاد ایران هم تسری داد- هزینه‌های غیر مستقیم اقتصاد درگیری - آن‌قدر بالاتر از هزینه‌های مستقیم است که دولت‌ها برای برطرف کردن آن نیازمند گذر چند نسل هستند. 
هزینه‌های اقتصادی درگیری
به نوشته مولر، برای ارزیابی هزینه‌های اقتصادی درگیری، ابتدا باید نقش «پایداری اثرات» را درک کرد. حتی یک سال جنگ به‌ویژه اگر جنگ داخلی باشد، می‌تواند اقتصاد یک کشور را به‌شدت فلج کند، اگر آثار آن در طول زمان باقی بماند. از نگاه مولر قاعده‌ای سرانگشتی در این زمینه می‌گوید: اگر اثرات خشونت پایدار باشند، زیان اقتصادی تنزیل‌شده (discounted loss) ناشی از این خشونت می‌تواند 10 تا 20برابر بیشتر از زیان مستقیمِ حین درگیری باشد.
مطالعات خرد نشان می‌دهند که کودکی که در معرض خشونت قرار گرفته، به‌طور دائم بین 1.2درصد تا 3.4درصد از درآمدش را برای هر سال تجربه خشونت از دست می‌دهد. مطالعات دیگر که مستقیما تاثیر خشونت بر آموزش را اندازه‌گیری کرده‌اند، نشان می‌دهند که کودکان آسیب‌دیده از جنگ داخلی، برای هر سال درگیری، به‌طور دائم بین 0.2 تا 0.24 سال آموزش را از دست می‌دهند. این به معنی کاهش دائم درآمدی بین 2.6درصد تا 6.1درصداست. حتی دوره‌های نسبتا کوتاه خشونت نیز می‌توانند اثری بلندمدت بر بهره‌وری نیروی کار داشته باشند که نهایتا بر انباشت سرمایه نیز اثر می‌گذارد. به این ترتیب، فاجعه انسانی ناشی از جنگ به «زیان اقتصادی آینده» نیز تبدیل می‌شود.
ولی این جنگ‌ها اثرات دیگر هم دارند. برای مثال: افزایش هزینه نیروی کار که در نتیجه آن ترس از خشونت و غیبت کارگران باعث افزایش 93درصدی هزینه کار می‌شود. همچنین فروپاشی صادرات که شرکت‌های آسیب‌دیده قادر به تولید و صادرات نیستند، صادرات این شرکت‌ها تا 50درصد کاهش می‌یابد و کل تجارت خارجی کشور به‌طور دائم تا 30درصد افت می‌کند. همچنین بر اثر جنگ قیمت دارایی‌های ثابت (مانند مسکن) تا 40درصد کاهش می‌یابد. ساخت‌وساز غیرمسکونی حدود 10.8درصد افت می‌کند و سرمایه‌گذاری در ماشین‌آلات و تجهیزات تا 26درصد کاهش می‌یابد. سرمایه‌گذاری کشاورزی هم بین 12درصد تا 56درصد کاهش می‌یابد. این اثرات تنها زمانی معکوس می‌شوند که صلح، باعث بهبود انتظارات آینده شود. اگر صلح شکننده یا موقتی به نظر برسد، سرمایه‌گذاری بازنمی‌گردد؛ نکته‌ای که می‌توان در آتش‌بس موقت فعلی دید. این نکته برای طراحی برنامه‌های بازسازی و تثبیت صلح بسیار مهم است. از نگاه مولر، صلحی که بی‌ثبات تلقی شود، مانع از بهبود اقتصادی خواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/974738/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیشرفت خیره‌کننده؛ نمایشگر گلکسی زد فولد 7 تا 500 هزار بار بدون مشکل باز و بسته می‌شود

رقص اژدهای زرد؛ واکاوی روابط ایران و چین طی جنگ با اسرائیل

زندگی جنگ‏‌زده‌‏ها در تعلیق

پزشکیان در دشوار ترین دوره ریاست جمهوری

رئیس سابق ستاد ارتش اسرائیل: این جنگ هدفی ندارد، نابودی نظامی حماس ممکن نیست

چین در جنگ 12 روزه: موضع‌گیری شدید، اقدام قلیل

پرداخت تسهیلات کمک ودیعه مسکن به 1392 متقاضی اصفهانی

حتی ابزار جدید ویندوز 11 هم عملکرد بی‌نقصی در انتقال فایل‌ها ندارد

عصبانیت مجری اسرائیلی: معلوم نیست در غزه داریم چه غلطی می‌کنیم!

پیروزی پرگل شاگردان نویدکیا در دومین دیدار تدارکاتی

کاهش دمای هوا در استان

مردم زواره به یاد شهید جنگ 12 روزه زمین چمن مصنوعی احداث می‌کنند

سرقت مس، باند سارقان را در اصفهان منهدم کرد

آتش سوزی در مراتع روستا‌های دره حوض، قلعه اخلاص وماهورک

گوشی جدید گوگل با طراحی بسیار جذاب رؤیت شد؛ رقیب جدی آیفون و گلکسی

اروپا برای پوست اندازی استراتژیک آماده می‌شود

بازی Ghost of Yōtei روی PS5 لودینگ‌های فوق‌العاده سریعی خواهد داشت

نوبت مشاوران

وقتی‌آب نیست

پاسخ به پاجوش‌های جلیلی با زبان عدد و منطق

رفع تصرف 3.4هکتار از اراضی ملی و دولتی استان اصفهان

کمک 8 میلیارد ریالی خانواده نیک اندیش اصفهانی به زندانیان

یادداشت فرزند خاتمی: چرا رهبران ایران به غرب اعتماد نمی‌کنند؟

طرح جدید نازیستی اسرائیل برای غزه

وضعیت پساب اصفهان تعیین تکلیف شود

5 گوشی برتر مخصوص بازی؛ انتخاب حرفه‌ای‌ها برای گیمرها

حماسه خاموش مردم در بحران ها

بهسازی و شاداب سازی فضای مدارس با طرح شهید عجمیان

امحای هزار دستگاه استخراج ارز غیرمجاز در اصفهان

کاهش 20 درصدی پرونده‌های تعرض به اراضی ملی استان

رسیدگی به 623 پرونده تخلف در حوزه حمل و نقل

پیکر پاک مادر سردار راز 21 با حضور نماینده ولی فقیه و مدیرکل بنیاد مازندران در ساری تشییع شد

آغاز فصل جدید لیگ برتر فوتسال از پنجشنبه این هفته

درخشش هندبالیست اصفهانی در رقابت های آسیایی

اصفهان رکوردار نصب نیروگاه خورشیدی درکشور

«کرونوس و لازاروس» راهی بازار کتاب می‌شوند

بازی Assetto Corsa بدون هیچ هشدار قبلی از فروشگاه پلی استیشن حذف شد

پچ بعدی Days Gone Remastered منتشر شد

اصفهان فردا تعطیل نیست

انهدام یک‌هزار ماینر غیرمجاز در اصفهان

صدور مجوز 100 مگاوات برق از شهرستان کاشان

توقیف 90 تن شکر در شاهین شهر

نشست شورای ترویج فرهنگ و ایثار شهرستان فریدن

بررسی راهکارهای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در خوانسار

تاکید بر اقدامات ضروری در زمینه سرمایه گذاری در تولید

استقبال 3000 بانوی فرهنگی اصفهانی از پویش کتاب‌خوانی «جاذبه حسینی» + اعلام اسامی برگزیدگان

نسل جدید گوشی پرفروش شیائومی احتمالا شارژدهی بسیار خوبی خواهد داشت

چرا رهبران ایران به غرب اعتماد نمی‌کنند؟

تعیین تکلیف 94 میلیارد تومان کالای رسوبی در اصفهان

بررسی نهایی درخواست‌های تأسیس مدارس غیردولتی استان اصفهان تا پایان تیرماه