پیام سپاهان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ تکه‌ای ناپیدا از مردم مقالات

سرمقاله شرق/ تکه‌ای ناپیدا از مردم
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - شرق / «تکه‌ای ناپیدا از مردم» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم احمد غلامی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
مشکل کنونی مردم ایران چیزی نیست جز مردمی که ناپدید شده‌اند. آنان نه مردمی‌اند که قادر باشند دست به کنش سیاسی بزنند و نه انبوه خلق‌اند بدون خصلت سیاسی. هابز «مردم» را از «انبوه خلق» جدا می‌کند و فرضیه‌ای بنیادین و پارادوکسیکال بنا می‌کند. آگامبن برای روشن‌نمایی از این فرضیه هابز، نقل‌قولی مستقیم از او می‌آورد: «مردم چیزی واحد است، که واجد اراده‌ای واحد است و کنشی واحد را به آن می‌توان نسبت داد. هیچ‌کدام از اینها را درمورد انبوهه نمی‌توان گفت. مردم در هر شهر حاکم است؛ حتی در یک مونارشی مردم است که حکم می‌راند، زیرا اراده مردم اراده‌ای است همچون اراده شخصی واحد». قبل از ادامه نقل‌قول هابز باید به این نکته توجه کرد که او حتی بنای حکومت مونارشی (پادشاهی) را اراده مردم می‌داند.
پادشاهی که قدرتش همان اراده مردم است. امری که در دوره‌های تاریخی پادشاهی ایران به‌ندرت دیده شده است. در حکومت‌های پادشاهی ایران، مردم نه‌تنها مردم نبودند بلکه انبوهه (جمعیت) هم نبودند؛ آنان رعایایی بودند تحت قیمومت پادشاه. پس ایرانیان کنونی در فخرفروشی به گذشته باید محتاطانه عمل کنند و برای بازگشت به تاریخ نگاهی انتقادی داشته باشند تا سره را از ناسره جدا کنند و در دامگهی که خشم‌شان تدارک دیده نیفتند. بگذریم.
بازار
به نقل‌قول هابز برگردیم که برای نقد جامعه کنونی ایران به کار می‌آید. هابز می‌گوید: «در یک دموکراسی و یک آریستوکراسی، شهروندان انبوهه هستند؛ اما شورا همان مردم است. و در یک مونارشی، اتباع انبوهه‌اند و (هرچند این پارادوکس است)، شاه مردم است. مردمان عامی، و دیگران که درکی از این امور ندارند، همواره از شمار عظیمی از آدمیان، یعنی از شهر، تحت عنوان مردم سخن می‌گویند؛ می‌گویند که شهر علیه شاه قیام می‌کند (که ناممکن است)، و مردم خواهان همان چیزی هستند که اتباع دردسرساز و نجواگر می‌خواهند؛ و تحت لوای مردم، شهروندان را علیه شهر تحریک می‌کنند. یعنی انبوهه را علیه مردم». جالب شد، مردمی که کنشگر سیاسی‌اند و اراده آنان همان اراده شاه است و این اراده در شاه وحدت می‌یابد، دستخوش اضطرار انبوهه می‌شوند. اگر به روایت آگامبن از هابز برگردیم، او این‌گونه پاسخ می‌دهد: «در همان لحظه که مردم حاکم را انتخاب می‌کند، خود را در قالب انبوهه‌ای مغشوش و پراکنده منحل می‌سازد. این فقط در نظام‌های سلطنتی رخ نمی‌دهد، یعنی نظامی که در آن به‌محض انتخاب شاه، مردم دیگر یک شخص نیست بلکه انبوهه‌ای فروپاشیده است، زیرا مردم تنها به‌واسطه قدرت حاکمه بود که یک شخص را تشکیل داد، که حال آن را به شاه تفویض کرده است؛ اما حتی در یک دموکراسی یا آریستوکراسی نیز چنین است، که در آنها به‌محض تشکیل شورا، مردم هم‌زمان منحل می‌شود».
تجربه سیاسی ما هم چیزی جز این را نشان نمی‌دهد. مردم کنشگران سیاسی‌اند که پای صندوق‌های رأی می‌روند و منفک‌شده از انبوهه، فردی را به‌عنوان رئیس‌جمهور برمی‌گزینند. آنان تا زمانی که رئیس‌جمهور بر اریکه قدرت ننشسته است همچنان مردم هستند. آنگاه که مردم به او قدرت بخشیدند و به نماد قدرت درآمد، مردم در دل انبوهه منحل می‌شود. از این منظر است که این ایده قوت می‌گیرد که دموکراسی‌ها صرفاً مشارکت در بازی قدرت است و این بازی مثل هر بازی دیگری آغاز و انجامی دارد و مهم‌تر از همه اینکه این برگزیدگان نمی‌توانند به‌عنوان نماینده مردم دست به اقدامات همه‌جانبه بزنند. رئیس‌جمهور منتخب بیش از هر چیز وامدار کسانی است که او را به‌عنوان مظهر اراده مردم در اذهان جا انداخته‌اند.
در واقع مردم خود انتخابگر نبوده‌اند. انتخاب آنان انتخاب «دیگری» است. پیش از رسیدن به نکته نهایی باز به‌سراغ روایت آگامبن از هابز برگردیم: «مردم -بدن سیاسی- تنها به‌شکلی لحظه‌ای در نقطه‌ای وجود دارد که در آن یک شخص، یا شورایی از اشخاص، را نماینده خود قرار می‌دهد؛ اما این نقطه تلاقی می‌کند با محوشدنش در انبوهه‌ای فروپاشیده. بدن سیاسی بدین ترتیب مفهومی ناممکن است، که تنها در تنش بین انبوهه و مردم -حاکم جای دارد: بدن سیاسی همواره پیشاپیش در کار منحل ‌ساختن خود در جریان تأسیس حاکم است؛ و حاکم نیز تنها شخصی مصنوعی است، که وحدتش نتیجه استفاده از دستگاهی بصری یا یک نقاب است. شاید مفهوم بنیادین اندیشه هابز بدن باشد». اینک از این‌ بحث‌ها چه عاید ما می‌شود؟ اگر انبوهه فرومی‌پاشد و مردم نیز در دل انبوهه منحل می‌شوند، بازی دموکراسی تنش میان انبوهه و مردم، مردم و انبوهه است. اما در اینجا حلقه مفقوده‌ای وجود دارد.
همه چیز به این دوگانه ختم نمی‌شود. اگر مردم سیاسی‌اند و انبوهه غیرسیاسی؛ مردمی نیز هستند که از مردم بماهو مردم منفک شده و در این دوگانه سیاست‌ورزی نمی‌کنند. آنان اقلیتی هستند منفک‌شده از این دوگانه که در بزنگاه‌های کنش سیاسی دست به کار خواهند شد. می‌توان گفت آنان تکه‌ای از مردم‌اند که در انبوهه مستحیل نشده‌اند و سنتز وضعیت موجود هستند. مردم بالقوه‌ای که تعیین‌کننده‌اند و قادرند خارج از این پارادایم دست به سیاست‌ورزی بزنند. شکل اغراق‌شده این بالقوگی را می‌توان در دوران پیش از انقلاب با فیگور چریک‌های مبارز نشان داد. چریک‌هایی که تلاش می‌کردند در انبوهه خلق مستحیل نشوند. بگذریم از اینکه اگر آنان به اهداف‌ خود دست پیدا می‌کردند خواسته یا ناخواسته کدگذاری شده و در انبوهه مستحیل می‌شدند. اما اینک واقعیت موجود این است که این حلقۀ مفقوده تکه‌ای برآمده از سنتز مردم و انبوهه در حالت بالقوگی به سر می‌برد و مترصد ظهور است.
* برای نوشتن این یادداشت از کتاب «جنگ داخلی: استاسیس به‌مثابۀ پارادایم سیاسی» نوشته جورجو آگامبن، ترجمه سیدمحمدجواد سیدی، نشر نو، استفاده شده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/960360/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تداوم رگبار، رعد و برق طی 4 روز آینده در بیشتر نقاط کشور

هواشناسی ایران جمعه 12 اردیبهشت‌؛رعد و برق و طوفان در تهران و 20 استان دیگر

هواشناسی امروز جمعه 12/ 2/ 1404؛ رگبار و رعدوبرق در تهران و 20 استان

رقابت 22 هزار داوطلب اصفهانی دررشته علوم تجربی

الکترونیک آرتز بیش از 300 نفر از کارکنان خود را اخراج و تایتان‌فال بعدی را لغو کرد

پیام رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران به مناسبت روز معلم و شهادت شهید مطهری

رگبار باران در 21 استان/ اسامی

شعرخوانی دلنشین دکتر کاکاوند

هشدار هواشناسی؛ رگبار، رعد و برق و گردوخاک در تهران و 20 استان دیگر | پایتخت در معرض بادهای شدید

درآمد هنگفت اپل در سایه تعرفه‌های ترامپ

دو گروهی که می‌خواهند مذاکرات با ایران را از ریل خارج کنند

مناسبت روز/ جمعه، 12 اردیبهشت‌ماه

اینفوگرافی/ تب دنگی در کمین مردم کدام استان‌هاست؟

هواشناسی جمعه 12 اردیبهشت؛ رگبار و رعد و برق در 21 استان

شاعرانه/برای چیدن گل، انتخاب لازم نیست

پیام مدیرکل آموزش‌وپرورش استان اصفهان به مناسبت سالروز شهادت استاد مطهری و هفتۀ گرامیداشت مقام معلم

مهم‌ترین غایب امروز لیگ در اصفهان!

ارتباط پدر و دختر در مرکز توجه جشن خانوادگی فولاد مبارکه

پنل تخصصی تأمین پایدار مواد معدنی با رویکرد توسعه تعاملات بین‌المللی برگزار شد

فولاد مبارکه؛ نماد توانمندی صنعتی ایران با 30 هزار نیروی کار

انعقاد قرارداد همکاری تجاری بین اتاق بازرگانی اصفهان و 4کشور آفریقایی

کارترون: تمام تلاشمان را برای کسب 9 امتیاز باقی‌مانده می‌کنیم

تأمین مالی شرکت‌های بزرگ نظیر فولاد مبارکه از بورس اوراق بهادار

اصفهان و آفریقا تبادل دانش می‌کنند

حضور صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر فولاد مبارکه در چهاردهمین نمایشگاه بین‌المللی نوآوری و فناوری (INOTEX 2025)

اختصاص 50 میلیارد تومان برای جاده چمسرخ به دهلران

انگار که لال شده باشم ؛ شاید هم کور و کر !

«طهورا»؛ نگاهی متفاوت به زنان در دوره امامت امام رضا(ع)

گوشی اقتصادی ویوو Y19 5G با نمایشگر 90 هرتزی معرفی شد

استارتاپ سم آلتمن در زمینه اسکن چشم رسماً در آمریکا آغاز به کار می‌کند

جهان دیوانه‏‌وار تسلیحات می‏‌خرد

روایت زیدآبادی از مناظره با حسین الله‌کرم

ظرفیت اروپا در مذاکرات؛ سازنده یا تخریبی؟!

تحلیلگر ارشد آمریکایی: برچیدن برنامه غنی‌سازی ایران غیرممکن است

مقدار واقعی پول‌های بلوکه‌شده ایران چقدر است؟

آیا گاز ایران می‌تواند آینده انرژی اروپا را نجات دهد؟

ویتکاف؛ دیپلماتی که چیزی از دیپلماسی نمی‌داند

دلایل و زمینه‌های خودکشی دانش‌آموزان

احمد جمشیدی، مشاور مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش شد

استاندار: مرکز همکاری‌های علمی ایران و آفریقا در اصفهان تاسیس شود

هیچ کس، هیچ کس اینجا به تو مانند نشد

نوجوانانی که عازم حج هستند این سفرنامه را بخوانند !

مدیرعامل گوگل از احتمال ادغام جمینای با آیفون در پایان 2025 خبر داد

قیمت ایکس‌باکس و بازی‌های این کنسول افزایش یافت

از اصفهان تا تهران پیامک برای زنان

مهرۀ CFT را قبل از توافق نسوزانیم

مذاکره‌‏کننده جدید آمریکا کیست و چه می‌‏خواهد؟

نفرین میانکاله

اشغالگران ناگهان در آتش؛ علت: نمی‌دانند

«توبه» بابک زنجانی