پیام سپاهان

آخرين مطالب

دیپلماسی دولت چهاردهم زیر پتک تندروها سیاسی

دیپلماسی دولت چهاردهم زیر پتک تندروها
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - دیپلماسی ایرانی /متن پیش رو در دیپلماسی ایرانی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
حمله جدید تندروها به دولت پزشکیان در ایران موانع پایدار بر سر اصلاحات و آشتی با غرب را برجسته می‌کند.
 محمد سلامی- پژوهشگر پاکستانی| طی اقدامی که بار دیگر قدرت پایدار گروه‌های مخالف نزدیکی ایران با غرب را نشان می‌دهد، جناح‌های تندرو در ایران اخیراً وزیر اقتصاد و معاون امور راهبردی ریاست‌جمهوری را از دولت کنار گذاشتند.
یکی از افرادی که همچنان در جمهوری اسلامی نفوذ دارد، سعید جلیلی است که سه بار در انتخابات ریاست‌جمهوری شکست خورده است.
جلیلی که در جنگ ایران و عراق (1980-1988) مجروح شد، در وزارت امور خارجه و دفتر رهبر جمهوری اسلامی سمت‌هایی داشته و به مدت شش سال دبیر شورای عالی امنیت ملی بود؛ نهادی که عالی‌ترین مرجع تصمیم‌گیری و اجرای سیاست‌های امنیتی در ایران محسوب می‌شود. در این دوره، یعنی از سال 2007 تا 2013، در زمان ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد، جلیلی همچنین مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ایران با قدرت‌های جهانی بود، اما نتوانست توافقی حاصل کند یا از تصویب چندین قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران مانع شود.
ایران تنها پس از خروج جلیلی و احمدی‌نژاد از قدرت و در دوره ریاست‌جمهوری حسن روحانی، که خود از مذاکره‌کنندگان هسته‌ای دوران خاتمی بود، توانست در سال 2015 به توافق هسته‌ای، یعنی برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، دست یابد.
جلیلی در دوران ریاست‌جمهوری روحانی یک دولت در سایه تشکیل داد که شامل حدود 20 کارگروه بود و تلاش می‌کرد سیاست‌های دولت را تحت تأثیر قرار دهد و آن را تضعیف کند.
جلیلی و حامیانش نقش برجسته‌ای در جلوگیری از تصویب قوانین همسو با گروه ویژه اقدام مالی (FATF) داشتند؛ سازمانی مستقر در پاریس که به مقابله با پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم می‌پردازد. پس از توافق برجام، دولت روحانی امیدوار بود با خروج ایران از فهرست سیاه FATF سرمایه‌گذاری خارجی را در اقتصاد ایران افزایش دهد و از کاهش تحریم‌های بیشتری بهره‌مند شود.
مصطفی پورمحمدی، یکی از نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری 2024، در یک مناظره تلویزیونی فاش کرد که جلیلی به او گفته بود پذیرش FATF تنها در دولت تندروها امکان‌پذیر است، اما «اگر آنها [دولت روحانی] مسئول باشند، ما آن را نمی‌پذیریم.»
پس از خروج آمریکا از برجام در دوره نخست ریاست‌جمهوری ترامپ، سعید جلیلی تلاش کرد رهبر معظم انقلاب، آیت الله خامنه‌ای را نیز به ترک این توافق متقاعد کند. در ژانویه 2022، او نامه‌ای به رهبر ایران نوشت و از او خواست که ایران را از توافق 2015 خارج کند و سطح غنی‌سازی اورانیوم را به 90 درصد یا سطح تسلیحاتی افزایش دهد. ایران پیش‌تر در سال 2021 و پس از خرابکاری اسرائیل در تأسیسات اصلی غنی‌سازی نطنز، سطح غنی‌سازی را به 60 درصد رسانده بود.
در حالی که ایران درگیر مذاکرات برای احیای برجام بود، جلیلی این تلاش‌ها را تحت تأثیر قرار داد. مذاکرات به دلایل متعددی شکست خورد، از جمله مداخله جدید روسیه پس از تهاجم گسترده این کشور به اوکراین در سال 2022.
تلاش‌ها برای رسیدن به توافقی جدید همچنان نامشخص است. در 2 مارس، محمدجواد ظریف، وزیر أمور خارجه اسبق که مذاکره‌کننده اصلی برجام بود، از سمت معاونت امور راهبردی ریاست‌جمهوری استعفا داد. ظریف تحت فشار محافظه‌کارانی که او را بیش از حد به غرب نزدیک می‌دانند، به کناره‌گیری مجبور شد.
احزاب اصلاح‌طلب در جمهوری اسلامی ایران عموماً ضعیف هستند، زیرا این بیم وجود دارد که آنها به ابزارهای ضدحکومتی جامعه مدنی تبدیل شوند. اما این موضوع در مورد گروه‌های تندرو صدق نمی‌کند حتی زمانی که نامزدهایشان بارها در انتخابات شکست می‌خورند. یکی از این گروه‌ها، جبهه پایداری است که سال‌ها تحت رهبری آیت‌الله محمدتقی مصباح‌یزدی، که به دیدگاه‌های ضددموکراتیک مشهور بود، فعالیت می‌کرد.
جبهه پایداری از ارزش‌های به‌اصطلاح انقلابی دفاع می‌کند و به دنبال اجرای سیاست‌های فرهنگی محافظه‌کارانه از جمله محدودیت‌های شدید در رسانه‌ها و هنر است. به عنوان نمونه، این گروه لایحه‌ای تحت عنوان «طرح صیانت» را تبلیغ کرده است که دسترسی ایرانیان به اینترنت جهانی را به‌شدت محدود می‌کند. این لایحه به دلیل انتقادات گسترده به‌طور موقت کنار گذاشته شد، اما تنها پس از آنکه جبهه پایداری برای تصویب آن تلاش فراوانی کرد. این لایحه در سال 2021 بر اساس ماده‌ای که به کمیسیون‌های مجلس اجازه تصویب قوانین در «موارد اضطراری» را می‌دهد، به کمیسیون مربوطه ارائه شد.
در آن زمان، مرتضی آقاتهرانی، دبیرکل سابق جبهه پایداری، ریاست این کمیسیون را بر عهده داشت. او در سخنرانی‌ای هنگام بررسی لایحه گفت: «20 هزار بار به من توهین کردند و 120 هزار صفحه علیه ما نوشتند، اما اگر 100 میلیارد صفحه هم علیه ما ایجاد شود، باز هم کار خود را انجام می‌دهیم، زیرا به مسیری که در آن هستیم، ایمان داریم.»
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/948856/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چشم نوازی کاکتوس‌ها از مزارع آران و بیدگل + فیلم

زن 50 ساله در استخر کشاورزی در فلاورجان غرق شد

شاعرانه/باغ جان را صبوحی آب دهید

هیولای گیمینگ با نمایشگر سه‌بعدی و بدنه فیبر کربن؛ این لپ‌تاپ جدید لنوو است

افشای تجارت مقامات اوکراینی با پیکر سربازان کشته‌شده

چانگان های سایپا به تاکسی های بابک زنجانی تبدیل شدند؟

عینک هوشمند با توانایی تشخیص چهره؛ متا پروژه بزرگی در سر دارد

معاون وزیر آموزش و پرورش: از نسل جدید جاماندیم

احتمال یک اشتباه محاسباتی

سردرگمی در آمریکا بر سر جنگ اوکراین

بازی تهران و ترامپ با تحریف احتمالی نام خلیج فارس به هم می‌خورد؟

ساخت 39 مدرسه جدید در بهارستان کلید خورد

رسمی؛ نساجی مازندران به لیگ دسته یک سقوط کرد

پسندیده : بازی در خور و شأن خوزستان را انجام دادیم

معنی ضرب المثل "نفسش از جای گرم درمی‌آید"

کتاب‌های تازه محمدرضا شفیعی کدکنی در نمایشگاه امسال

قیمت کنسول بازی ممکن است تا 70 درصد به دلیل تعرفه‌های ترامپ افزایش یابد

این ربات کوچک 25 گرمی می‌تواند دنیا را نجات دهد

گوگل مپ از این‌ پس اسکرین‌شات‌های شما را اسکن می‌کند

اپلیکیشن هوش مصنوعی جمنای برای آیپد سرانجام منتشر شد

ما به تو افتخار می‌کنیم

تنها راه نجات تهران از زیر زمین می‌گذرد

جلف و سخیف نباش وزیر سابق!

حذف خاموش مکمل‌‏های دارویی رایگان برای زنان باردار

کیش، قطب تجاری جدید ایران و پاکستان؛ تأکید بر آغاز عملیاتی همکاری‌ها از امروز

مسابقه بزرگ فرهنگی «شهدای خدمت»برگزار می‌شود

برگزاری نشست بررسی مطالبات خانواده‌های شهدا و ایثارگران استان مازندران با حضور رئیس بنیاد شهید

گز، مزه ماندگار هویت ایرانی؛ اصفهان صحنه شیرین یک رویداد ملی شد

نتایج زنده 8 دیدار لیگ‌برتر فوتبال تا دقیقه 40/ پرسپولیس و تراکتور گل خوردند

مجموعه کامل آثار نادر ابراهیمی در نمایشگاه کتاب تهران

آپدیت One UI 7 برای گلکسی A35 منتشر شد

رفراندوم علیه پاپ فرانسیس

تکلیف خانواده قربانیان مفقود چیست؟

علیه هم‌صدایی با نتانیاهو؛ واکنش مدیرمسئول «هم میهن» به منتقدانش

ربع‌قرن در قدرت

خاموشی‏‌های تبعیض‌‏آمیز در تهران

وزش باد شدید و گردوخاک در انتظار مناطق مختلف استان اصفهان

گام بلند کیش برای تبدیل شدن به قطب سرمایه‌گذاری بین‌المللی

انهدام باند تولید روغن تقلبی

ورود تیم ملوان به ورزشگاه امام خمینی شهر اراک

تجلیل از برگزیدگان المپیاد علمی طلاب مدارس علمیه منطقه کاشان

جام تختی پیامی از ایران برای مشارکت بین‌المللی با محوریت ورزش است

جام بین‌المللی تختی؛ فرصت طلایی برای کشتی‌گیران ایرانی/ یزدانی در مسابقات جهانی غایب است

استاندار اصفهان در مراسم افتتاحیه جام تختی: کشتی پیوند دهنده دل‌ها در جهان است

تمرکز آموزش و پرورش خوانسار بر نوسازی مدارس برای ارتقای محیط‌های آموزش

حضور استاندار اصفهان و علیرضا دبیر در سالن مسابقات جام تختی

«استراتژی‌های کوچینگ» روانه بازار نشر شد

طراحی خطرناک

وقتی تاریخ بازیچه سیاست می‌شود

تکرار مواضع و کارشکنی های ادامه دار