پیام سپاهان

آخرين مطالب

شکست سیاست مهار ایران سیاسی

شکست سیاست مهار ایران
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
فارن پالیسی| گاهی می‌توان اهمیت یک رویداد را از میزان بی‌توجهی رسانه‌های جریان اصلی به آن سنجید. این دقیقا همان اتفاقی است که هفته گذشته روی داد. یعنی زمانی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در جریان سفرش به خاورمیانه، سخنانی بر زبان راند که شاید نشانه‌ای از تغییر اساسی در سیاست خارجی ایالات متحده باشد.
از آغاز اولین سفر خارجی ترامپ در دور دوم ریاست‌جمهوری‌اش، توجه رسانه‌ها عمدتا معطوف به دو موضوع بود: دریافت یک بوئینگ 747 فوق‌لوکس از قطر به‌عنوان هدیه برای جایگزیی ایر فورس وان، یا همان هواپیمای مخصوص رئیس‌جمهور که به‌عنوان نماد تازه‌ای از فساد به باد انتقاد گرفته شد؛ و دیدار غیرمنتظره‌اش با رئیس‌جمهور جدید سوریه، احمد الشرع، پس از اعلام تصمیم دولت آمریکا برای لغو تحریم‌های دیرینه علیه دمشق. هر دو رویداد قابل‌تامل‌اند، اما آنچه در سکوت نسبی رسانه‌ها گم شد، تصمیم ترامپ برای پیشنهاد کردن شاخه زیتون به سوی ایران بود؛ اقدامی با پیامدهایی ژئوپلیتیکی فراتر از خاورمیانه.
ترامپ سه‌شنبه در ریاض اعلام کرد که آماده گفت‌وگوی مستقیم با ایران است؛ کشوری که آمریکا طی چهار دهه آن را دشمنی سرسخت قلمداد کرده است. او مدعی شد: «همان‌طور که بارها نشان داده‌ام، آماده‌ام به خصومت‌های گذشته پایان دهم و حتی با وجود اختلافات عمیق، برای جهانی باثبات‌تر، شراکت‌های تازه‌ای شکل دهم.»
در واشنگتن، کمتر باوری به اندازه پیوند استراتژیک با اسرائیل ریشه‌دار است؛ و در ادامه‌ آن، تلاش برای مهار دشمن اصلی اسرائیل، یعنی ایران. به همین دلیل، بسیاری از تحلیلگران سیاست سنتی خاورمیانه یا امیدوارند ترامپ به‌زودی این رویکرد را فراموش کند یا منتظرند این اتفاق بیفتد که ایران با یک اقدام، کاخ سفید را به عقب‌نشینی وادار ‌کند.
درست است که ترامپ سابقه چندانی در تداوم سیاست‌های اعلامی خود ندارد - نمونه‌اش سیاست تعرفه‌ای اوست - اما اگر ایالات متحده این فرصت را جدی نگیرد، بهای سنگینی خواهد پرداخت. در کارنامه‌ای مملو از تصمیمات مخرب در عرصه سیاست خارجی - از تعرفه‌های سنگین علیه متحدان گرفته تا پیشنهاد تبدیل غزه به پروژه املاک لوکس خالی از فلسطینیان - این شاید یکی از معدود مواردی است که ترامپ مسیر درستی را برگزیده است.
نگاهی به نتایج دهه‌ها خصومت آمریکا با ایران، از انقلاب 1979 و بحران گروگان‌گیری گرفته تا امروز، چشم‌اندازی تیره به‌ دست می‌دهد. ایالات متحده با حمایت از عراق در جنگ هشت‌ساله، نقشی غیرمستقیم در مرگ صدها هزار نفر ایفا کرد؛ جنگی که یکی از خونبارترین درگیری‌های قرن بود.
به ادعای فارن پالیسی،‌ در این تاریخچه پرفرازونشیب ایران نیز سهمی دارد: از حمایت مالی و نظامی از حزب‌الله و حماس گرفته تا حمایت از حکومت اسد در سوریه. با‌این‌حال، نباید از این پرسش گریخت که چرا ایران چنین مواضعی اتخاذ کرده است. بخشی از پاسخ در کودتای سال 1953 علیه دولت ملی مصدق و برقراری دیکتاتوری شاه نهفته است؛ تجربه‌ای که موجب شد تهران اسرائیل را بازوی منطقه‌ای قدرت‌های خصم غربی ببیند.
از دهه 2000، تحریم‌های اقتصادی آمریکا علیه ایران با استناد به برنامه هسته‌ای‌اش تشدید شد، اما کمتر کسی از خود می‌پرسد چرا ایران به دنبال فناوری هسته‌ای رفته است؛ آیا این تلاشی برای بازدارندگی نیست؟ در‌حالی‌که اسرائیل نیز زرادخانه هسته‌ای دارد و بارها به کشورهای همسایه حمله کرده، از جمله تجاوزهای مکرر به خاک سوریه.
در دهه 2000، من سال‌ها درباره کره شمالی گزارش می‌نوشتم؛ کشوری که از برخی جهات وضعیتی مشابه ایران دارد. این کشور هم احساس تهدیدی تاریخی دارد؛ جنگ کره هنوز پایان رسمی نیافته است. و همچون ایران در برجام، کره شمالی نیز در ازای محدودسازی برنامه هسته‌ای، وعده کاهش تحریم‌ها را دریافت کرده است.
اما وقتی پیونگ‌یانگ در دهه 80 به‌طور جدی به سمت دستیابی به سلاح هسته‌ای رفت، هیچ‌یک از دولت‌های آمریکا نتوانستند این کشور را از این مسیر منصرف کنند. تجربه اوکراین و لیبی نشان داد که کنار گذاشتن سلاح‌های بازدارنده می‌تواند پیامدهای مرگباری در بر داشته باشد.
رویکرد ترامپ در قبال کره شمالی - که با دیدارهای سطح بالا با کیم جونگ اون همراه بود - نشان می‌دهد او در پی کاهش تنش از مسیر تعامل شخصی است. هرچند این سیاست‌ بی‌برنامه و ناپایدار بود، اما ایده بنیادینش درست بود: گاهی تنها راهِ پرهیز از جنگ، گفت‌وگو با دشمن و تلاش برای ایجاد اعتماد متقابل است؛ و این کار نیازمند زمان است، نه شتاب‌زدگی.
بدیهی‌ است که چنین رویکردی نسبت به ایران برای بسیاری در واشنگتن نامطلوب و برای اسرائیل غیرقابل‌قبول است. ایران، برای اسرائیل، نه‌فقط تهدیدی هسته‌ای، بلکه ابزاری برای تضمین حمایت بی‌وقفه آمریکا بوده است. ترامپ روز پنج‌شنبه گفت که دو کشور «به‌نوعی» درباره توافق هسته‌ای به تفاهم رسیده‌اند، اما جزئیات آن در پرده ابهام است.
با‌این‌‌حال، تحولات منطقه‌ای از تغییر خبر می‌دهند. حتی پیش از سفر ترامپ، عربستان و دیگر رقبای دیرینه ایران خواستار کاهش تنش با تهران شده بودند. به ‌نظر می‌رسد سیاست مهار خصمانه ایران به پایان راه رسیده و کشورها درمی‌یابند که دهه‌ها جنگ، هم منابع طبیعی خاورمیانه را هدر داده و هم سرمایه انسانی آن را.
برای شکستن این چرخه، ایران با 90 میلیون جمعیت و یکی از اقتصادهای بزرگ جهان، باید از انزوا خارج شود و پویایی تازه‌ای میان تهران و منطقه شکل بگیرد. ما هنوز با تحقق این چشم‌انداز فاصله داریم، و شاید ترامپ هم توان یا اراده‌اش را نداشته باشد. اما طرح چنین موضوعی و وارد کردن آن به دستور کار سیاست خارجی، شاید مهم‌ترین دستاورد سفر او به خاورمیانه باشد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/965827/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بیانیه مجلس در حمایت از سپاه/ محکومیت درخواست نمایندگان مجلس اعیان بریتانیا/ سردادن شعار مرگ بر انگلیس در بهارستان

راه‌اندازی سامانه جامع اتوماسیون نگهداری شهر در اصفهان

وام ودیعه مسکن برای مددجویان؛ شرایط و نحوه دریافت

برنامه سینماهای اصفهان، امروز سه‌شنبه 30 اردیبهشت + ساعت‌ اکران دایناسور

لزوم تولید محصولات با ارزش افزوده بالا و کاهش هزینه‌ها

گرما و گردوخاک اصفهان را فرا می‌گیرد

ردپای 1200 سایت فروش غیرمجاز محصولات سلامت‌محور در فضای مجازی

امضای تفاهم‌نامه جدید با روسیه؛ گامی موثر در تسریع چرخ‌دنده‌های اقتصادی استان

تصادف پراید و نیسان در آزادراه شیراز- اصفهان با 5 مصدوم

حمله تند مالک شریعتی به شمخانی؛ این کشتی‌ها و مالکیت‌ها از کجا آمده؟/ او و خانواده‌اش متهم به کاسبی تحریم هستند؛ رئیس قوه قضاییه رسیدگی کند

گسترش زبان فارسی در مدرسه‌های ترکیه

ساب‌سیستم لینوکسی ویندوز متن‌باز شد

مرورگر اج به ابزاری برای اجرای اپلیکیشن‌های هوش مصنوعی تبدیل می‌شود

سرمقاله جوان/ «شهید رئیسی» الگویی برای حکمرانی

سرمقاله فرهیختگان/ 6 کلاس اخلاق رئیسی

سرمقاله اطلاعات/ سوریه؛ صحنه همکاری یا منازعه

آیا پاکستان واقعا بر هند پیروز شد؟

تأکید بر نقش تاریخی کیش در هویت تمدنی ایران در نشست طرح‌های تحولی میراث فرهنگی

عیادت مدیر کل بنیاد مازندران از دو جانباز 70درصد در بهشهر و ساری

دیدار سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اصفهان با نماینده ولی فقیه در اصفهان

ملتی که تار و پود هویت خود را از دست دهد هرگز لباس افتخار به تن نخواهد کرد

تو حتی از بهشتی هم مظلوم‌تری

همایش «مغز آگاه، اقتصاد پویا» خردادماه در اصفهان برگزار می شود

آبان دستمان را در حنا گذاشت/ وقتی فیلمنامه هم نمی‌داند چه می‌خواهد بگوید

موفقیت سازمان‌ها در گرو مدیریت هوشمند است

دانشگاه صنعتی اصفهان در خط مقدم خدمت از زمان جنگ تا امروز

دبیرخانه «حوزه پیشرو و سرآمد» در حوزه علمیه اصفهان راه‌اندازی شد

خرید ساعت هوشمند سیم کارت خور؛ دنیایی فراتر از زمان

خاطره‌ تلخ صنعتگر ایرانی از قبل و بعد شهادت امیرکبیر

سرمقاله جام جم/ ویتکاف؛ نماینده فضای مجازی آمریکا

سرمقاله شرق/ آیا با خاورمیانه جدیدی مواجهیم؟

جنگ جهانی سوم، مهندسی پنهان جمعیت است

برای پیشرفت دیگران نباید مرتکب دروغ و گناه شویم

پایان انتظار 20 پرونده بلاتکلیف در منطقه 11 اصفهان/ مترو به رهنان می‌رسد

روحانیت اصیل در معرض خطر شیاطین انس و جن است

برخی روایتگری‌ها در مورد شهید رئیسی حقیقت نداشت

قوانین منابع طبیعی باید به نفع عامه مردم، بازبینی و اصلاح شود

از فلورانس تا فولادشهر؛ حدادی‌فر: در ذوب‌آهن پروژه سه ساله دارم

تعلیق 225 فروشگاه مجازی فرآورده‌های سلامت محور

دعوت از سرمایه گزاران به سرمایه گزاری در شهرک پوشاک اصفهان

مشکل همیشگی باتری آیفون حل شد

سرمقاله کیهان/ رمز ماندگاری شهید رئیسی

سرمقاله همشهری/ امنیت عاریتی

بررسی مسائل جامعه هتلداران کیش در نشست مشترک با معاون گردشگری سازمان منطقه آزاد کیش

کارگروه «چهره‌نگاری معلم در افق رسانه‌ای» در آموزش‌وپرورش استان اصفهان تشکیل می‌شود

پیام استاندار اصفهان به مناسبت هفته ملی جمعیت و روز ملی جمعیت

زنجان قهرمان رقابت های ووشو کشور شد

داستان‌هایِ سرزمین مردمانِ خردمند در بام سمنان شنیده شد

سرمقاله ایران/ شهید امیرعبداللهیان؛ نماد هم‌افزایی میدان و دیپلماسی

یار کمکی مذاکرات