پیام سپاهان

آخرين مطالب

ابریشم‌کشی در سایه آفت‌ها؛ نوغانداران چشم‌انتظار حمایت گفتگو

ابریشم‌کشی در سایه آفت‌ها؛ نوغانداران چشم‌انتظار حمایت
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - روستای بسک، که به عنوان روستای ملی ابریشم‌کشی شناخته می‌شود، با وجود ثبت ملی و برخورداری از میراثی کهن، همچنان با چالش‌های متعددی در مسیر توسعه و حفظ این هنر روبرو است. یکی از مهم‌ترین این چالش‌ها، که مستقیماً بر معیشت نوغانداران و کیفیت تولید تأثیر می‌گذارد، هجوم آفات و تنش‌های آب و هوایی است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
روستای بسک، روستایی در 20 کیلومتری بخش «بایگ» شهرستان تربت حیدریه که مثل بسیاری از روستاها، اهالی‌اش با هم نسبت قوم و خویشی دارند و رزق عموم مردمش هم از کارگاه‌های ابریشم‌کشی بر سفره‌شان می‌آید.
عباس بهشتی، یکی از اهالی روستای بسک است که مانند بسیاری دیگر از اهالی منطقه تربت حیدریه در آغاز فصل بهار به نوغان‌داری مشغول است در خصوص ماجرای پیله چیدن تخم‌های ابریشم طی گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: برای اینکه پیله‌ها پروانه نشوند، کرم داخل پیله را در حرارت بالا می‌کشند یا پیله‌های تازه را به سرعت می‌ریسند.
بهشتی تاکید کرد: مردم منطقه تربت حیدریه در فصل بهار، جعبه‌های تخم کرم ابریشم را از اداره نوغان این شهرستان به قیمت‌های پایین می‌خرند و هر کسی توی اتاقی، طویله‌ای، آغلی یا انباری، تخم‌ها را نگهداری می‌کند تا کرم شوند و پیله بچینند.
یکی دیگر از اهالی روستای بسک افزود: جای کرم‌ها باید گرم باشد و خوراکشان هم کم نیست. معمولاً در طول مدت مراقبتشان، چهار بار خواب دارند که خوابشان بستگی به آذوقه‌شان دارد، هر دو ساعت یک بار باید برگ توت بخورند. مردها طلوع و غروب می‌روند پی برگ‌چینی تا برگ توت‌های تازه بچینند. آنهایی که درخت توت دارند در فصل بهار برای نوغان‌داری اقدام می‌کنند، آن قدری که برگ توت در این فصل برایشان ارزش پیدا می‌کند، میوه مرواریدی درخت اهمیت نمی‌یابد.
این شهروند بسکی ادامه داد: به محض اینکه جعبه‌های تخم را از تربت حیدریه می‌آورند، تخم‌های ریز و سیاه را روی برگ توت‌ها می‌خوابانند تا برگ بخورند و تبدیل به کرم شوند، معمولاً از یک جعبه تخم، 70-80 کیلو پیله بدست می‌آید اما همه ماجرا بستگی به مراقبت از تخم‌ها تا مرحله پیله شدن دارد.
سمیه نگهبان سیوکی در گفتگو با خبرنگار مهر به معرفی ابریشم‌کشی روستای بسک پرداخت و اظهار کرد: طبیعتاً تاریخچه ابریشم‌کشی به تاریخچه نخ ابریشم، ابریشم‌بافی و پارچه باز می‌گردد. چینی‌ها دانش تهیه ابریشم را از حدود 4000 سال قبل می‌دانستند و اولین‌بار این صنعت در چین حدود 2700 سال قبل از میلاد اتفاق افتاد.
وی ادامه داد: این کشف زمانی اتفاق افتاد که روزی امپراتور چین به اشتباه پیله‌ای ابریشم را داخل آب جوش می‌اندازد که مخصوص دست‌شستن است. فردای آن روز امپراطور با پدیده عجیبی برخورد می‌کند و آن بیرون‌ریختن نخ‌های ابریشم از اطراف ظرف بود. می‌دانیم که طریقه کار ابریشم‌کشی نیز به همین ترتیب است.
این کارشناس صنایع‌دستی گفت: در این صنعت پیله‌های ابریشم را داخل دیگ آب جوش 100 درجه می‌ریزند و به وسیله چوبی که به اصطلاح «شاگردک» نام دارد، پیله‌ها را به‌هم‌زده و نخ ابریشم را استخراج می‌کنند.
نگهبان خاطرنشان کرد: در ایران نیز سابقه تولید لباس و پارچه ابریشمی به قبل از اسلام باز می‌گردد. در آن زمان از تار و پود ابریشم استفاده می‌کردند و 3 نوع پارچه به اسامی «دیبا» که لباس ابریشمی ساده رنگی بود، «پرنیان» که لباس ابریشمی چند رنگ یا غالباً هفت رنگ، «پرند» که یک پارچه کاملاً درباری محسوب می‌شد و مخصوص خاندان سلطنتی بود و دارای طرح‌های حاشیه‌ای بود بافته می‌شد. می‌توان گفت در اواسط قرن 19 در دوران سلطنت ناصرالدین شاه قاجار اولین کارخانه ابریشم‌کشی در ایران در شهر رشت شروع به کار کرد.
وضعیت کیفی تخم نوغان
علیرضا محرابی، سرپرست مرکز توسعه نوغانداری خراسان رضوی وابسته به وزارت جهاد کشاورزی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: امسال سهمیه در نظر گرفته شده تخم نوغان برای استان‌های سه گانه خراسان و سیستان و بلوچستان، 18 هزار جعبه است که از این میزان، سهمیه شهرستان تربت‌حیدریه به عنوان قطب نخست تولید ابریشم کشور، 2 هزار و 300 جعبه است.
سرپرست مرکز توسعه نوغانداری خراسان رضوی وابسته به وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه بر اساس تکلیف سازمانی، برنامه‌ریزی، نظارت و توزیع تخم نوغان خطه شرقی کشور به این اداره به مرکزیت تربت‌حیدریه واگذار شده‌است، گفت: زمان آغاز توزیع تخم نوغان از پنجم فروردین آغاز و این روند تا پایان اردیبهشت ماه ادامه خواهد داشت.
وی بیان کرد: قیمت مصوب امسال هر جعبه تخم نوغان، 400 هزار ریال است که با احتساب مبلغ تفریخ (رشد) کرم به مبلغ 550 هزار ریال، جمعاً 950 هزار ریال از بهره‌برداران دریافت می‌شود و نوغان‌داران معمولاً از هر جعبه 40 کیلوگرم پیله تر برداشت می‌کنند.
سرپرست مرکز توسعه نوغانداری خراسان رضوی در ادامه به بیان وضعیت کیفی تخم نوغان پرداخت و گفت: تا زمانی که تاییدیه دامپزشکی دریافت نشود، تخم نوغان توزیع نخواهد شد.
وی افزود: همه ساله و در ماه‌های فروردین و اردیبهشت و به ویژه به دلیل افزایش دما، شاهد هجوم ملخ و دیگر آفت‌ها به مزارع هستیم که بهره‌برداران برای حفظ و حراست از محصول خود، اقدام به سمپاشی می‌کنند.
محرابی تصریح کرد: از سوی دیگر وزش باد موجب نشستن سم بر روی برگ درختان توت و در نتیجه ایجاد خسارت به نوغان‌داران می‌شود و البته تنش‌های آب و هوایی را نیز، به این دلایل باید اضافه کرد.
محرابی در ادامه به توزیع اصله نهال توت اشاره کرد و گفت: اواخر پارسال نزدیک به 35 هزار اصله با کیفیت بالای نهال درخت توت توزیع و بین بهره‌برداران، توزیع کردیم که سهم تربت‌حیدریه 2 هزار اصله نهال بود.
وی افزود: همه ساله و در ماه‌های فروردین و اردیبهشت و به ویژه به دلیل افزایش دما، شاهد هجوم ملخ و دیگر آفت‌ها به مزارع هستیم که بهره‌برداران برای حفظ و حراست از محصول خود، اقدام به سمپاشی می‌کنند
کد خبر 6469514

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/965205/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دوربین زوم گلکسی S26 اولترا سوژه افشاگری شد

از کشاورزی تا دفاع از حرم و شهادت در پادگان

گوشی رسمی جام جهانی ورزش‌های الکترونیکی 2025 مشخص شد

فارن افرز: ترامپ سیا را نابود می کند

به‌لطف هوش مصنوعی، هزینه تولید GTA 7 کمتر از GTA 6 خواهد بود

روایت دلخراش ِشاهدانِ جنایت اسرائیل در تجریش

دیدار معاون تعاون و امور اجتماعی بنیاد با خانواده شهیدان قاسمی، فروغی‌راد و مهری در استان زنجان

این تعمیرپذیرترین گوشی دنیا است!

سراب تجزیه ایران

مقصدی متفاوت برای گردشگری مذهبی در محرم

همه اقوام، مهمان خیامِ امام

فردا، آیین نخل‌گردانی روز عاشورا در بادرود

مراسمات تا اذان صبح فردا ادامه پیدا می کند

سلام بر سرور آزادگان

همکاری ایکس‌ باکس و کوجیما در بازی OD همچنان ادامه دارد

من غلام «قمرم»، غیر «قمر» هیچ مگو

نانی به نامِ نامیِ «سقا»

تجدید عهد شاهین شهر با رهبر معظم انقلاب

قانون عجیب در آمریکا؛ چرا ظرفیت باتری آیفون و گلکسی از گوشی‌های چینی کمتر است؟

نذر خون در محرم

برگزاری سنج زنی در آران و بیدگل

دیدار معاون تعاون و امور اجتماعی بنیاد با خانواده شهیدان قاسمی و فروغی‌راد در استان زنجان

استودیوی Arrowhead: بازی Helldivers 2 هرگز روی سرویس گیم پس عرضه نخواهد شد

چگونه شرکت‌های جهانی از کشتار فلسطینی‌ها سودهای هنگفتی به دست می‌آورند؟

فرودگاه‌های اصفهان به‌زودی باز می‌شود

هشدار نارنجی هواشناسی؛ گردوغبار و بارش‌های موسمی در راه 6 استان

🎬حضور استاندار اصفهان در جمع عزاداران حسینیِ شهرستان هرند

استاندار اصفهان: خیران شهرستان هرند متعهد به حل مشکلات زیرساختی وسلامت شدند

پیام استاندار اصفهان به مناسبت روز دهیار

🎙️نشست معاونین سیاسی امنیتی و اجتماعی ادوار گذشته با استاندار اصفهان

مشخصات رقیب پرادعای گلکسی زد فلیپ 2025 لو رفت

سکوت اژدها

قدرت اعجاب‌انگیز؛ تراشه جدید ای‌ام‌دی رکوردشکنی کرد

من غلام «قمرم»

پروازهای فرودگاه بین المللی کیش از فردا برقرار می‌شود

آیکون جدید هوش مصنوعی گوگل در اندروید و آیفون فعال شد

گرامیداشت یاد و نام شهدای بویین میاندشت

عَلَم‌گردانی سنتی خور، آیینی 450 ساله

فرودگاه‌های اصفهان و تبریز به‌زودی باز می‌شوند

رونمایی از حکمِ ثبتِ ملیِ تعزیه خوانی در نیک آباد

جنبش Stop Killing Games؛ تلاش گیمرها برای نجات بازی‌ها

چرا پوتین حکومت طالبان را به رسمیت شناخت؟

گلکسی S25 اج در یک بازار از مدل پلاس پرفروش‌تر شد

وداع با یک جانباز دیگر

مردم اصفهان در روزهای سخت، الگوی ایثار و همدلی هستند

خمینی‌شهر نماد ایثار و ظرفیت‌های فرهنگی، علمی و صنعتی در استان است

خمینی‌شهر ظرفیتی بی‌نظیر در عرصه‌های فرهنگی، علمی، صنعتی و اجتماعی دارد

بررسی مصوبات سفر شهرستانی به خمینی‌شهر در برنامه «دروازه دولت»

تأکید استاندار اصفهان بر رفع موانع اجرایی ماده 10 قانون جهش تولید مسکن

پیام تسلیت استاندار اصفهان به مناسبت فرا رسیدن تاسوعا و عاشورای حسینی