پیام سپاهان

آخرين مطالب

دلارزدایی چه ثمراتی برای اقتصاد ایران دارد؟ اقتصادی

دلارزدایی چه ثمراتی برای اقتصاد ایران دارد؟
  بزرگنمايي:

پیام سپاهان - با توجه به تحریم‌ها افزایش سرعت دلارزدایی از تجارت کشور امر ضروری محسوب می‌شود. آمارها نشان می‌دهد سهم ذخایر دلار در جهان از 73 درصد در 2011 به 58 درصد در سال 2023 کاهش یافته است.

بحث دلارزدایی در جهان با پیشگامی روسیه و چین آغاز شد و اکنون بیش از پیش مورد توجه سایر کشورهای دنیا قرار گرفته است. دلار زدایی که تقریبا اکثر مسئولان و کارشناس اقتصادی ایران و جهان به ضرورت آن اذعان دارند و در جهت به ثمر رساندن آن شروع به حرکت کرده‌اند.
به طور مثال به‌تازگی وزارت بازرگانی پاکستان با صدور بیانیه‌ای رسمی اعلام کرد که مبادلات پایاپای با افغانستان، ایران و روسیه در برخی کالا‌ها را مجاز می‌داند و ناظران اقتصادی و خبرنگاران پاکستانی از تصمیم دولت پاکستان برای اجرای سازوکار پایاپای در تجارت با ایران استقبال کردند و از آغاز روند حذف دلار از مبادلات تجاری با ایران خبر دادند.
یا در اتحادیه بریکس که شامل کشور‌های برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است موضوع دلارزدایی از مناسبات تجاری به عنوان یکی از دستور کار‌های این گروه در نظر گرفته شده و آقای حسن بهشتی‌پور کارشناس مسائل بین الملل در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به آن می‌گوید: اعضای این گروه به دنبال آن هستند کاری کنند تا بتوانند در دنیای امروز تسلط دلار و اقتصاد آمریکا در بازار‌های مالی را کاهش دهند تا خودشان مستقل با یکدیگر ارتباط نزدیکی را برقرار کنند.
راشا تودی نیز چندی پیش خبر داده بود که روسای جمهور آرژانتین و برزیل اعلام کرده‌اند قصد دارند سازوکاری را برای حذف دلار در تجارت‌های دو جانبه خود طراحی کنند.
موردی دیگر اینکه‌ در پنجاه و یکمین اجلاس اتحادیه پایاپای آسیایی نیز که ابتدای خرداد با حضور 9 کشور عضو و 3 کشور ناظر یعنی روسیه، بلاروس و افغانستان در ایران برگزار شد، دلار زدایی در تجارت به عنوان یکی از اهداف مهم برگزاری این اجلاس اعلام شد.
دلار‌زدایی یک انتخاب داوطلبانه توسط کشور‌ها نیست
دلارزدایی، اقدامی که آقای مخبر معاون اول رئیس جمهور در خصوص میزان اهمیت عملیاتی شدن آن اظهار می‌کند: دیگر دلار‌زدایی یک انتخاب داوطلبانه توسط کشور‌ها نیست، بلکه یک پاسخ اجتناب‌ناپذیر کشور‌ها به پروژه سلاح‌سازی از دلار است. سلاح‌سازی از دلار در چند دهه گذشته از جمله مهم‌ترین عواملی است که کشور‌ها را وادار کرده به‌دنبال یافتن راهی برای رهایی از عواقب تحریم‌های دلاری احتمالی در آینده باشند.
سلاح‌سازی از دلار اقدامی که خود آمریکایی‌ها نیز به آن معترف هستند. موردی که آقای اسکات بنت، افسر سابق عملیات روانی ارتش آمریکا در گفت‌وگوی اختصاصی به باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود: اقتصاد کشور‌هایی که بر پایه دلار است ابزاری شده در دست آمریکایی‌ها تا هر بار به نوعی به ساختار‌های اجتماعی و اقتصادی سایر کشور‌های جهان ضربه بزنند. سال‌هاست آمریکا با اعمال تحریم‌هایی که محوریت آن براساس دلار است تلاش کرده‌ اقتصاد جهان را به نفع خود در تنگنا قرار دهد.
سرکوب اقتصادی هر کشور با حاکیمت دلار در تجارت
دلار زدایی که در خصوص اهمیت آن با توجه به شرایط اقتصادی و تحریمی کشور آقای غیبی‌پور کارشناس اقتصادی در گفت‌و‌گو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: چندین سال است که کشور در تحریم بوده و به سبب این تحریم‌ها و میزان وابستگی تجارت دنیا به دلار، آمریکا هموار از این ابزار یعنی دلار برای افزایش فشار استفاده کرده و به تبع کشور‌هایی که وابستگی بیشتری به دلار داشته‌اند آسیب بیشتری را متحمل شده‌اند؛ بنابراین حذف دلار از تجارت یکی از گزینه‌های کاهش این آسیب‌ها محسوب می‌شود. حاکمیت دلار در تجارت می‌تواند مسیر را برای سرکوب اقتصادی هر کشوری فراهم کند که اگر این حاکمیت کمرنگ شود فشار تورمی و تحریمی کشور‌ها کاهشی می‌شود.
پیش ازاین نیز آقای شهبازی نماینده مجلس با اشاره به ضرورت دلارزدایی از روابط تجاری کشور به باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود: همانطور که تمام مسئولان بخش‌های مختلف اصرار دارند باید به سمت کاهش اثرات دلار در روابط تجاری خود حرکت کنیم. کشور‌های بزرگی همچون چین و روسیه نیز به این‌نتیجه رسیده اند که باید اثر دلار بر تجارت‌های بین المللی خود را کم کنند.
او می‌گوید: کاهش و حذف تدریجی دلار از روابط تجاری، پولی و بین‌المللی یک اقدام ارزشمند است که باید صورت گیرد تا وابستگی به دلار کاسته شود تا تجارت و به عبارتی اقتصاد کشور بر اساس تلاطم‌های ارزی دلار دچار اختلال و مشکل نشوند. با کاهش و حذف دلار از روابط پولی و تجاری بین المللی خود می‌توانیم اثرات روانی منفی را از تجارت خود کم کنیم. دنیا نیز به این سمت در حالت حرکت است و ما نیز باید به سوی کاهش اثرگذاری برویم. بسیار مشخص است که وقتی کشور تحریم است استفاده از دلار می‌تواند اقتصاد کشور را با هزینه و تنش بیشتری همراه کند.
پیمان‌های دو یا چند جانبه مسیری مطلوب برای کاهش اثرات دلار از تجارت کشور
به گفته کارشناسان انعقاد قرارداد‌های دو یا چند جانبه با کشور‌های مختلف برای حذف دلار از روابط تجاری از جمله مسیر‌های مطلوب برای رسیدن به این هدف محسوب می‌شود، موضوعی که کارشناس اقتصادی اقای غیبی پور در خصوص آن گفت: انعقاد قرار داد‌های دو یا چند جانبه با کشور‌های هدف تجاری برای داشتن روابط تجاری بدون دلار سبب تسهیل در صادرات کشور و بازگشت ارز به کشور می‌شود که این اقدام در اقتصادی بسیار موثر خواهد بود و فشار این ابزار (دلار) کاهش خواهد یافت.
آقای قادری نماینده مجلس نیز در ادامه می‌گوید: هر چه بتوانیم پیمان‌های دو یا چند جانبه با کشور‌های طرف تجاری خود منعقد کنیم، تقاضا برای دلار در مبادلات تجاری کاهش پیدا می‌کند و این کاهش تقاضا سبب ایجاد تغییراتی می‌شود. با پیمان‌های دو یا چند جانبه می‌توانیم علاوه بر استفاده از ظرفیت‌های تجاری از ظرفیت پولی خود هم مطلوب‌تر و صحیح‌تر استفاده کنیم.
دولت باید به سمت دلار زدایی از تجارت حرکت کند
او ادامه داد: پیمان‌های دو یا چند جانبه منجر به توسعه و رشد اقتصادی می‌شود، مورد دیگر اینکه زمانی که این پیمان‌های شکل می‌گیرد کاهش فشار‌های ارزی وارده به کشور را شاهد خواهیم بود. مجلس بار‌ها در نشست‌ها و بخش‌های مختلف تاکید داشته که دولت باید به سمت دلارزدایی از تجارت حرکت کند.
به تازگی اندیشکده ریسپانسیبل استیتکرافت مستقر در واشنگتن دی سی آمریکا هشدار داده که روند دلارزدایی توقف‌ناپذیر است، زیرا کشور‌های جهان تمایل زیادی به کاهش وابستگی به دلار نشان داده اند.
بر اساس آخرین آمار‌های اعلامی سهم ذخایر ارزی مشتمل بر دلار در جهان از 73 درصد در سال 2011 به 58 درصد در سال 2023 کاهش یافته که این روند نیز سرعت گرفته است. آماری که به وضوح جهت حرکت کشورهای جهان را مشخص و تاکیدی بر ضروت کاهش دلار از رابط تجاری کشور است.

لینک کوتاه:
https://www.payamesepahan.ir/Fa/News/737331/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تاکید مدیرکل بنیاد مازندران بر نامگذاری مکان های شهری به نام شهدا

برگزاری جلسه هماهنگی کمیته‌های تخصصی کنگره 4000 شهید گلستان در بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان

اصفهان پیشتاز در امر صادرات مبل| نبود تسهیلات کافی برای صادرکنندگان و مشکلات خاص لجستیکی

دادستان اصفهان از فرودگاه شهید بهشتی بازدید سرزده داشت

مازوت‌سوزی در اصفهان موقتی است

ثبت 42 میلیون رومینگ ملی مکالمه

یک سیاست نمایشی؟

پایان حجاب پلیسی؟

یک‌قدم به جلو

شبح کرونا بار دیگر در آسیای شرقی پدیدار شد

تصمیم‌‏های یک‌‏شبه، بچه‌‏های مضطرب

نقش چین و ظهور قدرت ایران

مورچه‌ زهردار جدید به نام یک کاشانی ثبت شد

برای اولین بار 8 اثر میراث فرهنگی ناملموس جزیره کیش ثبت شد

دفتر مطالعات و پژوهش‌ها از مراکز مهم بنیاد شهید و امور ایثارگران است

تاج: فدراسیون ایران جزو طلایه داران AFC است

قرائت آیه 23 سوره احزاب به مناسبت سالگرد شهدای خدمت

تلاش بی وقفه فولاد مبارکه برای قطع وابستگی و خودکفایی

حادثه شکستگی پایه جراثقال تاور کرین در اصفهان؛ اقدامات ایمنی انجام شد

اصفهان، میزبان مرحله چهارم اردوی تیم ملی هندبال نوجوانان پسر

تاج: فدراسیون فوتبال ایران جزو طلایه داران AFC است

استعفای استاد دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در اعتراض به وضعیت حجاب

آموزش مدیریت پسماند به کشاورزان بهارستان برای کاهش آلودگی هوا

شکستگی پایه جرثقیل حین فعالیت عمرانی در خیابان پاسداران اصفهان

برگزاری نخستین دورۀ المپیاد «سفیران سلامت» با حضور 180 دانش آموز اصفهانی

بی‌نیازی از دنیا مبنای دفاع از مظلوم و دیپلماسی مقاومت است

لباس مجلسی و اعتماد به نفس ، نسخه‌ای برای بهبود استرس اجتماعی زنان؟

سفر خانوادگی آسان از نصف جهان به قلب ایران

بیمه معلم حامی هنرمندان صنایع دستی اصفهان شد

دستگیری 321 حامل سلاح سرد در عملیات پلیس بهارستان

تقدیر از موزه‌داران خصوصی کرمان در روز جهانی موزه ها

رونمایی از جدیدترین مربی لیگ برتر در اصفهان

سرمقاله وطن امروز/ اسکورت یک خودشیفته!

روایت «فارن پالیسی» از محاسبات ایران برای توافق هسته‌ای جدید

سرمقاله اطلاعات/ تکاپوی دولت و ایده‌های تازه

آغاز پرداخت حقوق بازنشستگان همراه با اعمال تغییرات احکام جدید از فردا

اهدای تجهیزات ورزشی به مدارس محروم با مشارکت مردم و خیرین

دیپلماسی مقاومت بخشی از مکتب و ایدئولوژی سیاسی نظام جمهوری اسلامی است/خدمت و شهادت تجلی نوع نگاه حکمرانی و مدیریت در ایران است

طلاب مدرسه علمیه الغدیر نراق از تحقیق پایانی خود دفاع کردند

حضور بیرانوند در استقلال جدی‌تر شد

سرمقاله جوان/ چه کسی به ما دستور داده نظام تعلیمی را نقد کنیم؟!

سرمقاله فرهیختگان/ مبارزه یا معامله؟ وعدۀ صلح با فروش سلاح

«شهادت هم‌پای مردم» در نگارخانه شهدای گیلان

شاخص‌ترین برنامه‌های بنیاد استان در برگزاری آئین‌های بزرگداشت شهدای خدمت

برنامه‌های بزرگداشت شهدای خدمت در استان‌ همدان اعلام شد

آغاز «هفته شهدای خدمت» در استان یزد؛ پاسداشت فداکاری خادمان مردم

طرح توسعه فرهنگ و هنر در کنار سالن اجلاس؛نیازمند سرمایه‌گذاری بخش خصوصی است

مطالبات اصفهان در مورد آب را قاطعانه پیگیری می‌کنیم

ثبت 39 مورد عملیات امداد و نجات حوادث کوهستان در یک هفته گذشته

موزه باز شهری؛ گمشده شهر موزه‌ای به نام اصفهان