پیام سپاهان

آخرين مطالب

فاجعه خاموش اقتصادی

فاجعه خاموش
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
روایت تکان‌دهنده روزنامه‌نگاران از دل‌مردگی و افسردگی تا بی‌میل شدن به زندگی
بازار
روزنامه‌نگاران حرفه‌ای ایران این روزها در یکی از دشوارترین دوران‌های حیات خود به ‌سر می‌برند؛ از لحاظ روحی و روانی، مالی و اجتماعی، شرایط آن‌ها به مرحله‌ بحران رسیده است. این قشر سال‌ها صدای دردها و مشکلات جامعه بودند اما خود هرگز فرصت نکردند از رنج‌های‌شان بگویند. بسیاری از خبرنگاران پرتجربه اکنون با افسردگی، فرسودگی و ناامیدی دست‌به‌گریبان‌اند؛ فشار کار طاقت‌فرسا همراه درآمد اندک، سانسور و محدودیت‌ها و انبوه اخبار تلخ روزمره، آن‌ها را به ورطه انزوا کشانده است. بسیاری از این روزنامه‌نگاران، یا بیکار شده‌اند یا به ‌اجبار، برای تامین معیشت و حفظ سلامت روان، از حرفه خبرنگاری فاصله گرفته و ترک شغل کرده‌اند؛ تعدادی از آنان خانه‌نشین شده‌اند نه از سر ناتوانی بلکه از سر خستگی و دل‌زدگی عمیق از بی‌عدالتی‌ها، رانت‌گرایی‌ها، فشارها و فروپاشی فضای مطبوعات مستقل که زمانی عرصه کارشان بود. فضای رسانه‌ای گذشته، فروپاشیده و برخی خبرنگاران همیشه حامی مردم، اکنون خود به انزوا پناه برده‌اند.
این بحران خاموش، چهره‌ای انسانی و دردناک دارد که در دل روایت‌های شخصی خود روزنامه‌نگاران آشکار شده است. در پی رخدادهای ناگوار اخیر- از جمله مرگ نابهنگام و بحث‌برانگیز یکی از همکاران باسابقه (نزهت امیرآبادیان)- برای نخستین ‌بار، تعدادی از خبرنگاران تصمیم گرفتند از رنج‌های پنهان خود سخن بگویند. «اکبر منتجبی» روزنامه‌نگار پیشکسوت با طرح این موضوع و دعوت از همکاران برای نوشتن درباره «رنج افسردگی و چه باید کرد»، جرقه‌ای در این تاریکی زد. آن‌چه در پاسخ به این دعوت منتشر شد، روایت‌هایی عریان و تکان‌دهنده از فرسودگی، افسردگی و سرخوردگی بود که سال‌ها پشت سکوت حرفه‌ای پنهان شده بود. یکی از این صداهای دردناک، «مهسا جزینی» است؛ روزنامه‌نگار سابق که اکنون مترجمی می‌کند. او با لحنی تلخ و شاعرانه می‌نویسد: «به یک دستاویز نیاز داریم تا جلوی سگ سفید افسردگی را بگیریم». مهسا اعتراف می‌کند که برای ادامه مبارزه با این افسردگی مهیب به روزنه امیدی نیاز است؛ او از فرط خستگی حرفه‌ای و دل‌زدگی، قلم خبرنگاری را زمین گذاشته و به گوشه دیگری از دنیای کلمات پناه برده است؛ او از اکبر منتجبی برای ایجاد مجالی جهت بیان این درد پنهان تشکر کرده و با این جمله نشان می‌دهد که افسردگی، چگونه همانند سگی هار به‌ جان روزنامه‌نگاران افتاده است. در پس این استعاره گزنده، واقعیتی دردناک نهفته است: «زخم‌های روحی یک خبرنگار که سال‌ها برای آرمان حقیقت جنگید و سرانجام از فرط بی‌انگیزگی و افسردگی، حرفه‌اش را ترک گفت».
«امیلی امرایی»- روزنامه‌نگار و مترجمی از نسل پس از انقلاب- روایت فرسودگی خود را با حسرت روزهای پراشتیاق گذشته آغاز می‌کند؛ او به ‌یاد می‌آورد که «سال‌ها پیش، تحریریه‌ها شبیه خانه دوم ما بود. پشت آن میزها، شوخی‌های پراکنده لابه‌لای بستن صفحه‌ها…»، فضایی از شوروشوق جوانی و عشق به کار که اکنون جای خود را به سکوت و ملال داده است. امیلی با قدردانی از منتجبی که باب گفت‌وگو را گشود، از فرسودگی گسترده میان همکارانش پرده برداشت. او دیگر آن هیجان و انگیزه سابق را در خود و دوستانش نمی‌بیند؛ آن‌ها که زمانی با اشتیاق برای انتشار حقیقت، شب را به صبح می‌رساندند، اکنون در خود فرومی‌روند و احساس می‌کنند، سال‌ها پیرتر شده‌اند. خاطره آن تحریریه پرخاطره مقابل چشمانش رنگ می‌بازد و امروز تنها خستگی، ناامیدی و بی‌آیندگی است که در پس روزهایش موج می‌زند. از دل این روایت‌ها، اعترافاتی حتی هولناک‌تر به ‌گوش می‌رسد؛ «زهرا جعفرزاده»- روزنامه‌نگار حوزه اجتماعی- با شجاعتی کم‌نظیر از تاریک‌ترین افکارش سخن می‌گوید: «خودم را ته چاه می‌دیدم و به پایان فکر می‌کردم». او از روزهایی می‌نویسد که در اوج نومیدی، زندگی را همچون چاهی عمیق و تاریک می‌دید و مرگ را کف آن چاه؛ سرانجام وقتی به پزشک مراجعه کرد، دکتر با دیدن علایم جسمی ناشی از فشار عصبی- حتی جوش‌های صورت- برایش نسخه‌ای ساده اما گویای حالش پیچید: «فلوکستین. از امروز تا…». زهرا با این جمله ناتمام، عمق فاجعه را نشان می‌دهد: روزنامه‌نگاری که خود قصه‌گو و درمان‌گر دردهای جامعه بود، اکنون برای ادامه حیات، محتاج قرص‌های ضدافسردگی (فلوکستین) شده است؛ او از افکار خودکشی، اضطراب و درماندگی‌هایی می‌گوید که چون سایه‌ای سیاه بر زندگی‌اش افتاده‌اند و او را از مسیر حرفه‌ای‌اش منحرف کرده‌اند.
روایت‌ها؛ گاه به مرز میان زندگی و مرگ پا می‌گذارند. «مرضیه حسینی»، خبرنگار یکی از مطبوعات محلی، شرح می‌دهد که چگونه یک روز، کارش به کما کشید: «یک روز در اغما بودم… افسردگی [و] شکست از عزرائیل هم به مصیبت‌ها اضافه شد». او تلویحی اعتراف می‌کند که تا آستانه مرگ پیش رفت و فرشته مرگ (عزرائیل) را مقابل چشمانش دید؛ گویی افسردگی عمیق، او را به جایی رساند که زندگی‌اش به مویی بند شد. مرضیه می‌گوید پس از آن روز سیاه، گویی شخصیتش فروریخت و دیگر نتوانست به کار برگردد؛ ضربه روحی آن شکست و تجربه نزدیک به مرگ، او را از درون تهی کرد؛ این خبرنگار پرجنب‌وجوش سابق، اکنون خانه‌نشین شده و با کابوس‌های‌اش دست‌وپنجه نرم می‌کند؛ نه شوروشوقی برای نوشتن مانده، نه توانی برای تقلا کردن در فضای آلوده رسانه‌ای.
روایت «شقایق آرمان»- روزنامه‌نگاری دیگر- با زبان تمثیل آغاز می‌شود: «در دنیای روباه‌ مکار و دخترک کبریت‌فروش باید ایستاد و چراغی روشن کرد…». اما خود او اعتراف می‌کند که زمانی، دیگر توانی برای ایستادن نداشت: «عصبی و پرخاش‌گر شده بودم، به پایان فکر می‌کردم، شاید شبیه «شیده»؛ راحت، آسان، بی‌دردسر». شقایق از تحریک‌پذیری و خشم فروخورده‌اش می‌گوید و اینکه چگونه اندیشه پایان‌ دادن به زندگی همچون راه گریزی آسان به ذهنش خطور می‌کرد. همه این روایت‌ها بر یک واقعیت تاکید دارند: اینکه روزنامه‌نگاران ایرانی، سال‌ها زیر فشار، ‌ناامنی شغلی و اخبار ناخوشایند، اکنون به مرحله فرسودگی عاطفی و روانی رسیده‌اند؛ زندگانی بسیاری از آن‌ها به اتاقی در خانه محدود شده است؛ با خاطراتی از آرزوهای برباد رفته و تلخی بی‌عدالتی‌های دیده و ناگفته.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/967414/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دغدغه شهدا اعتلای میهن اسلامی بود/ضرورت‌ ثبت سجایای اخلاقی شهدا برای اطلاع آیندگان

جزئیات آپدیت 1.2 بازی The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered منتشر شد

محو شدن کوه صفه در آلودگی شدید هوای امروز اصفهان

تولید بذر در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و دامپروری گلپایگان

راهکارهای عملی برای حل بحران انرژی در صنعت

استاندار اصفهان: تسریع در برنامه‌ریزی آب‌گیری فولاد مبارکه از دریای جنوب

هر کدام از شهدا حقایق زیبایی در زندگی خود دارند/ آنچه در گذر زمان می‌ماند یاد و خاطره شهدای گرانقدر است

به‌روزرسانی جدیدی برای پلی استیشن 4 منتشر شده است

چگونه متفکر نامدار آلمانی سیاست ترامپ را پیش‌بینی کرده بود؟

پرداخت حق اولاد فرزند سوم به بعد به بازنشستگان

استان اصفهان با 24 هزار شهید پرچمدار ایثار در کشور است/ شهدا وحدت ملی را تقویت کردند

این 5 باور غلط درباره باتری گوشی را کنار بگذارید

افشای پروژه‌های میلیاردی آمریکا برای رژیم صهیونی

افراد در اصفهان با استفاده از ماسک تردد کنند

ورزشکار جوان تیراندازی با کمان اصفهان درگذشت

درخشش اصفهانی‌ها در جام جهانی اسکیت فری استایل میلان

تشییع و خاکسپاری پیکر پدر شهید رضا اسماعیلی

🎬 افتتاح نیروگاه خورشیدی 120 مگاواتی به صورت ویدئو کنفرانس توسط رئیس‌جمهور

نیروگاه خورشیدی آفتاب شرق؛ نماد اراده ملی در توسعه انرژی‌های پاک است

رییس جمهور: بزرگترین نیروگاه خورشیدی کشور با حمایت دولت به ثمر نشسته است

دو خط کتاب/ چرا مرا دوست نداری؟

هیدکی کامیا: ساخت Bayonetta به لطف Devil May Cry ممکن شد

سرمقاله وطن امروز/ وقت تغییر پارادایم روشنفکری ایرانی

دعوت از شمشیرباز اصفهانی به اردوی تیم ملی

افزایش 53 درصدی درآمد گمرکات استان

انتشار Subnautica 2 به سال 1405 موکول شد

سرمقاله جوان/ رمزگشایی از یک حضور راهبردی

سرمقاله فرهیختگان/ ایران و سه‌راهی سرنوشت‌ساز

برگزاری صدمین سال تاسیس نخستین هیئت مذهبی جوشقان قالی

بخشی از نیاز برق فولاد مبارکه تامین شد

🎬بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی در اصفهان افتتاح شد

استاندار اصفهان: 5,300 مگاوات برق خورشیدی به ظرفیت کشور افزوده می‌شود

هدیه به طالبان

سرمقاله شرق/ ساماندهی نوین

بزرگترین نیروگاه خورشیدی کشور در کوهپایه به‌بهره‌برداری رسید

مراسم بزرگداشت شهدای اقتدار ملی دراصفهان

آغاز ساخت دومین مدرسه خیر ساز اصغر کاشانی

افتتاح بزرگترین نیروگاه خورشیدی کشور در کوهپایه

افتتاح فاز نخست نیروگاه خورشیدی 600 مگاواتی فولاد مبارکه با حضور رئیس‌جمهور

🎙️صحبت‌های استاندار در برنامه سلام اصفهان

ارتقا جایگاه اصفهان در زمینه اجرای پروژه‌های خورشیدی به رتبه نخست کشور

وزیر صنعت، معدن و تجارت وارد شهرستان کوهپایه شد

استاندار: افزایش 30 درصدی ظرفیت انرژی خورشیدی کشور با همت متخصصان اصفهان

استاندار اصفهان: 10 هزار واحد صنعتی به انرژی خورشیدی منتقل می‌شوند

استاندار اصفهان: ایران به جمع 25 کشور تولیدکننده برق خورشیدی جهان می‌پیوندد

استاندار: اصفهان، پایتخت خورشیدی ایران و پیشتاز انرژی‌های نو

تاکید معاون توسعه مدیریت و منابع بنیاد، بر ضرورت تسریع در تامین زمین برای 11 هزار ایثارگر استان مازندران

چرا برخی گوشی‌های اندرویدی پس از آپدیت، کندتر و بدتر عمل می‌کنند؟

مذاکره یا عبور از جنایت و خیانت آمریکا؟!

زنی سرکش روی شیروانی کاخ سفید

ویکی پدیاجستجو