پیام سپاهان

آخرين مطالب

چرخش دوباره به شرق؟ سیاسی

چرخش دوباره به شرق؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
عصر روز یکشنبه، کاخ کرملین خبری کوتاه از دیدار مشاور مقام رهبری و رئیس‌جمهور روسیه منتشر کرد. خبری که نشان می‌داد علی لاریجانی در سفری از پیش اعلام نشده به مسکو رفته و با ولادیمیر پوتین ملاقات کرده است. روایت طرف روسی از این سفر کلی و کوتاه بود. صرفاً اعلام شد که موضوع تشدید تنش‌ها در خاورمیانه و وضعیت مسئله هسته‌ای ایران مورد تبادل نظر قرار گرفته و پوتین نیز حمایت خود را از ثبات در خاورمیانه و حل‌وفصل سیاسی پرونده هسته‌ای اعلام کرده است. 
روز گذشته، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه درباره این سفر توضیحاتی داد که البته این اظهارات هم جزئیات بیشتری در خود نداشت. او در نشست خبری گفت: «آقای دکتر لاریجانی به‌عنوان فرستاده ویژه رئیس‌جمهور، حامل پیام و دیدگاه کلان جمهوری اسلامی ایران راجع به تحولات منطقه، تحولات بین‌المللی و همین‌طور روابط دوجانبه بوده‌اند.
دیدار بسیار خوبی با رئیس‌جمهور روسیه داشته‌اند که در آن، در مورد طیف متنوعی از موضوعات، به‌ویژه روابط دوجانبه و مسائل منطقه‌ای، پس از تحولات سه چهار هفته اخیر، گفت‌وگو کرده‌اند. این امر، متعارف است که کشورها به فراخور تحولات و با توجه به اهمیت موضوعات، فرستاده‌هایی را به کشورهای هدف اعزام کنند.» او همچنین به این موضوع اشاره کرد که وزارت امور خارجه در جریان این سفر بوده و ناهماهنگی نیز وجود نداشته است. 
اهمیت سفر لاریجانی
اعزام مشاور مقام معظم رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام به عنوان فرستاده ویژه رئیس‌جمهور، نشان‌دهنده اهمیت تعامل با کشورهای شرقی در جریان تحرکات دیپلماتیک برای عبور از بحران فعلی است. هماهنگی تهران با مسکو و پکن به خصوص در موضوع هسته‌ای، در سطح بالایی قرار دارد و امروز نیز جلسه‌ای سه‌جانبه در سطح مدیران کل دستگاه‌ سیاست خارجی سه کشور در تهران برگزار می‌شود. روسیه و چین به عنوان دو عضو برجام و اعضای دائم شورای امنیت، نقشی کلیدی در موضوع هسته‌ای ایفا می‌کنند که می‌تواند منفی یا مثبت باشد.
چنانچه در سال‌های دهه هشتاد،‌آن‌ها دو پایه محکم قطعنامه‌های فصل هفتی ایران بودند. اما این فضا به مرور تغییر کرد و جمهوری اسلامی ایران نیز متوجه شد که روابط با مسکو و پکن باید بازسازی شود تا آن‌ها بازیگران منفی پرونده هسته‌ای نباشند. درحالی‌که گفت‌وگوی ایران و تروئیکای اروپایی روز جمعه در استانبول برگزار می‌شود و روابط ایران و اروپا در تیره‌ترین حالت ممکن خود در نیم‌قرن گذشته قرار دارد، اهمیت این هماهنگی‌ها با کشورهای شرقی دوچندان شده است. حل مسئله هسته‌ای ایران که موضوع جلوگیری از بازگشت ذیل تحریم‌های شورای امنیت را نیز در دل خود دارد، نیازمند برقراری تعادل میان شرق و غرب است.
به نظر می‌رسد ایران با توجه به شرق در عین ادامه تماس‌ها با طرف غربی، در تلاش برای ایجاد این توازن است. لاریجانی نیز با توجه به تجربیات دیپلماتیک خود به عنوان دبیر شعام و مذاکره‌کننده ارشد ایران در موضوع هسته‌ای طی سال‌های 84 تا 86، می‌تواند در این حوزه نقش‌آفرین باشد. علاوه بر این که طی سال‌های 87 تا 99 به عنوان یکی از سران قوا، عملاً به صورت مستقیم و غیرمستقیم در این حوزه درگیر بوده است.
بازتاب در روزنامه‌ها
بخشی از روزنامه‌های اصلی کشور با توجه به این که خبر دیدار پوتین و لاریجانی بدون هیچ اعلام قبلی، شامگاه یکشنبه اعلام شد، تا حد امکان به این سفر پرداختند. نحوه واکنش و ضریبی که به این رویداد مهم دیپلماتیک داده شد نیز در آن‌ها متفاوت بود. روزنامه اصولگرای فرهیختگان با ترکیبی از عکس لاریجانی و پوتین، با تیتر دیدار ویژه در مسکو به تحلیل اهمیت این موضوع پرداخت. روزنامه سازندگی و جوان نیز دو روزنامه دیگری بودند که عکس یا تیتر یک خود را به این رویداد اختصاص دادند. سازندگی از تیتر دور تند دیپلماسی و جوان از عنوان حرکت لاریجانی در شطرنج راهبردهای جنگی استفاده کردند. همچنین روزنامه شرق تیتر یک خود را به این موضوع اختصاص داد. کیهان نیز با تیتری خبری به این موضوع پرداخت.
فرهیختگان در تحلیلی راجع به این سفر نوشت: «سفر‌های سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه ایران به روسیه و چین و مذاکرات با تروئیکای اروپایی (آلمان، فرانسه و انگلیس) این گزاره را تائید می‌کند که تهران به اهمیت تثبیت شرایط پس از جنگ از طریق دیپلماسی پی برده است. کارکرد دیپلماسی برای تهران نه برای عقب‌نشینی، بلکه با هدف تثبیت دستاورد‌های میدانی، مدیریت اعمال فشار‌های غرب و جلوگیری از شکل‌گیری اجماع علیه ایران صورت می‌گیرد.
در تازه‌ترین اقدام، علی لاریجانی، مشاور رهبر انقلاب در سفری که رسانه‌های منطقه آن را «غیرمنتظره» خواندند، به مسکو سفر کرد و در کاخ کرملین با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه دیدار و درباره اوضاع غرب آسیا و همچنین برنامه هسته‌ای ایران گفت‌وگو کرد. سفر لاریجانی به مسکو آن هم در کمتر از چهار هفته پس از سفر وزیر امورخارجه، با توجه به جایگاه و نقش لاریجانی، جدا از نمایش عادی‌بودن رابطه دو کشور، بیانگر جایگاه مسکو در سیاست خارجی تهران است.» این روزنامه همچنین به سفرهای سال گذشته لاریجانی به دمشق و بیروت، حضور پررنگ رسانه‌ای و همچنین مصاحبه‌های اخیر او در دوران جنگ پرداخت و از آن با عنوان بازگشت لاریجانی یاد کرد. 
روزنامه سازندگی سفر لاریجانی به مسکو را بخشی از پازل دیپلماسی برای دور کردن کشور از جنگ دانست. روزنامه حزب کارگزاران در کنار اشاره به این سفر، دیگر تحرکات دیپلماتیک هفته‌های اخیر را مدنظر قرار داد و به مرور آن‌ها‌ پرداخت. در بخشی از این گزارش آمده بود: «اگر نمودار سیر تحرکات دیپلماتیک ایران در سطوح مختلف را مشاهده کنیم به خوبی می‌بینیم که نه‌تنها قبل از جنگ 12 روزه بلکه به خصوص پس از آن، دستگاه دیپلماسی کشورمان و سایر سطوح عالی سیاسی در حال فعال کردن و استفاده بیشتر از اهرم دیپلماتیک و رایزنی‌ هستند. به عنوان مثال سفر علی لاریجانی به مسکو و دیدار وی با پوتین نشان از ضرورت تبادل نظر تهران با متحدان خود دارد.»
حمله رجانیوز
در رسانه‌های آنلاین، تندترین واکنش مربوط به سایت رجانیوز – نزدیک به سعید جلیلی – بود. این رسانه، سفر لاریجانی در حوزه سیاست خارجی را دستمایه حمله به دولت پزشکیان کرد و عملاً وارد عرصه دعواهای سیاسی شد. چراکه ارگان جریان سیاسی تندرو، از دل حمله به دولت، به تسویه حساب با دیگر اصولگرایان به خصوص جریان قالیباف نیز پرداخت.
رجانیوز نوشت: «کنار گذاشته شدن علی لاریجانی پس از روی کار آمدن شهید رئیسی در مهرماه 1400 نیز این گمان را تقویت می‌کرد که تنها در دوران حاکمیت غربگرایان در ایران، طرف‌های شرقی تمایلی به همکاری در سطح رؤسای‌جمهور نداشته و مایلند تا تعاملات راهبردی را در سطحی جدی‌تر دنبال کنند. حالا و پس از چند سال گویا تاریخ در حال تکرار است. سفر لاریجانی به مسکو در دورانی که دولتمردان به طور روزانه مشغول ارسال پالس مذاکره با غرب هستند، پیام و معنای روشنی برای تحلیلگران سیاسی دارد اما در این بین، لشکر رسانه‌ای وفاق همچنان ماجرا را وارونه جلوه می‌دهد.
نواصولگرایان و بلندگوهای اجاره‌ای وفاق در حرکتی هماهنگ، سفر لاریجانی به مسکو را دستمایه‌ای جدید برای حمله به سعید جلیلی قرار داده‌اند. همان جریان مدعی وحدت ملی و همبستگی اجتماعی که کوچکترین نقدی به دولت را برنمی‌تابد، از سفر مشاور رهبری به مسکو خوراک تبلیغاتی علیه نماینده رهبری در شورای عالی امنیت ملی تولید می‌کند! این جریان حتی از خود سوال نمی‌کند که این سفر با هدف تبادل پیام سیاسی، نه به معنای کنار زدن سعید جلیلی بلکه حاکی از به حاشیه رفتن جریان غربگرا در درون دولت و حاکمیت است. مشخص نیست این وفاق در شرایطی که تبادل پیام سیاسی اساساً جزو وظایف جلیلی نیست، چگونه انجام این مأموریت از سوی لاریجانی را به معنای نادیده‌گرفتن او از سوی رهبری توصیف می‌کند.
از سوی دیگر، حامیان قالیباف که فریاد وحدت و مظلوم‌نمایی آنان در برابر هر انتقادی بلند است، در روزهای اخیر ابتدا با طرح دروغ ممانعت خانواده شهدا از دیدار با جلیلی و سپس با طعنه به او پس از سفر لاریجانی به مسکو، بار دیگر فضای استادیومی و انتخاباتی را در عرصه رسانه زنده کرده‌اند و مانند همیشه، مانع از فهم صحیح اتفاقات شده و مشغول کوچه دادن به دولت و وزارت خارجه پس از این اتفاق معنادار هستند.»
روسیه و چین در دیپلماسی هسته‌ای موثر هستند
محسن پاک‌آئین، دیپلمات پیشین و تحلیلگر سیاست خارجی درباره اهمیت این سفر به هم‌میهن گفت: «از چند بُعد می‌شود اهمیت این سفر را مورد توجه قرار داد؛ اول بحث رایزنی‌های جمهوری اسلامی ایران و روسیه در ارتباط با مباحث مهم مثل تحولات سوریه، نسل‌کشی اسرائیل در غزه، مسئله هسته‌ای، مذاکرات با اروپا. معمولاً در این مسائل با روس‌ها رایزنی و تبادل نظر می‌کنیم و ارتباط نزدیکی داریم.
به اعتقاد من، بُعد دیگر این مسئله، توجه خاص رهبر معظم انقلاب به رایزنی با روسیه است. همچنین می‌شود به این تحولات که ذکر کردم، موضوع روابط دوجانبه را هم اضافه کرد. با اعزام مشاور مقام معظم رهبری به مسکو، این موضوع نشان داده می‌شود که ایشان به روابط با روسیه به طور خاص توجه دارند و رایزنی با این کشور را حائز اهمیت می‌دانند.» او اضافه کرد: «روسیه با توجه به اینکه عضو دائم شورای امنیت، بزرگ‌ترین همسایه ایران و قدرتی در سطح اوراسیا نه که در سطح جهان است، اهمیت بسیار زیادی دارد.»
سفیر پیشین ایران در آذربایجان، درباره نقش‌آفرینی روسیه و چین در این برهه زمانی نیز گفت: «هر دوی این کشورها اعضای دائم شورای امنیت هستند و می‌توانند موثر واقع شوند. در خصوص ایران، پکن و مسکو می‌توانند اروپا را متقاعد کنند که مسیری جز دیپلماسی و مذاکره برای اختلافات به خصوص در رابطه با برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران را دنبال نکنند.
در بُعد منطقه‌ای هم روسیه و چین باید بیش از گذشته در ارتباط با مسئله سوریه و جلوگیری از تجزیه این کشور و افزایش جنگ‌های داخلی و همچنین نسل‌کشی اسرائیل در غزه فعال باشند. فعالیت‌های بین‌المللی خود را افزایش دهند. قطعنامه‌هایی در شورای امنیت سازمان ملل ارائه کنند که حتی اگر با وتوی آمریکا مواجه شود، فشار بر اسرائیل و آمریکا را بالا می‌برد. اگر این دو کشور از همه توان خود استفاده کنند، ممکن است که اتفاقات خوبی برای استقرار صلح در غرب آسیا و جلوگیری از فاجعه‌ای که به خاطر شرارت‌های رژیم صهیونیستی در حال وقوع است، بیفتد.»
باید از ظرفیت لاریجانی استفاده کرد
امیررضا واعظ آشتیانی، فعال سیاسی اصولگرا و عضو شورای مرکزی موتلفه، در تحلیل فعال شدن دوباره لاریجانی به هم‌میهن گفت: «آقای لاریجانی در جریان جنگ تحمیلی 12 روزه بیشتر از قبل فعال شد. من مصاحبه‌های ایشان بعد از جنگ را بسیار منطقی و خردمندانه تحلیل می‌کنم چون خیلی خوب صحبت کردند. مواضع انقلابی از خود نشان دادند و در عین حال ثابت کردند که جزو نیروهای باتجربه حوزه سیاسی هستند.
در حوزه بین‌المللی هم صحبت‌های آقای لاریجانی بازتاب پیدا کرد و خبرگزاری‌های دنیا روی این اظهارات مانور دادند. صحبت‌هایشان هم روحیه‌بخش بود. در مورد سفر اخیر به روسیه و ملاقاتی که با پوتین صورت گرفت هم باید گفت که آقای لاریجانی مشاور مقام معظم رهبری هستند و قطعاً با نظر و حمایت ایشان این سفر را انجام دادند. به نظرم این سفر، سفری خواهد بود که هماهنگی ایران و روسیه و راهبردهای میان دو کشور را تقویت خواهد کرد.»
او ادامه داد: «نکته مهم این است که سعی ما باید استفاده از ظرفیت نیروهای خوب کشور باشد. رفتارمان طوری نباشد که افراد دارای ظرفیت و آن‌هایی که می‌توانند در شرایط امروز کشور کمک‌کننده باشند را از خودمان برانیم و به نحوی فکر کنیم که آن‌ها خودی نیستند. موضوع خودی و غیرخودی را باید فراموش کرد. جنگ نشان داد که ما اگر یک ید واحد نباشیم، شکننده خواهیم بود.
خوشبختانه پیشگام این موضوع هم مردم بودند. همیشه می‌گویم باید از دشمنان‌مان یاد بگیریم. آن‌ها هیچ‌وقت سر اصولشان کوتاه نمی‌آیند و با یکدیگر جنگ و نزاع نمی‌کنند. بلکه به فرعیات می‌پردازند. ما هم باید این روش را داشته باشیم. روی اصول با یکدیگر جدل نکنیم. در سیاست‌های پایین‌دستی به گفت‌وشنود بپردازیم و به نتیجه‌ای برسیم.»
واعظ آشتیانی یادآور شد: «فکر می‌کنم آقای لاریجانی از آن دسته نیروهایی است که در این بزنگاه نشان داد قابلیت‌های خاصی دارد. هرچند به ایشان در مسائلی مانند قصه برجام انتقاداتی وارد است. لاریجانی هم مانند دیگر افراد حوزه اصولگرایی و اصلاح‌طلبی فارغ از نقد نیست. اما مزیت‌هایی دارد. از جمله اینکه هیچ وقت با تهمت و توهین گفت‌وگو نمی‌کند. سیاست‌ورزی‌اش سیاست‌ورزی زرد نیست.
آن انتقادات هم باعث نمی‌شود که چنین نیروهایی که می‌توانند به کشور کمک کنند را نادیده بگیریم. به نظرم لاریجانی نشان داد که قابلیت گفت‌وگو و ارائه گفتمان سیاسی کارآمد و سازنده دارد. برداشتم این است که نگاه آقای لاریجانی می‌تواند در آینده تاثیرات خوبی داشته باشد و اگر همین روند و فرآیند را طی کند، می‌تواند در آینده نه‌چندان دور یک چهره‌ تاثیرگذار باشد.»
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/974736/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیشرفت خیره‌کننده؛ نمایشگر گلکسی زد فولد 7 تا 500 هزار بار بدون مشکل باز و بسته می‌شود

رقص اژدهای زرد؛ واکاوی روابط ایران و چین طی جنگ با اسرائیل

زندگی جنگ‏‌زده‌‏ها در تعلیق

پزشکیان در دشوار ترین دوره ریاست جمهوری

رئیس سابق ستاد ارتش اسرائیل: این جنگ هدفی ندارد، نابودی نظامی حماس ممکن نیست

چین در جنگ 12 روزه: موضع‌گیری شدید، اقدام قلیل

پرداخت تسهیلات کمک ودیعه مسکن به 1392 متقاضی اصفهانی

حتی ابزار جدید ویندوز 11 هم عملکرد بی‌نقصی در انتقال فایل‌ها ندارد

عصبانیت مجری اسرائیلی: معلوم نیست در غزه داریم چه غلطی می‌کنیم!

پیروزی پرگل شاگردان نویدکیا در دومین دیدار تدارکاتی

کاهش دمای هوا در استان

مردم زواره به یاد شهید جنگ 12 روزه زمین چمن مصنوعی احداث می‌کنند

سرقت مس، باند سارقان را در اصفهان منهدم کرد

آتش سوزی در مراتع روستا‌های دره حوض، قلعه اخلاص وماهورک

گوشی جدید گوگل با طراحی بسیار جذاب رؤیت شد؛ رقیب جدی آیفون و گلکسی

اروپا برای پوست اندازی استراتژیک آماده می‌شود

بازی Ghost of Yōtei روی PS5 لودینگ‌های فوق‌العاده سریعی خواهد داشت

نوبت مشاوران

وقتی‌آب نیست

پاسخ به پاجوش‌های جلیلی با زبان عدد و منطق

رفع تصرف 3.4هکتار از اراضی ملی و دولتی استان اصفهان

کمک 8 میلیارد ریالی خانواده نیک اندیش اصفهانی به زندانیان

یادداشت فرزند خاتمی: چرا رهبران ایران به غرب اعتماد نمی‌کنند؟

طرح جدید نازیستی اسرائیل برای غزه

وضعیت پساب اصفهان تعیین تکلیف شود

5 گوشی برتر مخصوص بازی؛ انتخاب حرفه‌ای‌ها برای گیمرها

حماسه خاموش مردم در بحران ها

بهسازی و شاداب سازی فضای مدارس با طرح شهید عجمیان

امحای هزار دستگاه استخراج ارز غیرمجاز در اصفهان

کاهش 20 درصدی پرونده‌های تعرض به اراضی ملی استان

رسیدگی به 623 پرونده تخلف در حوزه حمل و نقل

پیکر پاک مادر سردار راز 21 با حضور نماینده ولی فقیه و مدیرکل بنیاد مازندران در ساری تشییع شد

آغاز فصل جدید لیگ برتر فوتسال از پنجشنبه این هفته

درخشش هندبالیست اصفهانی در رقابت های آسیایی

اصفهان رکوردار نصب نیروگاه خورشیدی درکشور

«کرونوس و لازاروس» راهی بازار کتاب می‌شوند

بازی Assetto Corsa بدون هیچ هشدار قبلی از فروشگاه پلی استیشن حذف شد

پچ بعدی Days Gone Remastered منتشر شد

اصفهان فردا تعطیل نیست

انهدام یک‌هزار ماینر غیرمجاز در اصفهان

صدور مجوز 100 مگاوات برق از شهرستان کاشان

توقیف 90 تن شکر در شاهین شهر

نشست شورای ترویج فرهنگ و ایثار شهرستان فریدن

بررسی راهکارهای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در خوانسار

تاکید بر اقدامات ضروری در زمینه سرمایه گذاری در تولید

استقبال 3000 بانوی فرهنگی اصفهانی از پویش کتاب‌خوانی «جاذبه حسینی» + اعلام اسامی برگزیدگان

نسل جدید گوشی پرفروش شیائومی احتمالا شارژدهی بسیار خوبی خواهد داشت

چرا رهبران ایران به غرب اعتماد نمی‌کنند؟

تعیین تکلیف 94 میلیارد تومان کالای رسوبی در اصفهان

بررسی نهایی درخواست‌های تأسیس مدارس غیردولتی استان اصفهان تا پایان تیرماه