پیام سپاهان

آخرين مطالب

باز هم اشتباه کردید خانم سخنگو! مقالات

باز هم اشتباه کردید خانم سخنگو!
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - روزنامه جوان /متن پیش رو در جوان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
محمدصادق عبداللهی| پس از آنی که طرح تدریس ادبیات زبان‌های قومی و محلی (موضوع اصل 15 قانون اساسی) در دستور کار صحن مجلس شورای اسلامی قرار گرفت و با اعلام مخالفت نماینده دولت و نظر منفی برخی از نمایندگان رد شد، معاون پارلمانی رئیس‌جمهور اعلام کرد نماینده‌اش در ابراز مخالفت برداشت شخصی خود را مبنا قرار داده‌است و در توئیتی نوشت: «رئیس‌جمهور و دولت موافق «تدریس ‎زبان مادر» در مدارس هستند.» سپس سخنگوی دولت هم وارد صحنه شد و در نشست خبری بیان کرد: «دولت لایحه جامعی درباره «زبان‌های مادری» به مجلس ارائه می‌کند. موضوع زبان مادری و «آموزش به زبان مادری» جزو موضوعات بسیار مهمی هست که در دستور کار دولت قرار دارد.»
در کنار مواضع رسمی برخی از صفحات غیررسمی نیز که مواضع دولت را منتشر می‌کنند، حرف‌هایی در موضوع طرح کرده‌اند. از جمله صفحه «pezeshkian» که مواضع رئیس‌جمهور را پوشش می‌دهد، به اشتراک گذاشت: «دکتر پزشکیان: اجرای قانون «تدریس به زبان مادری» قانون اساسی کشور است و حتی نیاز به لایحه ندارد و چه با مجلس و چه بدون مجلس اصل 15 قانون اساسی را اجرا خواهیم کرد.»
اگر به آنچه در توئیت‌ها و مواضع مختلف، از قبیل آنچه ذکر شد و آنچه نیامده‌است، نگاهی دوباره بیندازیم، تشتتی در مواضع دیده می‌شود؛ یکی از «تدریس زبان مادری» گفته است، یکی از «آموزش به زبان مادری» و یکی از «آموزش زبان‌های قومی»!
سخنگوی محترم دولت که شاید این تشتت را فهمیده و تحت‌تأثیر کمپین «زبان فارسی سنگر است» قرار گرفته، در پی تصحیح موضع خود، مجدد در توئیتی نوشته است: «دفاع دولت از اجرای دقیق اصل 15 قانون اساسی و آموزش زبان و ادبیات محلی و مادری (در کنار زبان رسمی و ملی و میانجی فارسی) است و نه آموزش «به» زبان مادری. آموزش فراگیر به زبان فارسی، تعارضی با حق آموزش زبان‌های محلی و مادری (اقتضای اجرای قانون اساسی، عدالت و تقویت همبستگی ملی) ندارد.»، اما در همین توئیت نیز سخنگوی محترم باز عبارت جدیدی خلق کرده‌اند: «آموزش زبان و ادبیات محلی و مادری»!
حالا که هیچ‌کس گویا متن اصل پانزدهم (15) قانون اساسی را به دقت ندیده‌است، بیایید نگاهی به متن قانون بیندازیم: «زبان و خط رسمی و مشترک مردم ایران فارسی است‏. اسناد و مکاتبات و متون رسمی و کتب درسی باید با این زبان و خط باشد، ولی استفاده از زبان‌های محلی و قومی در مطبوعات و رسانه‌های گروهی و تدریس ادبیات آنها در مدارس‏، در کنار زبان فارسی آزاد است‏.»
آنطور که عیان است، در متن قانون هیچ خبری از آن عبارت‌هایی که دولت و رسانه‌هایش بیان داشته‌اند، نیست! آنچه در قانون آمده «تدریس ادبیات زبان‌های محلی و قومی» است. یک‌بار دیگر دقت کنیم؛ نه «تدریس زبان» است و نه «تدریس به زبان» بلکه «تدریس ادبیات» است و موضوع این تدریس هم نه «زبان مادری» بلکه «زبان‌های محلی و قومی» می‌باشد! در واقع بر اساس قانون اساسی قرار نیست به عنوان مثال درسی به نام زبان کردی در مدارس داشته‌باشیم یا شیمی را به زبان کردی در مدارس آموزش بدهیم، بلکه می‌توان «ادبیات زبان کردی» را تدریس کرد. 
در استدلال برای آنچه ذکر شد نیز همین بس که از مشروح مذاکرات تصویب قانون اساسی و همچنین تفاوت پیش‌نویس آن با متن مصوب نهایی نیز این تمایز و تخصیص «ادبیات» به «زبان‌های محلی و قومی» مستفاد می‌شود. در متن پیش‌نویس قانون اساسی چنین آمده‌بود: «.. استفاده از زبان‌های محلی در مدارس و مطبوعات محلی آزاد است» که این متن در تصویب نهایی تغییر کرده و آزادی «استفاده از زبان‌های محلی در مدارس» جای خود را به آزادی «تدریس ادبیات زبان‌های محلی و قومی در مدارس در کنار زبان فارسی» داده‌است. 
مراد از واژه «ادبیات» نیز که مشخص است و اصطلاحاً می‌توان آن را مجموعه‌ای از قالب‌های مختلف ادبی (اعم از اشعار، قصه‌ها، ضرب‌المثل‌ها، رمان‌ها، مرثیه‌ها، لالایی‌ها و افسانه‌ها) تعریف کرد. کما اینکه مرحوم دهخدا نیز در لغتنامه خود اینچنین تعریف کرده‌اند: «واژه ادبیات جمع ادبیه و معرف مجموعه آثاری است که شیوه بیان یا اندیشه موجود در آن مورد‌پسند نسل‌ها و ملت‌های گوناگون باشد.» (دهخدا، 1385، جلد 1: 107) و مرحوم انوری نیز در فرهنگ سخن آورده‌اند: «در تعریفی دیگر از ادبیات، این واژه را مجموعه آثار مکتوب که نمایانگر بازتاب‌های عاطفی، چون غم و شادی و مانند آنها باشد و به شیوه هنری در قالب شعر و داستان درآمده‌است، تعریف کرده‌اند.» (انوری، 1386، جلد 1: 298).
لذا پیشنهاد می‌شود که ریاست محترم جمهور، سخنگوی محترم دولت، معاون پارلمانی (که از حیث بر دوش داشتن‌ بار حقوقی دولت مسئولیتی مضاعف دارند) و سایر مجموعه‌های رسانه‌ای دولت، مجدد به اصل 15 قانون اساسی مراجعه کرده و کلمه به کلمه آن را مرور کنند تا حرف و سخنی نگوییم که مغایر با قانون اساسی باشد. در این مسیر گزارش کارشناسی مرکز پژوهش‌های مجلس ناظر بر طرح مطرح‌شده در مجلس که در تاریخ 8/12/1403 منتشر شده‌است، می‌تواند مفید فایده شود.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/945891/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مهم‌ترین غایب امروز لیگ در اصفهان!

ارتباط پدر و دختر در مرکز توجه جشن خانوادگی فولاد مبارکه

پنل تخصصی تأمین پایدار مواد معدنی با رویکرد توسعه تعاملات بین‌المللی برگزار شد

فولاد مبارکه؛ نماد توانمندی صنعتی ایران با 30 هزار نیروی کار

انعقاد قرارداد همکاری تجاری بین اتاق بازرگانی اصفهان و 4کشور آفریقایی

کارترون: تمام تلاشمان را برای کسب 9 امتیاز باقی‌مانده می‌کنیم

تأمین مالی شرکت‌های بزرگ نظیر فولاد مبارکه از بورس اوراق بهادار

اصفهان و آفریقا تبادل دانش می‌کنند

حضور صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر فولاد مبارکه در چهاردهمین نمایشگاه بین‌المللی نوآوری و فناوری (INOTEX 2025)

اختصاص 50 میلیارد تومان برای جاده چمسرخ به دهلران

انگار که لال شده باشم ؛ شاید هم کور و کر !

«طهورا»؛ نگاهی متفاوت به زنان در دوره امامت امام رضا(ع)

گوشی اقتصادی ویوو Y19 5G با نمایشگر 90 هرتزی معرفی شد

استارتاپ سم آلتمن در زمینه اسکن چشم رسماً در آمریکا آغاز به کار می‌کند

جهان دیوانه‏‌وار تسلیحات می‏‌خرد

روایت زیدآبادی از مناظره با حسین الله‌کرم

ظرفیت اروپا در مذاکرات؛ سازنده یا تخریبی؟!

تحلیلگر ارشد آمریکایی: برچیدن برنامه غنی‌سازی ایران غیرممکن است

مقدار واقعی پول‌های بلوکه‌شده ایران چقدر است؟

آیا گاز ایران می‌تواند آینده انرژی اروپا را نجات دهد؟

ویتکاف؛ دیپلماتی که چیزی از دیپلماسی نمی‌داند

دلایل و زمینه‌های خودکشی دانش‌آموزان

احمد جمشیدی، مشاور مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش شد

استاندار: مرکز همکاری‌های علمی ایران و آفریقا در اصفهان تاسیس شود

هیچ کس، هیچ کس اینجا به تو مانند نشد

نوجوانانی که عازم حج هستند این سفرنامه را بخوانند !

مدیرعامل گوگل از احتمال ادغام جمینای با آیفون در پایان 2025 خبر داد

قیمت ایکس‌باکس و بازی‌های این کنسول افزایش یافت

از اصفهان تا تهران پیامک برای زنان

مهرۀ CFT را قبل از توافق نسوزانیم

مذاکره‌‏کننده جدید آمریکا کیست و چه می‌‏خواهد؟

نفرین میانکاله

اشغالگران ناگهان در آتش؛ علت: نمی‌دانند

«توبه» بابک زنجانی

انگشت اتهام به سمت «اتابک» در انفجار اسکله شهید رجایی

بارش تگرگ در روستای نیسیان اردستان

انتصاب سرپرست جدید شرکت عمران، آب و خدمات کیش

درآمد 500 میلیون یورویی ایران از صنایع دستی

چاپ بیست‌وهشتم کتاب «اتاق شماره 6» منتشر شد

واتس‌اپ از مرز 3 میلیارد کاربر فعال ماهانه عبور کرد

متا روی نسخه پریمیوم هوش مصنوعی اختصاصی‌اش کار می‌کند

شیپور جنگ در هندوستان

راه حامیان دولت جدا شد؟

رژیم جولانی تسویه حساب با علوی‌ها و مصادره اموالشان را کلید زد

انفجار اسکله شهید رجایی؛ فرصت تندروها برای حذف؟

کشف مار پیتون در اتوبوس مسافربری نایین

نیروی کار، ستون فقرات توسعه پایدار جزیره است

گسترش خزنده پیامک‌های حجاب در ناتوانی دولت پزشکیان | یک استان دیگر هم شروع شد +عکس

گرد و غبار قم زیر ذره‌بین مجلسی ها

صحبت های شنیدنی دکتر انوشه