پیام سپاهان

آخرين مطالب

چرا بازار اوباش رونق می‌گیرد؟ گفتگو

چرا بازار اوباش رونق می‌گیرد؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - آگاه/متن پیش رو در آگاه منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در سال‌های اخیر با افزایش رفتارهای خشن و قانون‌گریزانه از سوی اراذل و اوباش، نگرانی‌های اجتماعی شدت گرفته اما فراتر از برخوردهای قضایی و انتظامی، این پرسش مطرح است که ریشه‌های روان‌شناختی این پدیده چیست و چگونه می‌توان از تکرار این جرایم جلوگیری کرد؟ طی سالیان اخیر، افزایش فعالیت اراذل و اوباش و گسترش رفتارهای خشونت‌آمیز و هنجارشکنانه از سوی این افراد، به یکی از دغدغه‌های جدی اجتماعی در کشور تبدیل شده است. در این میان انتشار گسترده فیلم‌ها و تصاویر مربوط به زورگیری، درگیری‌های خیابانی و جرایم خشن که از سوی این افراد صورت می‌گیرد، بارها احساسات عمومی را جریحه‌دار کرده و نگرانی عمیقی در میان شهروندان ایجاد کرده است.
 یکی از چالش‌های مهم در برخورد با پدیده اراذل و اوباش، مسئله تکرار این جرایم توسط آنهاست؛ مجرمانی که سوءپیشینه‌دارند اما نه‌تنها نشانه‌ای از ندامت در رفتارشان دیده نمی‌شود، بلکه پس از هر بار آزادی با جسارت بیشتری به سطح جامعه بازمی‌گردند و به اقدامات شرارت‌آمیز خود ادامه می‌دهند. اگرچه نوع برخورد دستگاه‌های قضایی و سرعت رسیدگی به چنین پرونده‌هایی نیز نقش تعیین‌کننده‌ای در کاهش این معضل اجتماعی دارد و از دستگاه انتظامی و قضایی انتظار می‌رود با دقت و حساسیت بیشتری افراد سابقه‌دار و پرخطر را تحت‌نظر داشته باشند و مجازات بازدارنده‌ای برای این افراد اعمال کنند، اما در کنار آن باید به زمینه‌های شکل‌گیری چنین پدیده‌ای و سبب‌شناسی روان‌شناختی آن نیز توجه کرد.
با مشاهده این پدیده نگران‌کننده، این سوال اساسی مطرح می‌شود که ریشه‌های روانی و اجتماعی شکل‌گیری چنین رفتارهایی چیست و چگونه می‌توان با شناخت بهتر این عوامل راهی برای پیشگیری از آن یافت.
در همین راستا، دکتر عبدالله معتمدی، استاد روان‌شناسی بالینی دانشگاه علامه طباطبایی در گفت‌وگو با تسنیم درباره زمینه‌های روان‌شناختی این پدیده، اظهار کرد: این پدیده در تمام کشورهای دنیا، به اشکال مختلف وجود دارد و در کشور ما نیز مشاهده می‌شود، البته به نظر می‌رسد که این روزها، تحت‌تاثیر رسانه‌ها و انتقال گسترده اخبار، توجه بیشتری به آن جلب شده و وزن بیشتری پیدا کرده است. وی افزود: افرادی که رفتارهای خشونت‌آمیز یا شرورانه از خود نشان می‌دهند، معمولا ویژگی‌های شخصیتی متفاوتی دارند، برخی از آنها دچار اختلال شخصیت ضداجتماعی هستند. کسانی که دارای این نوع شخصیت هستند، مرز بین درست و غلط را نادیده می‌گیرند، به حقوق دیگران بی‌اعتنا هستند و معمولا توانایی همدلی یا درک دیگران را ندارند. آنها نمی‌توانند خود را جای دیگران بگذارند یا از زاویه دید دیگران به مسائل نگاه کنند و اغلب تمایلاتی برای اعمال خشونت علیه دیگران دارند. افراد دارای شخصیت ضداجتماعی، درعین‌حال که تعهد اجتماعی ندارند، اگر از ظاهری جذاب یا توانایی‌های کلامی برخوردار باشند، ممکن است تبدیل به رهبران یا سردسته گروه‌های تبهکار یا نابهنجار شوند. وی ادامه داد: البته لازم به ذکر است که همه افراد شرور لزوما دارای شخصیت ضداجتماعی نیستند، برخی از آنها ممکن است اختلالات شخصیتی دیگری داشته باشند؛ مانند شخصیت‌های مرزی، وابسته یا نمایشی.
اعتمادبه‌نفس پایین، عامل عضویت در گروه اراذل و اوباش
وی گفت: حتی گروهی از این افراد، ممکن است هیچ اختلال شخصیتی مشخصی نداشته باشند، اما به دلیل اعتمادبه‌نفس پایین، تمایل دارند که موردحمایت و تایید دیگران قرار بگیرند، همین تمایل باعث می‌شود به چنین گروه‌هایی جذب شوند و در آنها احساس تعلق و رضایت پیدا کنند. معتمدی توضیح داد: برخی افراد دچار اعتمادبه‌نفس بسیار پایین، به دلیل نیاز به حمایت به عضویت گروه درمی‌آیند، عضویت در گروه برای آنها نوعی پناهگاه روانی فراهم می‌کند. در این فضا برای اینکه خود را شایسته حضور در گروه نشان دهند و تعلق خود را اثبات کنند، ممکن است دست به رفتارهای خشونت‌آمیز بزنند، در واقع، آنها از طریق این رفتارها تلاش می‌کنند جایگاه خود را در گروه حفظ کنند و موردحمایت دیگر اعضا قرار بگیرند.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی، با اشاره به این که مهم‌ترین ویژگی میان افرادی که دست به بزهکاری می‌زنند، «تکانشی بودن» رفتار آنهاست، بیان کرد: به این معنا که این افراد نمی‌توانند در رفتارهای خود تامل داشته باشند و بدون فکر واکنش نشان می‌دهند، در چنین شرایطی یک پدیده رفتاری مشاهده می‌شود. این افراد وقتی با یک محرک بیرونی مواجه می‌شوند - مثلاً کسی چیزی به آنها می‌گوید یا واکنشی نشان می‌دهد - بلافاصله و بدون هیچ‌گونه تامل، پاسخ می‌دهند. آنها قادر نیستند لحظه‌ای صبر کنند، درباره پیامدهای رفتاری‌شان بیندیشند یا بررسی کنند که آیا واکنش آنها درست است یا نه، در نتیجه واکنش‌هایشان اغلب شدید، ناگهانی و بدون محاسبه عاقبت کار است.
گروه ،بی‌وجدان‌تر از فرد است
این روان‌شناس بالینی با تصریح به این‌که شکل‌گیری گروه‌های بزهکاری نیز تاثیر بسزایی در ارتکاب جرم دارد، ادامه داد: نکته کلی‌تر و مهم‌تر این است که رفتار گروهی معمولا بی‌وجدان‌تر از رفتار فردی است، یعنی افراد وقتی در یک گروه قرار می‌گیرند ممکن است اعمالی را مرتکب شوند که اگر تنها بودند، هرگز انجام نمی‌دادند. یکی از دلایل این موضوع آن است که گروه، هویتی جدید پیدا می‌کند، افراد حاضر در گروه نیز مسئولیت اعمال خود را تقسیم‌شده احساس می‌کنند؛ یعنی هر فرد با خود می‌گوید: «من که تنها نبودم، فلانی هم بود، آن یکی هم بود.»، این احساس جمعی باعث می‌شود افراد خود را برای رفتارهای تند، خشن یا شرورانه توجیه‌پذیر بدانند. در نتیجه چنین گروه‌هایی تبدیل به هویت‌های تبهکارانه می‌شوند که منشأ رفتارهای مخرب هستند. عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی اضافه کرد: این پدیده در جوامع مختلف وجود دارد، اما هرچه در یک جامعه یا شهر، امکان گم‌شدن هویت فردی بیشتر باشد مثلا در شهرهایی با نرخ بالای مهاجرت، جایی که افراد ناشناس هستند و محله‌ای برای شناخت افراد وجود ندارد، احتمال بروز بزهکاری نیز بالاتر می‌رود، در چنین محیط‌هایی افراد تصور می‌کنند می‌توانند رفتارهای نابهنجار داشته باشند، بدون آن که شناخته یا متوقف شوند.
اراذل و اوباش باید تحت روان‌درمانی قرار بگیرند
وی در پاسخ به این سوال «راهکار علمی و عملی برای کاهش بروز چنین معضلات اجتماعی چیست؟» تصریح کرد: وقتی با چنین شرایطی مواجه هستیم، لازم است به تجربه‌های جهانی رجوع کنیم. یکی از نکات مهم این است که برخی از این افراد واقعا نیاز به درمان دارند، البته برخوردهای قانونی و انتظامی ضروری است و در همه جای دنیا افرادی که قانون‌شکنی می‌کنند یا مرتکب جرم می‌شوند، با واکنش‌های قهری مانند بازداشت، زندان یا برخوردهای قضایی مواجه می‌شوند اما باید توجه داشت که بسیاری از این افراد توانایی ظاهرسازی دارند، می‌توانند دیگران را فریب دهند و حتی عذرخواهی‌های آنها هم صادقانه نیست. آنها دچار مشکلاتی شخصیتی‌اند که توانایی کنترل رفتارشان را ندارند، بنابراین درمان روان‌شناختی و روان‌پزشکی برای بسیاری از آنها ضروری است. معتمدی ادامه داد: نوع درمان بسته به نوع اختلال متفاوت است؛ فردی با شخصیت ضداجتماعی، درمان خاص خود را نیاز دارد و فردی که اعتمادبه‌نفس پایینی دارد، به مداخلات متفاوتی احتیاج دارد.
معتمدی خاطرنشان کرد: تجربه دیگری که در برخی کشورها موفق بوده، استفاده از بزرگسالان و سالمندان به‌عنوان «منتور» یا راهنما برای این افراد است. این بزرگ‌ترها که می‌توانند بازنشستگان یا افراد سالمند و معتمد جامعه باشند، با برقراری ارتباط با این گروه‌های در معرض انحراف، هم به آنها در کنترل تکانشگری کمک می‌کنند و هم در نقش محافظ ظاهر می‌شوند، این تعامل می‌تواند تاثیر قابل‌توجهی در تغییر مسیر رفتاری آنها داشته باشد.
چه کودکانی ممکن است در آینده عضو گروه‌های بزهکاران شوند؟
این روان‌شناس درباره زمینه‌های روان‌شناختی تمایل به رفتارهای خشونت‌آمیز که نشأت‌گرفته از دوران کودکی است، گفت: در مورد کودکان و نوجوانان نیز عوامل ژنتیکی، سرشتی و تربیتی نقش مهمی در شکل‌گیری رفتارهای آتی آنها دارد که باید مورد توجه قرار گیرد. برای مثال، زندگی‌کردن در خانواده‌های ازهم‌پاشیده و بدسرپرست ممکن است باعث بروز بزهکاری شود. وی تاکید کرد: کنترل خشم، مدیریت استرس، افزایش صبر و تحمل و آموزش ذهن‌آگاهی و قدرت حل مسئله به این افراد امکان‌پذیر است و این افراد نیازمند مداخلات روان‌شناختی هستند و می‌توان با بهره‌گرفتن از ظرفیت متخصصان روان‌شناس در کشور به ارائه آموزش‌های لازم به این افراد پرداخت.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/969606/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انجام موفقیت‌آمیز نخستین پیوند روده در اصفهان

رسیدگی 171 هزار فقره پرونده در شعب دادگاه صلح استان

تشییع سه شهید فردا در آران وبیدگل

ویژگی جذاب آیفون به گوشی‌های سامسونگ می‌آید

دوغ و گوشفیل؛ میان وعده شور و شیرین اصفهانی‌ها

آغاز ساخت مجتمع قضایی شماره 3 اصفهان

تاکید استاندار بر اجرای هر چه زودتر نهضت ملی مسکن بهارستان

طلبکاران به باشگاه ذوب‌آهن رفتند؛ بدهی 300 میلیاردی روی دست مدیران!

این گوشی میان‌رده چینی نمایشگر پرنورتر و باتری بزرگ‌تر از گلکسی S25 اولترا دارد

آغاز جشنواره تابستانی کیش از مردادماه؛ بسته‌های تخفیفی، سفر اقساطی و رویدادهای ویژه در راه‌اند

یادواره 175 شهید رضوانشهر و هفت شهید مدافع وطن شهرستان تیران و کرون

وقتی حوصله سیاست را ندارند، سراغ من می‌آیند

اولین پیام‌رسان ایرانی با نسخه رسمی iOS

موبایل تاشو با تزئین کریستال؛ موتورولا گوشی ویژه‌ای عرضه می‌کند

طرح روسی مذاکرات هسته‌ای

واکاوی انفعال چین در جنگ دوازده

شبکه گاز در برخی مناطق اصفهان روز دوشنبه قطع می‌شود

81 تن فرآورده‌ دامی در استان اصفهان معدوم شد

🎙️صحبت‌های استاندار در برنامه سلام اصفهان

بیشترین داوطلبان نوبت دوم آزمون سراسری کدام گروه هستند؟

ما با وحدت و همدلی همیشه پیروز میدان هستیم

اجتماع بزرگ زینبیون در برخوار

انتصاب «محمدرضا ناظم‌زاده» به عنوان نماینده صندوق ذخیره فرهنگیان در استان اصفهان

انتصاب «علیرضا سلطانی» به عنوان رئیس اداره تعلیم و تربیت کودک اداره کل آموزش و پرورش استان اصفهان

استاندار اصفهان: توسعه گردشگری و محرومیت‌زدایی اولویت دولت است

استاندار اصفهان: دولت چهاردهم به توسعه روستاها اهتمام ویژه دارد

دیدار چهره‌به‌چهره استاندار اصفهان با مردم روستای قهی شهرستان هرند

تخصیص اعتبار ویژه برای آبرسانی، فاضلاب و مرمت آثار تاریخی شهرستان هرند

مصوبات جدید برای توسعه گردشگری قهی

تشکیل کمیته استانی تسهیلات دهیاری‌ها با محوریت طرح‌های درآمدزای خورشیدی

قرآن کلامی الهی است که پایبندی و کاربست آن موجب کمال فردی و تعالی جمعی است

اصفهان، مظهر تجلی وحدت اقوام و ادیان / لزوم استفاده از ظرفیت اقوام

قیمت گوشی‌های مورد انتظار گوگل لو رفت

سرمقاله فرهیختگان/ مذاکره جنگ است

سرمقاله وطن امروز/ نقطه‌زنی در العدید

کشف بیش از 97 تُن چوب و زغال قاچاق در استان

پایان عملیات لوله‌گذاری شبکه توزیع آب 584 واحد مسکن ملی شهر تیران

سه شهید حمله رژیم صهیونیستی در بازکیاگوراب تشییع شدند

پیکر شهید بشارتی در «لیجارکی» آرام گرفت

نگاه ما در امر خدمت رسانی سرعت در پاسخگویی و پیگیری ها است/ خدمت بی منت در سایه همدلی و تلاش

پیکر مطهر 5 شهید تجاوز رژیم صهیونیستی در آستانه اشرفیه تشییع شد

گلکسی اس پلاس سامسونگ به تاریخ می‌پیوندد؟

سرمقاله جوان/ موج سوم رستاخیز ملی ایرانیان

باد و باران همرفتی تا سه‌شنبه در اصفهان ادامه دارد

حذف کلاس‌های کانکسی در شهرستان فلاورجان

اجرای طرح «میدان همدلی» در اصفهان

پای درس ایثار | روایت مدیر ورزنه ای که برای بهسازی کارگاه مدرسه خودش دست به کار شد

افزایش همگرایی اقوام با تکیه بر عناصر وحدت‌آفرین

اقوام، تقویت‌کننده سرمایه اجتماعی و ظرفیتی برای ایجاد همبستگی

تحولی بزرگ در صنعت گیاهان دارویی کشور با اجرای پروژه فناوری‌محور در اصفهان

ویکی پدیاجستجو