پیام سپاهان

آخرين مطالب

روایت تاریخ کتابخانه‌ها در اصفهان / قدیمی‌ترین کتابخانه کجا بود؟ اجتماعی

روایت تاریخ کتابخانه‌ها در اصفهان / قدیمی‌ترین کتابخانه کجا بود؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها – مریم سرلک: کتاب وکتاب‌خوانی در اصفهان پیشینه‌ای غنی دارد به گونه‌ای که در دورانی در کتابخانه‌های این شهر تاریخی یک میلیون جلد کتاب وجود داشته و این در حالی است که به دلایلی همچون نگارش کتاب‌های آنلاین، کم توجهی شهروندان به کتابخوانی و سیاست‌گذاری‌های نامناسب رفته رفته وجود کتابخانه‌ها در این شهر فرهنگی و تاریخی رنگ می‌بازد.
آنچه این روزها در حوزه کتابخانه‌های اصفهان اتفاق افتاده تدوین نقشه جغرافیای تاریخی کتابخانه‌ها، کتابفروشی‌ها و صحافان اصفهان و رونمایی از این اثر است، این نقشه حاصل 6 ماه تلاش پژوهشگران مطالعات اصفهان شناسی است که در ادامه با محمدرضا کشانی یکی از پژوهشگران این اثر به گفت‌وگو نشسته‌ایم.
اولین نقشه جغرافیای تاریخی کتابخانه‌ها و کتابفروشان اصفهان طی هزار سال گذشته شهر اصفهان با قابلیت مکان یابی بر روی نقشه جغرافیای اصفهان به همراه توضیحات هر کتابخانه شامل معرفی اجمالی، سال و دوره تاریخی، موقعیت جغرافیایی و گردشگری آن و … منتشر شده است که در تدوین این نقشه 2 رویکرد گردشگری و تاریخی را در تدوین این اثر دنبال کردیم.
رویکرد گردشگری اصفهان براساس 6 محور تاریخی پیش رفته که شامل محور میدان نقش جهان و بازارهای اطراف، محور میدان جامع عتیق (میدان امام علی (ع) و بازارهای اطراف، محور جلفا و محور محلات تاریخی می‌شود.
طبق رویکرد تاریخی کتابخانه‌ها و کتابفروشی‌ها را براساس دوره‌های تاریخی تقسیم بندی کردیم که کتابخانه‌های اصفهان در دوره اسلامی، آل بویه و دیلیمان، کتابخانه‌ها، کتابفروشی‌ها و صحافان دوره صفوی، کتابخانه‌ها، کتابفروشی‌ها و صحافان دوره قاجار، کتابخانه‌ها، کتابفروشی‌ها و صحافان دوره معاصر و پهلوی و کتابخانه‌ها و کتابفروشان دوره انقلاب اسلامی را شامل می‌شود.
بر اساس این نقشه گردشگر ابتدا میدان نقش جهان را پیدا می‌کند و بعد به آثار تاریخی و کتابخانه‌ها و کتابفروشی‌های قدیمی این محور هدایت می‌شود و در می‌یابد که چه تعداد کتابخانه در حوالی محور نقش جهان بوده است. اصفهان دارای تعداد بالای کتابفروشی و کتابخانه در گذشته بوده اما در این نقشه 100 نقطه مهم کتابخانه‌ای و کتابفروشی را در مناطق جغرافیایی و محورهای گردشگری شناسایی و مکان‌یابی کردیم و به هر کدام یک کد اختصاص دادیم.
یکی از نکات مهم این است که برای تولید کتاب در گذشته، نزدیک به 30 هنر استفاده می‌شده؛ مثل خطاطی، تذهیب، تشعیر، جلدسازی و ما کوشیدیم در این نقشه به صورت کوتاه به این هنرها اشاره کنیم.
طبق این نقشه قدیمی‌ترین کتابخانه اصفهان مربوط به کتابخانه کهندژ یا سارویه مربوط به قرن سوم سال 350 هجری است که بین پل غدیر و پل شهرستان کنونی قرار دارد و طبق روایات از خدنگ و برگ درخت توز به دلیل ماندگاری بالا در تدوین و ثبت آثار استفاده می‌کردند اما متأسفانه آثاری از آن در دست نیست.
محور میدان نقش جهان، محور چهارباغ و محور میدان عتیق محورهای پرتردد حوزه فرهنگی و کتابخانه ای بودند به تعبیر دیگر بیشتر کتابخانه ها و کتابفروشی های قدیمی اصفهان در این محورها مستقر بودند.
در راهنمای این نقشه و در پایین سمت چپ کتابخانه‌های موجود، کتابخانه‌های تخریب شده و کتابخانه‌های قابل بازدید با رنگ‌های مختلف نشان داده شده است و در پشت نقشه در حد یک پاراگراف اطلاعات بیشتری در خصوص کتابخانه‌های ثبت شده داده می‌شود.
کتابخانه مدرسه صدر بازار، کتابخانه صدر خواجو، کتابخانه علامه مجلسی و کتابخانه شیخ بهایی هنوز دایر هستند و آثار سوختگی کتابخانه مسجد جامع که در سال 515 هجری در آتش سوخت نیز موجود است.
بزرگترین کتابخانه مربوط به دوره صفوی در مدرسه چهارباغ است که توسط حوزه علمیه به یک کتابخانه اختصاصی ویژه روحانیان تبدیل شده است.
بیشتر کتابخانه‌های بزرگ در زمان سلجوقیان در مدارس نظامیه دایر بودند به عنوان نمونه مجموعه دارالبطیخ که مقبره خواجه نظام الملک طوسی در آن وجود دارد دارای یک کتابخانه بزرگ مدرسه نظامیه بوده است.
دلیل این حجم از توجه به کتابخانه‌ها و کتابفروشی‌ها در اصفهان چه بوده و چرا در دوره معاصر وضع کاملاً فرق کرده است؟
در ادوار گذشته به دلیل ارزش و اهمیت بالای علم و دانش و توسعه فرهنگ و انتقال آن از طریق کتاب، کتابخانه‌ها جایگاه ویژه‌ای داشتند در محدوده بازارهای اصفهان حدود 600 مدرسه علمیه با کتابخانه وجود داشته است که عدد قابل توجهی است. دوره سلجوقیان و آل بویه اوج فرهنگ و تمدن اصفهان بوده است طوری که در این دوره مدرسه ابن سینا در خیابان دردشت بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین دانشگاه پزشکی جهان بوده است.
اصفهان بیش از 600 مدرسه علمیه داشته که هر کدام دارای کتابخانه بوده است. بعضی از کتابخانه‌های بزرگ جهان اسلام در گذشته تا یک و نیم میلیون جلد کتاب داشته‌اند. در حالی که در شهر اصفهان فعلی، کتابخانه‌ای با این میزان کتاب نداریم و این نشان افت قابل مشاهده در این زمینه هستیم.
رونق علم و فرهنگ و گسترش کتابخانه‌ها در اصفهان در چه دوره تاریخی بوده است؟
دوره صفویه به دلیل علاقه فراوان شاه عباس به علم و هنر و وجود شیخ بهایی در کنار ایشان دوره پررونقی بود طوری که جنوب غربی میدان امام اصفهان توسط شاه عباس پاتوق کتابفروشان، نقاشان، صحافان و خوشنویسان می‌شود و هنرمندان و دانشمندان بزرگی همچون علیرضا عباسی از خوشنویسان بنام تبریز، میرعماد هنرمند خوشنویس و میرفندرسکی حکیم و دانشمند قزوینی در اصفهان ساکن می‌شوند.
عمده موضوعات در کتابخانه‌های قدیمی اصفهان چه بوده است؟
کتابخانه‌ها در ادوار گذشته اهمیت ویژه‌ای داشتند بیشتر کتابخانه‌های قدیمی با رویکرد مذهبی و علوم پایه در مدارس علمیه دایر بودند و کتب آنها معمولاً طب نجوم ریاضی و کتب مذهبی بوده است؛ همچنین عموم مردم از این کتاب‌ها بهره می‌گرفتند زیرا در آن زمان معتقد بودند که فرد باید با باورهای اعتقادی و مذهبی و علمی تقویت شود تا در آینده انسان فرهیخته‌ای باشد به عنوان مثال کتابخانه کلیسا وانک دارای قدمت 400 ساله است که هنوز هم وجود دارد.
تهیه کنندگان این اثر را نام ببرید
تحقیق و پژوهش نقشه جغرافیای تاریخی کتابخانه‌ها، کتابفروشی‌ها و صحافان اصفهان توسط محمدرضا کشانی (کتابدار و پژوهشگر مطالعات اصفهان شناسی و اصفهان پژوهی) و علی رضا شورشینی (عضو هیأت علمی دانشگاه هنر اصفهان و پژوهشگر اصفهان پژوهی) انجام گرفته است و طراحی نقشه نیز بر عهده خانم‌ها جوشش و آرین بوده است.
کد خبر 5953989

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/798213/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هشدار امام جمعه اصفهان درباره پیامدهای بی‌حجابی

واکنش مجتبی جباری به شایعه راه‌رفتن در اصفهان!

زارع: رقابت‌های سختی داشتیم؛ برای جهانی تلاش مضاعفی خواهیم داشت

شبا نذاره غصه و تنهایی مزاحمت شه!

ز دور باش حوادث دلم

جدیدترین تصاویر تبلیغاتی گلکسی S25 اج از عمر باتری 1 روزه خبر می‌دهند

صدا، دوربین، سیگار، حرکت!

صعود مقتدرانه بسیجیان منتخب به قله برف انبار

حقایق تاریخی ایران با سیاست بازی قابل حذف و انکار نیست

لیموچی به اصفهان برنگشت!

امام جمعه اصفهان: بی‌حجابی و بی‌عفتی نشانه کم‌حیایی است/ اگر انسان از درون اهل حیا باشد، این ویژگی در پوشش و رفتار او نیز تجلی می‌یابد

اصفهان، آیینه‌ای از حرم در شب میلاد امام رضا(ع)

وضع مالی بد فردوسی!

داره فعل مجهول رو درس میده!

ویجت نوار جستجو گوگل در اندروید بازطراحی خواهد شد

سهمیه قیر استان اصفهان کفاف نیاز استان را نمی‌دهد/

تحقق شعار استفاده بهینه از سوخت و هوای پاک با توسعه خودروهای برقی در شهرها

افتتاح بوستان شورا در گلپایگان با حضور معاون عمرانی استاندار اصفهان

کشف نیمه پنهان اصفهان هدفگذاری آینده جذب گردشگر در اصفهان است

اصفهان به دنبال احیای گونه‌های متنوع گردشگری است

برگزاری رویدادهای بین‌المللی ورزشی در اصفهان پیام‌های مثبتی دارد

دیگه به هیچ خوشی اعتماد ندارم!

حتی اگر نباشی می آفرینمت!

نینتندو به پشتیبانی از کنسول سوییچ ادامه می‌دهد

دولت دوم ترامپ به دنبال تغییر بنیادین در سیاست خارجی آمریکاست

پیگیری رقابت‌های کشتی آزاد جام تختی در اصفهان

آمریکا در تیران و صنافیر مستقر می‌شود؟؛ تشدید رقابت میان واشنگتن و پکن – آفتاب نو | اخبار ورزشی

نفرات راه یافته به مرحله نیمه نهایی پنج وزن دوم کشتی آزاد جام تختی مشخص شد

امام جمعه موقت اصفهان: مدیریت ناترازی انرژی نیازمند همکاری همگانی است

سازمان‌های بین المللی در زمینه جنایات رژیم صهیونیستی سکوت کرده‌اند

شعرخوانی زیبای دکتر کاکاوند

اپراتور آمریکایی با تحویل‌گرفتن گوشی‌های شکسته، دستگاه نو به مردم تحویل می‌دهد

گریۀ شهید رئیسی با شنیدن رنج کشاورزان اصفهانی

آمریکا در تیران و صنافیر مستقر می‌شود؟؛ تشدید رقابت میان واشنگتن و پکن

یک هندی طلایی وزن عموزاد شد؛ چهارمین ملی‌پوش از اصفهان درآمد/ بذری قهرمان غیرمنتظره!

اصفهان گرم‌تر می‌شود

غزل زیبای سعدی

مشخصات کلیدی سری وان پلاس Ace 6 لو رفت: تراشه اسنپدراگون و باتری 7800mAh

تلاش خاموش هند و پاکستان برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی

آخرین قیمت سوییت‌های فروشی در اصفهان + جدول

برگزاری گردهمایی دوست‌داران امام رضا (ع) فردا در دانشگاه الزهرا (س)

رقابت حساس سنگین وزن ها در اصفهان/ زارع و معصومی یک گام تا فینال

امیرحسین زارع، محبی را شکست داد؛ پادشاه در اصفهان تاج گذاری می کند

سخنان دلنشین دکتر کاکایی

سخنان ارزشمند دکتر قمشه ای

فناوری نمایشگر آیفون تاشو اپل استانداردهای جدیدی را تعیین خواهد کرد

مدیر سابق اپلیکیشن فیسبوک به استخدام OpenAI درآمد

دستیار ویژه ریگان: آیا ترامپ به جنگ با ایران «نه» می‏‌گوید؟

بیداری ظرفیت‌های خفته جامعه در راستای گفتمان دولت وظیفه فرمانداران است

هیئت‌های مذهبی نقش مهمی در همبستگی اجتماعی مردم دارند