بزرگنمايي:
پیام سپاهان - معلم آن کسی است که امانتی را که در سینه دارد، به دست نسل دانشآموز میسپارد و آن را به آیندگان امانت میدهد؛ اوست که با دغدغهای درونی و وظیفهای که بر دوش دارد، آینده کشور و ملتی را در دست گرفته و آن را به سمتوسویی که مطلوب است، سوق میدهد.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، در واقع مناسبتی به نام معلم برای تجلیل از چراغهای روشنی است که در تاریکی جهل و نادانی، بیادعا میسوزند تا راه را برای دیگران روشن کنند.
معلم واژهای ساده است، اما در دل خود دنیایی از عشق، تعهد، ایثار و آگاهی را جای داده است، زیرا او نهتنها واژگان و مفاهیم را آموزش میدهد، بلکه روح را میپروراند، شخصیت میسازد و آینده را شکل میدهد. جایگاه معلم در جامعه، جایگاهی فراتر از واژههاست؛ او بذر اندیشه را در دل خاک تشنه ذهنها میکارد و با صبر و مهر، آن را به ثمر میرساند. هیچ تمدنی بدون معلم به بلوغ نرسیده و هیچ جامعهای بدون او به قلههای رشد و تعالی دست پیدا نکرده است. اگر پزشک، جان افراد را نجات میدهد، معلم روح آدمی را و اگر مهندس، سازهای را بنا مینهد، معلم انسان را میسازد و چه چیزی ارزشمندتر از ساختن انسان است؟
تأثیر معلم در زندگی انسان همچون نسیمی است که بر جان گلها میوزد؛ آرام، بیصدا، اما عمیق و ماندگار. شاید سالها بگذرد و دانشآموزی، دیگر حتی چهره معلمش را بهروشنی به یاد نیاورد، اما کلامی، نگاهی، یا لحظهای از مهر او، تا پایان عمر با او خواهد ماند و این معجزه معلم بودن است که تأثیری بیانتها در دلی ناپیدا را به همراه دارد.
بهراستی، چگونه میتوان سپاس معلمی را بهجا آورد که عمر خود را نه برای خویش، که برای ساختن آینده دیگران صرف میکند، شاید بهترین سپاس، ادامه راه او باشد؛ با انسان ماندن، با دانایی زیستن، و با مهر رفتار کردن میتوان آموزههای معلمان مسیر زندگی را به ثمر نشاند.

چند سالی است که در برخورد با اطرافیانم، رفتار معلمم را الگوی خود قرار دادهام محمد طاها ذاکر، دانشآموزی است که از تأثیر رفتار یکی از معلمان دوران تحصیلی خود این گونه به خبرنگار ایمنا میگوید: در کلاس هفتم، معلم ادبیات فارسی داشتیم که همیشه لبخند بر لب داشت و دانشآموزان را از چهره خندان خود محروم نمیکرد، همچنین همواره احترام دانشآموزان و همکارانش را حفظ میکرد و هیچگاه ندیدیم که به کسی بیاحترامی کند.
وی ادامه میدهد: این معلم ادبیات بهخاطر اخلاقی که در هنگام تدریس و در تمام لحظاتی که با او میگذراندیم، داشت، همواره در یاد و خاطرهام باقی مانده است و در طول این چند سال سعی کردهام در صحبت کردنم با اطرافیان و در برخوردم با دوستان به ویژه آنهایی که سن کمتری دارند، آن معلم را الگوی خودم قرار دهم و مانند او رفتار کنم.
این دانشآموز پایه دهم به مناسبت هفته معلم که فرصتی برای گرامیداشت مقام والای معلمان است، عنوان میکند: ما دانشآموزان با تلاش کردن، خوب درس خواندن و کسب نتایج مطلوب در طول سال تحصیلی میتوانیم موجب خوشحالی و کسب رضایت معلمان خود که حق بسیاری بر گردن ما دارند، شویم، زیرا در چنین شرایطی است که معلم تلاش مستمر خود برای تربیت، پرورش و آموزش دانشآموزان در طول سال تحصیلی را مؤثر میبیند و انگیزهای برای فعالیتی پرشورتر از گذشته برای او میشود.

از آموزش درس زندگی تا دیکته کردن مشق عشق به دانشآموزان احسان امامی نیز که دانشآموز رشته علوم انسانی است، به مناسبت روز معلم به خبرنگار ایمنا میگوید: اگر بخواهم درباره جایگاه معلمان که به حتم جایگاه ویژهای است، سخن بگویم، زبان قادر به بیان آن نیست و تنها در چند کلمه میتوان بخشی از این جایگاه مؤثر و انسانساز را این گونه بیان کرد که به قطع معلمان بسیار برای دانشآموزان و افراد جامعه تأثیرگذار هستند، چرا که معلمان ضمن آموزش دروس مدرسه و دغدغه پرورش دانشآموزان، درس زندگی را به دانشآموزان یاد میدهند و مشق عشق به آنها دیکته میکنند.
وی خاطرهای را از آقای یزدانی، دبیر دینی پایه هشتم خود که بیش از 80 سال سن داشت و در بیان ویژگیهای بارز او دو صفت شرافت و باتجربگی را برگزید، به خبرنگار ایمنا میگوید که این روایت نشانگر تأثیر شگرف رفتار و تصمیم معلم بر زندگی دانشآموزانش است.
این دانشآموز پایه دهم به نقل از آقای یزدانی اظهار میکند: « در سالهای گذشته که در مکتبخانهها تدریس میکردم، دانشآموز بسیار بیانضباطی داشتم که موجب شده بود بیشتر کارکنان مکتبخانه با او مشکل داشته باشند و او را مورد تحقیر قرار دهند. روزی تصمیم گرفتم این دانشآموز را به عنوان نماینده کلاس انتخاب کنم. پس از چند روز که از نماینده شدن او میگذرد، متوجه تغییر رفتار این دانشآموز بیانضباط میشوم و میدیدم که او چگونه به خوبی نظم کلاس را مدیریت میکند.
کنجکاو شدم و علت این همه تغییر رفتار و اخلاق را از دانشآموز پرسیدم؛ آن دانشآموز بیانضباط به لطف بزرگی که معلم در حق او عرضه داشته است، اشاره میکند و میگوید که بیشتر افرادی که در زندگی با آنها روبهرو شده است، او را تحقیر میکردند و گاهی ارزشی برای شخصیت او قائل نبودند، از نعمت وجود پدر نیز محروم بوده است و با مادر خود زندگی میکند؛ پس از گذراندن کلاسهای درس در مدرسه بدون توقف به سر کار میرود تا نانآور خانه باشد و در این میان حتی زمانی برای صرف ناهار یا استراحت ندارد و تا شبهنگام برای کسب درآمد مشغول تلاش بوده است.
با وجود تمام این شرایط، او فرصت مطلوبی برای کودکی کردن و تحصیل علم پیدا نکرده بود و برخی اطرافیان نیز او را مورد تحقیر و تمسخر قرار میدادند، حتی زمانی که بدن این دانشآموز را وارسی کردم، دیدم که بدنش از شدت فشار کار کبود و سیاه شده است. آن دانشآموزِ به ظاهر بیانضباط نیز در پایان گفته بود: از زمانی که شما مسئولیت مدیریت کلاس را به من واگذار کردید، تغییر بزرگی در رفتار و زندگیام رخ داد.
پس از سالها از این اتفاق در یکی از معابر شهر عبور میکردم که با شخصی متشخص که به سمت من میآمد روبهرو شدم، نزدیک آمد و بلند گفت سلام آقای یزدانی، پاسخ سلامش را دادم، اما او را نمیشناختم. آن شخص خود را معرفی کرد و گفت همان دانشآموزی است که با تصمیم خود، زندگیاش را تغییر داده بودم. »
این دانشآموز 16 ساله پس از کمی مکث کردن پس از بیان این روایت، رو به من میکند و با اشاره به تأثیر رفتار معلم بر زندگی دانشآموزان خاطرنشان میکند: تصمیم این معلم کلاس هشتم من و فعالیتی که در مواجه با آن دانشآموز انجام داده بود، مسیر زندگی دانشآموز را تغییر داد و البته چنین پدیدههایی برای دانشآموزان مختلفی در جای جای این کشور رخ میدهد که همگی بیانگر جایگاه والا و مؤثر معلمان است.

تکریم معلمان، گرامیداشت فرهیختگی، علم و تکامل انسانی است / نقش بیبدیل معلمان و فرهنگیان در شکلدهی و تحول فرهنگی جامعه محمدرضا ابراهیمی ، مدیرکل سابق آموزشوپرورش استان اصفهان نیز در همین راستا به مناسبت فرارسیدن روز معلم با بیان اینکه واجب است معلمان مورد تکریم قرار بگیرند، به خبرنگار ایمنا میگوید: تکریم کردن معلم تنها بدین معنی نیست که یک نفر را گرامی بداریم، بلکه گرامیداشت فرهیختگی، علم و تکامل انسانی است و اگر بتوانیم این کار را انجام دهیم، میتوانیم جامعهای بهتر را برای خود رقم بزنیم.
وی با اشاره به پویشی استانی که پس از مدتی کوتاه پای در تمام استانهای کشور گذاشت، میافزاید: در طول سه سال گذشته، یکی از اقدامات ارزشمندی که با توفیق الهی به مرحله اجرا درآمد و تاکنون نیز تداوم پیدا کرده است، «پویش سپاس معلم» بوده است که به شکلی گسترده در میان خانوادهها، دانشآموزان و همچنین ادارات و نهادهای مختلف رواج یافته و هم اکنون نیز با استمرار در حال برگزاری است. در این پویش دانشآموزان به همراه معلمانشان یا دیگر افراد با معلمان گذشتهشان تصویری را ثبت یا روایتی را ارسال میکنند تا گامی بلند در پاسداشت مقام شامخ معلمان بردارند؛ بیتردید جامعهای که چنین حرکتی را در سرلوحه امور خویش قرار دهد، بیگمان به سمت تعالی و بهبودی گام بر خواهد داشت.
مدیرکل سابق آموزش و پرورش استان اصفهان با بیان اینکه معلمان میتواند در جامعه، فرهنگساز باشند، ادامه میدهد: هر آنچه امروز به عنوان چالش در جامعه با آن روبهرو هستیم، ریشهای فرهنگی در خود دارد، بهعنوان مثال هنگامی که از ناترازی انرژی، بحران آب یا دغدغههای زیستمحیطی سخن میگوئیم، بیگمان بخش قابلتوجهی از این مشکلات به مسائل فرهنگی بازمیگردد و اگر فرهنگ جامعه را سامان بخشیم، بسیاری از این نابسامانیها خودبهخود اصلاح خواهد شد. در این میان، معلمان بهعنوان یکی از ارکان اصلی شکلدهی و تحول فرهنگی، نقش بیبدیلی ایفا میکنند.
ابراهیمی با تاکید بر اینکه امیدواریم بتوانیم در مسیر تحقق تمدن نوین اسلامی گام برداریم و از ارکان اساسی این تمدن که معلم، مدرسه و مفاخر علمی و فرهیختگان جامعه از جمله آنهاست، به شایستگی پاسداری کنیم، عنوان میکند: بیگمان، منزلت و جایگاه معلم بالا است و ما باید این را به عنوان ارتقای جایگاه جامعه تلقی کنیم، چرا که هرگاه جایگاه این قشر فرهیخته تعالی پیدا کند، به یقین سایر نیکیها نیز به تبع آن پدیدار خواهد شد.
معلمی تنها یک شغل نیست، بلکه دغدغهمندی برخاسته از درون و نوعی سبک زندگی است به گزارش ایمنا، در میان همه زیباییهایی که زندگی را شکوهمند میسازند، نام معلم میدرخشد؛ آن مهربانِ بیادعایی که نه با کلام، که با وجودشان، درسِ بودن میدهند. معلم، تنها آموزگار الفبا و عدد نیست، اوست که در سکوت صبورش، شهامت اندیشیدن را میآموزد و در نگاه گرمش، عشق را ترجمه میکند.
معلم آن کسی است که امانتی را که در سینه دارد، به دست نسل دانشآموز میسپارد و آن را به آیندگان امانت میدهد؛ اوست که با دغدغهای درونی و وظیفهای که بر دوش دارد، آینده کشور و ملتی را در دست گرفته و آن را به سمتوسویی که مطلوب است، سوق میدهد.
اگر امروز جامعه با چالشهایی روبهرو است، درمان بسیاری از آنها در کلاسهای درس و در نگاه امیدوار معلمانی نهفته است که نهتنها دانش، بلکه منش و اخلاق نیکو را به دانشآموزانشان میآموزند، از این رو معلمی تنها یک شغل نیست، بلکه یک دغدغهمندی برخاسته از درون قلب و نوعی سبک زندگی است. اوست که میتواند با پرورش نسلی آگاه، مسئول و اخلاقمدار، جامعه را از تاریکیهای جهل و ناپاکی به روشناییِ دانایی و نیکاندیشی رهنمون کند.
کد خبر 861967