پیام سپاهان

آخرين مطالب

به سنگر زبان فارسی شلیک نکنید مقالات

به سنگر زبان فارسی شلیک نکنید
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - فرهیختگان /متن پیش رو در فرهیختگان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
زینب مرزوقی| آموزش زبان مادری یا آموزش به زبان مادری؛ فرصت یا تهدید؟ شاید کوتاه‌ترین عنوان برای بررسی آموزش زبان مادری در مدارس، همین باشد و این پرسش مطرح شود که فرصت آموزش زبان مادری یا زبان اقوام مختلف و تهدیدهای آن چیست؟ در بررسی فرصت‌ها و تهدیدهای آموزش زبان مادری، در ابتدا باید روشن شود که اساساً فرصت آموزش به نفع کیست و تهدید یا ضرر این آموزش به چه کسی می‌رسد؟ در کلیت این ماجرا و همان‌طور که مانند تمام امور اجتماعی و سیاسی انتظار می‌رود، آموزش زبان مادری، ذی‌نفع و ذی‌ضرر دارد و دقیقاً نقطه تقابل و تضارب آراء در خصوص آموزش زبان مادری، در میان همین افراد ذی‌نفع و ذی‌ضرر در جریان است.
نخست آنکه امری که باید آن را جزو بدیهیات دانست، لزوم یادگیری به زبان فارسی برای ارتباط برقرار کردن با خودمان و جهان بیرون است. با توجه به تنوع قومی موجود در کشور، جهت ارتباط بهتر اقوام مختلف با یکدیگر؛ دقیقاً در همینجا لزوم آموزش و یادگیری زبان فارسی روشن می‌شود. از این گذشته، زبان فارسی به عنوان یک زبان مشترک، جهان آدمیان را به یکدیگر پیوند می‌زند. بنابراین برای ایجاد اشتراک زبانی، یادگیری زبان فارسی واضح و مبرهن است.
از دیرباز، ایران به تنوع قومی و وجود اقوام مختلف در این اقلیم معروف بود. در عین حال و در عین کثرت، اما وحدتی با عنوان «ایرانیت» وجود دارد که بخشی از این ایرانیت را زبان فارسی تشکیل می‌دهد. از این‌رو، نقطه اشتراک اقوام ایرانی، با وجود پیشینه فرهنگی، تاریخی و اجتماعی مختلف، اما وحدت ایرانی بودن است که زبان فارسی نیز جزء مهمی از این وحدت ایرانی بودن به شمار می‌رود. 
در کنار ظرفیت حضور اقوام مختلف در ایران، پروژه تجزیه‌طلبی و چندپاره کردن ایران که پروژه‌ای قدیمی است و تاریخچه آن به پس از جنگ جهانی باز می‌گردد؛ همواره برای اپوزیسیون خارجی، یک ظرفیت بالقوه برای ضربه‌زدن به حاکمیت تلقی می‌شود. یعنی در تمام این سال‌ها، اپوزیسیون سعی دارد که ظرفیت حضور اقوام در اقلیم ایران را به نفع خود مصادره کند و به وسیله اقوام، به حاکمیت موجود ضربه خود را وارد کند. این الگوی قدیمی، از زمان قاجار تا به امروز همواره در دستور کار اپوزیسیون و با حمایت انگلیس در حال اجرا است.
یکی از شیوه‌های نفوذ اپوزیسیون در میان اقوام، تبدیل زبان مادری آنها به عنوان ابزار سیاسی است. چگونه؟ علی‌رغم تعامل و سعه صدر جمهوری اسلامی در گفت‌وگو و آموزش زبان مادری توسط جامعه مدنی، اما اپوزیسیون در طول چند دهه اخیر سعی داشته است تا به وسیله زبان مادری اقوام، اقوام ایرانی را علیه حاکمیت بشوراند. به این معنا که با تشویش و ایجاد این ذهنیت که اقوام ایرانی، به عنوان اقلیتی مطرود و محروم در تبعیض زبانی مانده‌اند و حاکمیت اجازه آموزش به زبان مادری را به آنها نمی‌دهد. نقطه ایجاد تفاوت میان مطالبه‌ای که قابل گفت‌وگو است و مطالبه غیراصولی دقیقاً همین‌جاست. اپوزیسیون سعی دارد به اقوام ایرانی القا کند که از حقوق اولیه آنها آموزش «به» زبان مادری است و در صورت عدم تحقق این امر، بنابراین اقوام ایرانی اقلیتی محروم و در تبعیض مانده‌اند که از قضا زبان فارسی نیز ابزار سیاسی جمهوری اسلامی است تا زبان مادری اقوام به فراموشی سپرده شود.
برخی‌ها در این میان به اصل 15 قانون اساسی اشاره می‌کنند: «زبان و خط رسمی و مشترک مردم ایران، فارسی است. اسناد و مکاتبات و متون رسمی و کتب درسی باید با این زبان و خط باشد. ولی استفاده از زبان‌های محلی و قومی در مطبوعات و رسانه‌های گروهی و تدریس ادبیات آنها در مدارس، در کنار زبان فارسی آزاد است.» همان‌طور که در این اصل آمده است و می‌بینیم؛ شبکه‌های استانی به راحتی به زبان مادری مخاطبان، برنامه‌های مختلفی اجرا می‌کنند. کارگردان ترک‌زبان، فیلمی به زبان ترکی در جشنواره فجر اکران می‌کند و مطبوعات محلی نیز به زبان عربی کتاب چاپ می‌کنند و هیچ‌گونه منعی در این رابطه وجود ندارد. (همان‌طور که نگارنده این متن، در تحریریه خبری‌اش با خانواده خود و به راحتی به زبان مادری‌اش یعنی عربی صحبت می‌کند و هیچ فشاری در گفت‌وگو به زبان فارسی یا زبانی غیر از زبان مادری با خانواده‌اش ندارد.) بنابراین طبق تجربه این سال‌ها، اصل 15 قانون اساسی در حال اجراست و کسی نمی‌تواند خرده بگیرد که زبانی در این میان به اقلیت رفته است و یا زبان فارسی به عنوان یک ابزار سیاسی برای فراموش کردن زبان مادری، در حال آموزش است. البته در این میان ناگفته نماند که مدارس شهرستان‌های مختلف به طور مستقل می‌توانند برای آموزش بهتر زبان مادری، کلاس‌های فوق‌العاده برگزار کنند.
آنچه که در این میان محل مناقشه است، سیاسی کردن این حق و اصل برای شکستن سنگر زبان فارسی است. یعنی در طول چند دهه اخیر، اغلب اوقات وقتی صدایی برای آموزش به زبان مادری شنیده می‌شود، عمدتاً برای تضعیف زبان فارسی و امر هویت ملی است. اشتراک اقوام مختلف ایرانی، در گفت‌وگو با زبان فارسی، زبان فارسی را به عنوان سنگری از سنگرهای امر و هویت ملی تعریف می‌کند. بنابراین در پس صدای مطالبه آموزش به زبان مادری، نشانه گرفتن سنگر کلانی به نام امر و هویت ملی و سپس سنگر کوچک‌تری با نام زبان فارسی است. چراکه در آموزش زبان مادری، جامعه مدنی به دور از هرگونه فشار و محدودیت، زبان مادری خود را به نسل بعد آموزش می‌دهند. یعنی یک ترک به راحتی در خانه ترکی صحبت می‌کند و یک بلوچ بدون هیچ‌گونه محدودیتی، بلوچی سخن می‌گوید تا فرزندانش نیز بلوچی بیاموزند. بنابراین کسی از سوی حاکمیت او را مجبور به تکلم به زبان فارسی و عدم آموزش زبان بلوچی نمی‌کند. از این رو، هیچ قومیتی نمی‌تواند ادعا کند که حاکمیت او را به عنوان اقلیت می‌شناسد و در فراگیری و آموزش زبانش، با محدودیت و فشاری روبه‌رو بوده است. امری که در حال حاضر با آن مواجه هستیم؛ حاکمیت در عین حال که دسترسی افراد به آموزش زبان مادری را محدود نکرده است، اما هیچ تعهدی نیز در انتقال و آموزش آن زبان ندارد. هرچند از طریق رسانه، در حفظ زبان‌های مادری موجود تلاش می‌کند، اما در هر صورت، وجود هر یک از زبان‌های مادری و ادامه آن را به جامعه مدنی سپرده است.
از این گذشته اما ما در آموزش «به» زبان مادری، با امر کلان‌تری روبه‌رو هستیم. یعنی وقتی یک قومیت، ریاضی، علوم و یا فیزیک خود را نیز به زبان مادری فرابگیرد؛ این امر بی‌شباهت با فدرالیسم سیاسی استان‌ها نیست. مثلاً وقتی یک ترک‌زبان تمام دروس خود را در مدرسه ترکی بیاموزد، پس چرا باید زبان فارسی را فرابگیرد؟ همچنین مسئله جدی‌تر در این بین، تقابل احساسات و تعلق‌های قومی با امر و هویت ملی است. به بیان صریح‌تر، با آموزش به زبان مادری، در عین تضعیف هویت و امر ملی، احساسات قومی یا ناسیونالیستی تشدید می‌شود و فرد کمترین تعلقی به ایرانی بودن خود خواهد داشت. واقعیت ماجرا آن است که زبان‌های مادری و گویش‌های موجود باید در مانایی و تقویت زبان فارسی حفظ و تقویت شوند، نه آنکه با شعارهای پوپولیستی و تعریفی ساده‌انگارانه از آموزش ادبیات اقوام، امر و هویت ملی و سنگر زبان فارسی را تضعیف کنند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/945910/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ارتباط پدر و دختر در مرکز توجه جشن خانوادگی فولاد مبارکه

پنل تخصصی تأمین پایدار مواد معدنی با رویکرد توسعه تعاملات بین‌المللی برگزار شد

فولاد مبارکه؛ نماد توانمندی صنعتی ایران با 30 هزار نیروی کار

انعقاد قرارداد همکاری تجاری بین اتاق بازرگانی اصفهان و 4کشور آفریقایی

کارترون: تمام تلاشمان را برای کسب 9 امتیاز باقی‌مانده می‌کنیم

تأمین مالی شرکت‌های بزرگ نظیر فولاد مبارکه از بورس اوراق بهادار

اصفهان و آفریقا تبادل دانش می‌کنند

حضور صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر فولاد مبارکه در چهاردهمین نمایشگاه بین‌المللی نوآوری و فناوری (INOTEX 2025)

اختصاص 50 میلیارد تومان برای جاده چمسرخ به دهلران

انگار که لال شده باشم ؛ شاید هم کور و کر !

«طهورا»؛ نگاهی متفاوت به زنان در دوره امامت امام رضا(ع)

گوشی اقتصادی ویوو Y19 5G با نمایشگر 90 هرتزی معرفی شد

استارتاپ سم آلتمن در زمینه اسکن چشم رسماً در آمریکا آغاز به کار می‌کند

جهان دیوانه‏‌وار تسلیحات می‏‌خرد

روایت زیدآبادی از مناظره با حسین الله‌کرم

ظرفیت اروپا در مذاکرات؛ سازنده یا تخریبی؟!

تحلیلگر ارشد آمریکایی: برچیدن برنامه غنی‌سازی ایران غیرممکن است

مقدار واقعی پول‌های بلوکه‌شده ایران چقدر است؟

آیا گاز ایران می‌تواند آینده انرژی اروپا را نجات دهد؟

ویتکاف؛ دیپلماتی که چیزی از دیپلماسی نمی‌داند

دلایل و زمینه‌های خودکشی دانش‌آموزان

احمد جمشیدی، مشاور مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش شد

استاندار: مرکز همکاری‌های علمی ایران و آفریقا در اصفهان تاسیس شود

هیچ کس، هیچ کس اینجا به تو مانند نشد

نوجوانانی که عازم حج هستند این سفرنامه را بخوانند !

مدیرعامل گوگل از احتمال ادغام جمینای با آیفون در پایان 2025 خبر داد

قیمت ایکس‌باکس و بازی‌های این کنسول افزایش یافت

از اصفهان تا تهران پیامک برای زنان

مهرۀ CFT را قبل از توافق نسوزانیم

مذاکره‌‏کننده جدید آمریکا کیست و چه می‌‏خواهد؟

نفرین میانکاله

اشغالگران ناگهان در آتش؛ علت: نمی‌دانند

«توبه» بابک زنجانی

انگشت اتهام به سمت «اتابک» در انفجار اسکله شهید رجایی

بارش تگرگ در روستای نیسیان اردستان

انتصاب سرپرست جدید شرکت عمران، آب و خدمات کیش

درآمد 500 میلیون یورویی ایران از صنایع دستی

چاپ بیست‌وهشتم کتاب «اتاق شماره 6» منتشر شد

واتس‌اپ از مرز 3 میلیارد کاربر فعال ماهانه عبور کرد

متا روی نسخه پریمیوم هوش مصنوعی اختصاصی‌اش کار می‌کند

شیپور جنگ در هندوستان

راه حامیان دولت جدا شد؟

رژیم جولانی تسویه حساب با علوی‌ها و مصادره اموالشان را کلید زد

انفجار اسکله شهید رجایی؛ فرصت تندروها برای حذف؟

کشف مار پیتون در اتوبوس مسافربری نایین

نیروی کار، ستون فقرات توسعه پایدار جزیره است

گسترش خزنده پیامک‌های حجاب در ناتوانی دولت پزشکیان | یک استان دیگر هم شروع شد +عکس

گرد و غبار قم زیر ذره‌بین مجلسی ها

صحبت های شنیدنی دکتر انوشه

«معمای هوش مصنوعی» منتشر شد