پیام سپاهان

آخرين مطالب

یک تحلیلگر: در 1403 خبری از توافق اساسی در پرونده هسته‌ای ایران نخواهد بود! مقالات

یک تحلیلگر: در 1403 خبری از توافق اساسی در پرونده هسته‌ای ایران نخواهد بود!
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مسئله پرونده هسته‌ای ما تابعیست از نوع رابطه ما با آمریکا و اروپا و البته چین و روسیه به اعتقاد من در سال 1403، این نوع روابط، شاهد یک تغییر اساسی نخواهد بود، بنابراین، امکان این که ما در 1403 به یک توافق اساسی مثل برجام برسیم، فعلا منتفی است. ممکن است توافق‌های خوبی انجام شود (مثل محدود کردن میزان غنی سازی 60 درصدی)، اما این که توافقی جامع مثل برجام شکل بگیرد که شامل همه موارد مورد اختلاف باشد، بعید است که در 1403 هم رخ دهد. کاری که ایران انجام می‌دهد این است که ایران بر اساس برنامه ریزی خود، توان هسته‌ای خود را افزایش خواهد داد تا بتواند در مذاکرات چانه زنی کند، کاری که آمریکا انجام می‌دهد این است که از سیاست چماق و هویج برای کنترل برنامه‌ای هسته‌ای ایران استفاده کند. احتمال این که ممکن است در سال 1403 شاهد این باشیم که با پایان یافتن جنگ غزه و تشکیل رقابت بین ایران و اسرائیل در منطقه اقدامات تخریبی اسرائیل افزایش پیدا کند، وجود دارد.
رحمان قهرمان پور، کارشناس ارشد مسائل هسته‌ای و پژوهشگر روابط بین الملل در گفتگو با فرارو به پرسش هایی در زمینه سیاست خارجی ایران در سال گذشته و سال 1403 پاسخ داده است.
طوفان الاقصی برخی محاسبات اقتصادی را به هم زد
 رحمان قهرمان پور به فرارو گفت: «در حوزه سیاست خارجی در سال 1402، مذاکراتی را در عمان و قطر انجام دادیم که دستاورد آن هم آزاد شدن پول ایران در کره جنوبی بود، این مذاکرات روند پیشرفت را طی می‌کرد که مسئله جنگ غزه و طوفان الاقصی پیش آمد و بخشی از محاسبات را بر هم زد. فارغ از مسئله شروع جنگ الاقصی، ادامه پیدا کردن آن بود که مورد توجه قرار گرفت. درگیری‌هایی که در سال‌های گذشته بین فلسطین و اسرائیل داشتیم، نهایتا یک الی دو هفته طول می‌کشید و آتش بس برقرار می‌شد و بلافاصله هم بازسازی خرابی‌ها آغاز می‌شد. اما این بار، ادامه پیدا کردن جنگ غزه و حملات اسرائیل در شمال و جنوب غزه، فضای کاملا متفاوتی را در صحنه بین المللی ایجاد کرد و سایر موضوعات بین المللی از جمله مذاکرات هسته‌ای ایران را تحت تاثیر قرار داد. ما در 2 الی 3 ماه گذشته شاهد این بودیم که موضوع هسته‌ای ایران تا حدی از دستور کار آمریکا خارج شده است. همچنین مسئله اوکراین نیز تا حدودی مزید بر علت شده است. در نتیجه برای سیاست خارجی ما شرایط سختی ایجاد شد.»
وی افزود: «مسئله غیرمنتظره دیگر، تنشی بود که بین ایران و پاکستان ایجاد شد. این تنش درباره گروه‌های تروریستی بود، اما برای اولین بار ایران در خاک پاکستان، گروه‌های مذکور را هدف قرار داد و پاکستان نیز پاسخ داد. در روابط ایران و پاکستان، مسئله مهم این بود که در سال‌های گذشته به رغم چالش‌هایی که بین طرفین وجود داشت، همیشه یک حد متعادل از روابط را داشتیم. اما موشک پراکنی بین ایران و پاکستان، مسئله مهمی بود. مسئله دیگری که در سیاست خارجی ما رخ داد، تحولاتی بود که در قفقاز رخ داد و به طور مشخص، تخلیه قره باغ و واگذاری آن به آذربایجان و تحولات داخلی ارمنستان در کنار سیاست روسیه در قفقاز از دیگر موارد مهمی بود که هر یک منتهی به افزایش تنش‌ها شد. درخصوص روابط با کشور‌های عرب حاشیه خلیج فارس نیز ما سال آرامی را سپری کردیم. هر چند که مسائل غزه می‌توانست وضعیت ما را وارد چالش جدی تری کند، اما به هر حال دو کشور سعی کردند روابط را مدیریت کنند.»
خبری از تغییرات مهیج در پرونده هسته‌ای ایران نخواهد بود!
این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی گفت: «در حوزه غرب کشور و عراق و سوریه نیز ما در سال 1402 شاهد تحول خاصی نبودیم که باعث تشدید تنش با عراق شود، اما با ترکیه تا حدودی درباره مسئله قفقاز، اختلاف نظر داشتیم که حل شد. در سوریه، اسرائیل مثل گذشته، به حملات خود علیه این کشور ادامه داد و از این نظر شاهد تحول جدید نبودیم. اما سران ایرانی که در مناقشات منطقه‌ای توسط اسرائیل مورد هدف قرار گرفته بودند، شامل افراد مهمتری می‌شد. روابط ما با اروپا نیز در رکود بود و سال خوبی نداشتیم. درباره آمریکا مسئله هسته‌ای فعلا از دستور کار امریکا خارج شد، البته مسئله حوثی‌ها باعث شد که موضوع تنش‌ها دوباره مطرح شود، اما گفتگوی بین دو کشور از دستور کار به شکل کامل خارج نشده است. سال 1403 نیز تحت الشعاع مسئله غزه، طرح بازسازی غزه، طرح دو دولت آمریکا و انتخابات امریکا خواهد بود و باید منتظر باشیم و ببینیم که نتیجه انتخابات آمریکا چه خواهد شد. طبیعتا سال پرچالشی خواهد بود.»
وی افزود: «در ایالات متحده همیشه بین ساختار حاکم بر این کشور و شخص رئیس جمهور، نوعی تعامل وجود دارد، یعنی زمانی که رئیس جمهور به بدنه و ساختار و بوروکراسی اعتقاد دارد، سعی می‌کند تابع شرایط باشد. این موضوع شامل سیاست خارجی هم می‌شود. البته طبیعیست که در برخی نقاط نیز، رئیس جمهور موافقتی با برخی مسائل نداشته باشد، اما وقتی شخصی مثل ترامپ با تیپ شخصیتی بلندپرواز سر کار باشد، شکل تعامل غرب با ساختار سیاست خارجی آمریکا تا حدودی تغییر می‌کند. یعنی شخصیت رئیس جمهور روی سیاست خارجی تاثیر گذار خواهد بود و به جای این که روی ساختار‌های وزارت خارجه آمریکا متمرکز شویم، ناچاریم روی شخصیت ترامپ و واکنش‌های احتمالی او متمرکز شویم. اگر بایدن دوباره انتخاب شود، شاهد تمدید شرایط فعلی خواهیم بود.»
این کارشناس ارشد مسائل هسته‌ای در ادامه گفت: «مسئله پرونده هسته‌ای ما تابعیست از نوع رابطه ما با آمریکا و اروپا و البته چین و روسیه به اعتقاد من در سال 1403، این نوع روابط، شاهد یک تغییر اساسی نخواهد بود، بنابراین، امکان این که ما در 1403 به یک توافق اساسی مثل برجام برسیم، فعلا منتفی است. ممکن است توافق‌های خوبی انجام شود (مثل محدود کردن میزان غنی سازی 60 درصدی)، اما این که توافقی جامع مثل برجام شکل بگیرد که شامل همه موارد مورد اختلاف باشد، بعید است که در 1403 هم رخ دهد. کاری که ایران انجام می‌دهد این است که ایران بر اساس برنامه ریزی خود، توان هسته‌ای خود را افزایش خواهد داد تا بتواند در مذاکرات چانه زنی کند، کاری که آمریکا انجام می‌دهد این است که از سیاست چماق و هویج برای کنترل برنامه‌ای هسته‌ای ایران استفاده کند. احتمال این که ممکن است در سال 1403 شاهد این باشیم که با پایان یافتن جنگ غزه و تشکیل رقابت بین ایران و اسرائیل در منطقه اقدامات تخریبی اسرائیل افزایش پیدا کند، وجود دارد.»

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/836030/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آموزش ارتقای مهارت‌های شناختی و ارتباطی برای ایثارگران و کارکنان بنیاد منجر به افزایش رضایتمندی خواهد شد

در برنامه رادیویی «بی‌واسطه با مردم» سال 1402 چه گذشت؟

پیکر مرتضی شفیعی در اصفهان خاکسپاری شد

بازار اصفهان نباید در معرض تهدید باشد/ موزه فرهنگ و تاریخ نصف جهان برای دنیا جذاب است

ذوب آهن اصفهان در دوره جدید موفقیت های معدنی خوبی کسب کرد

ریل ذوب آهن اصفهان پشتیبان توسعه تجارت کشور با جهان

صنعتگران ذوب آهن اصفهان برای ایران قوی تلاش می کنند

دیدار صمیمانه مدیرعامل با تلاشگران ذوب آهن اصفهان

تلاشگران ذوب آهن اصفهان مغز متفکر برای جهش تولید هستند

پیش‌بینی آب و هوای اصفهان در 24 ساعت آینده؛ امروز دوشنبه 10 اردیبهشت

هیچ مسئولی نمی‌تواند طلبکار رشته کشتی باشد / نمی‌خواهم نفر اول تیم ملی باشم!

غرق شدگی یک جوان در محدوده امامزاده ردان

سبدی از اقدامات فنی، فرهنگی، زیرساختی، عمرانی و برقی در مجتمع گردشگری صفه

مرگ جوان اصفهانی به دنبال سقوط در کانال آب

آسیا با ترویج گفت‌وگو توانمندتر می‌شود

شروع «غائله هایدگر» در بازار نشر

انتشار «ترجمه و شرح فصوص‌الحکم»

رگولاتوری گزارش داد؛ میانگین سرعت ایرانسل و همراه اول کاهش یافت، رایتل رشد کرد

با دستور قضایی گزینه «عجله ندارم» از تپسی حذف شد

گوگل پلی قابلیت دانلود هم‌زمان چند اپلیکیشن را فراهم کرد

ایلان ماسک راه جولان خودروهایش در چین را باز کرد

گوگل تغییراتی در بخش مخاطبین اندروید اعمال کرد

هواوی به استفاده 100 درصدی از قطعات بومی در تولید گوشی‌های هوشمند نزدیک شده است

روند نزولی دلار ادامه دار است/ مدیریت بانک مرکزی در بازار ارز کاملا مشهود است

یارانه ها و مستمری ها در بودجه 1403 چقدر افزایش پیدا می‌کند؟/ اینفوگرافیک

جانباز سرافراز 70 درصد "عبدالزهرا سیلاوی " به خیل شهدا پیوست

پیشرفت 40 درصدی رمپ خروجی پل امام خمینی (ره)

شایعه داغ در اصفهان؛ «محمد» نام جدید ژوزه مورایس؟

فرش، سفیر فرهنگی ایرانیان در دنیا/ هنرمندانی که رج به رج عشق می‌بافند

وجود 7 هزار نقطه بی‌دفاع شهری در اصفهان

«تحلیل و آسیب‌شناسی شعر آیینی شاعران کاشان» منتشر شد

بوکر عربی به نویسنده فلسطینی در زندان رسید

واردات 500 هزار گوشی تلفن همراه در یک ماه

بازی خطرناک در آسیا

قیمت طلا، سکه و ارز 10 اردیبهشت ماه 1403؛ سکه در مرز کریدور 30 میلیون تومان قرار گرفت

هشدار سبد غذایی خانوار؛ کالری مصرفی خانوارها روی خط خطر

آیت الله مکارم شیرازی: مردم از گرانی فوق العاده رنج می‌برند، باید کاری کرد

جسد جوان پلدختری در ساحل سیمره پیدا شد

ماجرای کلاهبرداری در حوزه پیش‌ فروش خودرو

اعترافات هولناک زن بی رحم به قتل همسرش

ماجرای تقسیم استان تهران به کجا رسید؟

زمان ورود سامانه بارشی به کشور تغییر کرد

قصه تصویری «کرمی که عقاب را نجات داد» چاپ شد

ماکت‌های سری آیفون 16 را ببینید؛ طراحی جدید ماژول دوربین و مدل پرو مکس غول‌پیکر

ماجرای اختلاف ارضی میان ریاض و ابوظبی

چرا سیاست انجیلی ترامپ خطرناک است؟

دلار در مرز حساس

حاجی بابایی‌: متناسب سازی حقوق بازنشستگان از اول فروردین لازم الاجرا است

اردوی جانبازان بیمارستان فجر تبریز در چابکسر برگزار شد

«شد خزان گلشن آشنایی» یادگار کیست؟