پیام سپاهان

آخرين مطالب

ادبیات کودک، ابزاری برای امیدآفرینی و تقویت تاب‌آوری روانی گفتگو

ادبیات کودک، ابزاری برای امیدآفرینی و تقویت تاب‌آوری روانی
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - ایسنا /خراسان رضوی یک نویسنده کتاب کودک گفت: ادبیات می‌تواند بستر مناسبی برای ایجاد حس امنیت روانی فراهم کند که خود، زمینه‌ساز رشد تاب‌آوری و مقاومت در مراحل بعدی زندگی خواهد بود.
نغمه وطن‌دوست در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: به باور من ساختار ادبیات کودک اساساً باید واجد مؤلفه‌هایی چون امید، شادی و انگیزه باشد. ادبیات کودک تنها وسیله‌ای برای آموزش نیست، بلکه عرصه‌ای است برای ارائه تصویری زیبا از زندگی، تقویت عشق به زیستن و ایجاد انگیزه در کودک برای تجربه‌ جهان اطراف به همین سبب وجود امید در ادبیات کودک امری اجتناب‌ناپذیر است؛ زیرا اگر قرار باشد این نوع ادبیات کارکرد انسانی و عاطفی خود را ایفا کند، نمی‌توان امید را از آن حذف کرد.
وی ادامه داد: اما موضوع مقاومت، مقوله‌ای متمایز و البته پیچیده‌تر است. مقاومت به ‌معنای تربیت کودکی سرسخت و برخوردار از توان ایستادگی در برابر دشواری‌ها است. حال باید پرسید، آیا می‌توان ادبیات کودک را به ابزاری برای پرورش چنین ویژگی‌ بدل ساخت؟ پاسخ این پرسش را باید در روان‌شناسی رشد جست‌وجو کرد.
بازار
نویسنده کتاب کودک با بیان اینکه نخستین و پایه‌ای‌ترین نیاز هر انسان احساس امنیت است، گفت: اگر مقطع سنی کودک را از تولد تا حدود هفت سالگی در نظر بگیریم، این دوره‌ حساس نیازمند آرامش، ثبات و حمایت روانی است. در چنین مرحله‌ای تأکید بر مفاهیم مقاومت و ایستادگی، پیش از تأمین امنیت روانی کودک، می‌تواند پیامدهای ناخوشایندی به‌ همراه داشته باشد. بنابراین از منظر شخصیت‌شناسی و روان‌شناسی رشد، اگر هدف ما پرورش کودک مقاوم است، ابتدا باید بستر لازم را برای ایجاد احساس امنیت در او فراهم کنیم. تنها در این صورت است که کودک در مراحل بعدی زندگی، می‌تواند با چالش‌ها مواجه شود و از خود پایداری نشان دهد.
ایجاد حس امنیت در کوردک با استفاده از ادبیات
وطن‌دوست با بیان اینکه ادبیات کودک، ابزاری بسیار مؤثر برای ایجاد امید و شور زندگی است، اظهار کرد: با بهره‌گیری هوشمندانه از ظرفیت‌های این نوع ادبیات، می‌توان احساس امنیت را در ذهن و روان کودک تثبیت کرد. چنانچه ادبیات بتواند این نیاز اساسی را در کودکان پاسخ دهد، به‌ مرور زمینه برای شکل‌گیری شخصیت مقاوم نیز فراهم خواهد شد.
وی افزود: از این رو در شرایط فعلی موضوعات و مضامینی برای داستان‌های کودک و نوجوان مناسب‌اند که بتوانند به کودک احساس آرامش ببخشند؛ آثاری که هرچند کودک ممکن است در جهان واقعی‌اش احساس امنیت نکند، اما در دنیای داستان بتواند مأمنی روانی بیابد و از طریق همذات‌پنداری با شخصیت‌ها، فضایی امن برای خویش بازسازی کند.
این نویسنده کتاب کودک بیان کرد: در همین راستا این پرسش نیز پیش می‌آید که چگونه می‌توان مفاهیم عمیق انسانی چون امید، امنیت و تاب‌آوری را با زبان ساده و قابل فهم برای کودک بیان کرد. واقعیت آن است که تکنیک خاص و از پیش‌تعیین‌شده‌ای وجود ندارد. مهارت در این امر بیشتر به توانمندی نویسنده، شناخت او از روان کودک و نیز سلیقه و تجربه‌اش وابسته است. نویسنده باید هم‌سطح کودک سخن بگوید، نه از منظر یک بزرگسال، بلکه از زبان و منطق کودکانه. اگر بدانیم نیاز اساسی کودک امنیت است، آنگاه می‌توانیم این امنیت را به زبان خودش از طریق داستان، برایش ترسیم کنیم.
وطن‌دوست در ادامه گفت: نباید فراموش کنیم که روان کودک تازه در حال شکل‌گیری است. برخلاف ذهن بزرگسال که پیچیدگی‌های تحلیلی دارد، روان کودک درگیر ساختن پایه‌های اولیه هویت است. به همین دلیل، لازم است نویسنده خود را به این روان در حال شکل‌گیری نزدیک کند. تفاوت مهمی میان نگاه بزرگسال و برداشت کودکانه وجود دارد. همان‌طور که یونگ تأکید می‌کند، انسان‌ها صرفاً از حوادث آسیب نمی‌بینند، بلکه از برداشتی که نسبت به آن حوادث دارند، متأثر می‌شوند. این موضوع در مورد کودکان با شدت بیشتری صدق می‌کند.
وی اظهار کرد: اگر ما بتوانیم خود را به ذهن کودک نزدیک کنیم و جهان را از منظر او ببینیم، می‌توانیم معنای وقایع را برایش بازتعریف کنیم و از طریق داستان، احساس امنیت را در او تقویت کنیم. کودکی که در فضای امن زندگی کرده باشد، بعدها مقاوم‌تر خواهد بود.
نویسنده کتاب کودک در خصوص چالشی که نویسندگان امروز در این مسیر با آن مواجهه هستند، اظهار کرد: فاصله میان ذهنیت بزرگسالانه آن‌ها با روان حساس و در حال رشد کودک یکی از چالش‌ها است. گاه می‌خواهیم کودکی مقاوم تربیت کنیم، بی‌آنکه به این واقعیت توجه کنیم که کودک مانند نهال نوپایی است که هنوز ظرفیت ایستادگی در برابر طوفان را ندارد. در این شرایط راه حل آن نیست که از کودک بخواهیم در برابر طوفان بایستد، بلکه باید حفاظی برایش ایجاد کنیم تا آسیب نبیند. اگر نویسنده بتواند ذهن بزرگسالانه خود را کنار گذاشته و به روان کودک نزدیک شود، می‌تواند اثری خلق کند که نیازهای واقعی او را پاسخ دهد.
وی با تاکید بر اینکه به هیچ‌وجه نباید کودکان را به‌طور مستقیم با دنیای سخت و گاه بی‌رحم بزرگسالی روبه‌رو کنیم، تصریح کرد: روان کودک توان تحمل واقعیت‌های خشن را ندارد و بزرگ‌ترین وظیفه‌ ما در این روزها، ایجاد احساس امنیت در ذهن و روان کودکان‌مان است.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/970980/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اقامه نماز ظهر عاشورا در سراسر استان

گزارش: کمپین تبلیغاتی The Wolf Among Us 2 تا پاییز آغاز می‌شود

توزیع شش تن حلیم و 55 هزار پرس غذای نذری در برخی شهرستان ها

آیینی سنتی با چهار قرن قدمت در بویین میاندشت

استاد دانشگاه آمریکایی: روسیه و چین از تضعیف برنامه هسته‌ای ایران خرسند هستند

تجلیل از پیرغلامان اهل بیت (ع) در خوانسار

شور وشعور حسینی در عزاداری‌های خمینی شهر

مصدومیت شش سرنشین یک خودرو در حادثه واژگونی

پروژه آیپد تاشو اپل موقتا لغو شد؟

یک طلا یک برنز نتایج درخشان اسکیت بازان اصفهان

نصف جهان یکپارچه سوگوار سرور آزادگان در عاشورا

اهدای خون، ادامه‌ی راه عاشورا و نماد ایثار است

اهدای خون در تاسوعا و عاشورا ارزشمند است

خدمات دهیاران تجلی حیات فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی باتکیه بر مشارکت مردم است

استاندار اصفهان: مشارکت خیران، کلید توسعه پایدار شهرستان است

استاندار اصفهان: مردم اصفهان در روزهای سخت، الگوی ایثار و همدلی هستند

جنایات رژیم صهیونیستی، سرمایه‌های انسانی ایران را نشانه گرفته است

معاینه فنی 10 هزار موتورسیکلت در اصفهان بصورت رایگان انجام شد

استقبال عزاداران از حضور رهبرمعظم انقلاب در شب عاشورا

پخت شش تن حلیم نذری در باغبهادران وفریدن

شهید قاسمی؛ نام خود و روستای سیان را در تاریخ دفاع از میهن جاودانه کرد

استاندار اصفهان: جاده هرند-اژیه؛ گامی بلند به سوی ایمنی و توسعه ترافیکی است

هیچ مشکلی بدون راه‌حل نیست؛ همکاری مردم و مسئولان کلید پیشرفت شهرستان است

پهپاد‌ها؛ کلید جنگ نامتقارن

عزاداران سوگوار عاشورای حسینی در سراسر استان اصفهان

پخت یک تن حلیم نذری در شهر باغبهادران

هواوی و اپل، پادشاه بازار موبایل چین شدند

نذر خون اصفهانی ها در روز تاسوعای حسینی

پایان ریل‌گذاری ایستگاه‌های خط دو قطارشهری اصفهان

دوربین زوم گلکسی S26 اولترا سوژه افشاگری شد

از کشاورزی تا دفاع از حرم و شهادت در پادگان

گوشی رسمی جام جهانی ورزش‌های الکترونیکی 2025 مشخص شد

فارن افرز: ترامپ سیا را نابود می کند

به‌لطف هوش مصنوعی، هزینه تولید GTA 7 کمتر از GTA 6 خواهد بود

روایت دلخراش ِشاهدانِ جنایت اسرائیل در تجریش

دیدار معاون تعاون و امور اجتماعی بنیاد با خانواده شهیدان قاسمی، فروغی‌راد و مهری در استان زنجان

این تعمیرپذیرترین گوشی دنیا است!

سراب تجزیه ایران

مقصدی متفاوت برای گردشگری مذهبی در محرم

همه اقوام، مهمان خیامِ امام

فردا، آیین نخل‌گردانی روز عاشورا در بادرود

مراسمات تا اذان صبح فردا ادامه پیدا می کند

سلام بر سرور آزادگان

همکاری ایکس‌ باکس و کوجیما در بازی OD همچنان ادامه دارد

من غلام «قمرم»، غیر «قمر» هیچ مگو

نانی به نامِ نامیِ «سقا»

تجدید عهد شاهین شهر با رهبر معظم انقلاب

قانون عجیب در آمریکا؛ چرا ظرفیت باتری آیفون و گلکسی از گوشی‌های چینی کمتر است؟

نذر خون در محرم

برگزاری سنج زنی در آران و بیدگل