پیام سپاهان

آخرين مطالب

جنگ سرد جدیدی در راه است؟ مقالات

جنگ سرد جدیدی در راه است؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - اکو ایران / متن پیش رو در «اکو ایران» منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست.
وجود رقابت گسترده چین و ایالات متحده، «جنگ سرد جدید» نمی‌تواند وجود داشته باشد، صرفاً به این دلیل که دوقطبی ایدئولوژیک و تضاد معنوی، جنگ سرد هرگز نمی‌تواند در دنیایی ظاهر شود که به استثنای معدود موارد خاص، یک اجماع اقتصادی را پذیرفته است.

ممکن است تصور شود دوران اوج جنگ سرد به چیزی بیش از یک خاطره دور تبدیل شده است، اما حتی امروز هم این جنگ ایدئولوژیک می‌تواند با شرایط همخوانی داشته باشد. این رقابت، به عنوان رقابتی غیر طبیعی، ماهیت جنگ قدرت بین‌المللی را بازتعریف کرد. در طول این جنگ، ایدئولوژی به عنوان یک حقیقت مطلق عمل می‌کرد و هدف همیشه وسیله را توجیه می‌کرد. با این حال، جنگ سرد به‌دلیل شیوه‌ای که جهان مدرن ما را شکل داده است، نشان‌دهنده درجه بی‌سابقه‌ای از دو قطبی ایدئولوژیک است.
با وجود استفاده بیش از حد از عبارت «جنگ سرد جدید» در طول دهه‌های پس از سقوط اتحاد جماهیر شوروی، به ویژه در رابطه با رقابت اقتصادی رو به رشد آمریکا و چین، اما کاملاً واضح است که این درجه از روابط غیرطبیعی و دوقطبی ایدئولوژیک، در چشم‌انداز سیاسی مدرن ما ظاهر نشده است. می‌توان دراین‌باره بحث کرد که جهان آیا از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی امن‌تر، با تنش کمتر یا منسجم‌تر شده است یا نه، اما ما بدون شک در کشاکش یک جنگ سرد دوم نیستیم.
در دهه‌های اخیر پیروزی سرمایه‌داری بازار آزاد، مطلق و غیرقابل تردید بوده است. برخی در مقابل این موضوع به سرعت به نام بردن از دام‌های فرضی سرمایه‌داری می‌پردازند: نابرابری توزیع ثروت، بی‌ثباتی اجتماعی و مرگ لیبرالیسم. با این حال، این واقعیت باقی است که هیچ ملتی بر روی زمین وجود ندارد که فضائل سرمایه‌داری را نپذیرفته باشد، مگر کشورهای غرق در خودکامگی همچون کره شمالی. درک این پدیده اساساً مهم است. «جنگ سرد جدید» نمی‌تواند وجود داشته باشد، صرفاً به این دلیل که دوقطبی ایدئولوژیک و تضاد معنوی جنگ سرد هرگز نمی‌تواند در دنیایی ظاهر شود که، به استثنای معدود موارد خاص، یک اجماع اقتصادی را پذیرفته است.
با این همه اما این سؤال همچنان باقی است: «جنگ سرد جدید» اصلاً چه شکلی خواهد بود؟ ظهور دوباره یک رقابت عظیم بین ایالات‌متحده و روسیه به طور قطع خارج از تصویر است. تهاجم به اوکراین را به سختی می‌توان به عنوان اقدام یک رهبر که به موقعیت ژئوپلیتیک خود اطمینان تلقی کرد. حتی چین، با همه موضع‌گیری‌هایش، پیامدهای تهاجم به تایوان را درک می‌کند. موضع هسته‌ای پوتین نیز فقط روسیه را به یک کره شمالی بزرگتر و قدرتمندتر تبدیل می‌کند. و مهم‌تر از همه این است که، هویت روسیه به عنوان دشمن اصلی ایالات‌متحده توسط متحد دیرینه آن چین، جایگزین شده است.
چین قدرتمندترین دشمن ایالات متحده
چین به‌عنوان قدرتمندترین دشمن ایالات متحده در طول یک دهه اخیر ظاهر شده است و بنابراین صرفاً بحث درباره یک «جنگ سرد جدید» فرضی بین چین و آمریکا مناسب است. «جنگ سرد» بر اساس دوقطبی ایدئولوژیک اقتصادی، همانطور که بحث کردیم، قطعاً منتفی است.
حزب کمونیست چین سرمایه‌داری را با آغوش باز پذیرفته است. چین به بزرگترین کشور تجاری جهان تبدیل شده است و به طور شگفت‌انگیزی میزان نابرابری در توزیع ثروت در این کشور بیشتر از ایالات متحده است. علی‌رغم فقدان شگفت‌انگیز لیبرالیسم سیاسی، عمل‌گرایی اقتصادی که از زمان مرگ مائو در چین رشد کرده است، قابل توجه است.
صادرات چین به ایالات‌متحده قبل از تعرفه‌های نادرست دوران ترامپ سالانه حدود 500 میلیارد دلار بود. این پدیده را می‌توان به وضوح به یک واقعیت منحصر به فرد و مطلق نسبت داد: ایالات متحده و چین در زمینه اقتصاد اختلاف نظر ندارند.
با این حال، آنها مخالف هم هستند. اگر ترس‌های سیاسی را کنار بگذاریم، نقض حقوق بشر چین و همچنین موارد متعدد نقض حقوق دریایی توسط چین در دریای چین جنوبی، به درستی محکوم شده است. در اینجا یک تفاوت اساسی بین ایالات‌متحده و چین پدید می‌آید: اهمیت آزادی و برعکس، تسلط خودکامگی.
سرکوب در سین کیانگ، ترس از دستگیری‌های خودسرانه و تضعیف آزادی بیان تنها بخشی از فهرست طولانی سوء‌استفاده‌های دولت چین از قدرت است. با این حال، کاملاً واضح است که ایالات متحده هرگز تلاش نکرده است که نقش پلیس جهانی را بازی کند، بدون اینکه شکار قابل توجهی برایش وجود داشته باشد.
هیچ دلیلی وجود ندارد که ایالات متحده به سوء‌رفتارهای چین با شدت واکنش نشان دهد. تلاش برای دستیابی به آزادی در عین اینکه شرافتمندانه است، هرگز جای ملاحظات اقتصادی را نخواهد گرفت. این امر در دوران جنگ سرد صادق بود و تا به امروز نیز صادق است.
«جنگ صلیبی برای آزادی» در دوران جنگ سرد، آمریکایی‌ها را پشت نبرد ایدئولوژیک علیه شوروی جمع کرد، اما صرفاً برای حمایت از بازدارندگی طراحی شده بود. سیاستی که در پاسخ به تهدید اقتصادی گسترش کمونیسم به وجود آمده بود. اما صرف نظر از سخنرانی‌ها و بیانیه‌ها، استبداد چین هرگز ایالات‌متحده را به قربانی کردن نگرانی‌های اقتصادی خود در جستجوی آزادی جهانی سوق نمی‌دهد. علی‌رغم بی‌ثباتی که امروز می‌بینیم، ما در کشاکش یک «جنگ سرد جدید» نیستیم و تا زمانی که ایالات متحده در مورد نقض حقوق بشر چین به لحظه «به رسمیت شناختن» آن نرسد، برای مدت زمان طولانی هم با جنگ سردی دیگر مواجه نخواهیم بود.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/836594/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قصه تصویری «کرمی که عقاب را نجات داد» چاپ شد

ماکت‌های سری آیفون 16 را ببینید؛ طراحی جدید ماژول دوربین و مدل پرو مکس غول‌پیکر

ماجرای اختلاف ارضی میان ریاض و ابوظبی

چرا سیاست انجیلی ترامپ خطرناک است؟

دلار در مرز حساس

حاجی بابایی‌: متناسب سازی حقوق بازنشستگان از اول فروردین لازم الاجرا است

اردوی جانبازان بیمارستان فجر تبریز در چابکسر برگزار شد

«شد خزان گلشن آشنایی» یادگار کیست؟

جایگاه زبان فارسی در تاریخ عثمانی

استقبال فوق‌العاده از مدل ویژه قدرتمندترین گوشی نوبیا

شارژ مالیاتی جنگ با غرب

اختلاف بین اصولگرایان پایتخت بالا گرفت

کارگران باید روز 11 اردیبهشت تعطیل باشند

دیدار مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان با مدیر حوزه علمیه امام خمینی (ره) گرگان

ما را که تو منظوری خاطر نرود جایی

گوگل در پی مختومه‌کردن پرونده بزرگ دولت آمریکا است

قیمت احتمالی گوشی اکسپریا 1 VI سونی افشا شد

اقدام انگلیس برای جلوگیری از هک موبایل، تلویزیون و زنگ در هوشمند

یادتان رفت که در دولت قبل چه معامله‌ای با صندوق فرهنگیان کردید؟

نتانیاهو از درگیری با ایران ضربه قطعی خورد

ماجرای مسمومیت 29 پزشک با مشروبات الکلی در شیراز

فرمانده پایگاه شهیدان سجودی بیمارستان ساسان معرفی شد

مدیریت مجموعه های اقتصادیِ بنیاد شهید در آذربایجان شرقی با مشارکت مردم است

این داغ بین ، که بر دل خونین نهاده ایم !

پیشنهاد مشوق در هزینه خدمات فرودگاهی در تابستان توسط سازمان منطقه آزاد کیش به ایرلاین‌ها/ قول مساعد مدیران عامل شرکت هواپیمایی برای برقراری پرواز به جزیره کیش در فصل تابستان

دیدار معاون فرهنگی واجتماعی سازمان منطقه آزاد کیش با اعضای شورای شهرجزیره در روز شوراها

اولین نشست بررسی و تدوین برنامه عملیاتی سال 1403 در استان البرز برگزار شد

حراست هر دستگاه از ماموریت و وظیفه آن دستگاه نگهبانی می‌کند

کتاب «نقش ما» وارد بازار نشر شد

معافیت کسب و کارهای اینترنتی از مالیات ادامه دارد؟

سرمقاله جوان/ آقایان زیباکلام، فاضلی، ارمکی! این بود غایت لیبرال‌بودن شما؟!

سرمقاله آفرینش/ خلیج فارس،اقتدار ملی، حسن همجواری

سرمقاله صبح نو/ خروش جهانی در حمایت از آرمان فلسطین

کیهان گزارش داد: ریزش ادامه‌دار دلار، 10 هزار تومان در 10 روز

وزیر کار درباره تغییر فرمول تعیین دستمزد چه گفت؟

دستگیری 5 نفر از اعضای شورای شهر سردشت

جزئیات مرگ تلخ و تکان‌ دهنده آهوی 13 ساله

سرمقاله خراسان/ انتظارات واقع بینانه از مالیات بر عایدی سرمایه

سرمقاله کیهان/  گرگ سیاست اسرائیل چگونه مقابل ایران زانو زد؟

سرمقاله وطن امروز/ آپارتاید علمی

سرمقاله فرهیختگان/ بازگشایی سفارت به قیمت مصادره املاک ایران

سرمقاله شرق/ مدرسه و کارخانه

سرمقاله اعتماد/ نگرانی از صادرات نفت کردستان عراق به اسراییل

سرمقاله ایران/ بهبود اقتصادی؛ از میدان «واقعیت» تا میدان «تصویر»

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مردم؛ بزرگ‌ترین بازنده ممنوعیت واردات

کاهش سهمیه سوخت و تجمع تعدادی از کامیون داران جنوب سیستان و بلوچستان

شورا‌ها نتیجه انقلاب‌اسلامی برای خدمت به مردم هستند

فرونشست زمین و شکستگی لوله آب در خیابان علامه مجلسی

فرونشست زمین در خیابان علامه مجلسی اصفهان

نشست زمین در خیابان علامه مجلسی اصفهان/ آب‌گرفتگی شدید در این خیابان+ فیلم